Toplam maliyet = (Alış + komisyon) - (satış + temettü)
Toplam lot = Alınan lot - satılan lot
Maliyet = toplam maliyet / toplam lot
Printable View
Anladım tamam, sağ olun. Sn Börsianer de açıklamış zaten, -29 rakamı, elde ettiğim karı ifade ediyor.
güzel ve sade bir grafik hocam elinize sağlık
yalnız belirtmek gerek hisse fiyatının sürekli yükseldiği varsayımında geçerli bu grafik... o yüzden sıfıra yakınsıyor temettü ile lot alan kişinin maliyeti...
dolayısıyla yükseliş trendinde olmayan temettü hisselerinde hesap kitap baya karışır
tüm tartışmaları okudum, herkesi kendince haklı buldum, fikir ayrılıklarının sebebi bakış açısındaki farklar...
son mesajında erhan hocamın sözleri özellikle bunu gösteriyor... yani bir taraf kaç para koydum kaç kazandım diye bakarken diğer taraf da koyduğu parayı ne kadar kısa sürede geri almış ve lot sayısını arttırmış buna bakıyor... o yüzden maliyet hesabı yapılıyor, gerçek yatırımda ROI hesabı da böyle yapılmaz mı? koyduğum para ne kadar sürede bana dönüyor? eğer koyduğum para x süre sonra bana döndüyse ve hala elimde lot varsa (yani temettüleri cebe attıysam) elimdeki lotlar bana kar kalır... bakış açısı bu, ama alsat yapanların heyecanı ve daha kısa sürede daha çok kazanma isteğinin sebebi eldeki sermaye çokluğu... tabii ki orada da ROI hesabı yapılabilir sonuçta ortada belli bir sermaye ve kazanç var, yine arada geçen bir x süre var... ancak yatırımcı tipleri arasındaki fark, elinde görece yüklü sermayesi olanın heyecanı ve kazanç hırsı yüksek iken temettü hissesi biriktirenin sermayesi az, hırsı orta karardır... az olsun garanti olsundur. muhafazakardır. rantiyecidir. düzenli nakit akışının artmasını isteyendir.
yani gözden kaçan sıkıntı şu: temettü hissesini uzun süre alıp toplayanların birçoğu elinde yüklü parası olmayıp maaşından arttırarak birikim yapmak isteyenler... dolayısıyla düzenli alım yaparak lot sayısını arttırmak ve uzun süre (mümkünse sonsuz vade) elde tutmak isteyenlerdir... bu esnada da gelen temettülerle tekrar aynı hisseyi alırlar, böylelikle ileride yüksek temettülerden daha çok istifade etmek isterler... yani yüklüce mala girip uzun süre bekleyen değil sürekli taşıdığı malı arttıran... (zira elde çok yüklü bir sermaye yok)... erhan hocam bunu da göz önünde bulundurursa iyi olur...
onun dışında bana göre erhan hocanın matematiksel hesaplamaları doğrudur... herkesin kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemesi ve kendi hesabını yapıp sağlamasını görmesini istemesi de etik olarak çok güzel bir davranıştır, toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etmektir, bu sebeple çok da üzerine gitmek doğru değil... bununla birlikte bakış açısı da eldeki sermayeyi kısa sürede çok sayıya katlamak olduğu için temettü hissesine gönül verenleri anlayamıyor... çünkü kendi bakış açısına göre fazlasıyla haklı görünüyor... ancak spekülasyon ile fiyat artışı olduğunu söylerken şunu gözden kaçırıyor: o spekülasyonda o hisseyi her ay maaşıyla alan (almak isteyen) kişi de alıcı olarak talebi arttırıyor ve fiyat artışına katkı sağlıyor... yani alıcı tarafında uzun vadeciler de var. yeri geliyor teknik takip yapıyor trend desteklerine yakınken fazladan alıyor vs... bilançoları da gözden kaçıramayız. gerçek spekülatif hisseleri zaten hepimiz biliyoruz (yerli yersiz hoplayıp zıplayan kağıtlar)...
yükseliş trendini bilançonun gücü belirliyor... adı üzerinde trend... uzun vadecilerin çoğu maaşıyla birikim yaparken mesai saatinde hisse takibi yapamaz, zaten sermayesi azken alsat ile eritemez... herkes al-satçı olamayacağı gibi herkes uzun vade mal taşıyıcısı da olmaz, olamaz zaten... burada kimse "en doğru yol budur" demiyor benim gördüğüm, "bana en doğru gelen ve bana uyan en akılcı olanı bu" diyor... zaten halihazırda temettü hisseleri dediğimiz hisseler al-satçıların da gözdesi şirketler... burada hiç kimse yalnızca temettü verdi diye bir hisseye yapışmıyor (yani ben öyle düşünüyorum)... temettü verip yıllardır yerinde sayan hisseler de var...
ha burada yine erhan hocam "ama matematiksel olarak temettünün etkisi yok" diyebilir, haklıdır da. ancak dediğim gibi temettü hissesi biriktiren birisi olarak benim bakış açım karlı şirkete uzun süre ortak olmak ve payımı arttırmak. her ne kadar herkesin amacı ortak gözükse de (para kazanmak) herkesin sermayesi, beklentisi, vadesi bir değil...
sonuç olarak yıllardır aynı tartışmaları döndürmek anlamsız, ancak neyin ne olduğunun bilinmesi de zaruri...
daha önceki forumda da bir şey söylemiştim ve sanırım al-satçı kimseler anlamayacaklar bu sözü: "benim amacım geleceğin egeen'ini bulmak değil"... ne kadar garip bir söz değil mi :) herkesin istediği ballı kaymağı birisi niye istemez ki :D işte bakış açısı farkının özeti :D ha benim beklentim dışında biriktirdiğim bir hisse x bir zamanda veya bir zaman gelir o dönemin egeein'i olur eyvallah o zaman herkes gibi sevinirim o ayrı ama çok uzun vade yatırımda x-y zaman aralığındaki artış gelip geçici olabilir... anlık/dönemsel maliyet-getiri hesabındansa temettü hesabını yeğlerim... kaç para koydum ve ne kadarı ne kadar sürede bana geri dönüyor bakmak daha çok işime gelir... daha önce de söyledik yine yazalım, düzenli hisse biriktiren için aşırı yükselişler iyi değil... yüklü sermayesi olan için ne kadar aşırı yüksek o kadar iyi... zaten al-satçıların o yöntemin onlar için iyi olma sebebi de eldeki yüklü sermaye değil mi? adamın 10 milyon parası var (veya başkasının parasını yönetiyor), emirleri giriyor, stoploss'unu koyuyor, %0,1 artışla bile satıp geçebiliyor... ister yesin parayı ister sermayesini arttırsın... ne güzel değil mi :) hacimi yüksek kağıtlarda saatlik trendlerle götür malı... burası borsa kim kime... kar cebe yakıştı mı? yakışır aslanıma afiyet bal şeker olsun... bu büyük oyuncuların kağıtlarına uzun vadeciler hiç bulaşmaz zaten temettü hissesi değil bunlar genelde...
ee bizde de milyonlar yok, biz düzenli toplayıcıyız... ben de isterdim ki mümkünse ben tatmin edici miktarda mal toplayana kadar hisse uçup kaçmasın :) gönül neler istiyor ama işte keşke herkesin her istediği olsa :)
birileri satarken birileri de alacak... ben güvendiğim şirket düşerken üzülmeden az daha düşse de çok alsam derim, sen al-satçı olarak hisse düşerken açığa satarak kazanır geçersin, ben de ileri ki dönem bilançolarının riskini üstlenirim hisseyi toplar maliyet yaparım... hisse çıkarken temettülerle meyveleri toplarım, sen o sırada başka şirket arayışlarında daha çok bilançoya ve daha çok habere göz atarsın... ben gözüme birkaç şirketi kestirmiş ve uzun vade ortağı olacağıma inanmışımdır, sen dönemsel bakar o dönem hangi sektör iyiyse orada işlem yaparsın... sen bu dönem çimentolar kötü, camlar iyi dersin, ben betonlar için maliyetlenir ileri ki dönem meyvesini yemeyi beklerim... bilmem anlatabiliyor muyum... olay bu kadar basit bir bakış açısı farkından ibaret.
özet: bana göre temettü limanı (görece) güvenli, orta kazançlı, al-sata göre az riskli (bu da göreceli), "az aşım ağrısız başım", psikoloji bozmayan, düşerken de çıkarken de alabileceğim, bana en uygun liman.
yazdıkça da yazdım, bi bitiremedim yazıyı sürekli ilave, neyse..
herkese bol kazançlar dilerim.
iyi forumlar.
temettü hissesinin rakibi al-sat değil ki !
al-tut ....
@efix tebrik ederim harika bir yazı
temettü yatırımı yapıyor olosanda bakış acının olabildiğince objektif oldugunu düşünüyorum.
Sn efix,
Yine anlaşamadık şahsım adına. :)
Söyledikleriniz güzel ama sn british'in dediği gibi sizleri temettücü tayfası kendimizi de al satçı olarak konumlandırmıyoruz ki biz. Şirket kar ettiği sürece temettü vermese de o şirket değerlidir ve fiyatına yansır diyoruz.
Temettücülerin ana kaygısı yatırdığım paranın ne kadar sürede bana döndüğü ise bizimki de o.
Geçen yıl 50 liradan aldığım 1 lot Tüpraş şu anda 100 lira olmuşa ben temettü almasam da zaten yatırdığım 50 lirayı geri almış oluyorum 1 yılda. İster temettü versin ister vermesin. Pek tabii sizler de aynı şekilde.
Olaya hala şirketteki yüzdesel payımızı artırmak olarak bakanlar var. Tablolarla açıkladık bunu. Temettü veren şirketin %10 una sahip olmakla aynı finansal değerlere sahip ama temettü vermeyen şirketin %1 ine sahip olmak aynı şey.
Benim gözlemlediğim kadarıyla yukarıda bir arkadaş da demişti, esas sorun şu,
Tüpraştan 5 lira hisse başı temettü alıyorum ve 500 lotum var diyelim. Alacağım bu 2.500 lira temettüyle beğendiğim başka bir hisse olan X i alıyorum. Biliyorum ki Tupraş nasılsa bu 5 lira temettü sonrası fiyat düşüşünü telafi edecek ve yeni aldığım X hisse bana bedava(!) ya gelecek. Seneye ise yine hem Tüpodan hem de x hissesinden temettü alacağım ve ya aynı hisselere ya da diğe rbeğendiğim bir şirket olan Y hissesi alacağım. Psikolojik olarak 3 hissemşn olması beni mutlu ediyor.
Ama Erhan ın dediği gibi olursa yeni başka bir hisse alabilmem için kendi cebimden para ödemek zorundayım, bu da beni cezbetmiyor.
25 yıl sonra 60 yaşımdayken hisse başı 5 lira temettü veren, fiyatı 100 lira olan 10.000 lot Tüpraş'dan alacağım yıllık 50 bin lira temettüyü, aynı portföy büyüklüğüne sahip olup hisse fiyatı 1.000 lira olan 1.000 lot temettü vermeyen Tüpraşa tercih ederim. Niye? Çünkü birinde yıllık 50 bin lira temettü geliri kendiliğinden gelirken diğer durumda 50 lot satmam gerekecek. Halbuki ilk yıl 50 satacaksın 2. Yıl firma kar etmişse hisse fiyatı 1.200 lira olacak belki ve bu sefer 47 tane satacaksın vs.
Toplam portföyümüz aynı ama temettü kadar hisse satmaktan kimse hazzetmiyor. Sata sata ya birgün biterse korkusu var. Bunu da açıklamıştık daha önce. Neyse konu çok dağılıyor.
Sadece şu bilince sahip olunsun yeter. Bir hisse temettü veriyor diye daha değerli değildir. Temettü veren firmanın patronu karını ortaklarıyla paylaştığı için daha dürüst falan da değildir, kendisini düşünüyor o. Temetü verince yine o parayla aynı hisseye ortak oluyorsunuz. E biz de temettü vermese de zaten yine ortaklığınız otomatikman devam ediyor, fark ne diyoruz? Cevap yok. Şirket kar ediyorsa ve bu karını her geçen yıl bir öncekine göre artırıyorsa değerlidir.
Maaşından artırıp daha çok lot alabilme psikolojisi de saçma. Her ay 500 lot İşyat almakla 1 lot Egeen almak arasında fark yoktur bu şirketler aynı finansallara sahip olsaydı. Lot sayısı sadece psikolojik olarak rahatlatıp zenginmiş hissi veriyor insana. Syg.
osmancım arkadaşlar bu durumdan rahatsız oluyorlar bu konuyu etkisizlik sayfasında bahsedip link atabilirsin.
Niye rahatsız olundugunuda anlamış değilim nihayetinde inandığınız şey doğru ve biz yanlış isek insanlar bunu ıspatlayabileceği gibi çatır çatırda konuşabilir.
Ama konuşmak istenmıyor kısır bir döngüde yok aslen. Kısırlaştırmaya calısanlar temettüye gönülverenler.
Gerçi temettüye gönül vermekte ne demek bununda anlamını bılmıyoruz :D veya temettüye niçin gönül veriliyorda bedelsize gönül verilmiyor mesela.
İşte bunların hepside yaratılan suni birer algı soyut şeyler. Bir gerçekliğe dayanmayan şeyler.
bedelsize niye gönül verilmemişte temettüye gönül verilmiş mesela ????
Çünkü temettü veren hisse iyidir diyecekler :D neye göre iyi patronu durüsttür deniyor. dürütstlük soyut bir kavramdır.
Beş duyu organından biriyle algılanamayan, maddesi olmayan, varlıkları inançla ve his ile bilinen kavram ve varlıklara soyut denir.
Soyut bir şeyin var oldugunu nasıl ıspatlayacaksınız. KONULARA DALARSAK İŞİN İÇİNDEN CIKAMAZ BU SAYFA KALDIRAMAZ BUNLARI EN İYİSİ BU KONUYLA İLGİLİ ETKİSİZLİK SAYFASINDA GÖRÜŞELİM MERAK EDENLERLE.