Originally Posted by
rxpu
Forumdaşlar merhaba,
Ben bazı yıllar Türkiye'de dar mükellefiyet kapsamında olabiliyorum.
Avusturya Vatandaşlığım var, Türk vatandaşı değilim, Avusturya'da da ikmetgah kaydım olabiliyor ve bazı yıllar orada 1 yılda 186 günden fazla bulunabiliyorum.
Elimde bulunan bazı eurobond kıymetler ileride yüksek bir fiyata fırlarsa (örneğin 88.5'tan aldığım kağıt 126'ya fırlaması v.b gibi)
Satışı yapacağım böyle bir yıl için dar mükellefiyetim varsa ve bu karı Avusturya'da beyan edersem (kur farkı geliri ödemeyeceğim için) çok daha az vergi ödeyebilme şansım var. Hatta oradaki kanunları tam araştırmadım ama Euro-dolar paritesi de işin içine giriyorsa Türkiye'deki kur farkı olayının dezavantajının tersine hiç vergi ödememe gibi bir olay dahi gerçekleşebilir.
Sorum şu, böyle bir şey olursa örneğin 20 sene önce aldığım kıymetin tüm ana para satış karı tam mükellefiyetimin olduğu ülkede ödenirse Türkiyedeki maliye bana,
Dur kardeş sen bunu sattın ama geçmiş 19 yıl bu kıymet burada değerlendi, ilk 19 yıllık efektif karından bana da beyanda bulun diyebilir mi? Biraz saçma bir olasılık olduğunu biliyorum ama sonuçta dikkat edilmesi gereken kaçırdığım bir detay var mı diye danışmak istedim.
Yani bu kıymeti satın aldığım yıl için tam mükellef olduğum ülke,20 sene sonra satış sırasında tam mükellefiyetlikten çıkıp dar mükellefiyete girmiş isem yine de kısmi bir talepte bulunabilir mi)
Selamlar.