Pazartesiden bu yana hisse çok güzel tepki verdi. 2 günde %12 ye yakın 78.85-87.90 hareketini yaptı ve 87 de tutunmaya çalışıyor. Yalnız hacim oldukça düşük seyrediyor ve bu durum tedirgin edici.
Printable View
Pazartesiden bu yana hisse çok güzel tepki verdi. 2 günde %12 ye yakın 78.85-87.90 hareketini yaptı ve 87 de tutunmaya çalışıyor. Yalnız hacim oldukça düşük seyrediyor ve bu durum tedirgin edici.
96 TL yi yüksek hacim ile aşıp bu seviyenin üzerinde bir kaç kapanış görürsek ne ala, o zaman bu rallinin ayakları olduğu belli olur ve trend değişikliği gerçekleşir. Aksi halde aşırı satım bölgesinde ortaya çıkan geçici bir tepki olarak kalır ve orijinal trend devam eder.
EREGL ile FROTO nun hisse başına defter değeri hemen hemen ayni, hatta EREGL ninki biraz yüksek. 36 TL ye yakın HBDD. Gelgelelim EREGİ 23.70 TL den %35 iskontolu işjem görüyorken FROTO 87.70 den %150 primli işlem görüyor. Aradaki fark nereden kaynaklanıyor?
Aradaki farkı Mathias "ada" teorisi ile açıklıyor. Diyor ki, TR dışarısı ile iletişimi olmayan izole bir adadır. Burada rasyoların ne olacağına nasıl uygulanacağına biz karar veririz, gerekirse bilançolara katekuklli çeker manipüle ederiz. Yatırımcıların 3 te 1 ini yabancı olduğu, yarısından fazlasının kurumsal olduğu bu hissede bu tür bir yaklaşım doğru olabilir mi?
Öte yandan Yelpaze hoca TR nin üstün meziyetlerinden, muhteşem işgücü ve yönetim kadrosundan, şirketin harika konumlanmasından, olağanüstü rekabet gücünden dem vuruyor. Bana kalırsa bu teori akla daha yatkın. Manipülasyona dayalı "İzole Ada" teorisi aklıma pek yatmadı.
Sadece beyin fırtınası yapıyorum. Hissenin düşeceği veya çıkacağı ile alakalı bir yorumda bulunmuyorum. 😊
Sektörler farklı olsa da hissenin DD ye oranla nerede durduğu önemlidir. Eğer geleceği parlak, muazzam büyüme potansiyeli taşıyan bir hisse söz konusu ise bu oran çok yüksek olabilir. Örneğin NVIDIA 40 (kırk), Palantir 55 (elli beş) gibi manyak oranlara sahip şirketler var ve bunlar çok revaçta. Bunun nedeni şirketlerin büyüme potansiyelidir. BİST'te de defter değerinin 10 ila 20 katından işjem gören pek çok şirket var. Ama şirket matür bir şirketse denklem komple değişir.
Güzel teori imiş. :) İsmi ile müsemma. Swap lar kapandığından beri Dolar faiz borsa üçgeninde bizbizeyiz. Bu 3 ünde öncelikli olarak tabiki kendi pozisyonlarına göre istedikleri rakam olabilir. Bir diğer fark da eregl küresel gelişmelere paralel sektörel olarak çok çok çok kötü bir zamanda. EREGL den bir yetkili bir kaç ay Çin ton başına net zarar yazıyor biz de de çok az kar var diyordu. Bir arkadaş eregl topiğinde de paylaşmış marj lar berbat ötesi. Froto da karlar biraz düşse bile yıllık da net en kötü 30 Milyar kar gelir diye düşünüyorum. Üzerine halka açıklık oranının düşük olmasını da ekle. Birde benim baktığım borsa = hisse korelasyonunda çok geride kaldı aşırı satış yedi idi. Ya BOFA mofa birileri görünmez açık yaptı ya da sıkışan birisi sağlam kustu fiyata bakmadan. Gerisin gerisi de hızlı olması gerekirdi. Öyle de oldu / oluyor. Mesela eregl 9700 9000 düşüşünde çok fazla eksi yazmadı. Hali ile yükselmiyorda. Yükseltmiyorlar yada. Endeks müh.
Yüzde 30 ile poz almıştım dolar bazlı yüzde 12 yaptı total portföy de dolar bazlı yüzde 4 e yakın . ABV kuralı işliyor şu anda. Bu hızla 900 falan derse yarın falan ben bu pozu kaparım