Originally Posted by
realpainter
Herkese merhaba,
Bu forumu bir süredir takip ediyorum.Emeği geçenlere teşekkür ederim.
Bugüne kadar okuduklarımdan hareketle ben de uygulamalarımı sizinle paylaşmak ve sizlerden kritik almak istedim.
Öncelikle kısa vadeli işlemler mantığıma uygun değil .Zaten düzenli takip edebilecek zamanım hiç yok. Bu nedenle yanlış olduğunu bile bile al biriktir şeklinde bir yola girdim.
Birikimlerimi altın , eurobond , yatırım fonları ve uzun vadeli hisse senedi biriktirme şeklinde dört paya böldüm.Hem sepet oluşturma hem riski yayma için.
1- %50 altın. Zira hala altın gününden daha faydalı bir uygulama maalesef görmedim.Bu da bireysel emeklilik aracılığı ile birikiyor.
2- %20 eurobond .Sonuçta kupon getirisi döviz üzerinden ve emeklilikte yan getiri açısından bana uyuyor.
3- % 20 yatırım fonları. Burada ilk iki fon tercihimi tercihimi AFT ve TCD üzerinden yaptım.Yıllar içerisindeki yüksek getiri oranı bu kararı almama etken oldu. Evet yönetim gideri fazla ama getirisi karşılıyor. Burada üçüncü ve dördüncü tercihler konusunda kararsızım. Bu konuda sizden yardım isteyeceğim.
Üçüncü alternatif olarak TKF – MAC – NNF üçlüsünden biri ama hangisini tercih ederdiniz?
Dördüncü alternatif olarak emtia üzerine TGE , ya da 7 haziran tarihinde İş bankasının çıkaracağı tarım serbest fonu düşünüyorum . Böyle bir tercih doğru olur mu ve hangisini tercih ederdiniz?
4- %10 hisse senedi.Burada da uzun vadeli olarak toplayacağım.Açıkçası bu kısım kızım için olacak ve Allah ömür verirse yaklaşık 20 yıllık bir biriktirme süresini kapsayacak.En azından erken yaşında finansal özgürlüğünü kazanma yolunda bir umut verir ona.
Tercih ettiğim hisse senetleri Aksa , Alkim , Arçelik , Deva , Ereğli , Froto , Hektaş , Sise oldu.
Aksa ( Tekstil – Kimya sektörü , yüksek temettü )
Alkim (evet sahibi çok oynuyor ama uzun vadede kazandırdığını görüyorum )
Arçelik( Beyaz eşyada Koç grubuna güveniyorum)
Deva ( İlaç olmadan olmazdı ve alternatifini bulamadım)
Ereğli( Umarım döngüyü takip ederek payımı doğru zamanda artırabilirim)
Froto ( Otomotiv sektörü , elektrikli araç yatırımları nedeni ile)
Hektş ( Tarım sektörünün geleceği açık ve Oyak grubuna güveniyorum)
Sise ( İş gruba güvenimden dolayı )
Hepsi bir şekilde üretim , sanayi şirketleri.Bacası tütüyor ve gerçekten öyle seviyorum.Ancak gidişata uygun olarak enerji ve yazılım bilişim sektörlerinden de birer hisse eklemek istiyorum ama açıkçası hiç bilgim yok. Tercihleriniz neler olurdu ?Aksen , Enjsa , Fonet , Logo , Mtrks gibi.
Başınızı ağrıttım. Paylaşımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.