Erken kalksaymışım, kârlarla kapatıyordum pozlarımı. Demekki dükkânı erken açmak önemli.
Printable View
Erken kalksaymışım, kârlarla kapatıyordum pozlarımı. Demekki dükkânı erken açmak önemli.
Bir saatte 4000 puan yediğimden şu an long fobisi oluştu bende, geçen aylarda da böyle bir fobim oluşmuştu. Akşam 110 binden long açmıştım, sabah borsa 99 bin filan açılmıştı! İki ay longa elim gidememişti.
BİST 100 96500 yeniden önem kazandı bende. Bundan dolayı stopumu 96500 üstünde bugünden itibaren üç günlük ardışık kapanış olarak yeniliyorum. Stratejim:
https://invst.ly/qga8h
Borsa öyle bir yer ki "aslında" dediğin her poza "aslında" dedirtir.
İnsanın kendisinin ne yaptığını bilmesi çok önemli; yani stop ve hedef önemli, tabii en önemlisi pozisyona temkinli girmek.
Gençlerle ve hırslı kişilerle halı sahada top oynamam. Benim topu kontrol edişim, pas atışım seremonidir. Rakibe dizginlerinden boşalarak koşup çift dalan biriyle futbol anlayışımız zıt... Bu futbol anlayışım borsada, hayatın her alanında geçerli.
Sekiz sene bir kulüpte amatör futbol oynadım. Okul takımında il ikinciliği yaşadım. Futbolu karşıdaki insanın sakatlanacağını düşünmeden burnundan dumanlar çıkararak oynayanlara tahammül edemiyorum. Hatta o tip adamlarla dışarıdaki hayatta da uzak durmak lazım.
O tiplere bir şey dediğin zaman:
- Kız oyunu mu bu?
- !!!
Hocamız söylemişti hafızama kazınmış: "Maksat skor değil, spor olsun."
Skora dayalı maç olarak görmezdik hayatı, oyun kurmak ve oyuncu olarak yer almak gibi kavramlar uzaktı gönüllerimizden.
Papatyalara hatta kaldırımlardaki çizgilere basmazdık.
Şef Hüzün çıkıp gidiyor salondan. Müziğin kendisi hüzün olmuştur artık:
https://www.youtube.com/watch?v=G1zdE4MXWxc
BİST 100'de 96500 etrafında dolaşıyoruz. 96500 üstünde ardışık saatlik kapanışları gözleyeceğim.
Piyasa bir garip, enstrümanlar ve fiyatlamalar ayrı bir garip, hisseler garip... Borsa bir yatırım aracı olarak popülaritesini kaybedecek gibime geliyor.
Özellikle enstrümanların fiyatlamaları konusunda yatırımcılardan SPK'ya çok şikayet gidiyor. Güven kayboldu mu yatırımcı önce bekler, sonra uğramaz olur
Oyunun kuralları oyun esnasında belirleniyor, geçenlerde bir ekonomist bu konuda veryansın etmişti TV'de.
Fakir yatırımcılar olarak piyasanın yönünü bilsek de para kaybettiğimiz oldu. Az paramızla çok çalışıp analizler yapıyor yönü biliyoruz, ama bu kez de aklımızın ve emeğimizin yetmeyeceği konularda önümüze duvarlar çıkıyor.
O ekonomist haklı, oyunun kuralları oyundan önce belirlenmiştir. Oyun esnasında bunlarla oynanması biz fakir yatırımcılara zarar verdi.
Okuduklarıma göre 2000'li yıllarda da yatırımcı borsaya epey bir zaman küsmüş, yatırımcının borsaya dönmesi zaman almış
Dünya para piyasaları virüsün zirveden düşeceğine dair temkinli bir bekleyişle şu sıralar hareketli. Trump'un bu konuyla ilgili sabah bir açıklaması vardı:
https://www.bloomberght.com/trump-ve...eriyor-2253084
Korona... İnsanlar bu aksiliğe inanmak istemiyor. O hiç olmamışçasına, yokmuşçasına yaşamak; hayatlarına kaldıkları yerden devam etmek, planlarını hayata geçirmek istiyorlar.
Böylesine ibretlik bir hadiseye rağmen hala yumruklar gevşememiş, gözler kısık bakıyor.
Kalp gözü kapanmışlara ne bin nasihat yeter ne bir musibet.
İnsanın başına gelebilecek en büyük bela, basiretinin bağlanmasıdır.
Dünya borsaları kendilerine rakam olarak aşağıda bir yer beğenip altı ay içinde oraya yerleşebilir. Sonrası ölmek üzere olan birinin kalp atışları gibi onlarca yıl sürecek yatay hareketler olabilir.
Fakir bir yatırımcı olarak düşüncem, en güzel para cebimdeki paradır.
Cebimdeki para aç kalsam doyurur, ihtiyaç sahibinin ihtiyacını giderir.
İspanya'da açığa satış yasağının bir ay uzatılması, bizde piyasa yapıcıların varant piyasasından çekilme durumları, spot ve vadeli arasındaki çarpık fiyatlamalar... bunların hepsi bana piyasanın artık farklı bir yere gittiğini hissettiriyor.
Üç ay içinde topladığım puanları geçen sene toplasaydım paraya para demezdim, ama şimdi neredeyse bir şey kazanmadım.
20-30 sayfa önce çarpık fiyatlamalara dikkat çekmiştim. Örneğin 0.72'den vadesine iki ay olan, başa baş bir alım varantı almış, 12 bin puan yakalamıştım. Kaçtan sattım varantı biliyor musunuz? 0.64'ten!
Varant piyasa yapıcıları oyunun kuralını oyunun ortasında değiştirmişler, nereden bileceğim bunu?
Piyasa eski piyasa değil. Oynasak da temkini elden bırakmadan, az paramızla, ailemizin parasını buraya vermeden...
Şiirim, beğeninize...
CAN PAHASINA
Ne kahramansınız ama
Ateş hattında siperlerde nöbetlerde
Doktorlar hemşireler acil yardım ekipleri
Biz soralım size bu sefer
Nasılsınız
Bizim için endişelenmeyin
Evlerimizde sizden çok uzaktayız
İnancımız tam döneceğine dünyanın
Canınız pahasına
Pozumu stoplayıp BİST 100 97900'den bir tane long açtım, stopum 96500.
Bu geceki Trump'un açıklamalarını ve aşıyla ilgili gelişmeleri sahici buluyorum. Oyunun kuralını tümüyle değiştirecek gelişmeler bunlar. Korona tehditinin kalkmasıyla dünya para piyasaları için elde devasa teşvikler ve faiz indirimleri kalacak. Bu, yeni rekor seviyeleri getirebilir borsalara.
Geceki gelişmelerden sonra herhalde borsa tavan açar diye düşünmedim değil, sağ olsun pala fazla üzmedi geceye şort girenleri. Temel analizin öne çıktığı, grafiklerin hükümsüz kaldığı günler bugünler... Tabii yine "Vadem uzun, yarı param cebimde.", yine temkin, yine temkin, hep temkin...
Flat.......
Bu hafta benim için pek parlak değildi. Üç bin puan kadar içeri girdim.
Bu hafta seans kapanışlarından sonra gelen açıklamalar yönlendirme, borsa tabiriyle manipülasyon içeriyordu. Özellikle evvelki gece Trump'un yaptığı açıklama ABD öncülüğünde dünya para piyasalarını yukarı gaplı açılışa sevk etti.
Ercüment Ovalı'nın aşıyla ilgili açıklaması da kendi ifadesiyle "yanlış anlaşılmış!". Kendisi bugün şöyle diyor: "İlaç bulduk demedik."