Originally Posted by
ressam
İşlerim nedeniyle sürekli bakamıyorum, bu nedenle konudan kopuk yazarsam özür dilerim.
Yerleşik içtihatlara göre , geleneksel ticaret kurallarına ve Ahlaki değerlere göre ; %25 artırım kanuni hakkını kullanmayarak, adeta hülle yapmak için misal %60 artışlı ödeme yaparsa ve sonra ( örneğin ; 8 ay sonra ) kirayı tekrar %25 artışa indirerek öderse suçlu duruma düşer. İyi niyetli kiracının yapması gereken ; ev sahibiyle %25 oranda anlaşamadığında önceki yazılarımda bahsettiğim gibi gücü oranında artışını ( mesela %35 ) yaparak hesaba yatırmaya başlar. Bu durumda ev sahibi kanuni olarak hiç bir şey iddia edemez.
Ama daha kira artışını yapma zamanı gelmeden ( yani bankaya yatırmadan ) ev sahibi bazı kanuni haklarını almak için dava açmışsa ( 5 yıl üzeri için Kira tespit davası gibi veya 10 yılı dolmuşsa tahliye davası gibi ) kiracı bir şekilde anlaşmalı. Diğer türlü yeni kiracılar '' kardeş %25 oran altın orandır. Benden bu kadar '' diyebilir . bana göre mert insanın yapacağı harekettir. Lakin , kavga gürültü olmasın ben bu adamın hesabına onun istediğini şimdi yatırayım, sonra açarım davayı geri alırım veya mahsup ederim diyen kiracı iyi niyetli değildir. Mahkemeler bu tipleri anında anlıyorlar. En basit soru ; Sn. kiracı ev sahibin seni bu oran için tehdit ettimi ? Evet dersen ek sorular gelir. hayır dersen dava düşer......