Nihayet başladın demek, umarım arkası gelir:)
Eğer bu işi yeterince hakkını vererek yapsaydım, 40 da değil 35 te erken emekli olurdum...25 yaşında 35 te erken emekli olacağım dediğinde çok arkadaşım gülmüştü, hedefi tam isabet tutturabilecektim:)
Printable View
Grafik pahalı için kabak gibi bir örnek...BİM....neredeyse ülkede yeni bir ekol oluşturdu...sıfırdan zirveye çıktı nerdeyse...rekabet feci, neredeyse her parekendeci, Migros dahil, ucuzcu market olmuş,,,,artık hayat çok daha zor olacak bim için...yani konjonktür de terse döndü bu firma için...çok kar ediyor diye üstüne gelinmesi de cabası.
Portföyünde olana bir şey diyemem...sat demem...ama yeni uzun vadeli almayı düşünen kişiye, grafik pahalı, aman ha derim.
En basitinden söyleyeyim; bir kaç yıldır alışverişlerimi bimden yapıyordum ucuz olduğu için. Haftada 1 bime uğrardım artık ayda 1 bile uğramıyorum fiyat avantajını yitirdi. Bimdekinden daha kaliteli marka ürünleri bim fiyatına başka marketten alabiliyorum. Bu konuda takdire şayan olan ise Migros Sanalmarket
Sn Cautionary,
Bende uzun vadeli olaraktan sasa60% , dmsas30% ve psdtc%10 tasiyorum. Portfoyum konusunda yorum alabilirmiyim. Tesekkurler
Üstad
İş yoğunluğum hat safhada olduğu için yukarıdaki yazım gibi, uzun yazılar yazamıyordum. Bahse konu çerçevesinde, hem sizinle görüşlerimi paylaşmak, hem de Batuhan'în yatırımcı psikolojisinde son durumu nedir sorusunun cevabını kendimce vererek, başlığınıza ve başlığınızı okuyan yüzlerce sessiz çoğunluğa katkı olsun diye burada yazma ihtiyacı hissettim.
Kendi yazdığım yazıda bir noktayı eklemeyi unutmuşum. Bir hissenin günümüzdeki değerlemesini yaptığınızda, nereden veya hangi zaman aralığında baktığınızın önemi çok büyüktür. Daha spesifik örneklemek gerekirse, Hektaşın ve Brisanın, portföyüme giriş zamanı hemen hemen aynı zaman aralığıdır. Geçen yıl Temmuz sonu itibari ile iki hissede de ortalama fiyat oluşturmuşum ve Şu andaki fiyatlar ile başabaş noktasındayım. Kazanç sıfır + Enflasyon durumunda.
Buradan şu ortaya çıkıyor. Hektaş benim için uçtu ise de o ara ben borsada olmadığımdan o yükselişi kaçırmışım ve zirvede alım yapmışım. :) Belki kıyaslama yaptığınız zaman aralığı daha yakın bir tarihte olabilir.
Üzüldüğünüz noktalarda haklısınız. Bu işi profesyonel olarak yaptığınız o kadar belli ki, amatörce yapılan hatalara kızıyor ve üzülüyorsunuz. İnsanımız kolayı sever, zora karşı önyargılıdır. Borsada işlem yaptığımı duyan arkadaşlarım, hemen tüyo var mı diye soruyorlar ? Ne tüyosu diyorum bende :) Herkes kısadan köşeyi dönme peşinde. Bilgiye kıymet veren, emek harcamak isteyen yok.
Kendi adıma şunu çok rahat söyleyebilirim. Borsa benim artık 2. işim oldu. Borsada yatırımcıyım ve her gün 2 işimi de yapıyorum. 2. işimi zevkle yapıyorum.
Kendimizi ve stratejilerimizi geliştirmek için, gelişime açık ve sürekli olarak neyi, neden ,ne için, yaptığımızı sorgulamalıyız. Her zaman birbirimize soru soracağız, yeri gelir hep beraber beyin fırtınası yapacağız :) Yatırım tavsiyesi olmadan tabiiki
Sevgiler Saygılar
Batuhan
Borsada bir yıl dört ay. Portföyün son hali
5,15 maliyet petkim.
6 da biri satıldı . Yerine çok azi geri konuldu. Yüzde 28 bedelsiz vereceği için bu sene ancak bedelsiz sonrası daha da aşağıya sarkarsa ekleme yaparım .
Bedelsiz sonrası iyi yükselirse bedelsizden gelenlerin yarısını satarim. Petkim için stratejim bu. 2019 da.
Diğer hissem Pergamon .
Maliyet 7,60. Hisse başı nasipse 2,48 TL temettu gelecek .
Ondan gelecek temettü ile portföye çok az miktar ile giren Ereğli de alım yapacağım .
Pergamon da düzenli alıma devam edeceğim . Şirket ne kâr ederse dağıtıyor
Patronu bu konuda güvenilir en azından.
Ereğli 36 lot. Maliyet 9 lira.
Ocak ,Şubat,Mart birikim yapmak için yapılan borçların ödemesi ile geçti.
Şimdilik alım yapamıyorum
Cimentoculardan Adana cimentoyu da eklemeyi düşünüyorum temettü veriminden ötürü .
Bakalım hayırlısı .
Oldukca acemi bir yatırımcıyim
General Mobile 4G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
sayın cauti.
grafik pahalı söylemini sürekli olarak kullanıyorsunuz açmanız mümkün mü?
teknik analizden pek anlamam.biraz rsi ve ağırlıklı ortalamalara bakıyorum fakat kafam basmıyor açıkçası.
yalnız hisse değerlerine baktığımda bimas için uçuk karlara rağmen pp/dd-fk 2008 seviyelerinde.ve o günden bugüne de sürekli olarak bir düşüş eğiliminde. satışlarını acayip arttırmış. döviz fazlası var ,nakit akışı yüksek vs. şu anki değerlerle tarihsel ortalamalarının yüzde 50 altında seyrediyor değer ve fiyat olarak. her yıl sürekli mağaza açıyorlar ve çılgın büyümeye devam etmekle birlikte file market projeleride var. önümüzdeki 20 yıllık perspektifte ben kendilerinden bir internet atağı da bekliyorum çünkü sektör o yöne doğru kayıyor.
bir de diğer marketlerden bahsedilmiş ama ben mi yanlış gözlemliyorum bilemedim. hangi bime gitsem (istanbul-fatih)çift kasa çalışıyor mesai saati çıkışlarında da en az onar kişi kuyrukta oluyor. şok da evimin yanında ne zaman gitsem sıra beklemeden alıp çıkıyorum marketten ve çok markette bu durumu gözledim ,migros da da aynı durumu gözlemledim. fiyatlar hala daha bim de en ucuz gördüğüm kadarıyla. kalitesiz mal sattığı için mümkünse pek gitmiyorum (şok veya a101 tercihimdir)ama krizden sonra bim kuyrukları level atladı resmen. ben bu hissede hala uv de iyi ekmek olduğunu düşünüyorum ,gerekli manevraları yaparsa.
ben de sat butonu aktif değil. sizin tarzınız farklı tabi. çeyreklik verilerle al-sat yapıyorsunuz. güzel kazandığınızı çalışmadan buradan geçindiğinizi yazmışssınız her ne kadar inanmak istemesem de :) sadece borsa ile mi geçiminizi sağlıyorsunuz. insan beceremediği şeye pek inanmak istemez baştan kabul ediyorum :) 40 yaş için yeterli birikim olmama ihitimalini düşündüğümden sordum. art niyetim yoktur.
grafik pahalı söylemini biraz açar mısınız?
benim için önemli olan alış fiyatı,satışla pek işim yok açıkçası. çünkü diğer türlü pek başarılı olabileceğimi düşünmüyorum.
selametle.
Türkiye nin ilk10 büyük şirketinden birinde 20 yıl geçirdim..uzman olarak, proje yönticisi olarak çalıştım son dönemlerde...kendi isteğimle işimden ayrıldım, erken emekli olmaya karar verdim..bir nevi gemileri yaktım, biraz risk aldım yani.
20 senede bana ve aileme yetecek kadar birikimin oldu..amacım birikimlerime dokunmadan (konut, arsa, tarla, BES olarak birikimlerimi tutyorum)...enflasyon oranında artmalarını sağlamak...mümkünse bu brikimi çocuklarıma aktarmak.
Borsadaki yatırımlarım ile kira+zirai kazanç ile gelenlerle geçinme amacındayım...birikimden yemeden yani....geçen yıl borsadan aylık ortalama kazancım hedeflediğim rakamın iki katı oldu....bu yıl geçen yılın hedefini ikiye çıkardım...şimdilik yeni hedefin de üstündeyim.
Ben de öğreniyorum ve gelişiyorum....burada yazmak, eski iş yerinden arkadaşlara gönüllü danışmanlık yapmak, başarımı arttırıyor galiba.
Kazancımın yarısı hisseden geliyorsa, yarısı da vadeli işlemlerden geliyor diyebilirim...yani profesyonel olmayanlar için çok da önermem vadeli işlemleri...ama öğrenmeyi tavsiye ederim, uzun vadeli yatırımda düşüş trendlerinde portföyü koruma altına almak önemli bir avantaj sağlıyor...ama öncelikle tecrübe kazanmak şart.
Al sat konusuna gelince...normalde 3-5 yıl tutmak için hisse alsam da, 1-2 ay gibi bir sürede %20-30 arası maliyetime göre prim yapmış kağıtlarda kar realizasyonu yapıyorum...bazen çok az, bazen tümünü satıyorum...mesela toaso yu 16 lardan almaya başladım, ama kısa sürede 21 lere gidince ve 2019 için "çok" güçlü beklentilerim olmadığı için tümünü sattım..aynı şey arçelikte de oldu.
yani al unut yok..al ve takip et var...gerekli gördüğümde ara realizasyon da yapıyorum.
@tosunpasa
Grafik pahalı olayına gelince...bu başlığın birinci versiyonunda konuyu sayfalarca işledik...eğer öğrenmeye değer buluyorsan o başlıkta detayları bulabilirsin...bir kaç kez aynı şeyleri yazdığım için tekrar yazmak zor geliyor.
bir ara %100 hisseye çıkmıştım...şu an %50 lere inmiş durumdayım...105 lerin üstünü beklemediğimi defalarca yazmıştım zaten...şimdilik boştaki param tl olarak duruyor...95-100 bin aralığında önce %75 lere çıkmayı düşünüyorum hissede...sonrasına sonra karar vereceğim.
100x tl hisse portföyü için 20x tl vob işlemleri için teminat ayırıyorum en az.
ayrıca 105 lerden portföyün %50 sini koruma altına aldığımı söylemiştim...portföydeki hisse miktarı yarıya indiği için, şu an kalan hisseler %100 koruma altında olmuş oluyor.
yani şu saatten sonra endeksin düşüşü portföyü pek etkilemez....95-100 bin aralığında hem hisse oranım artacak, hem de korumayı kademeli olarak kaldırmayı düşünüyorum.
Not: BES birikimim toplam likit varlıklarımın yarısını oluşturuyor ve %100 gram altında...bu nedenle ilave döviz pozisyonu pek almıyorum..bes dekini yeterli görüyorum döviz riski açısından.
Topicteki sayfaların çoğunu okudum atlamış olabilirim yeniden bakacağım.
Cevaplarınız teşekkürler.
Ayrıca tebrikler 😀
Ben size sayın @Cautionary nin grafik pahalı olayını anlattığı bir yazıyı buraya kopyala yapıştır yapıyorum buyrun:
Benim teorim şu, bir hisse, yukarıda bahsettiğim gibi özel koşullara sahip istisnai bir hisse değilse...üstün performnası sayesinde her yıl ortlama enflasyon üzerinde %20 ve daha fazla getiri getirise....4 yıl sonra "grafik pahalı" hale gelir. nedir grafik pahalı,
i-) fk, pd/dd, ina vs pek çok değerleme yöntemi ile ilgilenmez..sadece geçmiş yıllardaki fiyat artış performansına bakar ve belirlenen kriter üzerinde bir artış yaşamışssa...bu hisse için graik pahalı denir..isminin, cisminin, diğer tüm parametrelerinin bir önemi yoktur...bu hisse pahalıdır ve uzun vadeli olarak portföye alınmamalıdır.
ii-) teknik analiz ile ilgilenmez, bir hisse tepeden yarı fiyatına inmiş bile olsa hala grafik pahalı olabilir.
iii-) basit bir hesapla hisse son 4 yılda ortalama yıllık %19 artmışsa 4 yılda 2 katına çıkmıştır...ve bu getiri enflasyon hariç %8 lik bir getiri olduğu için makul bir artıştır...8 yılda 4 e katlması da makuldür bu şekilde.
Ama hisse 8 yılda 7-8 katına çıkmışsa...bu hissenin bu performansı rekabet koşulları ve piyasaya girecek yeni oyuncular, ya da diğer oyuncuların yapacakları hamleler nedeniyle sürdürebilmesi imkansızdır.
Ben bu kriteri 1. krşter olarak şöyle uyguluyorum: hisseleri pek çok kriter ile eledikten sonra finale kalan hisselerin en az 4 yıllık, eğer mazisi daha eskiyse 8 yıllık grafiklerine bakıyorum...(hatta bazı durumdalrda 20 sene kadar geri gitmemiz gerekebilir...örneğin gübre fabrikaları)..bu iki parametreden birinde grafik olarak pahalı çıkıyorsa ALMIYORUM.
Benim içim 1. sıra koşul bu..aslında bu koşulu 1 ya da 0 koşulu gibi kullanıyorum...bu koşul sağlanmıyorsa...hisse diğer tüm koşulları sağlamış olsa bile almıyorum.
Ne demiştik her 4 yıl için 2 kat, 8 yıl için 4 kat getiriler makul...zira ilgilendiğimiz hisseler zaten başarılı, performansı iyi hisseler...ama bu getiriler 4 yıl için 4 kat, 8 yıl için 8 kat sınırlarını aşıyorsa kesinlikle ilgilenmiyorum.
Sayın @Cautionary’nin grafik pahalı teorisini takip ettiğim hisselere uyguladım tabi bu hisseler elimde yok almayı planladığım hisseler.
Analizi investingte yaptığımdan sistemin izin verdiği kadar geriye gidebildiğimden yıl olarak farklılık olmakta.
Grafik pahalı teorisini 2011 yılından 2019 yılına kadarlık 8 yıllık süre içindeki hisse performanslarına indirgediğimizde(fiyatlar o yılın başlangıç dönemide alınmıştır ve yuvarlanmıştır)
8 yıllık analiz sonucu şu şekilde olmakta:
EREĞLİ
2011-2.40
2019-8.90
Artış: 3.7 kat artmış
TÜPRAŞ
2011-32
2019-145
Artış: 4.5 kat artmış
EGEEN
2011-24
2019-460
Artış: 19 kat artmış
TRAKYACAM
2011-1.48
2019-3.80
Artış: 2.6 kat artmış
SODA
2011-0.7
2019-7.60
Artış: 10.8 kat artmış
AKSA
2011-3.70
2019-8.95
Artış: 2.4 kat artmış
SASA
2011-0.40
2019-8.45
Artış: 21 kat artmış
PETKİM
2011-1.40
2019-4.90
Artış: 3.5 kat artmış
BRISA
2011-3.30
2019-7.50
Artış: 2.2 kat artmış
POLTK
2014-8.30
2019-37
Artış: 4.4 kat artmış(5 yılda)
Yukarıdaki verilere baktığımız grafik olarak pahalıyım diye bağıranlar;
EGE ENDÜSTRİ
SASA POLYESTER
SODA SANAYİ
Ucuz olarak kalmış olanlar:
EREĞLİ
TÜPRAŞ
TRAKYACAM
AKSA
PETKİM
BRISA
POLTK
Fakat ucuz kaldığı görülen hisselerde yanılgıya düşülüp sadece aaa bu ucuzmuş diyip alınmamalı.
Cautionary’nin dediği bu grafik pahalı teorisi sadece ilk ön koşuldur diğer kriterler tarafından desteklenmelidir. Bu koşulu geçen hisseler ise yukarıda sayılanlar.
Fakat burada hisselere baktığımızda ucuz olduğu gözüken ama alınca da bir arpa boyu yol gitmeyecek hisseler de olabilir mesela örnek verelim TRAKYACAM, TÜPRAŞ, EREĞLİ gibi şirketler aşırı derecede olgunluğa erişmiş sektörünün lideri haline gelmiş şirketler, bu hisseleri ucuz diye alıpta bir kaç yıl içinde 2-3 kat artacağını beklemek bir hayalden öteye gitmeyecektir. Çünkü şirketler zaten olgunluğa erişmiş artık büyümesi yavaşlamış şirketler. Ama alıp temettüsü yenecek en ideal hisseler de bunlar. Size her yıl hem temettü verirler hem de en azından enflasyon oranında veyaz biraz üstünde artararak anapara değerini korurlar. Her portföyde bence bir kaç tane böyle hisse bulunmalı şahsi kanaatimce.
Ucuz olan şirketi bulduğumuzda onun büyüme açlığı, büyüme potansiyeli, kendi pazarındaki konumu, sermaye yapısı, patronun kim olduğu vs iyi araştırılmalı ona göre diğer kriterler ile desteklemeden o hisseyi salt ucuz diye almamalıyız diye düşünüyorum.
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Sadece sayın Cautionary beyin teorisini kendi bilgilerimle yorumlamamdır ve analiz etmemdir.
Teşekkürler sayın ekonomist 👍
Yanlış anlaşılma olmasın..."grafik pahalı" diye bir kavram var ama... grafik ucuz diye bir şey yok, daha doğrusu bir anlamı yok.
Zaten bir hisse uzun süre ucuz kalmışsa, illa ki bir sorunu vardır...rasyolarında bir sorun yoktur, ama patronunda, borç yapısında bir sorun vardır.
Brisa yaptığı büyük yatırımın acısını çekiyor yıllardır... bence ucuz değil, geçmişte de çok ucuz olmadı(temel olarak).
Sorun yapılan yatırım nedeniyle beklenti çok yüksekti...bu beklentiye girenler neye dayanarak bu kadar yüksek beklentiye girdi bilmem.
Eğer 19-20-21 bu yıllarında yatırımı başarılı bir operasyonla kara dönüştürebilirse iyi noktalara gelir( bu beklentiyle uzun vade yatırım yapmış durumdayız...ama büyük hayal mahsülü beklentilerim yok)...yoksa endeksle paralel hareket eder.
Her büyük yatırım firmayı uçurur diye bir kaide yok...bağfaş örneğinde olduğu gibi bazı yatırımlar firmayı batıtürabilir de... biz de nedense yatırım fetişi var...nerde büyük yatırım yapmış firma varsa büyük beklentilere giriyoruz.
Çok doğru. Yatırım yaptığını duyunca sanki her yatırımın sonucu çok güzel oluyormuş gibi bir hava esiyor. Piyasada yapılan pek çok yatırım aslında beklenen sonucu vermiyor. Twitter da Osman Özen'in şöyle bir paylaşımı var
"Şirket şunu yapacak, bunu yapacak, şuraya açılacak ama bunları sabırla beklemek lazım bana göre değil. O aradaki süreçteki derdi patron çeksin, riski patron alsın. Ben niye çekeyim o derdi? Ben o esnada işleri mükemmel, kara göre ucuza orta vadeli pozu açarım."
%100 olmasa da katılmamak elde değil.
Geçen ay biri 14, ikisi 12 yıllık prim iadeli hayat sigortası yaptırmıştım. Bugün itibariyle maaş yatarken ödediğim tutar vergi matrahından düştü. Ben de gelir vergisi matrah farkından kaynaklanan bu tutarla daha önceden belirlediğim üç hisse senedinden eşit miktarda alım yaptım. Sigorta süresinin sonuna kadar her ay düzenli alım yaparak söz konusu üç hisseyi biriktirmeyi amaçlıyorum.
Venus_V4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Selam Arkadaşlar;
elime yıllık prim sebebi ile 2 maaş kadar para geçecek, hisse almayı düşünmüyorum ama dolar mı altın mı karasız kaldım.
Siz olsanız ne yapardınız?
Benim yaptırdığım poliçelerde herhangi bir getiri-birikim yok, dolayısıyla anaparanızın üzerine bir getiri elde etmediğiniz için süresinden önce ayrılmamanız durumunda stopaj vb. vergi kesintisi de olmuyor. Döviz bazında ödeme yapıp, poliçe süresi sonunda (asgari 12 yıl) risk (ölüm) gerçekleşmezse, yaşam teminatı adı altında ödediğiniz tutarı döviz olarak geri alıyorsunuz. Avantajları: 1-Hayat sigortanız oluyor, yaş ve sağlık durumuna göre ciddi teminatları var. Allah gecinden versin, hak vaki olursa geride kalanlara oldukça iyi bir birikim kalıyor. 2-Tabi ki hayırlı uzun ömür istiyor ve poliçe süresi sonunda hayatta olduğumuzu düşünüyoruz. Bu durumda ödediğimiz tutarın tamamını döviz olarak geri alıyoruz. Ama asıl avantajlı kısmı, ödenen tutarların belli koşullar ve limitler dahilinde, aylık vergi matrahından düşüyor olması. Böylece hem içinde bulunduğunuz aydaki vergi dilimine göre daha az vergi ödemiş oluyorsunuz, hem de aylık vergi matrahları kümülatif olarak hesaplandığı için üst vergi dilimlerine de daha geç girmiş oluyorsunuz. Farklı sigorta şirketlerinde benzer isimlerde farklı versiyonları var, iyice araştırmanızı öneririm. Nüanslar vergi açısından çok farkediyor. Örneğin birikimli (anaparanın üzerine getiri elde edilen) sigorta olursa ödediğiniz tutarın yüzde ellisini, birikimsiz olursa tamamını belirli limit ve koşullar altında vergi matrahından indirebiliyorsunuz. (Bu söylediklerim ücretli çalışanlarla ilgili, diğer gelir türlerini elde edenlerle ilgili bir araştırma yapmadım.) Sonuçta benim ödeme tutarım ve ücretime göre kabaca bir hesaplama yaptığımda, ödediğim sigorta priminin yıllık olarak ortalama yüzde yirmi beşini devlet bana iade etmiş olacak. İşte bende devlet katkısı mahiyetindeki bu tutarı harcamaya dönüştürmeyip, poliçe süresi sonuna kadar, üç ayrı hisse senedinde değerlendirmeyi düşündüm. Diğer yatırımlarımı ve anlık yatırım kararlarımı hiç karıştırmadan o ayki ortalama tutar kadar belirlediğim hisse senetlerini almayı düşünüyorum. Bayağı bir uzun vade olacak ama, hayırlısı inşallah diyelim. Bu arada özellikle fonlarla ilgili başlıktaki yazılarınızı keyifle okuduğumu belirtmek isterim.
Venus_V4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Altın daha isabetli o zaman
Venus E2 Plus Dual cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Herkese merhabalar;
Forum ile tanışmam bu topic sayesinde olduğu için ilk yazımı da merhaba diyerek buraya paylaşmak istedim.
Ben de sessiz takip eden ekiptenim. Büyük bir keyifle iki başlığı da okuyarak bitirdim.
Şahsi kanaatim emsalsiz bir kaynak Türkçe olarak.
Kitap şekline getirilmesi ile ilgili görüşleri paylaşan arkadaşlar olmuş kesinlikle katılmakla birlikte alanında tek olur diye düşünüyorum.
İçi boş nice bloglar kitap oldu binlerce sattı.
Kendimden bahsedersem sözleşmeli memur statüsünde spesifik bir alanda çalışıyorum.
Eşimle meslektaşız fakat farklı görev tanımlarıyla çalışıyoruz.İş hayatında başlayalı 4 seneye yaklaştı
Çok şükür 2 kişi çalışınca bereketli kazanıyoruz.Çalışmaya başladıktan sonra aldığım ilk maaşı idrak etmem 1 ay sürdü.
Öğrencilikten çıkan biri için maaş almak bir de bunun her ay tekrarlanacağını bilmek çok çılgınca bir şey.
Nitekim ilk bir sene, ay sonunda ekside olmayım yeter mantığıyla hakkını vererek yedim.
Sonrasında malum ülke gündemini ilgilendiren olaylar patlak verince ilk defa o zaman geleceği planlamak gerektiğini fark ettim.
Düğün arefesi de olduğu için yatırımı altına yaptım.O zamanlar hareketliydi altın.
Her Türk genci gibi bizde aman ailelerin istediği olsun, aman konu komşu eş dost memnun ayrılsın,hayatta bir kere yapılıyor eksiği olmasın diyerek,
varı yoğu düğüne verdik.Aile destek çıktı ama yine de katmerli bir borç ile düğün işlerinden sıyrıldık.
Maalesef insan bu işlerin fazlasının gereksiz olduğunu ancak düğünden sonra idrak edebiliyor.
Sonrakı 1,5 yılım borçlarla geçti.
Eksiye düşmüyorduk ama farkettim ki artıya da hiç çıkamıyorduk.
Borc kalemleri bir bir eksilmeye başladı fakat kenara koyabildiğim 3 5 ne varsa bir şekilde harcanıp gidiyordu.
Bir süre sonra sürekli başladığım yere dönmenin ruh halimi etkilemeye başladığını hissettim.
Sadece ben mi böyleyim acaba diye araştırıp sorgulamaya başladıkça finans dünyasıyla tanıştım.
Forumda da adı geçen kitapların bir kısmını okudum.
(Talihsizliğim ilk kitap olarak B. Graham-Akıllı yatımcı olunca tabi beni bir hayli zorladı.).
Alım-satım yapmadan amatör olarak borsayla ilgilenmeye başladım.
Bol bol okudum, fiyatları takip ettim, kendimce simülasyonlar yaptım.
Yaklaşık 9 ay önce artık zamanı geldi diyerek borsaya adım atacaktım ki evdeki hesap çarşıya uymadı.
Aylık gelir gider dengesinde elimde olmayan bir bozulma oldu.Sonucu olarak borsaya giriş ertelendi.
O zamanlar takibimde EGEEN,TUPRS ve BIM ile ilgileniyordum.
Alabilmiş olsaydım acemi şansı bana oldukça yardım etmiş olacaktı ama her şey kısmet işi.
Nitekim Ağustos ayında ilk alımım ile birlikte aylık tasarruf amaçlı borsaya girişimi yaptım.
Arkasından Ekim ayında iş değişikliği olunca tekrar bütçe başa döndü.
Hemen hemen hepinizden acemi olduğum gibi portföyümde oldukça küçük.
Ama beni sevindiren nokta Ağustos ayından bu zamana az çok bakmadan her ay portföye ekleme yapabildim.
Yabancı kaynakları okumak keyifli olsa da ülkemizi anlatmadıklarını,genel prensipler hariç de bizdeki uygulanabilirliğinin zayıf olduğu düşüncesindeyim.
Türkçe kaynak arayışı içindeyken burayı buldum ve fazlasıyla ihtiyacımı giderdim.BU vesile ile başta başlığın kurucusu
sn. Cautionary hocama ve paylaşımda bulunma lütfunu gösteren tüm diğer üstadlara şükranlarımı sunuyorum.
Geldiğim noktada hemen her hafta yeni şeyler öğrenip denemeler yapıyorum.
Sizin çok temel olarak gördüğünüz bazı konuları ben ilk defa duyup araştırınca ufkum genişliyor.
Aynı zamanda burda paylaşım yapanları gördükçe uzun vadeye olan inancım artıyor.
Portföyümde ufak ufak 12 adet hisse var.Deneme olarak kullanıyorum portföyü henüz uzun vadeli portföy oluşturmadım.
Nasıl kazanılacağını öğrenmek istediğim gibi nasıl batılacağını da portföy küçük iken tecrübe etmek istiyorum.
Krizlerin hiç birini yatırımcı olarak görmedim.Yaşamadan da nasıl tepki vereceğimi kestiremiyorum.
Ama en azından ileriye dönük kenarda birşeyler tutmak beni mutlu ediyor.
Uzun vade de dolara karşı endeks kazandırmıyor olabilir fakat benim amacım köklü şirketler ile ortak olabilmek.
Yatırımlarımı da kar beklentisinden çok ,ucuz fiyat üzerine kurmaya çalışıyorum.
Yakın takip ederek Sn. Dudu gibi uzun yıllar bir yatırım geçmişim olması amacım.
Portföyümde hisse senedi küçük bir yer kaplıyor.Diğer portföy bileşenleri ise TL-DÖVİZ-ALTIN.Ev-arsa yok, bir aracım var.
Portföyüdmde 12 hisse var, bunları büyük,temettü verimi yüksek,gelişim gösterebilecek ve kötü günleri atlatırsa getiri getirebilecek hisseleri harmanlayarak yapmaya çalıştım.
Farklı ağırlıklarda TUPRS,BIMAS,HEKTS,ISYAT,SİSE,SODA,BRISA,POLTK,TOAS O,DOAS,ULUUN,TTRAK portföyü oluşturuyor.
Becerebilirsem önümüzdeki yıllarda biraz daha sayıyı azaltabilirim.
Aynı zamanda da EREGL,EGEEN,SARKY,KORDS takibimde uygun fırsat gelirse portföye ekleyebilirim.
Yazı çok uzadığı için herkesten özür dileyerek başlığın uzun ömürlü ve daha hareketli olmasını temenni ediyorum.
Çevremde benimle aynı yaş grubunda olan insanlara bakınca maalesef ekonomi okur yazarlığının sosyoekonomik sınfı yüksek olan kesimde bile çok zayıf olduğunu görüyorum.
Burada konuşulanlardan ufak bir şeyler anlatmaya çalıştığımda hayat kısa falan diyerek kestirip atıyorlar.
Umarım tasarruf kültürü eskilerde olduğu gibi yeniden hak ettiği değeri bulur.
Şahsi kanaatim benim gibi yaşı genç katılımcılar için piyasa şartlarında yapılabilinecek en iyi borsa yatırımı büyük oyunculardan önce temeli sağlam küçük şirketler bulup onlarda ısrarcı olmak.
Tabi böyle bir şey mümkün ise.
Sağlıcakla kalın...Saygılarımla...
Uzun yazi icin tesekkurler, zevk alarak okudum.
Kolay gelsin.
Her sey gonlunuzce olsun..
Syg,
Bende 6 aydir borsadayim bu topigide takip ediyorum bende okuyup arastiriyorum yatirimim %75 borsa %25 altinda her ay 1000 tl civari alim yapiyorum porfoy adana %10 ford %10 isdemir %25 tav %5 tupras %5 ege en % 20 panora %4 sumas %1 kordsa %3 deva %10 hektas %7 porfoyu 10 civari hissede tutmamin sebebi ise ilk 5-6 hisse vardi aldigim fiyatlarin ustine surekli koydu bende sayiyi 10 a cikarip her ay hangisi daha az primlenmisse ona agirlik vererek alim yapiyorum
Sevgili MeDe,
Bu başlığın varlık sebebi sizin gibi genç, gelişime açık arkadaşlar. Hikayeni bir solukta okudum...önceden iyi olur diyordum, artık mutlaka yazın diyorum...özlemişiz tanışma-giriş yazılarını...kenarda takılıp okumakla yetinenler, siz de yazın lütfen.
Başlığın itici gücü bu tür yazılar zaten. Bu tür giriş yazıları yazıldıkça bizler de yazmak için motive oluyoruz.