isteyen, istediği evin dask'ını yaptırablir.. adreskodu'nu öğrenirsin internetten, sonra herhangi bir bankanın internet şubesinden ödemeyi yapabilirsin ve poliçeyi online alırsın
Printable View
Tam isabet. geçen buraya yazdım. Örgütlü meslek olup, denetim dışı olan bu grupta meslek etiği işlemediğinden para kokusu her türlü alınır. Uzak durmakta fayda var. Elbetteki dürüst ve ilkeli olanları tenzih ediyoruz. Her meslekte çürükler vardır, ama bazılarında daha fazladır. Misal ; İçinde 90 yaşında babamın oturduğu 2+1 daireyi satması için emlakçıya vermiştim. Zırt pırt rahatsız etmeyin diye de söyleyerek 6 dk.lık bir video ile 40 adet foto içeren flaşbellek verdim.
Kadın ( 45 yaşlarında ) emlakçı, 2 günde bir alıcı getiriyorum diyerek yaşlıları taciz ediyordu. Gelen alıcıları bir gün ben de göreyim diye evde hazır bulundum. baktım ki, sitenin karşısındaki bakkal ve eşi. Gezdiler ama öylesine gezdikleri çok açıktı. Aradan 5 saat geçti emlakçı sonucu bildirmedi. İlan afişini topladım dükkanına bıraktım. Beni aradığında '' Sen , bizim daireyi gezdirip, binadaki diğer afişsiz ( 150 daireli bina ) daireleri satıyormuşsun, bu ahlaksızlıktır '' dedim. Utanmadan - ne olmuş yani bu bir ticaret - deyiverdi. O gün bu gün Emlakçıyla işim olmadı.
bi gayrimenkul satıldığı zaman gerçek fiyatı sadece alıcı ve satıcı (ve varsa emlakçı) bilir.. bu kişilerden biri deklare etmediği sürece başka hiç kimse bilemez.. o yüzden bu muhitte fiyatlar şöyle rayiçler böyle, yükseldi/düştü falan muhabbeti fazlaca bi anlam taşımıyor bence (tabii küçük şehirler ayrı, oralarda ne işlem geçtiği genellikle doğruya yakın olarak biliniyordur)
yani herkesin istediği satış fiyatını koyması ne kadar doğalsa, alıcıların dibine kadar pazarlık etme çabası da o derece doğaldır
faizler son bir yılda tarihi düşüklere geldi, geçen sene %24- şimdi %8 .. bu kadar çarpıcı bir faiz kesintisinin doğal sonuçları olacaktır- hisse ve gayrimenkul fiyatları yükseldi ve bu, matematik bir gereklilik.. faiz düşüşü kalıcı mı? bence kalıcı, hatta ilk fırsatta daha aşağıları zorlayacaktır merkez, bu açık ve net
faiz düşük kalırsa, daha da düşerse, hisse ve gayrimenkul fiyatları devam eder.. bu senaryodaki risk: doların patlaması (7 üstüne atarlar zirve geçilirse 9-10 aralığı görülebilir- bu durumda merkez tekrar faiz artırmak zorunda kalabilir).. ama kur fiyatlama mekanizmaları değiştini göz ardı etmemek lazım.. artık londra açığa TL satamıyor (limitler sıfırlandı) londra'da dönen swap hacmi yurtiçine çekildi, londra fiyata müdahale etmesi için tek araç- elindeki hisse ve tahvilleri satmaktı.. son 30 ayda 20 milyar dolar sattılar, eşi menendi görülmemiş büyüklükte bir satış bu, ama kuru istedikleri yere süremediler.. artık yabancı stokunda kala kala 6 milyarlık tahvil kaldı :)
ne var başka ? şirketlerin dolar borcu.. genellikle 8-10 yıl vadeli uzun vadeli yatırım kredileri, bu borçların dönmesi pek bir sorun teşkil etmeyecektir, netice olarak londra'nın dolar kurunu manipüle etmeye pek gücü yetmeyecek gibi görünüyor.. dolar fiyatlama mekanizmasının londra aleyhine değişmesinden ötürü son TL kredi genişlemesi dolara hücumu tetikleyemedi (oysa 2017 kgf-bazlı TL genişlemesi, 2018 dolar atağının yakıtını oluşturmuştu).. görünen o ki, bu saatten sonra dolara istedikleri kadar hücum etsinler, tabelayı değiştiremeyecekler
2. el konutta faiz oranları 0.74 den 0.79 a çıkarılmış