Warren Buffett'a sormak lazım. Berkshire ile yaptığı aşağı yukarı benim 2. maddede bahsettiğim olay :)
Kurumsal yatırımcının sıkıntısı enflasyonun doğru hesaplanmaması. Pozisyon değiştirmek normalden pahalıya geliyor o yüzden.
Durum aynen budur..
Bunu bir ara arastirmistim.
Kurumlar temettuyu brut olarak alirlar burasi avantajli...
Bundan kurumlar vergisi oderler, %25 olsa uzerine bir de kar dagitirken %10 stopaj oderler yani yine bireysel gelir vergisi oranina gelir...
Buradan da ekmek yok bize yani...
Syg,
Dovlet bireysellere temettu geliriinin direk yarisini vergiden muaf tutuyor..
Kurumsallar stopaj kesintisi olmuyor ama tumunu gelir yazip bunun uzerinden kurumlar vergisi oduyorlar...
Bu bence buyuk farki dogurur...
Hic mi kagit degistirmeyecegiz???
Deger artis kazancindan illa ki bir gun vergi cikacak..
Ha bu enflasyon endekslemesine tabii olur ama yine de ciddi vergi cikabilir buradan...
Syg,
Limit üstüne çıkıldığı zaman tamamı beyana tabi oluyor ama yanlış mıyım?
Yani temettüden elde edilen gelir 140bin tl ye kadar iyi hoş ama 150bin tl gelir elde edildiği zaman nasıl oluyor?
75bin tl mi beyan ediliyor yoksa 150bin tl mi?
-
Kağıt değiştirmede evet bireysel avantajlı. Kurumsalda da bu iş imkansız değil. Hisseyi 2 yıl elde tutunca değer artışından doğan vergiden muaf olunuyor sanırım değil mi?
Ben de tam karar veremedim hangisi avantajlı ama şirketleşmek sanki hep 1 adım önde gibi.
Bir de şunu fark ettim bizde bireysel bist yatırımcısına sağlanan bu avantajların hiçbiri yabancı ülkelerde yok sanırım.
Hem temettü gelirinin yarısını beyan et, hem al/sat yapınca vergi ödeme. Böyle bir olay sadece Türkiye'de olabilir.