https://i.hizliresim.com/mi7hhi5.jpg
Printable View
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...24bc471255.jpg
TL logaritmik kanalda üst kanala çoktan geçti arkadaşlar
Sent from my iPhone using Tapatalk
Bugun biraz faaliyet raporunu okudum güzel tarafları ve hoşuma gitmeyen yaraları var. Güzel tarafları bir çok alanda bir çok farklı ürün gamı geliştiriyor. İkame mal üzerine özellikle eğiliyor. Ama tek hoşuma gitmeyen tarafi genellikle ülkemiz ve devlet kurumlarına üretim yapıyor. Biraz yurt dışı agirlikli çalışsa muhtesem yerlere gelecektir. İşin içine siyasi konular girince şirketin biraz ayağı sürünüyor. Büyük ARGE paraları harcanıyor. Tabiki bu ARGE meyvelerini verirse muhteşem bir şirkete dönüşür ama bunun yurt dışı ayağına çok önem verilmeli gerekirse ana şirket üzerinden yabancı ortaklıklar kurulmalı vakifin olumsuzluklarınin göz ardı edilmemeli bir an önce gerçek çok uluslu bir şirket olmalı.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a9bd731bc5.jpg
Dolar bazlı olarak da ciddi bir direncini geçti
Düşenini kırdı
Fincan kulp hedefine yol almaya başlıyor
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...1bb5e7418b.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...ef24c6024b.jpg
Çok uluslu olmak kötü bir şey değil muhteşem bir sey bugün dünyanın en büyük savunma sanayi firması Lockheed Martin çok uluslu bir yapıya sahip buna ister stratejik ortaklık denilsin isterse büyük ortaktan bilgi ve tecrübesinden yararlanma denilsin bir şekilde bu yapılmalı
Net satışın %66 si TSK ya %23 u kamu ve özel kuruluşlara %11 i ihracat a gidiyor. Aselsanin icat yada ikame ürün yapmakta sıkıntısı yok sıkıntı ihracatta malesef mesela ASELSAN ürünü IFF Mod 5/S i biz kaç atak helikopterimizde kullanırsak yapılan ARGE yi karşılar yada karşılar mi?
2021 ve 2022 finasallar yönünden belli ki pek iyi geçmemiş bu genel olarak global anlamda savunma sanayide durgun bir dönemdi muhtemel ana sebep covit gördüğüm kadarıyla icat konusunda sıkıntı yok ama satış konusunu ana alıcının ödeme konusunda tsk olması şirket ortağının tskgv yani bir vakıf olması biraz el ayak bağlıyor. Keşke şöyle bir Sudi eli dokunsa ama nerede onlarda böyle bir vizyon işleri gucleri ABD den eski ürün alma böylece kendileri Amerika'ya sus payı çıkartıyorlar.
https://m.haber7.com/amphtml/ekonomi...metrosu-olacak
Bunların hepsi ASELSAN için küçük haber
Bugün gerçekten seansın son 5 dakikasında rüya gibi işlem yaptılar. Alışılmış aracılar dışında da işlemler vardı.Sıra gerçekten sonunda aselsan a gelmiş olabilir. Herşeyden önce bence endeksi de taşımak için kullanacaklar. En azından uzun süre taşıyan arkadaşların yüzü güler inşallah ...
Bu hisse usd bazlı düşeni kıralı hemen hemen 1 ay oldu zaten.07.11.2022 de gerçekleşti o kırılım.
ASELSAN yabancı oranı 7 Aralık 2022 % 28,73. 8 Aralık 2022 % 27,54.
Fark % -1,20. (Kaynak İş Yatırım).
Sabır acı kökleri, fakat çok tatlı meyveleri olan bir ağaçtır.
Zaten ihracat ağırlıklı bir ciro ki % 55 gibi düşünelim yapabilse bu sektör normlarına göre şu anki fiyatının en az 3 katı fiyatlanması lazım. Hesabı çok basit olmasa da açıklanmayacak bir şey değil. Biraz çalışarak ortaya çıkartılır. Bu sektördeki marjlar çok yüksek. Ancak işin içine devlet girince mecburiyet doğuyor ve doğal olarak marjlar baskılanıyor..
İnşallah hepimizin yüzü güler.. Düşüncelerinize katılıyorum. Kozalaklarla beraber demiştim ama ASELS biraz ağır kaldı gibi. Alışılmış dışı işlemler robotların birbirini tetiklemesinden geliyor. Baskın alıcı veya satıcı olmadığı zamanlar görülüyor. Domine eden robot yukarı hareket tetikliyor. Bunu da en iyi yapan YK robotu.
Fazla iddialı olmamak lazım mis değil mi sayın frost? "Adam girince cokmeyen Sasayi çökertti aselsanda sorun sayın frostmus" dediğimde beni ciddiye almadınız :)
Çok şükür savunma sanayii iyi gidiyor gerek asels gerekse katmerciler günün konjonktürunu satın almak gerek
ne yaptı acaba sesi çıkmıyor insanların zararı üzüyor beni fakat mantıklı davranmak lazım her şeyin bir ederi ve zamanı var ben bu forumda kızgın beklemiş umutsuzluğa düşmüş insanlar ortaklar gördüm ama ağlayana denk gelmedim öyle demesi yanlış inşallah kendisi de sasa da çok terste kalmamıştır şahsi düşüncem ilk önce temel analiz yapılıp firma şirket iyi tanınmalı fk pd faök gibi verilerine bakılıp yıllara yayılmış bilançoları incelenmeli uzun vadede nerelere gelebileceği tahmin edilmeli gerisi teknik hepinize bol kazançlar hayırlı günler....y.t.d değildir şahsi düşüncelerim...
ASELSAN/Görgün: Sektörümüzde büyüklük 10 milyar doları yakalamış durumda. İhracat değeri de 3,7 milyar dolar civarında. 12. ayı da değerlendirdiğimizde 4 milyar doları yakalayacağımızı şimdide paylaşabiliriz
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, "Sektörümüzde büyüklük 10 milyar doları yakalamış durumda. İhracat değeri de 3,7 milyar dolar civarında. 12. ayı da değerlendirdiğimizde 4 milyar doları yakalayacağımızı şimdiden paylaşabiliriz." dedi.
ASELSAN yöneticileri "ASELSAN MÜSİAD 1. Sanayileşme Etkinliği" kapsamında tedarikçi ağını güçlendirmek ve yeni iş imkanları yaratmak amacıyla MÜSİAD üyeleriyle bir araya geldi.
Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Haluk Görgün, ASELSAN'ın Türkiye'nin en büyük dünyanın ise ilk 50 savunma sanayisi şirketlerinden biri olduğunu söyledi.
Şirketin geçen yılı 20,1 milyar TL ciro ile kapattığına vurgu yapan Görgün, "Şirket, geride bıraktığımız 2 yılda 2 milyar doların üzerinde sipariş verdi. 80 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. 10 bine yakın çalışanı 100'e yakın stratejik ortağı ile birlikte ASELSAN çalışmalarına büyüyerek ve gelişerek devam ediyor. ASELSAN'ın bu başarıları kendi iç dinamikleri ile mümkün değildir. ASELSAN'ın bütün başarılarında yetkin ve geniş bir ekosisteme sahip olduğunu memnuniyetle ifade etmek isterim." diye konuştu.
Görgün, ASELSAN'ın toplam tedarikçisi bakımından Türkiye'deki en güçlü teknoloji ve sanayi şirketlerinden biri olduğuna işaret ederek, "ASELSAN, bugün halihazırda ülkemizin çok farklı bölgelerinde 50'nin üzerinde şehrinde 3 bin 400 firma ile çalışıyor. 1 milyar doların üzerinde geçtiğimiz yıl bu tedarikçilerine sipariş geçti. Bugün Türkiye'de savunma sanayisinde yaklaşık 2 bin şirket var. Toplam çalışan sayısı da yaklaşık 100 bin civarında bulunuyor. Sektörümüzde büyüklük 10 milyar doları yakalamış durumda. İhracat değeri de 3,7 milyar dolar civarında. 12. ayı da değerlendirdiğimizde 4 milyar doları yakalayacağımızı şimdiden paylaşabiliriz." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde ve liderliğinde başlattıkları çalışmalar sayesinde yurt dışından tedarik edilen birçok ürünü yerlileştirerek ve millileştirerek çalışmalarına devam ettiklerine işaret eden Görgün, "Yüzde 20'lerde olan yerlilik ve millilik oranı yüzde 80'lere ulaştı. Biz 2 sene önce 250 milyon dolar civarında ihracat yaparken, 4 milyar doları bulan bir savunma sanayisi ihracatına geçmiş durumdayız." değerlendirmesinde bulundu.
- "Türkiye belki de tarihinde ilk defa Batı'yı yakalar noktaya geldi"
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ise savunma sanayisinin bugüne gelmesi sürecinde çok büyük emekler verildiğini söyledi. Herkese gurur kaynağı olacak işler yapıldığının altını çizen Asmalı, "En başta sayın Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun. Rabbim yaptığı yapacağı büyük hizmetleri kendisine yoldaş eylesin. Cumhurbaşkanımızın bu konudaki teşvikleri hepimiz için büyük itici güç olmuştur." dedi.
Asmalı, bir gazetecinin kendisine yönelttiği soru üzerine şu ifadeleri kullandı:
"'Olası bir iktidar değişikliğinde Türkiye'nin savunma sanayisindeki yürüyüşü aynen devam eder mi?' diye bir soru aldım. Bu kervan yola çıktı bundan sonra kimsenin bunu durdurmaya gücü yetmez. 'Ama aynı hızla devam eder mi sorusuna bir cevap vereyim' dedim. Yeni bir havalimanını yapan ekipten müteahhit arkadaşımız bana 'Şu havalimanını yapmak için sadece para yetmez. Eğer sadece para ile bir havalimanı olsaydı, Almanlar Berlin'deki havalimanı ile 10 sene uğraşmazlardı. Arkanızda Recep Tayyip Erdoğan gibi sıkıştığınız zaman önünüzü açacak insiyatif alacak, yaptığınız her işi adım adım denetleyecek güçlü bir lider lazım.' dedi. O lider olmadan bu işler olmaz demişti. Türkiye belki de tarihinde ilk defa Batı'yı yakalar noktaya geldi."
Kaynak : Anadolu Ajansı
Maşallah her girdiğimde ASELSAN güzel yükseliyor bu sene 3. Girişim hepsinde aldıktan hemen sonra piyasa üzerinde arttığı dönemine denk geldim. :)
Şu dönem artık çok dalgalı bir dönem sıkı tutunup sağlam hisseler almak lazım yakında öyle bir salliyacaklar ki sağlam hisseler pozitif ayrisirken negatif ayrisanlar belki yıllarca gördükleri seviyeleri bu enflasyonist ortamda bile goremiyecekler.
Vur kırbacı asilsanım o yeaaahhhhh :)
Kardes inan iktidar değiştiğinde abd li rifkin gibi ülkemize hayri olmayan sadece iktidarlarini dış güçlere baglayarak.ülkemizi uydu ulke.yapmak.için var olan malum masa riketsan,aselsan yerli ne kadar sirket varsa oyle yapar larki baslarina atayacakkari kisiler ve alttan alta sinsi oyunlarla kimsenin ruhu duymadan hepsini bitirirler
SM-N970F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
madde 1: her bofa yabancı değildir - madde 2 : milyon lotlarla işlem yapan kurumu deli mi öpüyor da sattığı! malı dönüp yukardan çizip alıyor.. madde 3:emeklilik fonun aldığı mal aslına rucu etmeden tahta hareketleri güzelleşmez.. fon alıyor diye davul zurna çalınmaz..
https://www.savunmasanayist.com/nije...ak-aciklamasi/
Nijerya’nın, Türkiye’den 6 adet T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri tedarik edeceği duyurulmuştu.
T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri sipariş eden üçüncü yabancı ülke olan Nijerya, Filipinler’in ardından ATAK’ın ikinci yurt dışı kullanıcısı olacak.
Şirket harika işler yapıyor ama borsada hala çok gerilerden gidiyor. Sebepleri bence madde madde sıralamak gerekirse:
1.Devletle yaptığı işlerde parayı zamanında alamıyor ve bence ucuza iş yapıyor.
2. Devlet bağlarından ötürü kâra odaklanmak yerine devlet çıkarlarına odaklanıyor.
3. Şirket yönetimi çok pasif, yatırımcıları için gerekli atraksiyonları almıyor.
4. Düzenli temettü ödemesi yapmıyor, yada yapamıyor.
Bütün bu ve başka sebeplerle şirket harika şeyler üretirken yatırımcısına bu yansımıyor.
İhracatı yüzde onlar gibi komik rakamlarda olan şirket hızla ihracata ve gelir getiren satuşlara odaklanması bu sayde nakit akışını düzeltebilir. Bayraktar gurubuna ucuz işçilik yapmak yerine kendi ürettiklerini satmalı dünyaya. Düzenli temettü ödemesi ve bedelsiz sermaye artırımları yaparak yatırımcısını memnun etmeli. Bütün bunlar olur mu, tabiki çok zor.
Şirket devleti veya hükümete yakın özel şirketleri düşündüğü kadar yatırımcısını da düşünmelidir.
Bu işin tek çıkar yolu yabancı ortaklik %5 bile olsa yabancı ortak bunlara izin vermez
Sn temelanaliz, böyle stratejik bir şirkete yabancı ortağı nasıl yakıştırıyorsunuz ? Sizce böyle bir şey mümkün mü ?
Bu şirketin en büyük ortağı TSKGV.. Onlar yönetime taraf alacaklar hem de yabancı..
Cumhurbaşkanlığına bağlanması sadece bu sebeple oldu.. (TSKGV yi bir nebze olsun aşabilmek) Siz biraz ders çalışıp bu önerileri yapın. Aselsan ı tanımadığınız belli..
Ben nerdeyse son senelerde genel kurul kaçırmadım diyebilirim hepsine katıldım. En sonuncusunda nihayet bu konu gündeme getirildi ve bundan da burada bahsettim. Bizim de desteklediğimiz eczacı bir paydaş yatırımcının düşünülmesi gerektiği ile ilgili yorum yaptı bir kaç dakika. Divan başkanı Başkan İsmail Demir açıkçası oralı olup bir cevap dahi vermedi ve öylece geçiştirildi.
Bu şirket bu kadar büyük misyonları üstlenmeden önce çok büyük paralar kazandırdı. Çünkü beklenti dolu bir hikaye yaratıyor idi. Ayrıca bu hikayeye de gaz veren yabancı yatırımcı idi. %40 gibi yabancı oranları normaldi. Bedelsiz beklentisi bu tür Arge şirketlerinin mazotu oluyordu. Nitekim 2017 de muhteşem bir operasyon yedi ASELS hisseleri. Hatta fetö parmağından dahi bahsedildi doğru yalan bilemem. Operasyon sonrası derin bir sessizliğe gömüldü. Malum CB ye bağlandı, stratejik devlet menfaatleri yönünde muazzam bir büyüme göstermeye başladı. O dönemde yatırımcısını çok üzdü. Bir de üstüne üstlük 3 tane aracı kurumun oyun sahasına dönüştü. KY nin malını topladılar yıllarca.
Sonuç olarak bu şirketin hikayesi ve büyüme rasyosu çok umut verici. Lakin bu durum iç dengeler gözeterek bir yere kadar başarılıyor. Ne zaman ki ihracat hedefleri gerçekleşmeye başlar, %30-50 bandına hareketlenir o zaman bu kağıt ciddi değer yaratır.
Aksi takdirde şu an olanlar enflasyon fiyatlamasına uyum sağlaması ve bir nebzede doğru dürüst yatırım enstrümanı kalmadığından ucuz hisselere giriş etkisidir ağırlıkta.
Bunu da organize eden aracı kurumlar da malumunuz. Burada defalarca yazdım..
Genel kurul zamanı elimde kalırsa bende katılırım ama sırf bu tavır yüzünden çokmuuzn vadeli taşımıyorum bu hisseyi. Hadi devleti anlarım ama son zamanlarda ASELSAN öz yatırımcısından daha çok hükümete yakın özel şirketleri düşünüyor malesef ve bu tek kelimeyle terbiyesizlik. Lütfen genel kurula tekrar katılırsanız neden hükümete yakın özel şirketleri süşğndüğüniz kadar kendi yatırımcınızı düşünmüyorsunuz sorusunuda yöneltin. Bayraktar gurubunun ihracatta önü açılırken ASELSAN yüzde onlarda kalıyor ne hikmetse.
Öyle bir olur ki bal gibi olur dünyanın en büyük savunma şirketlerinin bir çoğu çok uluslu şirketlerdir. Her şeyi abartmayın onların bizim know how umuza değil bizim onların know how una ihtiyacimiz var. İkame mal üretimini ben demiyorum şirket kendi diyor. Sen yine gizlin saklım varsa başka bir firmada yine yap ama dünya savunma sanayisindeki hareket alanımız belli. Hayır bari azerbaycanin bir şirketini ortak yapsınlar o da olur.
Bayraktar ın bu işlere başlaması 25 sene önceye dayanıyor. Dinlediğim bir röportaj da ne kadar büyük zorluklar çıkartıldığını engellenmek istendiğini filan anlatıyor. Keşke böyle girişimci ruhlu 10 larca yatırımcı olsa imiş. Çok büyük bir iş başardılar hem de kendi başlarına. Aselsan keşke bu tip yapıları daha çok teşvik etse ve yönlendirse. Aselsan ın iktidar yakını olmayıp tedariğini yapan bir çok firma biliyorum. Aselsan dan sensoriyel radar sistemleri filan alıyorlarmış. Motorlar tamamen Ukrayna dan geliyor mesela Kızılelma nın. Tusaş da katkıda bulunuyor muş. Politize edilmesi kaçınılmaz bir şirket aslında. CB seçimlerinde Muharrem İnce ye sordular CB olursan ne yapacaksın Bayraktar la ilgili diye. Cevabı, yatırımları ve destekleri katlayarak devam ettireceğim oldu. Ancak ben bugün çoklu masanın gandi başkanlığında eğer iktidar olurlar ise savunma sanayii hakkında ne yapacağını çok merak ediyorum açıkçası.!!!
Yatırımcı yı düşünmek noktasında, bekleyin çok büyük gelişmeler olacak gibi söylemler. O zaman sizleri de mutlu edecek ...
Know how öylemi ??.. Aselsan da öldürülen mühendislerden haberiniz vardır umarım.. Onlar intihar ettiler öylemi ???. Fetö Aselsan ın içindeyken siz know how dan filan bahsediyorsunuz. Orası beyaz eşya üretmiyor yok elektrik daha az yaksın da daha temiz yıkasın da falan da filan da.. Orası şu anda Türkiye nin kalbi ve siz oraya ortak hem de yabancı alıyorsunuz. Siz Ankara fabrikaya ya bir gidin de tanıtım amaçlı yatırımcılarına gezi yaptırıyorlar neyin ne olduğunu o zaman daha net anlarsınız. Girebildiğiniz bölüm % 20 yi geçmez..
Bu tarz şirketlerde ortak olmaz ve kritik mühendisliklerinde fetö bazında MİT tarafından müthiş bir temizleme operasyonu yapıldığını duyduk. Biraz youtube da araştırın.. Böyle kulaktan dolma bilgilerle yorum yapmayın..
RTE sağa sola gider yaparken bu yapıya güvenmiyor mu..?? Ortak alacak bir de öyle mi ??:plc:
Aynen dünyanın peşine düştüğü iddia edilen "mpt silahını" MKE silah fabrikası müdürünün satmak icin ülke ülke gezdiği ama bir tane bile alıcı bulamadigi ve en sonunda yurt dışında yaşayan bir Türk iş adamını canından bezdirecek kadar sıkıştırdığı için iş adaminin devlet yetkilerine sıkayet edip yakalattirdigi bir ülke den bahsediyoruz değil mi?
Size 2014 ten önce sorsak aselsanda bilgi çıkmıyor derdiniz ama şimdi feto temizlendi şimdi bilgi çıkmıyor diyorsunuz ama hala aselsanda temizlik olduğunu bilmiyorsunuz ve bitmeyeceğini de bilmiyorsunuz. Bana aselsanin dünyaya kattığı en büyük icadı yazabilir misiniz benden çok daha önce bu hisseyi araştıran sayın Süheyl bey.
Yabancı ortak alarak işi daha kolaylaştıralım o zaman. Çürüğü ayırmayalım. O zibidinin de ne mal olduğu belli değil di gayet iyi hatırlıyorum. Ancak Aselsan öyle piyade MKE tüfeğine filan benzemiyor. Çok stratejik bir kuruluş. Bu örnek olmamış açıkçası.. Mesela Sivas Optik fabrikası Zeiss dan alınan mercekler verilmediği için kuruldu ve şimdi Kızılelma nın bile gözü oldu. F 35 kırmızı kartını yedikten sonra MMU yu da yabancı mı yapacak dı size ?? Ruslar bile S400 de teknoloji ortaklığına yanaşmaz iken..
Dostum ben aselsanı veya bayraktarı kötülemiyorum asla ama ortada bariz absürt bir durum var. Hükümete yakın bir çok firmaya ASELSAN ucuz ürünelr veriyor. ARGE parasını cebinden verirken ürünlerini başka firmalar üzerinden ihraç ettiriyor ve ilginç bir şekilde kendisi yüzde onlar gibi komik bir oranda ihraç geliri elde ediyor. Burda art yet var öyle büyük gelişmler felan lafları sadece boş laf bana göre. Kendi yatırımcılarına salak muamelesi yapıyor resmen. Eğer yaıtırmcısına koklatmayacaksa acilen kottan çıkmalı. Bayraktar gibi şirketler borsaya alınmalı. Ama adamalr borsaya girer mi? Zaten birçok mühendislik hizmetini ASELSAN gibi kurumlardan çok çok uvicuza alıyor ama herkes herşeyi bayraktar gurubu yaptı zannediyor. Yine ürünlerini devletin himayesiyle ihracata sunuyor. Tamam devlet destke versin her şekilde, aselsanda destek versin bütün özel şirketlere ama devlet aselsanın ihracat yapmasını kısıtlamasın veya yatırımcısına sahip çıkmayacaksa şirketi kottan çıkarsın. Seninde dediğin gibi genel kurulda bu durum dile getirildiğinde geçiştirmesşn yönetim kurulu başkanı. Aselsanı da bayraktarıda severim ama ortada bariz bir şekilde biz yatırımcılara salak muamelesi var malesef.
Ben aslesanin yaptığı işleri küçümsemek için yazmadım aksine MKE nin müdürü bakın müdürü en büyüğü yani mpt nin çizim ve üretim planlarını satmak için şirket şirket yurt dışında geziyor diyorum. Yani bizim insanarımizdan en yetkililer bile para icin kendini satmak için ülke ülke gezerken birde o şirketler ayaklarına gelse neler yaparlar malesef. Bende diyorum ki madem gizli ürünlerin var bunları kaydır başka bir firmaya orada yine uretsinler uretmesin demiyorum ki ama şu aselsani bu şekilde asla dünyanın sayılı sanayi şirketlerinden yapamayız. Anca 100 e girince seviniriz böyle, aselsanin şu an en büyük kazanç bakımından rakibi bir singapur firması malesef.