TCMB, Haftalık Banka ve Para İstatistikleri raporu:
Merkezin verilerine göre 31 Ocak ile biten işlem haftasında göre brüt döviz rezervleri 2 milyar 656 milyon dolar düşüşle 4 milyar 856 milyon dolar oldu. Bir önceki hafta 37 milyar 777 milyon dolar olan net uluslararası rezervler 31 Ocak ile sona eren haftada 36 milyar 845 milyona geriledi.
Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat hesapları ise 31 Ocak’ta biten işlem haftasında 194 milyar 541 milyon dolara geriledi. Önceki hafta 197 milyar 122 milyon dolar ile rekor tazeleyen hesaplar son hafta düştü. Hesap içinde gerçek kişilerin mevduatı 121 milyar 496 milyon dolar olurken tüzel kişilerin hesapları ise 73 milyar dolar oldu.
-------------------------
Basında çıkan mevduatlardaki düşüş haberi beni tatmin etmedi, kendim MB sitesindeki verilere baktım. Gerçek kişilerde 0.4 milyar dolar, tüzel kişilerde 1.9 milyar dolar düşüş var. Dolar değil tüm yabancı paralar cinsinden bakılırsa gerçek kişilerde azalma yok, tüzellerde 1.8 milyar dolar karşılığı azalma var. Diğer kalemlerde de (yurtdışı yerleşikler vb.) azalma yok. Tüzel kişiler de özellikle dolar satmış, Euro ve diğer döviz türlerinde azalma yok hatta artış var.
Kısacası bazı şirketler bir haftada yüklü dolar satmış.