Banka için al/sat ları göremez
Bankalar arası transferleri görür
Printable View
Cari açık finanse edildiği sürece sorun değildir diye yıllarca ekonomi kanallarında koca koca proflar laf anlattı ,millete ekonomi dersi verdiler.Ya mesleklerinde bilgisizlerdi ya da kötü niyetli.Bence ekonomi bilimi zor değil.Temel matematiğe dayanıyor.Başka faktörler işin içine girince arada anomaliler oluyor.Yoksa olay temelde dört işlem:)))))))))))) Ev ekonomisi olsun işyeri olsun devlet olsun farketmez, gelir giderden azsa batarsın.Yani cari açık batırır.Atıl işler yaparsan gelir getirici işlere yatırım yapmazsan batarsın.Yani yazlık alırsan batarsın,inşaata yüklenirsen batarsın.Üretime yönelik yatırım yaparsan çıkarsın.Yani oğlunu kızını okutuırsan ,işyerine işine yatırım yaparsan çıkarsın,devletsen fabrika açarsan,ihracata yönelik işler yaparsan çıkarsın.Yani aile ekonomisinden, şirket yönetiminden farklı değil olay ama neylersin işte ortadoğu ülkesi olursan dışa bağımlı olursan özgür bir ülke olarak bağımsız kararlar alamazsan durum maalesef bizim durum gibi olur.Bence aslında sorunlar ve yapılacaklar belli de malum nedenlerle yapılamaz yapılamayacak ben umutsuzum.
Türkiye doğuya doğru yol alan bir gemi gibi güvertesinde batıya koşmaya çabalayanlar ne yaparlarsa yapsınlar rotalarını geminin rotasının dışına çıkartamazlar. O nedenle bu anlayıp anlamama meselesi değil, güvertedekiler sloganı duyduklarında psikolojik olarak rahatlayabilirler, birbirlerini onaylayabilirler ama bu hedefe ulaşmak için çok fayda sağlamayabilir, gerçek çözüm geminin rotasını değiştirecek nitelikli düşünce ve katma değerli hamlelerdedir. Bu hamleleri her yaptığımız işe adapte edersek geminin rotasını değiştirmek için gerekli gücü sağlama şansımız artacaktır.
Şimdi günlerce merkez bankası ne yapacak diye konuşuyoruz.Ya merkez bankası ne yapacak elinden ne gelir,bizim asli sorunlarımızla ne alakası var.Koca şeker fabrikaları gitti merkezin bir faiz kararı kadar millet ilgilenmedi üstünde yazılıp çizilmedi.Bir arkadaşın yazdığı gibi vatandaşı olmasan türkiye ilginç ülke de vatandaşı olunca iş değişiyor :)))))))))))))
Rahat olalım forumdaş, allahtan finanse edilemeyen cari açık yok. Bu meret finanse edilmediğinde meydana gelemiyor da . Yani ekonomistlerin söylediğinin tersi de söz konusu. Önümüzdeki 4-8 çeyrek sıfır ya da negatif büyüme eşliğinde cari fazla pozisyonuna yaklaşma ihtimali görüyorum.
Eyvallah
General Mobile 4G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Merkez bankasi döviz rezervi 70-80 milyar dolar arasındaymis...
Bankalarda tutulan döviz miktarı da 700-800 milyar dolar oldugunu yazilan cizilenden anladim. Yanlis mi anladim acaba ...
Bankada olduğunu sandığımız para sanal mi gerçekten böyle bir para yok mu...bankalara yatirdigimiz dövizler harcandı bitti mi....