AYM den en erken 2 yılda çıkar. Ve AYM Kararları geriye yürümez.
Printable View
AYM den en erken 2 yılda çıkar. Ve AYM Kararları geriye yürümez.
Bu kararın çok kısa sürede çıktığını düşünüyorum, zira karar detayında itiraz yoluna başvuran Adana 2. sulh hukuk mahkemesi, 2000 yılı sonundaki enflasyon oranını dahi yazmış, bu da itirazın 2001 yılı içinde yapıldığını, AYM'nin de kararını 19.07.2001 tarihinde açıkladığı anlaşılıyor. Şu durumda 6 ocak 2001 tarihinde başvurulmuşsa 7,5 ayda sonuçlanmış oluyor.
Geriye dönük uygulamada ise şu karar avukatlarımızın gözünde bir ışıldama yapabilir:
"Danıştay 4. Dairesinin söz konusu kararında; Anayasa Mahkemesince bir kanun veya kanun hükmünde
kararnamenin tümünün ya da bunların belirli hükümlerinin Anayasaya aykırı bulunarak iptal edilmiş
olduğunun bilindiği halde görülmekte olan davaların Anayasaya aykırılığı saptanmış olan kurallara göre
görüşülüp çözümlenmesinin, Anayasanın üstünlüğü prensibine ve hukuk devleti ilkesine aykırı düşeceği
belirtilmiştir.
Bu nedenle söz konusu karar ile Anayasa Mahkemesinin verdiği iptal kararlarının, itiraz yoluna
başvurulmasını isteyen kişi ya da kişiler tarafından açılan davaların yanı sıra, iptal edilen hüküm ya da
hükümler esas alınarak hakkında uygulama yapılmış olan kişiler tarafından açılan ve görülmekte olan
davalarda da uygulanmasının zorunlu olduğu yönünde hüküm tesis edilmiştir."
Ayrıca dediğiniz gibi AYM kararı çıksa dahi yerel mahkeme bir karar verecek. Bu yerel mahkeme kararını 2 yılda verse, artı 2 yılda istinafta geçse siz AYM kararının üzerine 4 yıl ekleyin.
Ayrıca AYM kararının yürütüleceği sözleşmedeki tarihlerin üzerinden geçen asgari 2-3 yıl ve artı AYM kararından sonraki asgari 4 yıl yerel mahkemenin kararı ve kararın kesinleşme süresi için yasal faiz oranının yıllık yüzde 9'dan olduğu da göz önüne alındığında çok komik miktarlar için gurur yapan üç beş kişi dışında dava açılması yoluna bile pek kimsenin gideceğini sanmam.
B2nce %60 civarı zam isteyin. Malesef yüksek enflasyon kirqcıyla ev sahibini karşı karşıya getiriyor. Kiracı; elektirik doğalgaz,benzin çok arttı diyor. Bu kalemlere itiraz edemiyor. Mülk sahibinden fedakarlık istiyor. Aslında herkesin enflasyonu çıkarana karşı dik durması gerekiyor ama haşkdan fedakarlık bekleniyor malesef
SM-S908E cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kiracımla konuştum, pazarlık yapacağını tahmin ettiğimden 6.500 (% 73 artış) yapmasını istedim, en fazla pazarlıksız 5.750 (% 53 artış) yapabilirim dedi. Tekrar değerlendirin dedim, anlaşamadan kapattık.
Geçen sene de ben taviz verdiğimden bu sene taviz vermek istemiyorum, fakat yapmam derse ne yapılabilir ki, adam çıkmıyorum evden, bu tutardan fazla da yapmıyorum da diyebilir.
Artı "yüzde 53 artış yapmaktan da vazgeçtim, yüzde 25 yasal artış yapacağım." da diyebilir.
Ne yapabilirsiniz?
5 yıllık veya daha fazla kiracıysa bedel tespit davası açabilirsiniz.
10 yıllık kiracıysa tahliye davası açabilirsiniz.
Bence arayı bozmayın. Çünkü kiracınız makul yaklaşmış.
Ama tabi mal sizin huzur sizin.
6bine bitermis konu, bosuna uzamis.