Yav he he,
Ülkede serbest piyasa var sanki takmışsınız sarı kafaya
Printable View
Küçük firmaları bilmemde belli sermaye veya ciro büyüklüğü olan firmalara bir şekilde ayrıcalık sağlamaları lazım. Üst veya orta düzey yönetici araçlarını vurur bu. Daha önce uluslarası bir ilaç firması iş şartlarında bmw veriyordu mesela ki clio, focus verse kabul etmem. Bu firmaların networklerinde ülkeler arası iş değiştirme imkanları oluyor. Ve yine hadi bunlar güçlü oldukları için bir şekilde karşılasalar yerli firmalar aynı kalitede kalifiye adamı istihdam etmekte zorlanırlar. Oysa biraz maaş farkıyla transfer yapabiliyorlardı.
Kendi büyütüp besledikleri müteahit müsveddelerinin önüne geçecekler diye bu şekilde sektörde birçok firmanın elini kolunu bağlayacaklar. Çünkü ben o firmadan yurtdışında istersem maserati de talep edebiliyorum. Niye Türkiyeyi tercih edeyim ki? Bunu sadece yerli çalışan olarakta almayın bu şekilde çalıştıkları firmaya katkı yapan birçok expat var Türkiyede.
Şirket vergi matrahından düşmeden dilediğini alabilir, verebilir...Şirket politikası ve piyasa şartları gereği...
Yani tüm sorun vergi sorunu mu?
Şöyle düşünün...
Diyelim devlet indirilebilir sınırı 125.000 liraya indirdi araçlarda...
Siz şirket olarak 500.000 liralık audi aldınız...
Sorun bunun 500.000 x % 22 = 110.000 lirasında mı?
500.000 lirayı şirket kasasından verirken sorun yok...
Bunun finansal maliyetine katlanırken dert değil.
Tüm sorun 5 senede sağlayacağınız 110.000 lira vergi avantajı mı?
Trol bunu oku.
https://twitter.com/vaziyetcomtr/sta...649943040?s=20
Şirketin iştigal mevzuu ile ilgisi olmayan, ticari olarak gerek duyulmayan ölçüde lüks araç kullanımı , benim gördüğüm kadarı ile, aile şirketlerinin (küçük büyük çaplı olsun) konusu.
Büyük çaplı ve profesyonelce idare edilen şirketlerde zaten çalışanın durumuna göre en uygun araçlar verilmekte.
Benim kardeşim baya büyük firmalarda üst yönetici...
Ama ona uygun görülen Renault Megane...
Çünkü titizlikle yönetilen şirketler bunlar...
Vergi konusunda genelde atladığımız bir husus var...
Vergi matrahından indirmek demek, amortismana tabi kıymetin maliyetinin % 100 karşılığını vergi olarak almak değil.
Ancak vergi oranı kadar yararlanılan bir durum...
Vergiden düşübilmek başika, vergi matrahından düşmek başka.
Yanlış hatırlamıyorsam ülkemizde doğrudan vergiden indirilen bir şey yok.