Çok önemli veriler, likidite fazlalığı olan bankalar döviz almaya başlarlarsa kuru hızla yukarı çekerler ki örneği 1994 ocak ayında olmuştur.
Printable View
Valla normal ülke olsak tamam da şimdi o dolarlar zaten kağıda yazılan yazılardan ibaret değil mi.Yoksa yılbaşından bu yana 30 milyar dolar aldı millet,dışardan gelen para da yok ,dolar banamısın demedi.Memleket bir nevi eski arnavutluk veya aliyevin azerbaycanı gibi bi yer oldu.
Bolu'nun Gerede İlçesinde 103 yaşında hayatını yitiren, Osmanlı Devletinin son ulemalarından olarak bilinen emekli imam Yusuf Şengönül son yolculuğuna uğurlandı. Şengönül yaklaşık 3000 kişinin katıldığı cenaze töreninin ardından Cumhurbaşkanı kararıyla Aşağı Tekke Camiinde içinde bulunan türbe haziresinde toprağa verildi...
http://www.hurriyet.com.tr/galeri-ta...sti-41405788/1
Haber böyle...
Müteveffa emekli imam Osmanlı Devletinin son ulemalarından kabul ediliyormuş...
103 yaşında öldüğü haberde veriliyor.
Yani, yaşı doğruysa, 1916 doğumlu.
Dünya harbinin ortasında doğmuş.
Osmanlı Devleti yerine kurulan Türkiye Cumhuriyeti ise 1923 doğumlu.
Yani bu zat 7 yaşındayken cumhuriyet kurulmuş.
Peki bu zat nerede yetişmiş, okumuş da ulema olmuş.
Son Osmanlı Ulemasıymış...
Bizde efsane bitmez.
Bu cehaletle...
Imamın kıt olduğu zamanlardaki imamlar, otomatik olarak ulema sınıfına terfi eder.:he:
Eski elbise giymek, Arapça bilmek, ezberlemek bir insanı nasıl üstün veya kutsal kılar anlayamıyorum. Genetik veya sonradan oluşan zihinsel bir hastalık olmadığı sürece bunları her insan istese yapabilir zaten.
Vatandaş zaten bir yıldır 30 milyar dolar almadı mı sn rxpu,hiç de bir şey olmadı.Bence artık bankacılıktaki genel geçer kurallara uyulmuyor.Bizim bilmediğimiz bir şekilde olay idare edilip gidiliyor.Alınan dolarlar kağıdın üstüne yazılıp geçiliyor gibi bir durum var sanki:))))))))))Misal merkez bankasının net rezervi nedir duyan gören var mı.
Bence asıl dolar artışı millet bankalara güvenmeyip paraları çekmeye başlarsa olur.Başka türlü bizimkiler hallediyor konuyu :))))))))))
Hanlar hanı Abdülhamit hakanımızın kucağına 1 milyon öğrenciyi bırakıp bunları okutup imam yapacaksın hazinenden geçindireceksin desek ne yapardı acaba?
Bence oracıkta kellemizi vurdururdu..
E doların faizi eurobondlarda yüzde 7 ,normal döviz faizi de yüzde 3 falan desek yıllık milletin dövizlerinin yıllık faizi hesaplansa , yıllık 200 milyar dolar mevduat var desek yüzde 4 ortalama döviz faizi desek ,sırf döviz faizinden her yıl 8 milyar dolar artar .Yeni dolar euro alanlar da olacaktır.Altın gümüş hesapları da döviz sayılır.Ya millet bu ne iş diye düşünmeye başlamaz mı yakında:))))))))Biz alıyoruz alıyoruz bu döviz artmıyor nasıl iş deyip parayı eve kasalara falan götürmeye başlayanlar olacaktır.Biri yazmıştı bağdat caddesindeki banka şubelerinde kiralık kasa kalmamış diye.Hayırlısı artık değişik bir zaman dilimine giriyoruz.
En ufak dövız mevduat kaçışında, şak mevduat çekiş sınırlaması gelir.
Evet. Milletin neyin farkına vardığı veya ne kadar ve ne zaman farkına vardığının pek önemi yok. Bankaya birisi para yatırmadan bir başkası çekemez. Para çekmek isteyen mutlaka başkasının para yatırmasını *beklemek* zorunda kalır.
Kiralık kasa en boş iş
Mevduata sınır koyma vs düşüncesi olsa DTH
Döviz bürosunun açık kalmasına izin verecek kadar ..... olmazlar diye düşünürü
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
25000 tl karşılığı üzerinde para ile çıkış yapmanız yasak .
Kaçakçılık şube işlem yapar sizin hakkınızda
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Pasaport polisinin çıkartıp sayma yetkisi var .
Benim başıma gelmedi ama gelenleri çok duydum birinci ağızdan .
Fazla çıksa boku yedin demektir
Parayı alabilmek için birisinin bankaya o parayı yatırması gerekli. Diğer bir bakış açısından eğer parayı alabiliyorsanız birisi o miktarda parayı bankaya yatırdı demektir. Böyle bir durumda da bankacılık sistemi için değişen bir şey olmaz. Görünen net likidite aynı kalır.
Yani bankada paranız olsa dahi ülkeden paranız yanınızda olarak çekip gitmek istiyorsanız başka brisinin bankaya sizin sahip olduğunuz miktarda para yatırması gereklidir. :plc:
Lübnan'da bankalar kapalı .
İstanbul'a gelip, bankamatiklerden günlük limiti kadar çekiyorlar.
eğer cukkanız sağlamsa ultra hizmette sınır yoktur, sistemde... şöyle bir şey mi arıyorsunuz ?
Altın ve elmas alır , güvenli kasamızda saklarız. Ya da paranızı Paris veya Londra merkezimize göndeririz , ya da diğer bankalara.
Yatırdıktan sonra Panama'ya transfer ederiz. Müşterimizin parası konusunda hızlıyızdır. Nasıl buldunuz ?
bankacılık en bilgisiz olduğum konu olduğu için soruyorum
birisi 500 bin $ yatıracak ki diğeri de (daha önce yatırmış olduğu) parayı çekebilsin demişsiniz -öyle anladım?
şimdi
1. yanlış bilmiyorsam bizim bankalar yatan mevduatları yeterince kredi veremiyor bir süredir. bu nedenle net borç ödeyici durumdalar (avrupadan aldıkları borçlar için durum buymuş diye okumuştum) ben yanlış mı biliyorum?
2. eğer doğru biliyorsam...demek ellerinde para var ve en azından bir süre mevduatını çekmek isteyene cevap verebilirler sanki?
3. elbette herkes bankaya yığılır çekmek isterse hiçbir banka buna cevap veremez...yanlış bilmiyorsam dünyada öyle bi banka yok zaten? (öte yandan banka da kredileri filan geri çağırabilir, devlet kısıt koyabilir yani bunun epey bir kademesi var) yine yanlış bilmiyorsam paranızı çekin diye manipülasyon yapmak zaten bu yüzden çoğu yerde yasak.
4. diyelim kendi paramızı kendimize ait yurtdışı hesaba SWIFT yapmak istedik. bunun kısıtlamasına dair bir düzenleme var mı, örneği var mı bildiğiniz?
7 milyonun üzerinde asgari ücretli çalışan asgari ücret tespit komisyonunun son toplantısını beklemeye koyuldu. 2 Aralık tarihinde ilk toplantısı yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün saat 14.00'te yapacağı toplantı ile asgari ücreti açıklayacak.
Her cinayetin bir gerekçesi vardır.
Herhangi bir yatırımın "yapılabilir" olup olmadığına "maliyet-hâsılat" hesabı yapılarak karar verilir. Boğaziçi'nden bedava geçiş olduğu sürece, bu kanal kendini ödeyemez. Tabii özellikle bayındırlık yatırımlarda dışsal ekonomik götürüler ve getiriler de hesaba katılır.
Ancak biliyoruz ki AKP, projelere iktisadi mi diye bakmıyor. Onlar "Ne kadar inşaat, ne kadar rant yaratır" diye bakıyor. Çünkü AKP için ekonomik büyümenin çekici sektörü inşaat, servet biriktirmenin kaynağı da ranttır. Ne Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması, merkez bankasının daha iyi işlemesiyle ilgilidir ne de İstanbul Finans Merkezi kurmanın finansmanla ilgisi vardır. Bunların hepsi "inşaat" projeleridir. İstanbul'un hava, kara ve deniz ulaşımı açılarından en ideal lokasyonunda kurulu Atatürk Havalimam'nı hurdaya çıkarıp yeni bir havalimanı inşa etmenin ne kadar gayri iktisadi olduğunu AKP bilmiyor muydu sanıyorsunuz? Bal gibi biliyordu. Ama onlar, bu projeyi "havalimanı yatırımı" olarak görüp fizibilite hesabı yapmadılar. Olayı inşaat ve rant yaratma vesilesi olarak değerlendirdiler. Onun için "İnadım inat, amacım rant" diyerek, havalimanı görünümlü koca bir kara delik yarattılar. https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarl...kanal-5531070/
Genel bir tabir kullandım, bir başkası yatırmadan cümlesindeki bir başkası ile zaten merkez bankası ve devleti de içine alan tüm oyuncuları kast ediyordum.
Ama o bir başkasının kim olduğundan bağımsız olarak şöyle doğal bir kural da söz konusu o başkasının elinde kaynak varsa yatırır yoksa yatıramaz.
O nedenle yine iş dönüp dolaşıp basit anlamda o bir başkasının o parayı bankaya yatırırp yatıramayacağına bakar.
Benim görüşüme göre o başkasının kim olduğunun, isteklerinin ne olduğunun da pek bir önemi yok. Kaynak var mı kaynak işte o zurnanın zırt dediği yer.
Bankacılık benim de en bilgili olduğum konu değil , ama belki en bilgisiz olduğum konu da değil bu bağlamda şunu söyleyebilirim:
1. Bankaların toplam kredilerinin toplam mevduatlarına oranı en son baktığımda toplamda %110 civarındaydı, TL mevduatta ise %140 üzeri olmalı. Yani verdikleri kredilerden çok daha az mevduat var ellerinde. Aradaki farkı merkez bankasından ve dış borçlanma ile kapatıyorlar diye biliyorum.
2.3. Kredileri geri çağırmak bir çözüm ama şunu unutmayalım ki kredi dediğimiz şey şirketlerin bilançolarındaki bir taahhüt satırından ibaret. Arkasında kısa vadeli bir likidite yok. sadece taahhüt var. Bu kredilerin teminatları da aynı şekilde likit değil. Zaten likit olsalardı firma o denli bir kredi külfetine girmezdi. Zoru ne.
4. Bu konuyla ilgili Türk parasını koruma kanunu var. İnceleyebilirsiniz. Yurt dışı transferleri bankanın ve gerekirse yetkili kamu otoritesinin onayından sonra gerçekleşir. Şurada tebliğin bir linki var:
https://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Asp...urceXmlSearch=
Erdoğan: Meclis açılır açılmaz libya'ya asker gönderme tezkeresini gündeme getireceğiz
Çankırı dolara koştu
Yılın ilk 9 ayında Kilis, Yalova, Kocaeli, Batman ve Zonguldak'ta döviz mevduatı azalırken en çok artış Çankırı'da meydana geldi. Bu ilde Döviz Tevdiat Hesapları (DTH) yüzde 116 artarak 80 milyon dolardan 174 milyon dolara çıktı. İkinci Adıyaman, üçüncü Mardin'de artış oranı yüzde 60'ı geçti. İstanbul için söylenen 'taşı toprağı altın' sözünden sonra Çankırı için de 'taşı toprağı dolar' sözü akıllara yerleşti.
https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonom...kostu-5531514/
Libya petrollerinden bize de pay düşer mi ? Yoksa 3 ün 1 i ni mi alırız ?
2019'un en büyük 20 ekonomisi
(Gayrisafi Yurtiçi Hasıla)
ABD 21.4 trilyon dolar
Çin 14.1 trilyon dolar
Japonya: 5.1 trilyon dolar
Almanya 3.8 trilyon dolar
Hindistan: 2.9 trilyon dolar
İngiltere: 2.7 trilyon dolar
Fransa: 2.7 trilyon dolar
İtalya: 1.9 trilyon dolar
Brezilya: 1.8 trilyon dolar
Kanada: 1.7 trilyon dolar
Rusya: 1.6 trilyon dolar
G. Kore: 1.6 trilyon dolar
İspanya: 1.3 trilyon dolar
Avustralya: 1.3 trilyon dolar
Meksika: 1.2 trilyon dolar
Endonezya: 1.1 trilyon dolar
Hollanda: 902 milyar dolar
Suudi Arabistan: 779 milyar dolar
Türkiye: 743 milyar dolar
İsviçre: 714 milyar dolar
Peki 10 yıl önce dünyada kaçıncı sıradaydık?
2009'un en büyük 20 ekonomisi
(Gayrisafi Yurtiçi Hasıla)
ABD: 14.2 trilyon dolar
Çin: 7.9 trilyon dolar
Japonya: 4.3 trilyon dolar
Hindistan: 3.3 trilyon dolar
Almanya: 2.9 trilyon dolar
Rusya: 2.2 trilyon dolar
İngiltere: 2.1 trilyon dolar
Fransa: 2.1 trilyon dolar
Brezilya: 1.9 trilyon dolar
İtalya: 1.8 trilyon dolar
Meksika: 1.5 trilyon dolar
İspanya: 1.4 trilyon dolar
G. Kore: 1.35 trilyon dolar
Kanada: 1.2 trilyon dolar
Türkiye: 1.02 trilyon dolar
Endonezya: 907 milyar dolar
İran: 839 milyar dolar
Avustralya: 762 milyar dolar
Tayvan: 710 milyar dolar
Hollanda: 671 milyar dolar
polyanna'yı dağa kaldırmışlar, oh be ne güzel dağ havasıda aldık demiş.Ulke ekonomisi böyle yönetiliyor