Değerli ortak,
uyarı için teşekkürler. sektör büyümesi hakkında haklısın. Oysa ki bu yazıyı yazdığım günden sadece 1 gün önce kendi işim için sektör büyüme rakamlarını inceliyordum. sanırım, yazarken başka konuya odaklandım ve yanlış bilgi verdim.
Printable View
Sektör ile karşılaştırma yaparken sadece beşeri ilaç cirosunu almak gerekiyor geçen yıl 1673 olan ciro bu yıl 2138 olmuş ciro büyümesi %28
herkesin gözden kaçırdığı çok en önemli nokta yıl sonu stokun 960 milyon tl gelmesidir. bu stok şubat zammı ile ki yılbaşından sonra da daha arttığını düşünüyorum en az 360 milyon tl ekstra gelir yazacak , ilaç sektörü hariç bist’teki tüm sektörler ve firmalar stoklarını yeni fiyattan güncelledi biz bu güncellemeyi ilk çeyrekteki bilançoda göreceğiz. yani güncel f/k benim için en fazla 4.28 dir. zaten ilk çeyrek sonuçları geldiğinde dediğim gibi yeni fiyattan satışları ve stok güncellemesini herkes anlayacak. banka mı soydun vs gibi laflara hazır olun. ilaç depoları ortalama 45 eczaneler 90 günlük stok ile çalışırken bu sene zamdan önce depolar 15 günlük stoka düştü, firmalar ilaç göndermediğinden…
Bir diğer durum şu an karaborsa mal satan bir şirketin ortağısınız, depolarda ve eczanelerde hâla ilaçların en az %20 si yokta .. temmuz ayı için sektörün yeniden zam istediğine bu yüzden piyasaya kısıtlı mal gönderdiğine dair bir söylenti var ama henüz söylenti işte…
Şu an bist’te temettücüler revaçta olduğu için yapılan yorumları normal karşılıyorum, bize yakın fiyattaki ereğli 4 tl temettü veriyor yarı fiyatımızdaki egeser 2 tl temettü dağıtıyor, ister istemez mevcut güncel bist’teki konjonktür devayı temettü dağıtım politikasından dolayı baskılamaya çalışacaktır.
Not: kimseye al-sat-tut demiyorum sadece kendi fikir ve bilgilerimi paylaşıyorum.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
üşenmesem güzel bir analiz yazacaktım twitter da...3-5 ana konu var, biri de stok konusuydu:) benim merak ettiğim geçtiğimiz yıllarda ne kadarlık stok vardı, 2.330 luk yıllık satış için 960 lık stok bence büyük rakam, tarihsel olarak oran ne civardaydı buna geriye dönük incelemek lazım. ilaç yokluğu ve yüksek zam beklentisi nedeniyle stoğa çalışmış olabilirler.
doğru yaklaşım...bu durumda sektör ortalaması kadar büyümüş oluyoruz.
bir de 2020'de pandemi etkisiyle kolonya tarafında ciddi üretim rakamları vardı...2021'de bu iş kolunda üretim çok düşmüş..ana iş olan beşeri ilaç alanında büyüme %30 üzerinde bile olabilir.
stok seviyeleri
2020 12/ 577 milyon tl
2021 3/ 607
2021 6/ 681
2021 9/ 735
2021 12/ 975 Milyon
Paranın borçlanmanın maliyetinin arttığı kur riskinin zıpladığı şu dönemde bu stok artışı spor olsun diye yapılmadı herhalde ?
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi