Originally Posted by
Occhiali
Bir kaç gün önce, Sayın Gundwane ile beraber, oyun teorisine ve iki bacaklı pozisyonlara dayalı bir senaryo üzerinde düşünüyordunuz. Bana da çok ilginç gelmişti. Vaz mı geçtiniz? Eğer doğru hatırlıyorsam, şöyle bir senaryo idi: Lirayı şortlayınca, Türk yetkililerin, geçen Ağustos'ta yaptıkları gibi, TL arzını kısacağını öngörüp, pozisyonun öbür bacağı olarak borsayı şortlamış olabilirler, sonra da ellerindeki borsa kağıtlarını satıp borsadan çıkabilirler. İlaveten, sattıkları lira bazlı enstrümanlarla ucuza döviz alabiliyorlar, çünkü karşı tarafta kamu bankaları döviz satışı yapıyor... Herhangi bir veriye dayanarak konuşmuyorum ama bana çok ilginç gelmişti... Buna bir iki ilave de ben yapabilirim: Bahsi geçen üç kurum, kendi hesapları için değil de, müşteri adına işlem yapıyor olabilirler - hatta belki de, çok uçuk bir ihtimal olarak, tek bir müşteri, üç ayrı aracı kurum üzerinden işlem yapıyor bile olabilir! Dahası, seçim sonrasında IMF'li veya IMF'siz bir kemer sıkma programına geçileceği ve programın ana maddeleri hakkında içeriden bilgiye de sahip olabilirler - bu programın öngördüğü bir kur seviyesi varsa, nihai hesaplarını buna göre düşünmüş olabilirler... Bilemiyorum? Stop loss'tan daha karışık bir oyun planını da göz ardı etmemek, iyi bir fikir olabilir mi, diye bir soru akla geliyor?