Çok düştük toparlanacaz da ooo hayırlısı bakalım
Printable View
Çok düştük toparlanacaz da ooo hayırlısı bakalım
Hadi hayırlısı
Yanlış anlaşılma olmaması için daha net ifade edeyim. Hisse yatırımım yoktu derken, kendi başıma aldığım bir hisse senedi yoktu demek istedim, yoksa fon yatırımım vardı MAC'ta, Celha ve Ditas'ı da MAC'ta olduğu için takip ediyordum.
Sizin araştırmanız emeğiniz bilginiz çok daha fazla. Benim yaptığım sadece fonlar ne yapıyor ne zaman ne alıyor ne satıyor takip etmek, yatırım tarzlarını gerekçelerini hedeflerini anlmaya çalışmak. Yoksa şirket değerleme açısından bilgim çok az ve yüzeysel.
Pandemi öncesinde şirketteki payı %5 üstüne çıkarmışlardı ve pandemi sırasında fondan yatırımcı çıkışı olunca zorunlu satış yapmak zorunda kalmışlardı. O dönemi hatırlıyorum. MAC'ta Cimsa vardı onu da takip ediyordum. Pandemide çok düşmüştü fiyatlar. Ben o dönemde ihtiyaç kredisi kullanarak MAC'taki yatırımımı artırmıştım sonra çok iyi getiriler olmuştu ama hisse bazında daha da büyük fırsatlar oluşmuştu o dönem değerlendirmesini bilene. Ben o kadarını göremedim o aşamada. Benim BİST'te ilk hissemi almam ilk hisse fonumu almamdan 1-2 yıl sonra oldu. Yanlış bir şey yaparım diye endişe ettiğimden baya geç başladım kendi başıma hisse almaya. Hala da fona kıyasla çok düşük oranda hisse alıyorum. Değerlemeye tam olarak hakim olmamak büyük eksiklik bu anlamda. Aracı kurum raporuyla falan da olmuyor bu iş. Ben de bir hisse almak istediğimde MAC ve MAS'taki hisseler üzerinden gidiyorum ki kendi başıma bir şeyler yapmaya çalışırken hata yapma ihtimalim daha az olsun.
Ben o süreci MAC bültenlerinde gördüm, iki ay üst üste %70 gibi bir getiri oldu galiba, iki ay üst üste en fazla kazandıranlardaydı. Çağrı fiyatının iki mislini hedeflemek ve hedefe ulaşmak büyük başarı olmuş. Şimdi Turcas 500 milyon dolar edebilir diyoruz, piyasa değeri 200 milyon diyoruz, 500 milyon dolardan satılsa piyasa değeri 1 milyar dolar olana kadar hisseyi tutmak nasıl mümkün olur hayal edemiyorum. BİST de bu anlamda çok acayip bir ortam. Kimi şirketler ederinin kaç kat altında fiyatlanıyor, kimi şirketler kaç kat üstünde fiyatlanıyor. Hem realist yaklaşmak zorunda olmak, hem de yerine göre irrealist oluşumları öngörüp faydalanmasını bilebilmek büyük beceri.
Fona yeni giren yatırımcı oldukça genelde geride kalan hisselere ekleme yaptıkları için, o süreçte de Turcas önden ve hızlı yükseldiği için, uzun süre Turcas'a ekleme yapılmamış oldu. Fona ilk eklendiğinde ağırlığı %5-6 civarlarındayken zamanla %2-3'lere kadar düştü. Fon büyürken Turcas'ın daha önden hızlı yükselmiş olması, zamanla fondaki ağırlığını düşürmüş oldu. Daha geriden gelen Petun Teknosa gibi şirketlere o süreçte ekleme olmuştu. Teknosa'ya galiba zirve yaptığı zamanlara yakın son 1-2 ayda benzer şekilde yine ekleme olmadı. Yani önden gitmeleri buna sebep diye düşünüyorum ben. 27 Ekim'den sonra Turcas gitgide göreceli olarak geride kalmaya başlayınca, ki gerçekten uzun süre çok fazla negatif ayrıştı, zamanla diğer hisselere göre geride kaldığı için Turcas'a da eklemeler yapılmaya başlanmış oldu diye düşünüyorum. Sonra da BİST'te hava bozunca ekleme destekleme falan yalan oldu tüm hisselerle birlikte Turcas da döküldü.
Malesef ben de aynı tongaya basmış oldum. Turcas'ın kredili işlem yasağı sonlanacaktı, fiyat görece geride kalmıştı, fondaki ağırlığının artırılması muhtemeldi, BİST geneli yükselmeye devam ediyordu, bu süreçte o günün şartları içerisinde doğru bir yatırım fikri gibi görünmüştü. Turcas zirvesini 27 Ekim'de yapmış. Ben 13 Aralık civarlarında bir yerde almıştım galiba 22 lira civarlarından. Teknosa 12 Aralık'ta zirve yapmış. Petun 30 Aralık'ta zirve yapmış. Zemin oyuna müsaitti aslında ama kısmet olmadı.
Habire VBTS gelmesi de yükselişlere hep sekte vurdu. Halka arzlar olsun manipülasyona konu hisseler olsun ne hisseler kaç yüz tavan gitti bir şey olmadı da Turcas 2-3 tavan yaptı diye habire tedbir geldi durdu.
Aslında Buffett sağlıklı hisse getirisi sağlamanın, şirketin büyümesinin kazancının ve nihayetinde değerinin artması ile gerçekleşeceğini savunup spekülatif hareketleri konu dışında tutar, ama bizde sürekli bir kriz sürekli bir çöküş olunca, rüzgarın arkadan estiği bir zaman denk geldiğinde şirket değerine gitsin de satıp daha ucuz başka bir hisseye geçebilelim hayali kuruyoruz ama bir türlü nasip olmadı.
Şu anda sermayedeki pay, MAC+MAS toplamı mevcut fon büyüklükleri ve fonlardaki tahmini ağırlıkları üzerinden çok kaba bir hesap yaparsak, %4 civarı olabilir. MAC'ta 12 milyar pay mevcut. 15 milyar olacaktı son açıklanan üst limit. Önümüzdeki haftalarda aylarda fonu dolduracak kadar yeni yatırımcı gelse, bu süreçte Turcas çok önden yükselmemiş olsa, geride kaldığı için fondaki ağırlığı artırılsa, o zaman %5 mümkün olabilir. Ancak yeni yatırımcı gelirken, bu girişin çıkışı da var düşüncesiyle, Sn. wasaban'ın öngördüğü gibi, yeni yatırımlar büyük şirketlerin likit hisselerine yapılırsa, o zaman Turcas'taki ağırlık yine artmayabilir. Zaten eskiden MAC'ta 18 hisse falan olurdu, son zamanlarda 19-20-21 gibi yükseldi hisse sayıları. Çıkış durumunda el altında likit seçenekler olsun diye de hisse sayısı biraz artırılıyor olabilir. Durum böyle olunca mevcut değerlemelerle Turcas'ın %5'i geçmesi biraz zor olabilir. Kur artsa petrol fiyatı artsa o zaman ağırlık artabilir ama mevcut kurla mevcut petrol fiyatıyla çok bir değişiklik olmayacak gibi sanki. Yine de borsada hava düzelir fonlara yatırımcı girişleri başlarsa hangi hisselere eklemeler geliyor ne kadar geliyor takip etmek gerek.
Bizim mevzuata göre bir şirketin yüzde 51 ine sahip olmak tümüne sahip olmak demek.Altın hisseyi filan karıştırmazsak.
Satın almalardada geçerli bu.
Yeni malikin şirketi borsa dışına çıkarma niyeti yoksa eğer fiyatı yukarı çekiyorki çağrıda çok fazla hisse gelmesin diye.Benim gözlemim böyle.
Bişi bildipimden değil.