Kap açıklaması şirket için de çok sürpriz bir gelişme olduğunu hissettirdi bana..
Printable View
Kap açıklaması şirket için de çok sürpriz bir gelişme olduğunu hissettirdi bana..
Tuncay Turşucu:
Anadolu Efes KAP'a yaptığı bildirim ile bugün akşamüstü çıkan haberi doğrulamış oldu. Açıklamayı ekte veriyorum. Putin Hükümeti AEFES 'in Rusyada %50 ortak olduğu şirkete geçici yönetim (kayyum olarak algılıyoruz) atadı. Nedenini bilmiyoruz. Önümüzdeki günlerde açıklamalar gelecektir diye tahmin ediyoruz.
İşin matematiğine gelirsek, geçen haftaki videoda AEFES'in Rusya operasyonları için çıkan farklı bir haber akış nedeni ile incelemiştik hatırlarsanız. 2024 yılı 9 Aylık bilanço verilerine göre Rusyadaki Bira operasyonları toplam cironun %38.8'ini, FAVÖK'ün %33'ünü oluşturuyor. Bunun içinde Ukrayna veriside var. Ancak 2022 öncesi raporlarda Rusya verilerinin Ukrayna verisinin yaklaşık 5 katı olduğunu görmüştük. Şirket 2022'den beri Ukrayna verisini ayrıca vermiyor.
Son bilanço verileri dikkate alındığında Rusya'da yaşanan bu olay (bir yıl sürerse) AEFES için yaklaşık yıllık %30 ciro kaybına yol açacak görünüyor. Bu AEFES için net olarak olumsuz bir gelişme. Hissedeki olumsuz seyrin bir süre daha devam etmesi beklenir.
Bu durumun ne kadar süreceği bilinmiyor. Açıklamalar ve gelişmeler önemli olacak. AEFES yatırımcıları için kötü bir Putin süprizi olmuş görünüyor. Umarım uzun sürmez ve neyse sorun çözülür. Sabırlar diliyorum.
https://www.sozcu.com.tr/rusya-danon...aldi-wp7745513
**ANADOLU gurubunun Carlsberg, danone ve diğer iki şirketin başına gelenlerden sonra, ortaklıklarından dolayı kendilerine de gelme ihtimali olduğunun farkında olmamaları imkansız...
**bundan sonraki gelişme, muhtemelen şirket, RUSYA da başka bir şirkete satılacak; ya da aefes, rusyanın belirlediği bir yerel şirket ile (belçikalı ortağın hisselerinin devredildiği) yoluna devam edecek...
**Rusya, AEFESE bu mal artık benim, siz üstüne soğuk su için diyemez...
**belçikalı şirketin ukraynayı, afesin de rusyayı alması şeklindeki paylaşımda RUSYA, Avrupa birliği ülkesinin canını yakmış-yeterince cezalandırmış olmuyordu...
--beliki el altından AEFES e biz böyle bir işlem yapacağız, bu sizin ile ilgili değil, siz bundan zarar görmeyeceksiniz diye de bilgilendirilmiş olabilirler...
https://www.ekonomist.com.tr/makale/...hizlandi-43209
Rusya’dan Türkiye’ye yatırımlar hızlandı... Öne çıkan iki sektör
AEFES in birçok ülkede fabrıkaları var. En büyük yatırımı Coca Cola. Rusya daki hissesi duruyor ve faal olduğu anlaşılıyor. AEFES bir fon hissesi, destek bulacaktır. Fırsat kollayan felaket simsarlarına açıkçası aldanmak istemiyorum. Belki de milyonlarca hisseyi satanlar kısa bir süre sonra pişman olacak.
Misilleme hakkımız
Yıllıkda ukrayna bilinmezine karşılık 6 milyar TL kar kaybı olabilir tahminim .
Bizim tarafın mallarınada çökerlerse yok alırlarsa oda başka.