Yarın MB toplantısı var.Arada kaynıyo gibi :)
Printable View
Yarın MB toplantısı var.Arada kaynıyo gibi :)
Paraları tam olarak getirirseniz, vergiyi ancak rüyasında görür devlet.:he:
yanlış bir çıkarım..
zira beyanname vermek ile işverenin ödemesi farklı şeyler.. şu anda işveren hem bazı primlerimizi bizim adımıza ödüyor hem de bizim ödememiz gerekenleri kaynakta kesiyor..mesela sgk kesintilerinin iki bileşeni var (sgk işçi ve işveren payı): bizim ödediğimiz ve bizim adımıza ayrıca işverenin ödediği..
benim söylediğim ise farklı...işveren prensip olarak sadece brüt ödeme yapacak.. ücretli çalışanlar için işveren yine kanuni gelir vergisini kaynakta kesecek ve devlete yatıracak, abd de bu şekilde mesela.. yani vergi toplamada bir sıkıntı olmaz.. esas farklılık şurada.. orada işçi (ve herkes) yıl sonunda beyanname doldurduğunda kesintiler ve istisnalardan sonra ödemesi gereken vergiyi hesaplıyor.. eğer başlangıçta kaynakta fazla kesilmişse iade istiyor..
yani.. herhangi bir zorluk yok.. abd yıllardır bu sistemi uyguluyor.. istedikten sonra bal gibi uygulanır.. herhangi bir zorluk yok..
uygulamada şöyle.. bölge IRS ofisleri random olarak çuvaldan beyannameleri seçiyorlar..hatta yıl boyu incelemeler aslında devam ediyor.. eğer masum bir hata yaptıysan sıkıntı olmuyor , anlaşıyorsunuz.. ama kasıtlı biçimde vergini incelemezler diye yanlış beyan edersen hayatın kayıyor.. sistem gayet güzel işler bir kaç seneden sonra.. beyanname dediğinde basit bir form..
benjo sallanıyor yine suriye olayında kötü başka olaylar patlak vermezse böyle gidecek gibi..Gerçi mb. yıl sonu tahimini 6,05 di. bakalım ne olacak filmin sonunda.
Ben de diyorum ki işveren tüm vergiler yerine bazı vergileri öderse ve ücretliye ait bir kısım vergi işveren sorumluluğundan çıkarsa ücretliler bu ödemeleri yapamaz, ödemeleri gereken bu parayı (yükümlülüğü) hayat şartlarından ötürü harcarlar.
Devlet 300.000 işverenle uğraşmak yerine 25milyon ücretli ile uğraşmak zorunda kalır.
Ve ne yazık ki eğer devlet 25milyon ücretli ile uğraşacak bir pozisyona girerse tahsilat yapamaz.
Zira tam da bu kesim oy talep ettiği kesim. İşin siyasi boyutu ağırlık kazanır.
Umarım demek istediklerimi anlatabiliyorum.
NOT: 25 milyon ücretliden 5 milyonu kendilerine tahakkuk eden vergiyi ödeyemese devlet 5 milyon kişiye haciz uygulamak zorunda kalmalı. Bu fiili olarak bir çok bakımdan mümkün değil. En başta da siyasi açıdan.
Şu anki seçim sisteminde hangi partinin iktidara geleceğini sadece ve sadece 500.000-1 milyon oy farkı belirliyor.