Bu patlama olayı Efes’i ne kadar etkiler , çamura battık sanırım ,
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
Bu patlama olayı Efes’i ne kadar etkiler , çamura battık sanırım ,
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
AEFES'te karanlık odada 700 bin lot alım oldu. Kağıt karanlık odaya 159.30 dan girdi, 700 bin lot 161.40 dan karanlık odada işlem gördü. Garip bir durum. Açıklar mı kapandı acaba? Ukraynadaki fabrikaya Ruslar saldırı düzenlemiş ve 3 kişi ölmüş. Gerçi bu fabrika 2022 den bu yana kapalı duruyor ama bu haberi satış vesilesi olarak kullandılar. Öte yandan AEFES'in ortağı Belçikalı InBev hissesi ciddi tepki göstermedi hatta sabah artı açtı.
AEFES gelişmiş ülke borsalarından birinde %50 nin üzerinde halka açıklık oranı ile işlem görüyor olsaydı muhtemelen raider'lerin (korsan fonların) baskınına uğrayıp çoğunluk hisse borsadan toplanır ve şirket borsa kotasyonundan çıkarılırdı şimdiye kadar çünkü şirketin iştirak ve bağlı ortaklarının ederi PD'sinden büyük yani şirket bedavaya geliyor. Şirketi özelleştirdikten sonra bağlı ortaklıklar vs elden çıkarılıp kullanılan sermaye tümüyle geri alınır ve bir kaç milyar dolarlık şirket böylece bedavaya mal olurdu.
Böyle olmasa bile yani raider'ler devreye girmese ve özelleşme cihetine gidilmese bile hisse 160 tl de değil 300-400 aralığında olurdu yani gerçek değerini bulurdu.
Asllnda AEFES'in Ukrayna ve Rısyadaki ortağı InBev'in AEFES'teki %24 lük hissesini artırması hatta AEFES'in tümünü ele geçirmesi icap eder. Menfaati bunu gerektiriyor. Halka açıklık oranı kabaca %33. %24 mevcut pay + %33 piyasadan toplanacak pay =%57 yapar, böylece şirketin tümü InBev'e geçer. %57 ye de gerek yok %51 yeter yani piyasadan toplanacak pay %27 olsa yine yeter, toplamı %51 ediyor. Halka açıklık %6 olarak devam eder. 100 milyar dolarlık dev bir şirket InBdev. AEFES ise 2.6 milyar dolarlık. %33 halka açık kısmın ederi 900 milyon dolar ediyor. Hadi bu %27-33 arası hisseyi borsadan toplarken ciddi prim ödeneceğini varsayalım mesela %60-70 gibi yani 160 tl den işlem gören hisseye 260 tl hatta 300 tl ödensin. Bu durumda bile 1.5 milyar dolarlık bir yatırım yapacak demektir ki bu meblağ InBev için devede kulak. AEFES'i ele geçirdikten sonra Coca Cola İçecek'teki %50.2 lik hisseyi elden çıkarsa kasaya 2.5 milyar dolar girer. Böylece AEFES'e bedavaya sahip olduğu gibi bir de üstüne 1 milyar dolar da para alır.
Ful nakitteyim. Yeni pozisyon açarken gireceğim kağıtlar şimdiden belli. Ya KCHOL ya da AEFES. Takipteyim ve bekliyorum. KCHOL ün 150 lere inmesini bekliyorum, formasyon W mi olacak diye merak ediyorum. . AEFES ise L formasyonuna devam ediyor, 160-170 kanalında hareketini sürdürüyor. Kanalı aşağı yönde kıracak mı diye merakla bekliyorum.
Ben de AEFES ile yakından ilgileniyorum ve yukarıda dediğim gibi yakın takipteyim. Bu kağıdı diğer favori kağıtlarımla birlikte kendi topiğimde mercek altına alıyorum. Görüş alışverişi için beklerim:
Forum / Piyasalar / Borsa Genel / Th trendhound ile hasbihal
Özilhanı'ı TÜGİAD'da veya başka bir ortamda yakında görürüm muhtemelen. 2024 net karı yaklaşık 15 milyar tl olarak gelecek ve 2 milyar tl yi temettü olarak dağıtmayı planlıyorlar kanımca. Ona şunu söyleyeceğim: Temettü filan dağıtılmasın. Hisse başına 3 tl lik temettünün zaten hiç bir anlamı yok, bundan %15 stopaj kesilecek ve temettü hisse başına net 2.5 tl ye inecek. 160 tl deki hisse için 2.5 tl temettü anlamsız, %1.5 ediyor. Onun yerine hisse geri alımı açıklansın. 2024 karının %20 sini yani 3 milyar tl sini hisse geri alımında kullansınlar. Piyasadaki hisselerin %10 unu toplarlar bu meblağla. Hatta 3 değil 5 milyarlık hisse geri alımı yapsınlar fırsat varken.