İmamoğlu'ndan önce yenilen halt bu ,dikkatini çekerim.Kimbilir daha ne pislikler dökülecek ortaya ,belediyeyi kaptırmamak istemelerinden belli.
Printable View
Mevduat stopaj gelirleri, devlet bütçesinin ne kadarını oluşturuyor bilen var mı? Devletin buradan bir fedakarlık yapması şu anda gerçekçi mi bir bakmak lazım.
Kabaca 1 Trilyon TL miktarındaki TL Mevduattan 30 milyar TL stopaj geliri geliyor. 1.2 Trilyon TL miktarındaki döviz mevduatından ise 10 milyar TL civarında bir stopaj geliri elde ediliyor.
Devlet bu bağlamda döviz mevduatına uyguladığı stopaj vergisini teşvik ederek bu ürünün daha çok tercih edilmesini sağlıyor.
11-18 mayis arasinda tatil yapmak isteyenler
1 haftalik 5 yildizli hersey dahil hotel tatili ucak bileti dahil £286
yalniz cok ama cok kucuk bir sorun var.. ingiltere'den geleceksiniz :)
https://www.hotukdeals.com/deals/che...-beach-3220332
bu sene inanılmaz artış var otellerde. gecen yaz alanyada Est tur ile 17 gün 6500 tl kaldığım 4 yıldızlı otel fiyatını bu yıl 12 bin üstü yapmış.
Alanya Blue Star Hotel 17 gün est tur fiyatı 2 kişi. .12.322 yapmışlar. yerli tatilcileri düdüklüyorlar. yabancılar bu fiyatın 4 te 1.i ödüyorlar.
1300 TL civarı VESTEL Z20 ideal bir seçenek gibi duruyor f/p açısından. 75 TL de BonusFlaş bonosu ile 1225 TL ye geliyor fiyatı.
Orijinal yedek parça sorunu olmaması da bir avantaj.
https://urun.n11.com/cep-telefonu/ve...ili-P256709751
Enflasyon korumalı vadeli hesaplara stopaj sıfıra indirilmiş.
Faiz oranlarını göremedim. Ne kadar acaba bilen var mı?
ENFLASYONA ENDEKSLİ-FAİZ KORUMALI VADELİ HESAP
https://www.ziraatbank.com.tr/tr/bir...eksli-hesaplar
Resmi gazetede sadece enflasyon oranına bağlı değişken faize sahip olanlarda stopaj indirimi olduğu belirtilmiş:
Sabit faizli ve enflasyon korumalı ürünlerde büyük ihtimalle stopaj indirimi şimdilik uygulanmayacak.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskile...20190501-3.pdf
Bende sizin gibi anladım. Sadece değişken için olacak ve örneğin gelecek yıl bugün enflasyon yıllı %17 ise size %20 net ödeyecek.
Aylık faiz ödemeli yıllık değişken mevduatlı ürünler görmeye başlarsak iyi olur. Ancak faiz yıl sonunda belirlendiği için ödemeleri planlamak zor olabilir.
Faiz oranı artı risk primi şeklinde yazıyor Ziraat bank sitesinde. Daha önce enflasyon+3 ve enflasyon+4 şeklinde bir takım şeyler vardı hatta enflasyon+5 yapmaya çalışacağız demişti ziraatbank genel müdürü sanırım. Fakat Ziraatın sitesinden inceliğimde. Enflasyon + 3 risk primi şeklinde anladım ben.
Elde edebileceğim getiriyi nasıl hesaplayabilirim? kısmında sadece 92 günlük örnekler var ve hepsinde de ilave prim %3 şeklinde olmuş.
"Hesap açılışında belirlenen risk prim oranı vade dönüşünde 3 aylık endeks değişim oranı üzerine eklenecek orandır . Risk prim oranı hesap açılışı sırasında belirlenir, vade sonunda değişmez."
2 farklı ürün var.
1. Mevduat açıldığı gün sabit faiz + üzerine ek enflasyon primi (eğer oluşursa)
2. Mevduat açıldığında sabit faiz taahhütü yok. 1 yıl sonunda son 1 yılın enflasyonu + 2-3-4 neyse risk primi. (isteyenler özellikle faiz hassasiyeti olanlar risk priminden feragat edebiliyormuş, öyle yazıyor. bir form doldurup faiz içeren risk priminden feragat ettim diyormuşsunuz.) .
0 Stopaj işte bu 2. ürün için geçerli. :yes:
Bana uymaz.
Örneğin eylül ayında baz etkisinden dolayı enflasyonun %12 gelme ihtimali var. Sonra tekrar yükselecek. Eylüldeki ara ödemeyi %12'den yapacak. Risk primini eklese ne olur eklemese ne olur.
%17.6 rakamı da yemleme bir rakam olabilir.
Eğer enflasyon %25'e çıkarsa normal mevduat faizleri de zaten yükselecek.
2017 Eylül-Ekim gibi yani enflasyonun 10-11'lerde olduğu zaman çıksaydı bu ürün. 2018 Eylül-Ekim'de vade sonu olacaktı 24-25'e çıktı enflasyon o dönem. O zaman bir yıllık 27-28 faiz kazancı olacaktı ki. Faizler o zaman daha yeni görmüştü 27'i 28'i. Yani enflasyon düşükken bir miktar bağlanabilir bence. Fakat şu an ki durumda biraz beklemek ve ekonomik olarak yapılacak değişikleri, enflasyonun ve faizlerin gidişatını görmeden karar vermek büyük bir risk almak demek.
Bir iki gün önce şubeye gidip görüşmüştüm. MT si 500+ için 21.50 oran vermişti. Eğer durum değişmedi ise 21.50 vergiden muaf olarak net getiresi olacak. Bunun da brütü yaptığım hesaba göre 25.25 e geliyor. Mart enflasyonu 19.71 idi. Peki, örneğin nisan enflasyonu 23.00 olursa ne olacak? Çünkü anladığım ilk hesap açılışta verilen 21.50 üzerine enflasyon artışı kadar ekleme yapılacak mı? Ama enflasyon oranı 19.71 ile 21.50 arasında kalırsa verilen oran geçerli olacak. Ben böyle yorumluyorum. Bu durumu tekrar MT ile bire bir görüşerek açıklığa kavuşturmak gerekir.
bugun pazardaki fiyatlara baktım beyagı dusus var hersey de uzun zaman aradan sonra tuik in acıkladıgı enflasyon rakamı bana inandırıcı gelebilir enflasyon rakamları dusuk gelecek gibi tabi sebze meyvedeki dususleri diger et gibi vs hazır gıda ve islenmis gıdalar grubundaki yuksek artıslar dengelemezse.. bugun pazardan yeni mahsul soganı 2.5 patatesi 3.5 tl den aldım...merkez 1-2 ay daha faizi belki sabit tutabilir ama sonra enflasyon dusmeye basladı diye indirebilir ..tabi siyasi gelismeler icerde ve dısarda ne yonde olacak bu dolar tl yi etkileyecegi icin sonbahardan itibaren enflasyonun yonu daha net gorulur...ama sanki birkac ay enflasyon dusuk cıkacak gibi.