Biraz gecikmeli oldu ancak bilgisayar başına geçebildim kusuruma bakmayın sn. yuji
Çok güzel olmuş şimdi formul çalıştı. Emekleriniz için çok teşekkürler..
Printable View
Merhabalar. Ben de fon yatırımında yeniyim de. TKF
MPS
NNF ile ufaktan bir giriş yaptım.
Bir konuda tam bilgi edinemedim. Yıllık yönetim ücreti tam olarak nasıl kesiliyor. Nnf de yıllık %2,7 deniyor. Toplam fon miktarının %2,7 si alınıp bu sayıda iş günü sayısına bölünerek günlük kesinti mi yapılıyor.
Yönetim ücreti o bahsettiğiniz yıllık miktarı, gün sayısına bölünmek suretiyle günlük periyotta fon tarafından kesilir. Ancak tefaş vs. de belirtilen getiriler; yönetim ücreti ve tüm masraflar çıktıktan sonraki net getirilerdir. Yani portföy havuzundan tüm kesintiler yapıldıktan sonra pay başına düşen fon fiyatı ve yüzdelik getiri açıklanır.
Süreç bu şekilde işlediği için yıllardır fon yatırımı yapıp , neredeyse hiç umurumda olmayan ücretlerdir. Brüt değil de net/giydirilmemiş temiz fiyat açıklandığı için , başarısına ve rakiplerine oranla yüksek/fahiş yönetim ücreti alan fonlar, direk zaten nihai sonucuna /getirisine yansıdığı için kendi bacağına sıkıyor olacaklardır.
Örnek 100 adet paydan oluşan fonda pay adet fiyatı 1 lira diyelim, bu halde havuz toplam miktarı 100 lira. Ertesi gün havuzu 105 liraya çıkaran fon yönetimi, kar üzerinden %2,7 / 365 *5 (kar miktarı ) kadar kısmını yönetim ücreti olarak keser. Bu hesaplama sonucunda toplam havuz atıyorum ( rakamı hesaplamadım çok daha az düşer ) 104.98'a düşer
Yeni fon fiyatı 104.98/100 = 1.0498 olarak açıklanır. Biz de fon bugün %4.98 artmış deriz. Yani net kısmını görürüz.
105'ten , yönetim ücreti sonrası 104.98'e düşme kısmını tamamen farazi yazdım, hesaplamadım, tekrar belirteyim. Bu arada 1.0498'ten alınan /satılan yeni paylarla toplam havuz ve pay sayısı artabilir azalabilir, pay başına düşen getiriyi etkilemez.