devletin %25 verdiğini her ay altın fonuna koyalım deseler hiç hayır demem :) Böyle bi seçenek olmalıyıd en azından
Printable View
Otomatik Katılım Sistemindeyim. Sistemin belirli fonları hariç değişiklik yapamıyorum. Müşteri Hizmetleri ile görüştüğümde,onlarda bunu teyit etti. OKS normal bireysel emekliliğe de çevirmiyorlar. İstediğim fonu seçebilmem için, normal BES sistemi olması gerekiyormuş. Aktarılan bilgi dorğumu, başka yolu var mı?
Tabi bu gerekli bir bilgi ama, Bes yatırımcıları için değil.
Bes teki hedefimiz sıradan dolar ve altın almak benzeri enstrümanlara göre çok daha iyi getiri sağlamak.
Ve bunu yavaş yavaş her ay alım yaparak uzun zamana yaymak.
Herkese bol ve bereketli kazançlar.:)
Merhaba, arkadaşlar. finansal okur yazarlık farkındalığım 2-3 hafta önce başladı, bir banka şubesine yıllar önce gittiğimde bir şekilde BES poliçesine sahip oldum ama fon, getiri vs. ne olduğunu bilmeden yani neye yatırım yaptığımı bilmeden kredi kartımdan düzenli para çekildi. TL'nin bu kadar değer kaybetmesi ile aklıma geldi, yazık dedim TL biriktirdik ama eridi gitti. Ne yapabilirim artık enflasyona karşı korunmak için derken okumaya, öğrenmeye başladım fakat öğrendikçe zorlaşıyor belki hiç bir fikrim olmadığı için karmaşık geliyor olabilir zamanla düzelir umarım.
FON seçmenin ve yapılan birikimin değerlenmesi gerektiğini öğrendim fakat herkesin ısrarla üzerinde durduğu yumurtaları aynı sepete koymayın uyarısı ile fonları bölmek istiyorum ama içerikleri tam anlamadığım için yapmaktan da çekiniyorum açıkcası. en kolayı TEFAS'a girip en çok hangisi kazandırmışsa bugüne kadar %100 seçmek mi. siz nasıl yorumlayıp fon seçiyorsunuz, yılda 12 kez değiştirme şansımız da varmış en azından her ay değiştirmek gerekir mi?
istediğim en iyi fonu söyleyin gibi hazıra konmak değil yanlış anlaşılmasın sadece sizler nasıl hareket ediyorsunuz öğrenirsem belki bana vizyon katar daha rahat davranabilirim fon seçiminde.
Teşekkürler. O zaman devlet katkısını feda edeceğiz.
bu yil tam da sahane getiriler oldu BES'te ilk defa fon dagilimini duzgun yaptik derken dunku CB aciklamalari ile sanirim guzel bir darbe yiyecek birikimler
bu sabah itibariyla yansimadi henuz daha ama yarin obur gun acmasam daha iyi :halay:
valor sebebiyle su saatte degisikligin de anlami yok...
yine zictik :yahoo:
Bugünlük eksi 157 K arkadaşlar yarın kaç olur bakacağız
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
ben zaten emekliliğe kalan 10 yılda sürekli döviz cinsi varlıklarla bes portföyümü dövize karşı büyütmeye çalışacağım. Arasıra borsanın iyi fırsat verdiği noktalarda borsa fonlarını da arttırıp bu hedefime katkı vermesine çalışacağım.
Emeklilik noktasında da bes in bana maksimum döviz miktarını almasını umacağım. bakalım hedefim bu şuan için
Dolar bazlı geçen yıl kapanışı ile bugün itibariyle 8-10% civarı portföyde artış olmuş. Dolar düşmesiydi Yaklaşık 15-20% civarı zararım olacaktı.
Netice dövize göre 8-10% lik getiri ile yılı kapamaya hazırlanıyoruz.
Zaten sistemden çıkmayı düşünüyordum..devlet katkısı benim için önemsiz..5 yıldır da kurumsal hayattan çıkmışım, kendim ödüyorum az bir katkı payı.
Şimdiye kadar iyiydik..normalde 11 öncesi emir verince, o günün kapanışından işlem gerçekleşiyor, ertesi gün öğlen vakti yeni dağılım görünüyordu...bu sefer ptesi verdiğim döviz bazlı fon satışı, dünü geçtim, bugün bile gerçekleşmemiş..yasal olarak 2-3 iş günü dedikleri için bir şey diyemiyoruz..ama 1 gün süren iş, şimdi neden bu kadar uzadı..arasam, çok yoğun talep var, uzadı işlemler diyecekler.
neyse, ben de %30 luk döviz düşüşü öncesi sattım diye sevinmiştim..geldiğimiz duruma bak.
anladım ki, biraz karışık bir ortamda 3-4 gün sürüyor işlemler..sonuçta seneye ilk çeyrek hesabı kapatır, parayı kendim yönetirim, zaten yarı profesyonel işimiz portföy yönetimi...en azından kontrol bende olur.
tek düşüncem kardan %10 stopaj kesintisi...iyi bir miktar olacak, ama yapacak bir şey yok 10 yıl bekleyecek halim yok..devlet katkısının da üçte biri yanacak, ama o çok umurumda değil, miktar olarak da düşük zaten.
Evet ben de aynısını yapmaya çalışıyorum arada borsadan kazandığım paraların birazını ara ödeme yapıyorum ki buradan geri çekme şansım kalmıyor :) şu son borsa yükselişinden yaptığımız karlar eridi hala savaş devam ediyor sağ çıkarsak bes e takviye yapacağım
Bu arada rakam veriyoruz görgüsüzlük gibi addedilmesin amacım gençlere yol göstermek bu tip açıklamalar insanların bes sisteminden ne beklediğini daha iyi sorgulamasına yardımcı olacaktır
Rakamınız normal bence zaten besin amacı da para biriktirmek. Benim bese 2.kez girişim bu daha 2 yıl olmadı o nedenle büyütme aşamasındayım.Ocak 2.haftada performans primimi alacağım kısmetse. Oğlanın okul parasını ayırıp kalanı topluca bes'e aktaracağım. Umarım o döneme kadar döviz düşük devam eder.
Benim 2 tane Bes hesabım var 2. sini sgk için açmıştım onun da performansı şimdilik iyi. Her yatırımım için tablolarım var, şimdi güncelledim 10 gün öncesine göre şimdiki kurdan 2000 usd karda gözüküyor ilginç veriler oluyor tabi ki sular durulmadan tam olarak anlaşılmaz borsa ralli yapıp usd sabit kalırsa enteresan karlar yapabiliriz bakalım kısmet..
Döviz düşüyor.İlintili olarak altın da (küresel olarak ons bir atak yapmazsa) düşüyor. Borsa da düşüyor. Faiz yüzde 14 sanırım ki bizim döviz desteğimiz de yok. Bu durumda BES yatırımcısı ne yapsın acaba! Biraz çaresiz bir durum var sanki. TLye dönüp beklemeli sanırım. Sonra bir tren kalkarsa ona atlanabilir belki
SGK ile ilgisi nedir bes'in?Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bende de aynı sıkıntı oldu,pazartesi fon değişikliği yaptım halen değişmemiş gerçekleşme tarihi
27.12 yazıyor.Şimdi sattığını alım yönünde yapsan yine şansa kalmış olacak.Belki o gün yüksek
fiyattan olacak.Yükseldiği günü nasıl denk getirecek insanlar.
Katılıyorum insanın parasını kendisinin yönetmesi daha iyi.
Devlet katkısı %30 oldu dediler, şuan geçerli mi yoksa daha yasalaşmadı mı? Bilgisi olan var mı acaba?
Aslında benim 2016 başında gram altına geçişim öyle oldu, 2021'de gramdan çıkışım da onsun seyrine göre olacaktı. Ancak dolartl deki inanılmaz artış nedeniyle kademe kademe azalttım. %50 den başlamıştım, %60-70-80-90-100....her %10 artışta %10 azalttım...son durumda altın oranım %40 oldu..ons düşüş trendine girmedikçe bu oranı korurum..dolartl nin aşağı yönlü çok da marjı kaldığını düşünmüyorum..bu nedenle ek alrın satışı yapmam..yeter ki ons düşüş trenine girmesin
oha bu nedir yahu..ben bizimkilere 3 günde yaptılar diye kızıyorum, bir hafta nedir. ..bu arada eski vakıf emeklilik, yeni türkiye emeklilik müşterisiyim.
Bu arada bir de düzeltme yapayım. 3 gün sürdü işlem, ama sanki ptesi akşamı döviz fonum satılmış...alım iki gün sürmüş..yani en tepeden satılmış döviz fonu..o da şans:)
vallahi ayıptır soylemesi garantiye 23.12.2021 saat 13:30 oncesi verdim aynı gunun fiyatları ile 24 de altın fonuna geçiş yaptık.
saat önemi 13:30 oncesi veya sonrası , sonra olursa bir gün şaşıyor hafta sonuna gelirse daha da şaşıyor :)
Nihayet fon yönetiminden birilerine ulaştık her biri 30 dakika beklemeden
sonra, ilgilenen arkadaşlar için bilgi olması açısından şöyle birşey diyorlar,
Fon satış talimatı verdiğinizde bekleyen yatırmış olduğunuz bir tutar varsa
önce onu işleme alıyorlarmış yani 500 tl yatırmıştınız önce o yapılıyormuş
sonraki gün birikiminiz neyse o yapılıyormuş,yani kıytırık 500 tl için bütün
birikimi 1 gün sonra yapıyorlarmış kaybı düşünürseniz saçmalık daha da büyük.
İstek üzerine şu konuyu buraya bırakıyorum.
Bir ilavede devlet katkısı 1 yıl için bürüt asgari ücreti gecemez.
45 yaş üstü ilk defa gireceklere şiddetle tavsiye ederim.
DÜZELTME ilave edeyim 55 altı emeklilik hak eden devlet katkısınının %60 ını alabiliyormuş.
50 yaşımda emekli olacağım. BES'te 10 yılım doluyor. Devlet katkısının tamamını alabilir miyim?
(Benim BES OKS-Kamu)
Soru şu ?Niye bu sisteme girdiniz? Niye bu sistemden 10 yıl sonra ayrılmak istiyorsunuz?
Ayrıca bu sistemin adı yanlıştır. Bireysel birikim fonu olmalıdır. Bu sistemde SSK gibi bir emeklilik söz konusu değildir. Ya paranızı alır gidersiniz, ya da kıymık kıymık alıp birikiminiz bitince size daha yok derler. Çünkü sistem bitince birikiminiz takas banka devredilir, işletilmez. Bunları bilmekte fayda var.
Aldığınız birikimi daha iyi bir yerde kullanacaksanız çıkarsınız. Kullanacağınız bir yer yok ise kimse size 10 yıl sonunda çık demiyor..
sirket katkili besin bile aman aman bi birikim yapmadigini soyleyebilirim, sirket katkisi olmasa aninda cikardim, hele son zamanlarda iyice kotu oldu.
4,5 yildir besteyim, her ay yatirdigim parayi hisse portfoyumde degerlendirsem sirketin yatirdigi dahil daha fazla kazanirdi.