Ödemeleriniz dolar cinsinden %50-60 düşerken, eviniz %20-30 bile düşse arada
Ciddi fark oluşur.
Ayrıca olmayan parayla bu işi uapjyorsunuz.
Kira avantajıda işin cabası
Printable View
Ödemediğim kira kısmını hesaplamamışım önceki uzun mesajımda.
Eve peşinat 40.000 dolar
Taksitler 35.000 dolar
Toplam etti mi evin maliyeti 75.000. Hadi 80.000 olsun
Kiralar sitede şu an 7000 tl. Aldığımda 3.000 di. Ortalamasını 6.000 den alsam 120 ayda 720.000 tl eder bu da 72.000 dolar
Yani kira parasına ev sahibi ediyor ülkemizde ki bankacılık sistemi ve enflasyon şekli.
bu hesaba göre çıkan kredi ödeme tutarı (şimdinin kuruyla 4920 USD) bırak türkiye'yi dünyanın neresine giderseniz gidin orta sınıf için düzenli ödenmesi zor bir meblağ.
Konuştuğumuz bu aylık tutarlar California'da silikon vadisinde çalışan adam için de zor, Zürih'deki 7 göbek kentli kafe sahibi için de zor. bizim emlak piyasası bu fiyatlarla komple kara para üzerinden el değiştirmiyor ise, Türkiye'deki emlak piyasası devasa bir balon.
ara sira yazdigim bir veriyi de guncelleyeyim
istanbul ici kiralik satilik konut sayisi.
-------
30.10.2018 tarihli istanbul kiralik ilan sayisi "İstanbul Kiralık Ev" aramanızda 80.772 ilan bulundu.
30.10.2018 tarihli istanbul satilik ilan sayisi "İstanbul Satılık Ev" aramanızda 155.487 ilan bulundu.
---------
09.12.2018 tarihli istanbul kiralik ilan sayisi "İstanbul Kiralık Ev" aramanızda 82.580 ilan bulundu.
09.12.2018 tarihli istanbul satilik ilan sayisi "İstanbul Satılık Ev" aramanızda 152.836 ilan bulundu.
-----------
05.01.2020 "İstanbul Satılık Ev"aramanızda 160.956 ilan bulundu.
05.01.2020 "İstanbul Kiralık Ev"aramanızda 53.846 ilan bulundu.
-----------
01.04.2020 "İstanbul Satılık Ev"aramanızda 139.288 ilan bulundu.
01.04.2020 "İstanbul Kiralık Ev"aramanızda 48.242 ilan bulundu.
---------
29.08.2021
Satılık (140.280)
Kiralık (20.755)
----------
14.11.2021
Satılık (121.093)
Kiralık (25.029)
------
bu rakamlar anlayana cok sey ifade ediyor ama anlatmak icin zamanim yok su an :)
kaldi 120.000 ev..
Son bir ayda 4 arkadaş sattı 1 arkadaş aldı hepside sarı siteden %30-35 aşağısından işlem gördü .
Yani kuşlu siteyi pek baz almayın derim naçizane .
Gidip görüp teklif edince kucakta hemen bulma şansınız çok yüksek almak istiyorsanız satma düşünceniz var isede öyle bir fiyatlama yok şu anda
Satılık ilanları her ilanın dört üçü çift ilanlı yani 70-75 bin diyebiliriz en fazla
Sanırım o evler de bitince şu an 3milyon tl olan evi (300k usd), birkaç milyon usd’ye ittiririmi düşünüyor.
Ya da 2000 -3000 usd’ye kadıköyde 3 artı bir kiraya verecek.
Kime kiraya verir kim bu paraları ödeyebilir sahiden bilmiyorum, galiba gerçekten milletten para fışkırıyormuş.
Bütün Şiir severleri Kanalımıza bekleriz.
Turgut Uyar / Göğe Bakma Durağı
https://youtu.be/Qx_rQLfHmPM
veri için teşekkürler.
son 1 ayda kiralık sayısı gözle görülür bir şekilde arttı çevremde(sizin veri doğrulamış oldu), fiyatlar ise aşağı doğru gevşedi.
2 ay önce belli sitelerde hiç kiralik daire yokken şu an 3-5 tane görüyorum.
muhtemelen bi anda aşırı yükselen kira fiyatları nedeniyle insanlar bir şekilde kendi evimi alayım tercihi olmuş olabilir.
İnsanlar ne tuhaf.
Bir zamanlar satılık evler için ne diyorladı?
"Ev satanın yüksek fiyat çekmesi önemli değil, fiyatı satıcı değil alıcı belirler, gerçek fiyat satıcının istediği değil, alıcının verdiğidir"
Şimdi kiralar için ne diyorlar?
"Devlet buna müdahale etsin, ev tutamaz olduk, rakamlar uçuk, piyasada kiralık ev yok."
Birinci örnekte "arz talep dengesi" ile oluşacak fiyatları evin gerçek değeri olarak görenler,
ikinci örnekte arz talep dengesiyle oluşmuş kiralardan rahatsızlar ve piyasaya "müdahale" istiyorlar.
Yani, satılığa talep yoksa fiyat şelale gibi düşmeli,
ama kiralığa talep patlasa bile kiralar devlet zoruyla düşürülmeli.
Çok "şereflice" bir yaklaşım.
Alemin tek uyanığı bunlar heralde.
Sanayi işi tamamen robota dönüyor. Yazılım işind hem dünyada hem TR de büyük iş fazlası var. Yazılım işinde hızla dünyada sınırlar kalkıp remote çalışmaya dönüyor dünya. Maaşlar da dolayısıyla tüm dünyada birbirine yakınsaması beklenir. Yani yazılımcılarda işler tıkırında. Benim linkedin hesabıma hergün yerli yabancı bir recuiter takılıyor mesela...
Eskiden evin fiyatını alıcı belirlerdi çünkü o zaman faizler adildi. Paranın maliyeti vardı. Şimdi paranın maliyeti yok. Elinde para tutanlar devlet eliyle soyuluyorlar.
Dolarda da aynı, TL'de de. O denge artık yok ama bu ne kadar iyi bir şey göreceğiz.
Bakalım herkes elindeki paradan reel varlıklara çıkınca, kimse elinde para tutmayınca ne olacak :) bir de onu görelim.
Ben de borsa (ve altın) tarafına çıkıyorum ufaktan.
ytd
Hintliler eskiden ucuzdu. 2016 ya kadar filan gözleri açılmamış idi. Şimdi ucuza alacağınız hizmet kalitesiz olur hemen hemen standart yazılım işlerinde ne kadar ekmek o kadar köfte.
Türkiye'de kalan iyi yazilimcilar dışarı çalışıp burada yaşıyor ağırlıklı olarak, e dışarıya yapacağı fiyatı çekmesi normal.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ev sahibi olsalardı aynı kişiler öbür türlü konuşurdu.
Cok takmamak lazım herkes pozisyonuna göre konuşuyor objektif insan az - bence mesela siz objektif yazıyorsunuz.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Marmaris’te haftalık ev kirası ile Anadolu’da arsa alınır
https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem...afazlahaber_ai
Zaman harcayip itinayla aciklamissiniz cok tesekkur ederim
Benim sorum su olacak. taksitler ve pesinatta bana toplam 75 bin dolara geldi demissiniz ama bu hesap konut kredisine verdiginiz faizi yani herseyi tamamen kapsiyormu?
Eger kapsamissa o zaman tipik bir Alamanci icin mukemmel bir yatirim olur. Turkiye'deki bir bankadan konut kredisini alabildigini varsayarsak o zaman her gecen ay doviz cinsinden daha dusuk konut kredisi odeyecek ama evin degeri Euro cinsinden dusmeyecek uzerine kira geliri olacak.
Bana mantikli geldi. Hatta bu olayda sanki Alamancinin durumu TL kazanan Turk vatandasina gore daha yuksek cunku TL kazanan insanlarin cogunun gelirleri konut kredisi almaya yetmiyor artik.
Çok haklısınız. O robotların ürettiği ekmeği tatlıyı yersiniz o zaman. Veya matbaacıya söyleyin insan çalıştırmadan robotla üretsin bakalım.
Bu bahsettiğiniz tam robotik üretim için bize daha 100 yıl lazım. İleride görürsünüz. Tr de Bir yazılımcı hammaldan daha az kazanacak.bugün mal taşıyan elemanıma 9000 tl aylık veriyorum .
https://eksisozluk.com/ankara-sanayi-sitelerinin-isci-bulamamasi--7083281?a=popular
https://eksisozluk.com/ikitelli-osbnin-isci-bulamamasi--7082229
Zaten doğru dürüst yazılımcı ya TR de ve yurdışında ki yabancı firmalara çalışıyorlar. Onlar da dünya ölçeğinde maaşlar fiyatlanır...
Sen benim tanıdığım pek çok yazılımcı yi cebinden çıkartırsın takılma:)
He yazılımcı nin iyisi de zaten çok uçuk paralar alabiliyor, 300 bin dolarla ( yıllık brüt) google ( abd ) da çalışan adamlar var bi dünya mesela. Korkunç paralar.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Konusuna göre değişiyor hocam. El emeği yoğun bir şirkette calışıyordum. 1 hatta 12 kadın çalışıyor. Sırbistan'dan bir makine geldi. 12 kişi işsiz kaldı. 3 makine getirdi patron. 36 kişi işsiz kaldı maalesef. 36 kişi yerine 1-2 kişi makineleri kontrol etmek için falan yetiyordu.
Sonuçta istatistik meselesi, ortaokul mezunu da birşeyler yapıp zengin olabilir ama çoğunluğa bakmak gerek. Eğer yüksek ve cidden pozitif eğitimliler diğerlerinden çok daha iyi bir konuma gelmiyorsa ülkede problem var demektir.
Nasil ya, bence abd için bile cok cok büyük paralar. Bizde iyi konumda beyaz yaka çevrem var, yakınına yaklaşan bile çıkmaz belki cok cok üst düzey kar payı vs alan amcalar öyledir bizim tevellut yetmiyor onlarla tanış olmaya :)SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Geldi gene ortaokul milyoneri, Beylikdüzünde ev fiyatlarına zam geldi heralde :halay:
başlıkta yine millet birbirini koparıyor ha, 300k usd yıllık maaşı beğenmeyenler, yıllık 2milyon maaş alan beyaz yakalılar falan uvvv....
aha yazılımcının harman olduğu yer, ABD'de top tier yazılımcıları için index alınabilecek en önemli yerlerden olan Palo Alto'da yıllık ortalama maaşlar:
Alıntı:
The average salary for Senior Software Engineer is $155,832 per year in Palo Alto, CA. Salaries estimates are based on 15078 salaries submitted anonymously to Glassdoor by Senior Software Engineer employees in Palo Alto, CA.
https://www.glassdoor.com/Salaries/p...34_KO10,34.htm
Bi biz Anadolu çomarıyız doğru dersin :)SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.