An itibariyle gayrimenkul + altın + (usd+Euro) + Borsa + Bes + TL Mevduat oluşan portföyün dağılımı nedir?
Printable View
Şu an naktimin %33 döviz varlık (altın-usd-euro) %67 TL varlık (TL mevduat-Borsa-BES). Dolar-Altın suni bir sıçrama yaptığında satıp, alttan almayı planlıyorum. Aslında artık tüm davranışım bu yönde, her hangi bir ürün hızlı yükselişe geçerse, karımı alıp çıkıyorum.
*Gayrimenkul kısmını izninizle söylemek istemiyorum.
Daha kıramadık ama son 2 senede kendime güvenim geldi açıkçası. Yani, sadece finansal anlamda değil, ruhen de özgürlük gibi oluyor. Yarın kovulacak olsam, çok büyük hüzün yaşamam. (Elbet üzülürüm). Ama eskiden böyle bir şey başıma gelse, ruhen ciddi sıkıntı yaşardım. (Kariyer hırsım var. Yıkılırdım).
Enstrümanların da bir zamanı olduğuna inanıyorum. Bu yılın ilk dönemi (kimisine göre 3 ay, kimisine göre 6 ay) borsa yükselişte olacak. Bu nedenle, konsantrasyonumu borsaya verdim. TL'de günlük 11-13 arası oranlar alıyorum. Çok irdelemiyorum. Borsa da ciddi fırsatlar (hem de derin ve güçlü hisselerde) olabiliyor. Bu nedenle Borsa ve Altın dışındaki enstrümanlarımda ciddi değişiklik yapmayacağım. Onlar beklemede 3-5 kazandırıyor ya da kaybettiriyor.
Ama bundan 2 ay sonra, borsada çok hissem kalmayabilir.
Gayrimenkulü göz ardı baktığımızda altın-usd-euro %33 olduğunda bunları eşit mi dağıtıyorsunuz? Hem altın hem de usd olduğu için soruyorum.
Diğer yandan TL mevduat-Borsa-BES içinde hemen hemen benzer durum geçerlidir. Örneğin %7 BES tutmak ile %60 tutmak arasında ciddi fark vardır.
Temel olarak bunları sormamdaki neden enflasyon + %10 getiri hedefinizdeki enstrümanları tam olarak anlayabilmektir.
Ben hiiic acimiyorum bizim millete.. 30 kusur senede neler gordum neler..
O yuzden birakin kobrayi yesinler yoksa akillanmazlar..
Ellemeyin, dokanmayin, akil vermeyin, onlar su anda biz temettuculere akil veriyorlar, bizimle alay ediyollar ama kobrayi yeyince anlayacaklar hanyayi konyayi...:)
Syg,
O zaman şöyle detay vereyim. 2 adet BES'imiz vardı. Birini sıfır kesinti ile aldık. Şu anda geri kalan BES çok düşük. Portföyün %3'ü falandır. 4 sene sonra ,onda da sıfır kesinti hakkımız olacak.
Bence şu anda, aşağıdaki oranlar çevresinde dağılım enflasyon üzere getiriyi sağlayabilir.
%40 TL Mevduat (TL kazanıyorum, TL harcıyorum, bu mantık ile benim portföyde her zaman ağırlık TL Mevduat olmalıdır.)
%25 Borsa (Yılın ilk yarısındaki duruma göre, daha sonra borsadan çıkabilirim)
%25 Altın (160-170 TL'den itibaren altın alıyorum. Şu an ons , Çin'deki sağlık durumu nedeniyle aniden yükselirse, satışa geçebilirim, mesela 1.650 USD/ons olsa satarım altını)
%10 Döviz (Euro USD eşit, parite durumuna ve beklentisine göre herhangi birinde ağırlık arttırabiliriz)
Bes'i ayrı tuttum. Herkesin BES konusundaki yaklaşımı farklı.