%35 devlet katkısını alabilmeniz için, 01.01.2013 tarihinden itibaren 6 senenizi doldurmanız gerekiyor.
Syg.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
BES tek başına mucize sunmuyor...portföyün %10-30 gibi bir kısmı BES te tutulabilir...pek çok büyük firma brüt maaş tutarının %1-5 lük kısmını(kıdeme ve title a göre) bes ödemesi olarak yapıyor..bu durumda sisteme girmemek enayilik olur.
Onun dışında dışarıdan katkı ile bes olsa da olur olmada da olur...faizlerin %10 altında olduğu yerde%25 devlet katkısı önemli bir avantaj, ama şu ortamda kesintileri de düşününce pek avantaj sunmuyor.
Peki çıkalım mi, kalalım mi, çok bir beklentiye girmeden dusuk miktarlı katılım payı ile sistemde kalınabilir..,bir nevi son liman gibi düşünülebilir...ama zaten 3 kuruş birikimim var, onu da ben daha iyi değerlendiririm diyenin sistemde kalmasının anlamı yok.
Çok mutluyum arkadaşlar...uluse hissem ath larda geziniyor..önce brisa maliyetime geldi, sonra Pegasus maliyetim çok üstüne çıktı..bugün de kordsa %6 artida.
Önceleri portföyüm endeksi yenmekte zorlanıyordu( özellikle rezil Petkim performansı nedeniyle), ama son 1 aydır hemen her gün portföyüm endeksi az çok yeniyor.
U-100 110 bin 90 bin arası kademeli alım yaptım, ortalama maliyetim 100 bin desek, endeks 93 bin olmasına rağmen hisse portföyü zararını kapadı..u-30 short pozisyon karları da artı olarak yansıdı.
Bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı hakkında yönetmeliği okumanızı tavsiye ederim.
https://www.allianzyasamemeklilik.co...Yonetmelik.pdf
11. Maddenin 2 nolu bendi;
Devlet katkısına hak kazanma
MADDE 11 – (1) Emeklilik sözleşmesinin emeklilik, vefat veya maluliyet nedeniyle sonlandırılması durumunda katılımcı, devlet katkısı ve getirilerinin tümüne hak kazanır.
(2) 1/1/2013 tarihinden sonra emeklilik sözleşmesinin sistemde geçirdiği sürenin üç yıldan altı yıla kadar olması durumunda katılımcı, devlet katkısı ve getirilerinin yüzde onbeşine, altı yıldan on yıla kadar olması durumunda yüzde otuzbeşine, on yıl ve daha fazla olması durumunda ise yüzde altmışına hak kazanır. Hesaplamalar, emeklilik sözleşmesi bazında yapılır.
2013 ten önce kayıt yapanlar içinde, mevzuatın yıl ekleme (geçici madde 1) maddesine bakınız. 2012 kayıtlı iseniz bir katkısı yok
Yıl ekleme
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 1/1/2013 tarihinden önce sisteme girmiş ve 1/1/2016 tarihi itibarı ile sözleşmesi yürürlükte olan katılımcıların emeklilik sözleşmelerine, sözleşmenin sisteme giriş tarihine göre 1/1/2013 tarihi itibarıyla hesaplanan sistemde kalma süresi dikkate alınarak, katılımcının devlet katkısına esas hak kazanma sürelerinin hesaplanması bakımından, bir defaya mahsus olmak üzere 6327 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesinde belirtilen yıl eklemesi yapılır. Buna göre, katılımcının ilgili sözleşmesine ilişkin devlet katkısına hak kazanmaya esas süresine, 1/1/2013 tarihi itibarıyla ilgili sözleşmede;
a) Üç yıldan fazla ancak altı yıl veya daha az süreyle kalınmış olması halinde bir yıl, b) Altı yıldan fazla ancak on yıl veya daha az süreyle kalınmış olması halinde iki yıl, c) On yıldan fazla kalınmış olması halinde üç yıl,
1/1/2016 tarihinde eklenir.
Syg.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Evet şimdi görüştüm bes müşteri hizmetleriyle dediğiniz gibiymiş. 1 sene sonra hak kazanıyoruz.
Devlet katkısı avantaj fakat kimse 56 yaşını beklemiyor genelde 10 yıl sonra çıkacağını düşünürsek çoğunluğun ancak %65ini alabiliyor devlet katkısının bu durumda o devlet katkısı dediğimiz şey aslında %25 değil de %15 gibi oluyor.
Bir de dediğiniz gibi faizlerin %10 olduğu zamanda bes avantajken yatırımlarını değerlendirme kapasitesi olan finansal aklı gelişmiş olan insan kendiliğinden o parayı dışarda değerlendirebilir. Zaten %19-20 mevduat faizi cepte.