Originally Posted by
Ayan
Deniz hocam, gelinen son döviz fiatları sizin içinde sürpriz oldumu ? Şahsen ben hiç ihtimal vermiyordum ve 7.4 den dolar maliyetlendim. Konut dahil tüm emtia ve gıda enflasyonu yaşarken dövizde ki bu anomali nedir? Sadece Gelişmiş ülkelrin devasa para basması ile açıklanır mı ? Altın bunu hiç satın almadı mesela. Bu sevilerden dövizin tamamı ile altına dönülür mü? Daha önce 1/3 pozisyonum var.
Böyle bir dönemi daha önce yaşamış mıydınız ? Buhran mı, kriz mi ? Fed ve gelişmiş merkez bankaları girdiği her krizi böyle mi aşacak? Bu durumda ne kadar embesil batık şirket varsa onlarda bu sistemde yaşayacaklar demek değil midir ?
Sayın hocam, dövizin geldiği seviye itibariyle ülkenin borçlarını ödeyecek tek damarı olan ihracatçı kıvranmayacak mı ? Kıvranan ihracatçı , artan yurt içi ve dışı enflasyon rakamları ile nasıl baş edecek bu kurlarla ?
Merkez Bankası İMF veya Londra piyasa yapıcıları ile , ben senin soktuğun dövizi almayacağım demiş olabilir mi ? ABD 10 yıllıklar baş atmışken yukarı ,halen döviz dövizi geldiği be seviyeden (2018 de ağustosta bile 7.4 görmüştü dolar) almamasının nasıl bir izahı olabilir ?
Sizce ülkenin bir ödemeler dengesi krizi veya moratoryum riskini geride bıraktı, yani en kötü görüldü diyebilir miyiz?
Bu ortamda alınacak bir erken seçim ortamını bu maliye ile kaldırabir miyiz.
Şu anda anladığım kadar , öyle bir süper Merkez bankası başkanı geldi ki, piyasalara ne isterse verecek anlayışı var..Bunun tek başın yeterli olmayacağını defalarca yazdınız, fakat tek başına yeter anlayışı var.
Bu düşük döviz kuru - yüksek faiz ile nasıl bir büyüme bekliyorlar ve büyümesi olmayan ülke bu borçları nasıl çevirecek ? Mr Robin bile dedi ki , Adil kur 7.5 dur? Bu kur yoksa büyüme de yok !
Düşünmüyorlar mı ? Merkezin nasıl bir oyun teorisi vardır sizce ? Yabancıların nasıl bir oyun teorisi ?