Originally Posted by
hellistheothers
Hayali şeyler konuşulmamıştır elbette, durumun nasıl bir şeyden kaynaklı olabileceğini açıklamaya , ifade etmeye çalıştım.
Fon fazlaca konuşulup göze sokulunca günbegün getirileri takip ediliyor. Göze batmaya başlıyor her eksisi. Benim elimde 1 haftadır taşıdığım GMA ''leş gibi getirmiş, bozulmuş gibi geliyor'' ancak 1 haftalık getirisinin diğerlerinden/aynı kulvardakilerden farklı olmadığını görüyorum yüzdelere bakınca.
Aylarca FİL likit fonu konuşuldu mevduat forumunda mesela , sonra artık bu bozdu berbat çok konuştuk ondan diye çıktı herkes. Oysa uzun periyotta hiç bir şey değişmemişti, hala da değişmedi, kategorisinde hala en çok getireni o.
İnsanlar hayal mi görüyorlar bilmiyorum, 3-4 kişide duydum aynı söylemi. Konuşunca çöküyor diye. Ancak insanların genel eğilimi şu. 1 ayda %10 getiren fon 1 gün eksi %3 getirince bu bozdu mahvetti diyorlar. Açın hisselerin forum sayfasını 3 gün üstüste tavan yapan kağıt bir gün eksi 5% yapınca isyan edenlerle dolu. Bu insanlar hayal mi görüyor, hayır bu insan doğası.
İnsanların ''iyi'' ''bozdu'' ''Kötü'' vs. gibi lafları subjektif/nesnel belirsiz gözlemler.
Rakamlar, veriler doğruyu söyler. Tefaşta kim ne getirmiş yazıyor. Bozdu , konuşulunca batırdı denen fonların hiç birinde bir değişiklik görmedim. Ben yıllar önce tkf aldım. 50 kere süper, sonra ah bu bozdu, ah iyi dendi durdu. 5 yıllık vadede yine hepsinden iyi oldu.
Fonlar elbette düşer çıkar. Ancak çok konuşulduğu söylenen fonların aynı kategorideki diğer fonlardan farklı davranmaya başladığına ben rastlamadım, grafiklerde de böyle bir durum yok. Söylediğim bundan ibaret.
Saygılar.