biri demir çelik öteki otomotiv sektör farkı sadece
Printable View
Sevgili TH, Frotonun yüksek değerleme oranları yeni bir durum değil ve benim açıklamalarımı da yanlış anlaşmışsın sanırım.
Romanya tesisleri devir alındığında bu başlık altında, girilen borç yükünü, yükselen işçilik maliyetlerini ve E.V. segmentinde Ford'un başarısızlığını dile getirmiştim ama farklı güçler devreye girerek hissenin sağlam bir yükseliş yapmasına yardımcı oldu. O dönem Froto'nun ve Arçeliğin global genişleme coşkusu borçlanma veya talep azalması gibi konuları gölgede bırakıyordu.
Froto için çok iyi yönetiliyor veya iyi konumlanmış diyecek bilgiye sahip değilim, TR ise özlem duyduğu Osmanlı'nın durumunda ama bazı avantajlar yüksek değerleme oranlarını açıklayabilir ki bunları herkes biliyor zaten. Belki Romanya tesisleri benzeri yeni dışa açılmalar da fiyatlanacak gelecekte, bunu göreceğiz.
TR dışarıdan izoledir gibi bir görüş de sakıncalı. Yurtiçi yerleşiklerin yurt dışı hisse ve tahvil pozisyonlarına veya yurtdışında alınan gayrimenkullere bir bakın. Global alternatiflere milyar dolarlar akarken bizim piyasa bir şekilde dünyadan etkileniyor ancak ülkenin ekonomik ve siyasal durumunu da varlık fiyatlarından iskonto etmeyi ihmal etmiyorlar elbette.
borsa için zor zamanlar... faiz bizi bitirdi.
froto için zor zamanlar çin dünyayı zorluyor.
yine de müthiş bir şirket ford otosan. ne yapıp eder bi yol bulurlar....
en büyük hayalimizi hatırlatırım....
1.000.000 bir milyon araç üretmek...
araç başı 2 bin euro kar...
2 milyar kar net kar.... % 70 dağıtsa
offf offfff çok güzel..... .
kabaca 70 milyon euro sermaye = HBK 30
30 u da çarpın FK ile......
herkese iyi bayramlar
Bu konuda kendi geliştirdiğim bakış açısını tekrar edeyim.
Ereğli gibi demir-çelikçileri, SKF gibi rulmancıları ve Ford gibi otomotivcileri 3 ayrı guruba ayırıp kar marjlarını ve piyasa değerlemelerini o şekilde karşılaştırın. Rulman çelikten üretilen ve hareketi sağlayan katma değerli ara malzeme olarak otomotivle çelik arasındaki ilişkiyi sağlıyor. Mobiliteyi sağlayan ürünlerle hammadde niteliğinde olanları karşılaştırmak pek sağlıklı sonuçlar vermeyebilir.
Hocam aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim. Ancak ben hala FROTO nun muhteşem ötesi bir şirket olduğu konusunda ikna olmadım. Şöyle bir tarama yaptım, FROTO nun işlem gördüğü rasyolara yaklaşan başka bir otomotiv firması göremedim. Toyotodan GM ye, FORD dan VW ye, Stellantis den Citroen e baktım. Bir kere defter değerine göre primli FROTO dan başka bir otomotiv firması göremedim. FROTO zaten DD nin 2.5 katı gibi devasa bir prim ile işlem görüyor. Diğerleri devasa iskontolarla.
DD den başka rasyolara da bakalım. FK oranı desen FROTO'nunki diğerlerine oranla çok daha yüksek. PD/Ciro desen yine öyle. PEG Rasyosu desen negatif, çünkü reel anlamda karlılık ve ciro düşüyor. Nereden bakarsam bakayım FROTO'nun dünyadaki diğer otomotiv şirketlerine oranla devasa şekilde primli işlem görüyor olmasına bir türlü aklım ermiyor. Demek ki FROTO zihnimizin almayacağı şekilde mükemmelin de mükemmeli, muhteşemin de muhteşemi 10 yıldız bir şirket. Bunun başka açıklaması yok. 😊
Daha önce VW FORD dan örnek verdim. Bugün ayni sektördeki Stellantis den örnek vereceğim. Hisse fiyatı 9.9 dolar, hisse başına defter değeri 31 dolar. DD ye oranla %70 iskontolu. FK rasyosu ise 4.6. Yıllık cironun sadece %20 sinden işlem görüyor. Eğer FROTO Stellantis rasyolarından işlem görüyor olsaydı hisse 87 değil 10 ila 30 TL arası bir yerde olurdu.😊
GM e bakalım. Hisse 47 dolar, hisse başına defter değeri 65 dolar. DD ye oranla %30 iskontolu ve yıllık cirosunun %20 sinden işlem görüyor. FK sı ise 6.