son 3 aylık performansını değerlendiriyorum.
Eski performansından çok uzak. Eskiden bisti 2 ye katlardı.
Printable View
Syn Valfranc yine de teşekkür ederiz art niyetli kötü yönetilen fonları yazalım alırken daha dikkatli oluruz..
hisse fonları riskli bulup mevduat üstü getiri arayışında olanlar eib(aylık %5) ve eic(aylık %6) civarı istikrarlılar, incelemenizi tavsiye ederim
Ppf 3.5 iken en az 6 getiri aramak lazım , tabi BIST yada yabanci düşüşlerde tampon olması gerekli
Hangi kız anasına sorsan '' en güzel kız benim '' der. Borsacılar sürekli yükseleceğine , dolarcılar her an devalüasyona , faizciler kılçıksız - risksiz olduğuna inanır.
Oysa herkesin konuştuğu değil, patronun istediği olur. Patron ne ister ? Bunu anlamak için empati yapmak lazım. NAS derken ülke neler kaybetti ama diyenler neler kazandı ? Şimdi , normale döndüklerini söyleyenleri alkışlayanlara bakılırsa ( bunlar güya muhalifti ve sabah akşam eleştirenlerdi ) her şey çok güzel olacak. Doğru yolda gidiliyor. Acabaaaa .....
İşte seçime kadar muhalifleri bile inandırmayı başarmanın yolunu bulanlar seçimden sonra yol değiştirir mi , değiştirirse hangi istikamete giderler ? Bunu bilen piyangoyu kazanır. Bilet almayı unutmamak şartıyla.
Fonların detayına bakmak isterseniz bu site her detayı veriyor. Sondaki üç harfi değiştirerek istediğiniz fonun her detayını görmeniz mümkün. Çok başarılı bir site.
Mesela IJH fonu detaylı künyesi.
https://fundflux.io/fund/ijh
kendi siyasi görüşüne göre değil, halkın siyasi seçimine ve bunun getireceği sonuçlara uygun yatırım yapan kazanır bu işte. gir investinge akp olduğu sürece borsaya kuruş yatırmam diyen tiplerle dolu. akp'yi değil kendini cezalandırıyor, zekice bir hareket değil. bir kere borsanın hangi dinamikle hareket ettiğini bile çözememiş, şu an türk borsanın ülkenin gelişmesiyle yatırımların büyümesiyle ilgisi yok, yükselişin tek sebebi hiperenflasyon.
Para Piyasası Fonları / Dolar Analizleri
8 Şubat 2024 - 5 Ocak 2024 arası takip ettiğim bazı para piyasası fonlarının ve doların 34 günlük vadeli mevduat faiz eşleniği
Para Piyasası Fonları
BGP 45.90%
Dolar (T.C.M.B. saat 15:30 Döviz Alış Kurlarına göre)
USDTL 30.00%
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=NCS
Bu fonun 91.20% si "özel sektör dış borçlanma araçlarından" oluşuyor.
Hangi firmaların tahvillerine yatırım yaptığına nereden bakıyoruz?
Ya da genel olarak sormak gerekiyorsa, bir fonun ayrıntılı içeriğine, nerelere yatırım yaptığına nereden bakıyoruz?
Henüz veri yok. Bugün veya yarın dağılım gelir.
https://www.kap.org.tr/tr/fon-bilgil...best-doviz-fon
Hedef Portföy yatırımcıları çantada keklik görmeye başladı. HDK fonu yönetim ücreti %5. Yuh diyorum.
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=HDK
NNF ve HKM de yaprak dökümü başlarsa aynı GPG gibi olur ileride. Hızlı koşan atın pisliği seyrek düşer.
Kredi karti ile fon alimlarinda kullanilan tutar icin borclandirma nasil yapiliyor bilen var mi?
Bugun bankadaki kisi bilmiyor. Merkezden ogrenip doneyim dedi.
100 bin liralık fon alimi yapildiginda nakit avans gibi faiz mi isletiyor, yoksa hesap kesim tarihinde 100 bin lira mi borclandiriyor.
fikir vermesi için bendeki süreci aktarayım (akbank)
aylık alım emri hesap kesim tarihinden 1 gün önce kredi kartı ekstresine yansıyor. yani fon için BLOKE EDİLEN tutarı o ayın son ödeme tarihine kadar ödemiş oluyorum. şubat ayında aldığım fonun ücretini şubat ekstremde görüyorum, ödüyorum. fon ise 1 martta hesabımda.
fona dönüşen, gerçekleşen tutar bloke edilenden düşük olduğunda ise fark TL olarak hesabıma düşüyor.
Düşünceleriniz değerli ama "kitlediler" kelimesi biraz garip kaçıyor. Milyonlarınız olsa satış verip 2 gün sonra çekip gidebiliyorsunuz. Adamlar yüzde ile çalışıyor, önce kazandırıp, sonra salıyorlar diyorsunuz, zaten sürekli kazandırıp, yüzdesini arttırmak varken neden böyle yapsınlar, ben mantıklı bir cevap veremiyorum. Fon işlerinde orta ve uzun vadede (6 aydan uzun) fonların ederine geldiğini tecrübe ettim, altında birbirlerine geçici olarak fark atabiliyorlar, geçilebiliyorlar, çok kısa vadede bakıp, sürekli kazanan ata binmek istediğinizde, uzun vadede çok ciddi getirilerden olabiliyrosunuz. Ama dönüp indiğiniz atlar ne yapmış diye bakmadığınız için sürekli kazandık zannediyorsunuz.
İlk aklıma gelen örnek MAC. 3 ay önce girdiysen %13 kazandın, bir ay önce girdiysen %18 ama 2 yıl önce girdiysen %500. Eğer son bir ay içinde %18 kazandırdı diye bugün alırsan, belki 6 ay bir şey kazanmayacaksın. O yüzden varsa kenarda düştükçe almak, yoksa kenarda ortalama üstü yaptığı aylarda biraz nakite ya da defansife geçmek uzun vadede en güzel getirileri getiriyor kanımca.
kredi çekerek riskli yatırım hiç yapmayın demiyorum ama piyasada o kadar ucuz enstruman yok şu anda. ne bist, ne abd, ne emtialar. ciddi zarar riski var biraz kumara giriyor, benden söylemesi.
Teşekkür ederim, sağolun.
https://www.kap.org.tr/tr/bildirim-sorgu
Dediginiz gibi bu linkten her türlü sorgulama yapabiliyorsunuz.
Biraz dikkatli yazalım. Yeni fon yatırımcıları bu yazdıklarınızdan etkilenir.
Tek gösterge yönetim ücreti değildir.
Bahsettiğiniz fon değeri çok küçük.
560 yatırımcıyla küçük bir fon yönetiyor.
4 aylık getirisi SIFIR
Diğer hisse senedi fonları son 4 ayda ortalama %15 ile %30 arası getiri yapmış.
Yatırım bilmeyen biri bile 4 aylık mevduat faizinde parasını değerlendirse %13-15 para kazanırdı.
Demek ki bu fonun yönetimi bu işi becerememiş. O yüzden zaten yatırımcı sayısı ve yönetilen miktar çok düşük.
Bu fonu almak için hiç bir sebep yok.
Bist yine beni yanılttı 8300 beklerken 9000 lere geldi, elimdeki hisse fon ve değişkenlerin çoğunu satıp ppf ye geçmiştim, kalanlar da çok az bir işe yaramaz, buradan da cesaret edip alış giremiyorum, sonuçta bir kere daha treni kaçırmış oldum. elimdeki hisseler de zarardalar ve çıkmaya hiç niyetleri yok. bakalım endeks buradan bir miktar aşağı mı dönecek yoksa 10 binlere mi gidecek.
Maalesef her seferinde bazı kötümser yorumlara aldanıyorum, temkini elden bırakmayayım derken yükselişleri kaçırıyorum, enflasyon bir yandan ana paradan zararlar bir yandan eriyip gidiyoruz, ufak da olsa bir düzeltme gelecektir mutlaka, ona denk getirmeye çalışıp sonra da duruma göre kademeli alırım diyorum artık. Bu durumda ppf de tek kuruş bırakmamak gerekiyor aslında ama her zaman ki gibi tam tersini yapmışım :)
Ben nacizhane şu formülü onermek isterim;
Bir tane endeksten az ölçüde etkilenen, savunma yönü güçlü bir degisken fon bulup; (benim örneğim RPD)
Bir tane de endekse daha agresif bağlı bir değişken fon bulup (NRC);
Kafanızdan 2 endeks değeri belirleyip; salliyorum 7500 - 8500;
8500 de RPD;
7500 de NRC ye geçmek.
Zengin olmazsınız, ama ralli de kacirmazsiniz, büyük düşüşlerde de az kaybedersiniz.
Pardus Linuxu merak eden Ankaralıları 6. Verimlilik ve Teknoloji Fuarına çağırıyorlar. Ücretsiz Linux ve Kodlama eğitimleri varmış. Gençlerin dikkatine.
08-10 Şubat 2024
ATO Congresium
https://x.com/PardusKurumsal/status/1755489750947922220
Son fon dağılımını epey beğendim ondan yazdım. Fon yöneticileri değişti herhalde. Bu aya kadar 1-2 hisse işlem yapmış sadece. Bu ay normal bir fon gibi düzgün dağıtmış.
https://fundflux.io/fund/bst
DUT fon da kar payi daha iyi imis...
Bu yeni fonun kodunu bulsak keske..
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=KRO bu olabilir mi kodu da tuhaf olmus
Daha önce de yazdım.
Uzun vadeli yatırmcıysanız sık sık fon değiştirmeyeceksiniz.
İyi yönetilen hisse ve değişkenlerde sabit kalmak her zaman kazandırıyor.
Bu güne kadar gördüğüm şey şu.
Bu ülkede faizin cazibesine kapılan her zaman kaybediyor.
O yüzden 1 kuruşluk ppf yok artık bende.
Örneğin 2020'de aldığım GMR %1300 falan yapmış, halbuki arada neler oldu savaş çıktı, deprem oldu, faiz arttı, tekrar savaş çıktı vs vs.
O krizlerde satsaydım eminimki daha da alamazdım, ppf'de kalırdım.
O yüzden uzun vadeli yatırımcıysanız öyle her düşüşte elden çıkartmayın fonlarınızı.
Ama ben tepeden satar , faize geçer, sonra dipten alırım deyipte yapabiliyorsanız o başka.
Tavsiye edilen ortalama 25 farklı fona yatırım yapmak. 1) Fon sepeti 2) Değişken 3) Çoklu Varlık 4) Yerli Hisse 5) Yabancı Hisse 6) Altın 7) Gümüş.
Bu kategorilerden 20-30 arası iyi yönetilenlerden al sonra ekrana bakma. Ayda 1 kere bak trendi kötü gideni benchmarkın gerisinde kalanı sat, aynı kategoriden başka bir fona geç. Portföyün %85 - %95 ini bunlara ayırın.
PPF leri dönüş anında park edip karar verirken kullanmak lazım. Uzun süreçte hep kaybettirir. Bütün fiat paraların tamamı çöplüktür, Dolar Euro Pound Frank farketmez. Bütün fiat paralar illüzyondur.
Nakit ihtiyacın için yedek akçe olarak az biraz PPF, ÖST, Eurobond ve Serbest Döviz fonları tutulabilir, ama bunun portföyün %5-%15 arasını geçmemesi lazım. %5 in altına inmeyecek, %15 in üstüne çıkmayacak. Nakit lazım olursa acil durum için yedek akçeden kullanacaksın, buraya dokunmayacaksın.
İşin biraz daha detayına inmek isteyen olursa internette Markowitz in Modern Portfoy Yönetim Teorileri konusunda bir sürü ücretsiz eğitim var.
Tüm dünyada devletler manşet enflasyonu her zaman istatistik hileleri ile hissedilen enflasyondan düşük hesaplarlar. PPF ler ve Mevduat manşet enflasyonu baz alır. Halbuki sizin yenmeniz gereken alt limit hissedilen enflasyondur. Bunun bir gıdım iyisi Eurobond veya ÖST lerdir, onlar bile hissedilen enflasyonun çok gerisinde kalırlar.
valla sizi bilmem benim 2 haftadır 10 tane fonun her gün getiri ortalaması %1 :party: para sayma makinası almam lazım :oleyo: parayı getirip cebime dolduruyorlar ondan sonrada koskoca herifsin şımarık investing ergeninden farkın yok diyorlar :oleyo: