-
İveco teskimatları bu sene ne kadar yetişir kaç otobüs teslim edilir bilmiyorum fakat tam olarak 1 iş yılı teslimat yapıldığında etkisi nasıl olur bunu analiz edelim
Bugün otokar otobüslerinin fiyatını incelediğimizde en düşük otobüs fiyatı 750 bin lira. İveco için kap haberinde 5 yıl toplam 5000 otobüs diyor. Yıllık 1000 otobüs gibi düşünürsek. Otokarın otobüs fiyatını baz alırsak minimum 750 milyon lira ek ciro demek. Geçtiğimiz yıl 2.9 milyon ciroya oranladığımızda yüzde 25 hasılata katkı demek. Bu benim beklediğim minimum tahmini. Çünkü otokar kendi otobüslerinden değil iveconun otobüs çeşitlerinden üretecek ve iveconun otobüslerinin daha pahalı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca sadece küçük otobüs üretilmeyecek farklı boyutlarda otobüs üretilecek ve bir tanede özel tasarım olacağını okumuştum.
-
İveco teslimatlarıyla ilgili düşündüğüm diğer bir durum bu anlaşma euro veya dolar bazlıdır. Olası kurdaki yükselişten dolayı pozitif etkiler bilançoyu. Bir ikincisi iç piyasadaki otobüs pazarındaki daralmanın bilançoya negatif etkisini azaltır.
-
2020 otokar faaliyet raporu
https://www.otokar.com.tr/getmedia/6...aaliyet-raporu
faaliyet raporu 147. sayfa https://twitter.com/OtokarTulpar/sta...174042627?s=20
faaliyet raporundaki 147. sayfayı incelediğimizde al jasoora yapılan hizmet ve ürün satışı 2019 da 810 milyondan 2020 de 1.200 milyona ulaştığı görülüyor.
bu konu dikkatimi çektiğinde yatırımcı ilişkilerini arayıp 2017 deki aljasoor rabdan anlaşmasının (6 yıllık 660 milyon dolar) ne zaman biteceğini sordum. yetkili teslimatların hızlandırıldığını 2022 yılsonuna kadar bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.
bu kısım zaten ciroya iyi bir katkı sunuyor ilgili veriye göre zaten 2020 ciro 2.9 milyar aljasoorun katkısı 1.2 milyar yaklaşık cironun yüzde 42 si buradan geliyor. bu yılda iyi bir katkı sunacaktır büyümeye düşüncesindeyim. teslimatlar bitince ne olacak peki? bu konuda henüz bir kesinlik yok herkes kendi öngörüsüne göre... bu konuda hayal satmamak adına kesinleşmemiş olası beklentiler kısmında bu konuyla ilgili görüşlerimi belirtmeyi düşünüyorum ilerleyen dönemlerde...
-
ego 28 otobüs bratislava 40 otobüs ciroyu destekleyecek otobüs anlaşmalarıydı. bunun dışında 5 aylık açılanan verilerden iç pazarda da satışlar fena değil. otokar europa sasın satacağı otobüsler gene ciroyu destekleyecek. bunların dışında 25 milyon usd ve 110 milyon usd zırhlı teslimatları da ciroya ii katkı sunacaktır. çünkü zırhlı araçların kar marjı daha yüksek. ve döviz bazlı satışlar olduğu için olası kur artışlarında hasılatı olumlu etkilemektedirler.
-
Emeklerin ve paylaşımların için çok teşekkür ederiz sn Otokar, otokar firması 24 mil gibi çok düşük bir ödenmiş sermaye ile çok çeşitli araçlar üretiyor ve karlılık bir aksilik olmassa milyar sınırına dayanacaktir. ilelebet bu düşük sermaye ile yoluna devam edeceğini düşünmüyorum. karton 3600, kent 2800 jants 994 ve işbir 10 bin tl gördü , otokarın nesi eksik bu hisselerden diye düşünüyor ve şimdilik sadece temettüye odaklanıyorum.
-
karlılığı olumsuz etkileyebilecek durumlarsa faizler gecen yıla göre yüksek. gecen yıl faziler yüzde 9 ken bu yıl yüzde 20 lerde seyrediyor. şirketin finansman giderini artırır bu durum. ayrıca iç piyasadaki otobüs satışları faizlerin yüksekliğinden olumsuz etkilenebilir. bir diğer durum hammadde fiyatları ve enflasyon. geçen yıl petrol fiyatları 30-40 dolarken bu yıl 60-70 dolar civarında. sanayi üretiminde petrol ve petrol ürünleri kullanımı azımsanacak durumda değil. bunun dışında demir çelik fiyatları da geçtiğimiz yıla göre 2 katı civarında. maliyetlerin artışı karı törpüleyebilir.
-
henüz herhangi bir kesinlik kazanmayan ama ilerleyen dönemlerde veya yıllarda anlaşmaların olabileceğini düşündüğüm durumlarsa
1. Kazakistan yaklaşık 3 yıldır armayı test ediyor. Otokar geçtiğimiz yıl Kazakistanda şirket kurdu.
https://www.otokar.com.tr/haberler/g...-a-takdim-etti
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/kaz...t-etti/2160812
2.Nisan ayında kenyanın 8x8 araç için armayla ilgilendiğiyle ilgili haberler çıkmıştı
https://www.c4defence.com/kenyanin-y...arma-olabilir/
3. Birkaç gün önce letonya savunma bakanı otokarı ziyaret etti ve Türk savunma sanayi ürünleri letonyada test etmeyi heyecanla bekliyoruz anlamına gelen bir tweet attı.
https://twitter.com/Pabriks/status/1...127198210?s=20
4. otokar tulparın test atışlarını tamamladı ve geçtiğimiz yıllardada bu konuda farklı ülkelerde kısa listeye kaldığıyla ilgili açıklamalar yapılmıştı.
5. Aljasoor teslimatları bittiğinde ben bu taraftan da olumlu gelişmeler görmeyi umut ediyorum
yazdıklarım genel olarak sosyal medyada çıkan haberlere dayanmakta olup kişisel beklentilerimdir. herhangi bir kesinlik içermemektedir. yatırım tavsiyesi içermemektedir.
-
X hissesi 1k fiyattan yükselişe başlamış 10k olmuş 1 yıl içinde. Karlılığa bakıyorum yatay veya çok az artış var. Arazisinde altın falan da bulunmamış. Gerkçekleşme ihtimali yüksek herhangi bi beklentisini de bulamadım. Rasyolarına bakıyorum uçmuş çoğu 50-60 fk lar havada uçuşuyor. Kimi yıllardır zarar açıklamış yıllardır temettü dağıtmamış vb böyle azımsanmayacak kadar çok hisse var borsada. Borsada herzaman adil davranmıyor. Bazı hisselerin uzun süre pahalı fiyatlanması yanıltıcı olabiliyor. En büyük kayıplar insanların uzun süre pahalı fiyatlanmasına alıştığı hisselerde yasanıyor. Bigün taban serileri bir başlıyor. İnsanların düşünmesine fırsat bile tanımıyorlar. Karlılığı çok hızlı artıyordur karlılık artış oranı istikrarlı ve yüksektir gerçekleşme ihtimali yüksek çok güçlü beklentileri vardır o zaman fk gibi değerler belki göz ardı edilebilir. Ya da şirket geçici sebeplerden dolayı zarar açıklamıştır veya karlılığı çok düşmüştür bu gibi durumlarda da fk anlamsız değerlere gidebilir bu gibi durumlardada gözardı edilebilir fk değeri. Ama şirket eğer son 3 yıldır yüzde 40 civarı karlılığını artıyor veya 3 yıldır karlılık yatay bi bozulma yok buna rağmen 50-60 fk da fiyatlanıyorsa işin sonu genelde çok iyi bitmez diye düşünüyorum. Biz burda hala 10 fk da otokarın düşüşüne tanık oluyoruz hala. Piyasa işte... Yatrm tavsiyesi içermez. Selametle...