Piyasayı elektronik ortamdan çıkarıp fizikiye döndürmeye yarar anca.
Printable View
Piyasayı elektronik ortamdan çıkarıp fizikiye döndürmeye yarar anca.
Yabancı yatırımcı hangi kurdan girip hangi kurdan çıkacak şimdi?
19.40 dan girdiği gibi %4-5 zarar almaya kalksan 20.40
Nasıl düzelecek bu işler
Düzelmesi için Türkiye nin orta gelir tuzağından çıkması lazım ki ithalat ihracat arasındaki fark kapansın derim.
Dünya nüfusunun 99 kişisi yabancı her gün yeni bir icat ile teknolojik yaşamı bir üst seviyeye çıkarıyor.
30 yıl önce bir otomobili almak daha az maliyetli idi ve daha basitti mesela Fiat-Kartal gibi.
Şimdi ise bir sürü özellikler ama insanların gelirleri artmadı.
Ev deseniz aynı, telefon ve elektronik eşya deseniz aynı.
5-10 yıl içinde bu üretim ve toplumsal değişimi yakalayabilirsek çok iyi.
Yoksa fark daha da açılabilir.
banka döviz alış rakamı şu an gösterge fiyat oldu.
bu böyle olduğu için döviz hala 19.40 diyorlar
doları serbest piyasada kontrol edemedikleri için, her gün kur makasını artırıyorlar.
bankaya diyor ki artık makası 80 kuruş yapacaksın, yarın 1 lira yapacaksın der.. seçime kadar işte böyle devam eder.
seçim sonrası hem bankalar hemde serbest piyasada 22.90 gibi bir fiyat ile birleşir.
sonrası zaten malum
Bankada dövizi olanlar nakit çekip, serbest piyasada daha yüksek bir fiyattan bozabilir.
Ancak bankadaki gram altın hesabı olanlar kapana kısılmış görünüyor. Malum gram altın hesabından fiziki altın çekemediği için mecburen düşük olan banka fiyatından bozacak. Bir de bankaların düşük fiyat uygulamalarının bir alt sınırı var mı?
Serbest piyasada gram altını 1.340 TL’den bozuluyor iken, bankada 1.220’den bozuyor.
Yarın bir gün banka, 1.000 TL’den bozuyorum da diyebilir.
Serbest piyasaya yakın bir zamanda müdahale gelmesini bekliyorum. Misal her alış satış işleminde % 5-10 komisyon uygulanması gibi.
Ama işe yaramaz hepten karaborsaya kayar iş. Sokak aralarına, olur olmadık merdiven altı dükkanlara kayar iş.
En azından seçime kadar serbest piyasayı nasıl kontrol altına almaya çalışacaklar takip edeceğiz.