Büyükşehir de 4-5 bin alan küçük yerde yarısını alamaz bedavaya çalışır orda iş yok ki para olsun
Printable View
Bloomberg HT
@BloombergHT
·
2d
Gelişmekte olan ülkelerin borsa yatırım fonlarından rekor çıkış http://bb.ht/IWENOY
Yani benim en baştan beri dediğim gibi çin çan çonlar yalan söylüyorlar diyor yavas yavaş virüsün faturasını Çin'e çıkartma hazırlığı var Çin'in hiçbir verisine itibar etmediğim için onlarin çok çok daha kötü olduğunu düşünüyorum bir avuç pirinç parasına çalışan Çinliler o bir avuç pirincide bulamazlar ama bundan kimsenin de haberi olmaz bu sistemde.
günümüzdeki işşizlik sürecinden bahsediyorum.. adamın artık geliri yok.. devletten yardım bekliyor.. bunlara yardımın şartı anadoluya transfer olmalı bu nufusu.. söylediğim bu.. oralarda temel ihtiyaçlar daha ucuza karşılanabilir..
ayrıca.. bu nufusa yardımı işi olan diğer vatandaşlar yapacak ve onlarında üzerindeki yükü düşünmek gerekiyor.. adam köle gibi uzun bir süre işşiz bir nufusu bakmak için yuksek vergileri ödemek zorunda kalırsa artık kendisi çalışmaz veya o da devletten yardım istemeye başlar..
sürdürülebilirlik anahtar kelime.. büyük mega şehirler ile salgın, işşizlik, deprem gibi büyük problemlerin üstesinden gelemeyiz.. anadoluya transfer ilk şart.. ama yeterli değil.. iş yerleri de taşınmalı..her yöreye uygun bir sürü model geliştirilebilir.. ilk adım bir problem olduğunu farketmek: büyük nufuslarla istanbul gibi yerler sürdürülemez bir dinamik oluşturuyor..
büyük şehirde işşizsen.. iş bulma umudu yoksa.. yapacağın fazla bir şey kalmıyor.. ama masrafların yuksek.. kira.. ulaştırma.. gıda..ısıtma..enerji vb..
ama bu kişi anadoluda toprakla uğraşırsa.. veya anadoluda nispeten düşük kalifikasyon ile kurulabilecek bir sürü iş var.. tarımda veya bu tür işlerde çalışır ama masrafları istanbula göre daha az olur.. bunları sübvansiye eden diğer vatandaşların sırtınada daha az yük binmiş olur..
Her hafta sonu yeni ne karar gelecek diye bekler olduk. Bu haftada heybeden bu çıktı. Bakalım önümüzdeki günlerde neler olacak
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Daha önce yazmıştım.
Çin ilk vakayı duyurmadan çok önce insanlar WeChat adlı en büyük arama motorunda yeni sars, öksürük, yüksek ateş ,ishal vs aratmaya başlamış idiler.
Zaten bu virüsün farkına varan doktorda şüpheli bir şekilde öldü. Adamı ilk başta bir de tutuklamışlardı.
Bütün bu süreç aşağı yukarı iki aya tekabül ediyor ilk resmi vakadan önce. Bu sürede dünyanın çin ile olan münasebeti olağan şekilde devam etti.
Her yere mal satan her yere turist gönderen çin ama bilinçli ama bilinçsiz bu virüsü yaydı bence.
G008 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Benim anlamadığım olay da bu zaten 1.7 milyar nüfuslu ülkeye yayilmayan virüs adını bile telaffuz edemediğim ülkelere nasıl yayıldı çok ama çok saçma geliyor bana
DUB-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Parası olanlar için büyükşehire yakın köylerden bağ bahçe alınması daha karlı herkesin aklında artık bu saatte huzurla kısıtlama olmaksızın dolaşacagi bağ bahçe olur. İki gün orada vakit geçirir. Yediğini hazmeder bizde site yada apt tıkıli kaldık corono dan ölmezsek kalp den gideceğiz habire ye hareket yok. Oturduca canın sıkılıyor. Kitap yazmak okumak yada teni icat peşinde koşanda vardır bir şeyler olacak ama ne
Bana görede bu VİRÜS olayı dünyayı yeniden dizayn etme olarak görüyorum.
https://t24.com.tr/yazarlar/fusun-sa...ldiri-mi,25348
Bu corono ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor bence covid 19 zincirinde farklılık olabilir. Şöyle bir örnek vereyim. Hemoglobin zincirindeki beta zincirinin 146 amino asit var bunun 14. Sırasinda normalde glutamin var. Şayet bunun yerine valin geçerse hemoglobin C hastalığı lizin geçerse hemoglobin S hastalığı oluyor. Bütün olarak baktığınızda covid 19 ama zincirde küçük değişik olabilir. Bazılarında hafif geçiş bazılarında çoklu organ yetmezliğine varan hasar yada ölüm. Bunu da zamanla göreceğiz. Yeni ortaya çıkmış hayvandan insana insandan insana tekrar hayvana derken önlenemez bir salgın da olabilir. Öncelik burun ve boğaz dan geçişi önlemek lazım şimdilik. Tedavi de kişiden kişiye değişiyor ağır hasar da verebilir.
işsizlik için benim önerim aylaklığa övgü kitabında da bahsi geçilen önermedir. Kitap büyük buhran sonrası çıkmıştır. Çalışmanın abartılmış bir erdem olduğunu kimilerinin çok çalışıp yorgun düşerken kimilerinin işsiz kaldığına dikkat çekmektedir. Kendisi kitabında günde 4 saati önermiş,
bana göre de çalışma saatlerinin azaltılması ı 45 saat yerine 25 saate indirimlesi. Düz hesap 25M çalışan 45M'a çıkmaz ama 35M olur. İşsizlik heralde %4 altında olurdu. Tabi gelirde aynı şekilde azaltılmalı Günlük 450 lira kazanıyorsa 250-300lira.
Kitabı herkese tavsiye ederim, Bir kaç söz paylaşacağım kitaptan;
"Uygarlık için boş vakit şarttır. Boş vaktin akıllıca kullanılması ise bir uygarlık ve eğitim sonucudur. Bütün ömrünce çok çalışmış bir insan birdenbire boş kalsa sıkılır. Ama önemli miktarda boş vakti olmayan insan da en iyi şeylerin bir çoğundan yoksun kalır.
Çocuklar kadar büyüklerin de oyuna, yani zaman zaman o anda vereceği zevkten başka hiçbir amaç taşımayan eylemlere ihtiyaçları vardır.
Hiç kimsenin dört saatten fazla çalışmak zorunda kalmayacağı bir dünyada, sinir bozukluğu, yorgunluk, bıkkınlık, hazımsızlık yerine mutluluk olacak, yaşama sevinci bulunacaktır. (...)
''modern dünyada çalışmanın erdem olduğuna inanma yüzünden çok büyük zararlar doğmaktadır ve mutluluğa giden yol, refaha giden yol, çalışmanın örgütlü bir düzen içinde azaltılmasından geçer.''
Bu fikre karşı çıkanlar için peşin cevabı da yazardan ileteyim;
Çocukluğumda, şehirli erkek işçilerin oy hakkını kazanmasından az sonra, resmî tatil günleri yasalaşınca, üst sınıflar çok kızdılar. Yaşlı bir Düşesin şöyle dediğini hatırlıyorum: «Tatil yoksulların nesine gerek? Onlar ÇALIŞMAK zorundadır.»
Gerçi zamanımızın insanları bu Düşes kadar açık yürekli değiller; ama aynı duygu onlarda da güçlüdür ve bu duygu, içinde bulunduğumuz iktisadi keşmekeşin esas kaynağıdır.
Türkiye'de Kovid-19 ile ilgili güncel gelişmeler
BBC News Türkçe
@bbcturkce
·
5d
Stanford Üniversitesi araştırması: ABD'de koronavirüs vaka sayısı açıkl*****n 85 katı olabilir
https://bbc.in/2VEFec3
Bu salgın sonrasında biraz gevşedi mi ortalık maddi durumu iyi olan çoğu hemşire sağlık personeli emeklilik yolunu seçecek gibi duruyor. Şuan izin verilse baya bir kişi bu yolu seçer. Psikolojik kısmı ile yoğun çalışma temposu çoğunun sistemini alt üst etti. Salgın sonrasi kişilerin ihtiyaç tatil harcama eğilimi değişecektir. Belki bu salgın büyük siteler semtler yerine daha ıssız daha sakin yerler gözde olacak.
euronews Türkçe
@euronews_tr
·
3s
Nobel ödüllü Fransız virolog Montagnier: Yeni tip koronavirüs laboratuvar ortamında üretildi.
Nusr-Et çok hızlı büyüdü. Bu corona virüsü ilk önce hızla borclananlari vurabilir
Dün bir esnafla karşılaştık, benim arkadaş desiki banyomu yatptiricam yaparmisin? Yok dedi yapmam. niye dedi? Bırakiyorum artik dedi memlekete gidicem. 2 elemanı korona kapmış. Nasıl kaptıklarını bilmiyorlar. Bu olay bitince kentten köye göç hızlanacak gibi
İngiltere çin ile ticareti keseceğini açıklamıştı. Sırasıyla çin e karşı bir tecrit başlayabilir. Çin tüm dünyayı riske attı, kimse 80 bin vaka hikayesi anlatmasın. Abd de 700 bin vaka tespiti olduysa çinde 70 milyon korona enfektesi olmustur
Sermaye çok kolay organize olur ama iş gücü çok kolay organize olamaz bunu engelleyen bir sürü faktör vardır bir kanunlar iki insanların geçim kaygısı aç kalma korkusu gibi ve daha birçok nedenden dolayı iş gücü kolay organize olamıyor ve sermaye ye yenik düşüyor siyaset teorikte sorun çözme bir kurum olmasına rağmen pratikte sorun yaratmaktan başka birsey değildir çünkü oda sermayeye bağlıdır ve artık teknoloji geliştikçe iş gücünun sermaye üzerindeki baskısı ise çok ama çok azalmıştır dünya da ise resesyon kaçınılmazdır çünkü geliri olmayan bir insandan tüketim beklenilmektedir bu da olmayacak birsey dır virüs olayı bunun tuzu biberi oldu
DUB-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Almanya, italya, ispanya bu işi halleden 2. Grup olacak gibi
Türkiye, fransa, ingiltere 1 ay içinde 3. Grup olur
Rusya ve bölgesi ile güney amerika ülkeleri virüsün yeni yayılım gösterdiği bölgeler ve çok tehlikeli bir gidişat var oralarda. Abd gibi büyük rakamlara ulaşılabilir.
Bu salgın zenginvarlıklı en azından nakti olsn insanlara fırsat yolunu açacaktır. Yine eğitim ve dersane kapalı, iyi eğitim almış yada zeki öğrencilere çok iyi bir şans olacaktır. Yaşam biçimi harcama şekli öncelikler önemli bir kesim için yeniden şekillenecektir. Aylarca kapalı kalan insanlarin hınca hınç sahile dizilmesi zeki ve tedbirli insanlarin arzu edecegi bir tatil biçimi yada yaşam biçimi olmayacaktir. Bir ahmak yüzünden tecrit edilmeyi kimse arzulamaz.
Şuan salgındaki gidişat verileri enfilasyon verilerine çok benziyor çok uyumlu ve sakin
TV de bir aydın muhtemelen başka bir düşünürden alıntı yaparak "özünde bütün sorunları kaşırsan altından bir kadın çıkar" veya benzer bir söz söyledi.
Kadınlar hakkında bilgim yok. Sırf erkeklerden oluşan bir toplum olsa idi belki fikir cimnastiği yapılabilirdi.
Masa başı kararlar genelde insanların duygusal kısımlarını göz ardı edebiliyor. Bir insanın duygularını bile ancak kendisi, belki bir sırdaşı, aynı durumu yaşamış biri ve Tanrı anlayabilir (belki diye yazdım ama duvardan ses geldi). Filozof Atakan bana özel okul olması gerekir dedi çocuk afaroz edildi.
Yani kadınların da sorunların içine katılması gerekebilir, içlerinde anne olanlar hem erkek hem kız çocuk yetiştirip insanların nasıl bir varlık olduğuna dair daha deneyimli oluyorlar.
bu mesaj 3 viop basligindada var :) Fransayi kalinlastirmistim ve bu mesaji ilk yazdigimda fransada vaka sayilari cok abarti degildi ..Virusun altinda baska bir sey var ama biz bunu ogrenemiyecegiz . ogrendigimizde de is isten gecmis olucak ..
tabiki kocaman bir yalan .. siddet ile yapilsa bile 1.4 milyardan bahsediyoruz .. 0noktasindaki 1.4 milyardan bahsediyoruz .. ister 700 de baslasin karantinaya ister 7000 de . wuhan harici diger bolgelerde sert onemler alinmadi daha oncede yazdim wuhanda enfekte olan bir insan hicmi cinin diger sehirlerine gitmedi de direk ucak biletini alip dunyanin degisik ulkelerine gitti .. birde su var wuhan dan ucan bir insanin gidecegi ulkeye gore cinin baska bir havalimanindan yada baska bir ulkeden aktarma yapmasi gerekiyor . yani Wuhandan italyaya gelmis bir insanin cinin baska bir sehrine gitmeden italyaya gitmesi imkansiz .. [yada baska bir ulkeden aktarma yapicak .. kore singapur yada fransa ]
Babası oğluyla konuşur
Bütün kadınlar şeytandır evladım
Peki Annem der çocuk .
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Hala turizm den hava yolu sirketinden bahsedenler var . low cost yok artik low cost olayida bitiyor . emirates ucus oncesi covid testlerine basladi ucaga binmeden once test yapiliyor sonuc 10 dakikada cikiyor hasta degilseniz ucaga aliniyorsunuz .. isyerleri acilicak ucuslar basliyacak deniliyor .. Alinicak yeni kararlar ile 198 kisilik bir ucaga 120 kisiden fazla bilet satamiyorsunuz arka 3 koltuk kesinlikle satilamiyor . arka tuvalet kullanimi yasak . sosyal mesafeden dolayi 3 lu koltuklarin orta kismi bos kalicak 2 li koltuk var ise koridorlar satilmayacak .. . bunca seyin ustune birde havalimanlarinda Covid 19 test sertifikasi isterlerse bak sen o zaman cumbuse.. sayet hayat normala donucek olursak uluslararasi ucuslarda ulkeye girislerde bu sertifikanin sorulmasi kacinilmaz olur zaten
kisaca daha once Istanbul Paris ucusuna 600$ oduyorsaniz normal yasama donuldugu zaman bu rakam 1000 1200$ a cikicak
kime dön diyeceksin.
çocuğun 15 dersten sadece beden eğitimi notu iyi.dersle hiç alakası yok.
ailesi ile konuşuyoruz. Bu çocuk okumaz yaşı küçükken bir meslek öğrensin.Büyüyünce iş beğenmez. diyorsun.
Aile ben okumadım bu çocuk okuyacak diyor.
okul bitiyor yaşı geliyor 18'e, sonra 1-2 sene üniversite sınavı hayali ile geçiyor dershanede
sonra askere gidiyor.döndü yaşı 21-22
sen bu adama ne işi beğendireceksin ve çalışacak.
velhasıl kimse ne yaşadığı yerden, ne yaptığı işten memnun.herkes daha iyisini istiyor.
198 kisilik bir ucaga 100-120 bilet satilmasida sacma .. koridorlari bos birakiyorsun mesafeyi ayarliyorsun bu sefer on ve arkadaki kisi ile mesafe ne olucak ? madem boyle bir karar aliniyor 198 kisilik ucaga satilacak bilet 50-60 i gecmemesi lazim yan ile mesafeyi koruyorsan on ve arka ilede koruyacaksin ..
virus olayı bu dönüşüme fırsat verebilir, tüketim açısından baskı yarattığı için sermaye açısından da kabul edilebilir bir durum, Atıyorum 30X maliyete 2 kişi çalışacağına --> 36X maliyete 3 kişinin çalışması hem işveren hem işçi için zararlı gibi gözükse de uzun vade de sürdürülebilirlik açısından karlı olacaktır
Aslında Teknoloji gelişimi bu söylediğim düzene geçişi hızlandıran bir süreç,
Yine muazzam kitaptan bir alıntı:
Bir örnek alalım. Belirli bir zaman içinde birtakım insanların çamaşır mandalı yapımında çalıştıklarını varsayalım. Bunlar günde diyelim ki sekiz saat çalışarak, dünyanın bütün mandal ihtiyacını karşılayacak kadar üretim yapmaktadırlar.
Birisi’ çıkar, aynı sayıda işçinin aynı çalışma süresi içinde öncekinin iki katı mandal yapmasını sağlayan bir buluş kor ortaya. Ama dünyanın iki kat fazla mandala ihtiyacı yoktur; mandallar zaten o kadar ucuzdur ki, daha ucuza satılsa bile daha fazla satın alan olmayacaktır.
Aklı başında bir dünyada olsa, bu durumda, mandal yapımıyla uğraşan herkes sekiz yerine dört saat çalışır, ama bunun dışında her şey yine eskisi gibi yürür. Gelgelelim, içinde yaşadığımız dünyada böyle bir şey ahlak bozucu sayılır.
İçinde yaşadığımız dünyada insanlar hâlâ sekiz saat çalışmakta, gerektiğinden çok sayıda mandal yapılmakta, birtakım insanlar iflas etmekte ve mandal yapımında çalışan işçilerin yansı işten atılmaktadır.
Bunun sonunda yine öteki planda olduğu kadar boş vakit kalır insanlara, ama bu sefer insanların yansı çok fazla çalışırken, öbür yarısı tüm aylaktır.
İşte, nasıl olsa kalacak boş vakit bütün insanlık için bir mutluluk kaynağı haline getirileceğine, bu şekilde ne yapılıp edilip evrensel bir sefalet kaynağı haline getirilmektedir. Bundan daha büyük bir delilik düşünülebilir mi?
Çözümü oldukça basittir aslında modern teknoloji mevcut üretimi bugün çalışma koşullarımızın yarısı kadar zamanda yapma olanağı sağlayabilir. Mesai saatleri alışılagelen 8 saat çalışma döngüsünden çıkarılıp 4 saate indirilebilse bugünkünün iki katı istihdam olanağı ortaya çıkar ve bunun yanında tüm insanlığa nitelikli bir aylaklık zamanı kalır.
doğru..kimse çalışmak istemiyor.. bir rahatlık havası oluştu..
ama herkesin keyfine göre herkesi mutlu edecek önlemler alamayız..
bakın 2 ay once marketlerde "maske + sayı ile girme " gibi bir şey var mıydı? yoktu ama hayatın şartları gerekli kıldı..
şimdi.. bir sürü işşiz insan oluşacak.. bunları kim sübvansiye edecek ? hala işi olanlar, vergi ödeyenler..ayrıca işşizler nedeniyle vergilerde artacak..
şimdi eğer bir kişi işşizse ve devletten yardım talep ediyorsa herhallde devletin de şart koşma hakkı olmalı.. yoksa sürdürülebilir olmaz.. vergi verenler isyan eder.. zira yardım talep edenlerin karnı kayseride 10 liraya doyacakken istanbulda 30 liraya doyacak.. vergi veren bir kişi neden 10 lira yerine 30 lirayı sübvanse etsin.. bu bir örnek ama toplumsal barış için tembelliğin tolere edilmemesi gerekiyor..
insanlar aç kalmak istemiyorlarsa gerekirse çapa sallayıp domatesini ekecek, üretken olacak.. ayıp şeyler değil.. hepimiz yaptık, gerekirse hala yapıyoruz.. insanlık için normal bir süreç..illüzyondan kurtulmak gerek..
önümüzdeki dönemde normal olmayan şey ise sürekli isteyen ve sağlıklı olmasına rağmen çalışmayıp yardım talep eden insanlar olacak.. bu insanların belki çoğu kasabasında köyünde çalışıyordu ama şimdi büyükşehirlerde kıt kanaat geçiniyor tarlada çalışmak zor geldiği için..
Bravo. Memleketin en büyük sorunu bu bence. Bir sürü sanayici ile görüşüyorum. Hepsi ara eleman bulamadığından şikayetçi. Gençlerin hepsi üstünü kirletmeyecek işler peşinde koşuyorlar. Yaş 30 un biraz üstüne çıkana kadar hizmet sektörü bir şekilde bu talebi tolere ediyor. Sonrası ise yaş olacak. 40 yaşın üstünde vasıfsız bir sürü işsizimiz olacak.