İstismar meselesi mağduriyet ve akabinde dolaylı meşruiyet yaratan bir mesele.Dolayısı ile katılıyorum , Ilgaz Zorlu'nun da kitabi var ,içeriden biri olarak.
Printable View
İstismar meselesi mağduriyet ve akabinde dolaylı meşruiyet yaratan bir mesele.Dolayısı ile katılıyorum , Ilgaz Zorlu'nun da kitabi var ,içeriden biri olarak.
Belli bir dönemde hızlanmış hareketlerdi bunlar, Fetö'nün azgın olduğu dönem, sonrası, sermaye Türkiye'den kaçmanın yollarını aradı. İşte biliyorsunuz, Malta vatandaşı olanlar, parayı dışarı çıkartmaya çalışırken sobelendikleri ( bugün) anlaşılan F. Şahenk ve Ülker gibiler; her ikisi de sonuç itibarıyla bankalarla borç yapılandırmasına oturdular biliyorsunuz, bence bunun anlamı istediklerini tam yapamamış olmalarına çıkar.
Son durumu bilmiyorum. Dünyada bu işleri yapmak eskisi kadar kolay değil diye bakıyorum, ülkeler ( gelişmiş olanları) önlem alıyorlar. Diğer taraftan taşın yerinde ağır olması gibi Türkye'nin zenginleri de parayı tamamen dışarıda tutmak yerine kendi ülkelerinde daha fazla imkan olduğunu kavradılar sanırım. Kavramış olan ailelerden birinin de Eczacılar olduğunu düşünürüm. Eğer, böyle olmasaydı iki kardeş ülkeyi yönetenin toplantılarına en önde koşmaz, ropörtajlarını yandaş basına vermezdi.
Sn bezgin bekir bu zati muhterem asamoa da bizi ecyup ta dudukleeken be fe ile beraberdi sözde bağımsız üye idi ana zoldingte alayını allaha havale ettim ama havale ücreti yüksek bir türlü işlem gerçekleşmiyor.
Evet sayın paydaşım bende kendilerini escalaton a nihai mahkemeye havale ettim.Bu Baktım hıristiyan teolojisi çalışmıyor bende kendilerini Allaha havale ettim Baktım islam ilahiyatı da çalışmıyor. Bunların kayıtları yok hiç bir yerde.
Ben bir yere havale etmedim. BE ve FE kardeşler, özellikle BE, belki kendisi farkında değildir ama basbayağı tek adam rejimi uyguluyor. Belki toplulukta söz söyleme özgürlüğü vardır, çalışma koşulları esnek ve iyidir ama iş son sözü söylemeye gelince
belli ki son sözü kimseye bırakmıyor. O kadar bırakmıyor ki hiçbir şirketinin genel müdürü bir demeç veremiyor, üstelik sıklıkla yöneticileri değiştiriyor. Esan'ın başındaki genel müdürümüz kadın diye bu durumdan bir hikaye üretiyorlardı, geçtiğimiz yılda onunla da yolları ayırmışlar. Kolay harcıyor insanları, ben öyle görüyorum. Her nasılsa Karamercan uzun süre CEO olarak kaldı.
Yani demem o ki 12 bin kişinin çalıştığı bir toplulukta bu sayı bir veya iki kişiden üstündür.
Ne kadar farkındadır bilmiyorum.
Genel kurul tiyatrosuna katılacak olanlar varsa kuruldaki ciddileştirilmiş ağırlaştırılmış havadan etkilenmesinler.
Tavsiye niteliğinde olacak ama rahat olun, aklınızla alay ediyorlarsa siz de geniş davranın. Ciddi sorular sorup yanıt alacağınızı düşünmeyin, sivri eleştirilerin de 'gençlik aşısı' etkisi yaptığını unutmayın.
Gelebilseydim, kural kaide ve insicamı bozmadan, süreyi de 30-40 saniyenin üzerine çıkarmadan Montaigne'den girer lafı Oralet'e bağlardım. Bir tiyatro sahnesine hazırlanır gibi repliğe çalışırdım.
Montaigne'i kendisi referans vermiş, Oralet de ucuzluk, bayağılık vurgusudur. Eczacıbaşı Tüketim'in pazarladığı ürünler arasındadır( büyük olasılıkla otellere veriyorlar)
Belki sn Bezgin, sn Gazman giderler, gidecek olanlar iyice eğlensinler.
Benim yapacak daha önemli işlerim var emekli tayfası ile çınar altı laklaklari be fe ile sinirlerimi laçka edemem şeker tansiyon zıplar gençlere yol açmak lazım üslubunda eleştiri yapsınlar sorulara yazılı cevap istesinler kayıtlara geçirsinler ve şerhlerini yazdırsinlar.
Yıllardır ben ******** bir firmayım demekten utanmadınız,bende ya herro,ya merro diyorum.Pislikler duyun.
Geçmiş deneyimlerden birini yazayım, sanırım 2013 olmalı, yatırım holding genel kuruluna katılmıştım. Toplantıdaki "aymaz" tavırlara öylesine kızmıştım ki, toplantı biter bitmez satmaya başlamıştım.. Bir baktım birileri takır takır alıyor. Toplantıya katılıp bilgi almaya hiç ihtiyacı olmayan birileri, her kimse artık??!!
Aklınızda bulunsun, Sn Gazman haklı, bunlar devamlı stres eşiğini aşağıya getirip 'lanet olsun' deditmeye oynuyorlar.
Genel kurul dahi bir fırsat olabilir !
Sabrı zorluyorlar tamam, ama sabrın sonu selamet diye bir düstur vardır, iste o bunlarda geçerli değil. Ecyapta öyle düşündük final sahnesinde tam define paylaşılacakken ıssız kovboy kasabasında spagetti western tarzında hepimizi vurdular. Yani bu sabır zorlamayı her zaman yapıyorlar. arkasından selamet gelmiyor. Adamlar yemin etmiş elimizdekileri beleşe almaya. Ecyaptaki soygunun tadı damağında kaldı.
Bu arada kimseye satın falan demiyorum yanlış anlaşılma olmasın. Kimseye al sat tavsiyesi yapmıyorum. Sadece benim pozisyonum şudur. SATMIYORUM.
Hayırlısı olsun, bilmeyenler için bir daha yazalım, Ecyap'ın halka açıklığı en başından beri düşüktü (%15).
2009 krizinde nominal fiyatın altındayken bedelli sermaye artışına gidince halka açık kısmın belki yarısı belki daha fazlası artırıma katılmadı. Göstermelik kısa vadeli bir yükselişten sonra %5 in altına düşen halka açık kısım işlem gören son ayların ortalaması bir fiyattan alınarak, hisse zorunlu olarak kottan çıkartıldı.
İlaç hissesinde de benzer numaralar yapabilecekleri beklentisi hakim. Biraz daha zor diye düşünüyorum. Biraz değil çok daha zor!
Bu defa kılıç yutma veya ağzından ateş çıkarma gibi numaralar yapmaları lazım.
Hisselerini ortadan kaldırmak istiyor olabilirler ama pay sahiplerini ortadan kaldıramazlar..
Birleşme silahını çekebilirler. Ama o halde bile şu andaki durumumuzdan kötü olamaz.Yani bu tahtada zaten biz şu anda dolandırılmış durumdayız. Gerek 60 centlik fiyatla gerekse yatırım ilaç paritesinin yüksekliği dolayısıyla. Bu durumu resmiyete kavuşturular en fazla.O yüzden korkacak bir şey yok birleşme açısından. Zaten kottan çıkma orta vadede bile pek olacak bir şey değil. Ben Ecyap örneğini bu adamların kötü niyeti ne kadar sürdürebileceğine ilişkin verdim. Sonuç olarak ÖLMÜŞ EŞEK KURTTAN KORKMAZ.
Birleşme senaryosuna bugünkü yatırım holding/ilaç paritesinden bile olsa razıyım, biraz hak kaybı olur ama Holding'in %50 sine sahip bir şirket ( değer) ortaya çıkar, sağlam da bir spekülasyonu olur.
Tabii holding ne durumda bilmiyoruz. Mesela bunların konjonktürel olarak büyük kazanç sağladıkları Esan tümüyle Holding'in kontrolünde midir yoksa orada da başka erişimde olmayan ortaklık/uzantılar var mıdır bilmiyoruz.
Daha önce defalarca yazdığım gibi birleşmeye gitmeyip, mevcut durumu sürdürmeleri kendileri için ayak bağıdır.
Bu kadarını bilmek yeterlidir.
Ben de istemezdim düğüm olmuş bir duruma ortak olup yarışmalı/çatışmalı bir hissedarlığa girmeyi ama bu durumları
yaratan da yine kendileridir. Bu yüzden içim rahattır.
Ecyap ta çok sıkıntı oldu ama orada en kötüsü kottan çıkma dan da kötü olan kısım ortaklıktan atmaydi öyle bir iyun planı yokken birden meclisten geçen yasayla bizi ortaklıktan attılar.
Ben kottan çıkışına bile hazırdım ama patron ve yasa yapıcılar bizim yıllarımızı bir gecede aldılar. Hemde ölü fiyata benim ortaklığım devam etse temettulerimi alıp beklemeye devam edecektim taki bana iyi bur fiyattan ayrılma hakkı taniyinxaya kadar.
Işık Ökte : Favori sektörüm 'madencilik'.
https://www.youtube.com/watch?v=njkz...ntegralForextv
Ülkenin toplam ihracatının binde 5 ini bu topluluk yapıyor. Bir kısmını yurtdışındaki fabrikalarından üretip sattığı için ülke içindeki payı daha düşük.
Öyle bile olsa, 150 milyar lira düzeyindeki kredi paketinden 300-500 milyon artık her neyse %9 faizle yararlanma imkanını kaçırmazlar. 250 milyon Avroluk yatırım planları içinde devede kulaktır ama kendi koyacakları 150 milyon Avro yatırım tutarının kalan kısmının %20 sini çok ucuza getirirler.
Selpak'ın bir fabrikasınnı veya Vitra yatırımlarının önemli bir kısmını tamamen bu kaynakla yapabilirler.
Esan'a gelince; 2021 de üretimden satışların ne düzeyde olduğunu en geç Haziran Ayında ISO 500 açıklandığında göreceğiz. Bize ne oluyorsa artık :)
Genel kurula katılacak olanların geçmiş tarihli bilgileri okuyup tazelenmeleri açısından..
O dönemde de Esan Eczacıbaşı ile ilgili sorulara yanıt vermemişler. Yatırımcı magnezyum tesisi neden satıldı diye sormuş.
"Böyle bir satış bilgimiz dahilinde değildir" demişler.
Yatırımcı son olarak şirketlerin birleşmesini önerdiğinde verilen yanıt; başkaca görüşülecek konu kalmadığından :)
https://www.eczacibasigonulluleri.or...3165769098.pdf
Esan'in ortaklık yapısı için sicil bilgilerine baktım ama bir bilgiye erişemedim. 1978 de kurulmuş bir şirket. Holding en az %50 sine sahiptir diye düşünmek lazım. Daha kuvvetli olasılık %80 ile %100 arasında bir ortaklıktır. Ikinci ulasamadigim bilgi çinko kurşun başta olmak üzere sektörün kar marjlaridir. 2020 de Esan'in üretimden satışları ortalama kurlarla 300 milyon dolar toplam satışları ise ticari ürünlerle birlikte 350 milyon dolar kadardır. Çinko fiyatlarının 2020 den bugüne %80 kadar kurşun da ise yine ortalamalara göre %10 civarında değer artışı görülüyor. Sadece çinkodan tahmin ettiğim ilave gelir 2022 için 50 milyon dolar kadardır. Bunun yanında 'ınlice' de faaliyette olan ve dore altın üretecek olan küçük bir altın madeni de var. Oraya hala üretim/proses mühendisi arıyorlar. Seramik tarafına gelince orada bazı kalem hammaddelerin yok sattıklarını okuyoruz. Sözün özü; çok kuvvetli olmayan varsayımlara dayanarak bu yıl Esan'in 450 milyon dolar civarında bir ciro yakalayacağını öngörebiliriz. Kar marjlarini öngörebilmek ve ortaklık yapısı içinde bunun ilaç hissesine düşen payını tahmin etmek daha da zordur. Sorunun yanıtını bulabilmek ne kadar zor olursa olsun ilaç şirketinin değer artışının belki %33- 50 arası kısmı Esan'dan geldiği için sorunun peşine düşmeye değer...
Esan'ın Genel Kurullarında hep ; '' şirketin 36.000.000.TL sermayesine tekabül eden 36.000.000. adet hissenin tamamının toplantıda vekaleten temsil edildiği görülerek....''
ibaresi gözüküyor.
https://www.ticaretsicil.gov.tr/tmp_...171cd56113.pdf
https://e-sirket.mkk.com.tr/esir/Das...untuleme/10937
2012 yılındaki sermaye arttırımında paylar gözüküyor.
'' Yukarda bahsi geçen 5.000.000.TL lik sermaye arttırımına ait hissedarların payları oranındaki tutarlar aşağıdaki gibidir.
Eczacıbaşı Holding AŞ 4.984.311.TL ''
Ecz. Hol. ; Esan'ın %99,68 ine sahip gözüküyor.
https://www.ticaretsicil.gov.tr/tmp_...171cd56113.pdf
Burda da , Esan ile Balya Kurşun Çinko İşl. AŞ'nin birleşme-devralma kararı ....
https://www.ticaretsicil.gov.tr/tmp_...df373f5970.pdf
Teşekkürler paylaşım için, mkk bilgilerine erişmiştim, bunu görmemiştim. Şu halde diğer soruların karşılığını bulmak kalıyor. Marjlar, rezervlerin ömrü, yeni sahalardaki durum ( örneğin Nigde'de bir sondaj faaliyeti var), Ukrayna'daki kaolen tesisinin akıbeti, Rusya ile ilgili nasıl bir plan olduğu, birinci faz üretim kapasitesinin %25 olarak açıklandığı ama Esan'in sayfasında operasyonlar içinde adi geçmeyen ama mülkiyeti hala holdinge ait görünen magnezyum tesisinin akıbeti, diğer endüstriyel madenlerdeki- örneğin feldspat- son durum ve ticari ürünlerdeki- örneğin alüminyum boksit- potansiyel. Çok soru var Esan'la ilgili.
Çiftelerdeki magnezyum tesisine Ges kurdukları yazilmisti. Devir ettiklerine dair bir bilgi olmadığına göre şimdilik ne yaptıkları mechuldur
Bütün mesele kartal arazisi imar planı öncesi hissede olabildiğince mal toplamaktı onu başardı son ayki baskıya gelince; plan askıya çıktı ve Sanırım 10 gün içinde inecek ondan sonra 1 milyar dolarlık proje başlayacak bakalım o zaman ne yapacak bay sahip.
Eş zamanlı olarak Ayazağa da devreye girebilir. Sn Bezgin "orada depolar var" diyor, IETT arazisinin ihalesini bekleme meselesini anlamadım. Eğer projeyi NEF yapacaksa zaten kendisi bir prestij markası dolayısıyla bir başkasını beklemeleri gerekir mi bilemedim.
Kartal 10 gün içinde askıya çıkar bilgisini nereden edindiniz? TURGG genel kurulunda tapuların çıkması için yıl sonuna kadar diye bir dönem konuşulmuş ??
17 Mart tarihinde meclis komisyonu onayladı büyükşehir imza onayı sonrası plan askıya çıkacak denildi ben on gün sayısını o nedenle verdim.Kartal belediyesi askidaki imar planlarını yayınlamıyor yada ben bulamiyorum sayfa boş bu nedenle oradan kontrol edemiyorum
Vadi İstanbuldan sonra İETT arazisi geliyor. Ondan sonra Baxter arazisi. Ve bizim çevremisde lojistik şirketleri, depolar, ayrıştıırma işleri falan var. Bu gölge bilişim bölgesi olarak tanımlanmıştı fakat hala gitmemekte direnenler var. Zatten Baxter fabrikası da çalışıyor halen kirada Koçak diye bir firma var. Ama uzun kira sözleşmesi yok. Bugün çık dense çıkacak durumda. Yani o bölge Yeni imar tadilatından sonra birden inşaata geçebilir. Ama çevre problem bence. Neden sonuçta ortalama 4-5 bin dolara brüt m2 ev satacaksınız. Belki çevrede düzelir inşaat süresince. Bizde istim arkadan gelir ya.
Vee maç başlasın. Eğer kurula giden olmuşsa, buradan yazarsa ' olmayana ergi' yol ve yordamlarına devam ederiz. Ne konuşuldu? Ne hiç konuşulmadı?
Benim ertelemem mümkün olmayan hastane randevum var bu yüzden
katılamıyorum ,şahsen isterdim zira şehir dışında değilim .
Ecilc yukarı döndü, benim için alım zamanı, tabiki asla yatırım tavsiyesi değildir.
Varmi giden gelen katılan [emoji16]
Bir yatırımcı biraz doğru sorularla yoklamış görünüyor. Verilen yanıtlar ise her zamanki gibi tatmin etmekten uzak.
Ayazağa için " bir proje yok" denilmiş örneğin. Mimarlık bürosunun NEF için yaptığı ve internete koydukları güncel izlenimi veren proje ne o zaman?
Sayın BE "konuların üzerinde çalışıyoruz" demiş.
Muhtemelen genel kurulda ağzından böyle çıkmamıştır ama sanki mevcut karmaşık yapının ve borsadaki fiyatın kimseyi
memnun etmediğini kabul etmiş gibi.
Genel kurula katilp sesimiz olan ortaklara teşekkür ederim.
Evet, katılım sağlayanlara teşekkürler.
Benim edindiğim izlenim ve dünden bugüne fiyat hareketleri İlaç hissesindeki alımların devam edeceğini gösteriyor. Yatırım Holding'in kasasında 400 milyon kullanılabilir nakit ve benzerleri var.Yani bu fiyatlardan bulabilse 40 milyon lot dahi alabilir. Bunu yapamayacağı için belli bir seviyeye kadar alabildiğiyle yetinecek, söylenenlerden anladığım, çıkardığım budur.
Bu arada eger BBVA ay sonunda Garanti alım teklifini yükseltmez veya %10-20 gibi sınırlı düzeyde yükseltirse borsadaki banka hareketi biter.
Enflasyon ortamında, eskiler bilir, yapılan karlar ve kimin önden gittiği kimin geride kaldığı hemen belli olmaz, esasında tam anlamıyla dumanlı bir havadır.
CDS 600 iken büyüme hedefleri %2 civarındayken banka heveslisi olmak ancak trenden hızlı inme becerisi varsa anlamlıdır. Tabii ki tek bir çeyrekte %10 özsermaye karlılığı yazacak bankalar karşısında cazibelerine dayanmak zor ama bir de diğer kriterler var, diğer kirterlere de bakınca Eczacıbaşı'nın güvenli liman olduğunu görüyorum.
Kaldı ki İlaç eğer gayrımenkulleri gerçekçi orandan değerlendirilse defter değerine göre bankalardan dahi daha ucuzdur.
Holding'in mali durumundaki iyileşmeyi yatırım bütçelerinden de takip edebilirsiniz.
O dönemin kurlarıyla yılda 100 milyon Euro dahi yatırım yapamaz ve 3 yıllık dönem için 300 milyon Euro'nun biraz üstünde yatırım planlarken 2022 de- henüz KKDF filan yokken- 250 milyon Euro yatırım bütçesi bildirdiler.
Yani 5 yıl içinde topluluk 3 yıla yaydığı yatrımları tek yılda yapabilir hale geldi.
"Eczacıbaşı Topluluğu Üst Yöneticisi (CEO) Atalay Gümrah, 2017'de 300 milyon liralık yatırım yaptıklarını belirterek, '2018-2020 dönemi için yaklaşık 1,5 milyar lira yatırım planladık. Gelişme ve fırsatlara bağlı olarak ek yatırımlar mutlaka gündeme gelecektir.' dedi."
Nihayet 10 Lira'yı gördü.
Şimdi hemen üstünde kalır mı kalmaz mı muhabbeti gelmesin :)
Bir yatırımcı genel kurulda kendi kendine " 1 dolar olmalı" diye hedef vermiş.
Bana da nedense 20 Lira hala ucuzluk sınırları içinde geliyor, neye göre, endekse ve borsanın genel durumuna göre.
1 dolar muhabbeti piyasada da var.
Sanki tek elden yayılan bir spekülasyon gibi hissettim.
1 dolar kimine göre iyi kazanç kimine göre zarar ...