Iste budur..
Guveniyorsak aldiklari her karar kabulumuzdur..
Verirse de vermezse de....
Bunu araplarin yonetiminde oldugu suredeki TTKOM'da cok cok guzel anladim ben..
Syg,
Printable View
Herkese merhaba, paylaşımlarınızı çok uzun zamandır takip ediyorum ve çokça faydalandım öncelikle herkese teşekkürler.
Portföyümde 10 adet hisse var hatta imkanım olsa 12-13 e çıkarmak istiyorum. Aynı zamanda döviz ve gram altın da biriktiriyorum. Fakat genelde 3-5 arası hisse öneriliyor uzun vadeli yatırım için. Bunun sebebi fazla hisse olunca takibin zor olması mıdır? Yoksa kaçırdığım başka sebepleri var mı az sayıda hisse tavsiye edenlerin? Benim bu kadar çok hisse tutmamın sebebi ise bolca gözlem yapabilme şansını elde etmek ve her ay ucuz olan hisseye yönelebilmekti. Gerçi şu an bu kadar kalabalık portföyde de ucuz hisse bulamıyorum o da ayrı.
Saygılar.
Benim için de önemli olan temettü den ziyade değer artışıdır. Ama bu artışın düzgün bir trend şeklinde, spekülasyondan uzak..manipülasyonla ise yakından uzaktan alakası olmaması gerekir,
Zaten pek çok arkadaş yazıyor, ben de bu görüşteyim..düzenli temettü veren hisseleri salt temettü verdiği için almıyoruz...genel olarak bist teki senetlerin %80 i güvenilmez, sahipleri fırıldakçı ise...düzenli temettü veren, verdiği temettüyü de düzenli arttırmaya çalışan firmaların %80 i güvenilir, sahipleri iş ahlakı düzgün kişilerdir.
Yani basit mantık der ki..uzun vade yatırımcı isen ve temettü den ziyade değer artışına odaklıysan da...portföyünü temettü verenlerden oluşturman çok daha rasyonel olur.
Önemli not: bak dikkat edersen mantıklı ya da mantıksız olur tarzı irrite edici ifadeler kullanmadım..çünkü bu işler çok görecelidir...sana göre mantıklı olan baba göre mantıksız olabilir...illa mantık katacaksam, akla uygun filan derim..benim aklıma uygun manasında. Ya da rasyonel, daha şık duruyor:)
Bir tartışmaya açık konu da bu...benim için ideal sayı 10-15 arası...kimisi de 3-5 der...neden 3-5...çünkü max portföy büyümesini bu şekilde elde edebileceğini düşünüyor...mesela diyor ki, %100 artan kağıtlarım 2-3 tane...neden dağa çok hisseye bölüp %30 kar a razı olayım.
Benim gibi mevcut tüm varlıklarında diversification denen çeşitlendirmeye çok önem veren birinin...hisse portföyü de yeterince çeşitlendirilmiş olması gerekir...olaya sadece 1-2 yıllık getiri olarak da bakmamak gerekir...ralli dönemlerinde iyi gidenler, yatay da prim yapanlar, düşüşlerde de defansif olarak sağlam duranlar var...yani değişik borsa dönemleri için öne çıkabilecek hisseler var.
Ha, ben borsanın her dönemini az çok tutturuyorum, çıkarken en çok çıkanları, düşerken en sağlam duranları alırım diyen kişi varsa...bıraksın hisse işini, vadeli işlemlerde 10 kaldıraçla 2-3 senede zengin olsun.
Şunu da söyleyim...ben 3-5 hisse ile daha konsantre oluyorum, daha başarılı oluyorum diyen varsa ona da saygı duyarım...burada esas olan şey, makul risk ile max. Getiriyi elde etmek...ama “makul risk†konusunu iyi analiz etmek lazım tabi.
Ağzına sağlık hocam aslolan bu zaten. Düzenli temettü veren firmada o oran, bu bilanço vs vs demeden kısa yoldan iyi, hisseleri yüksek oranda seçmeyi sağlıyor. Sonrasında bu firmalar arasında sondaj yapılabilir. Ben temettü savunuyorum diye tüm portföyüm bunlardan oluşmuyor vermeyeni de var.
Benim önceki mesajımda anlatmak istediğimi Warren Buffet tek cümleyle açıklamış aslında; "9 Kadını hamile bırakarak 1 ayda çocuk sahibi olamazsınız"