hahahahaha
Printable View
Dün ekledik çok şükür.
Bugün sayın minikyatirimci ile tanıştık, 2Ç finansallarının kebabını yedik. Finansal piyasalar ile ilgili güzel bir sohbet etme fırsatı buldum. Çok memnun oldum. Darısı 3Çe.
https://i.hizliresim.com/9y2m8oc.png
3. Ç de tekstil gelirlerinin USA ayağını merak ediyorum. Neredeyse her hafta veri geliyor
İkea evinizin herşeyi
Enerji ve tarım tarafı çok iyi giderken tekstil işi sarpa sarmaya başlamış bilginize!
https://www.denizligazetesi.com/ekon...r-h114301.html
Hisseler iyicene toplanmış,üst kademelere bile artık yüksek lotlar girilmiyor..3 ÇEYREK bilançolarda kopma yaşanabilir...
mndrs rüzgarı arkasına almış durumda. bu fiyatlara göre yıl sonu f/k 1,5 olma ihtimali çok yüksek elinde piyasa değerinin çok çok üstünde gayrimenkulleri olduğu yazılıp çiziliyor. inşallah yıl sonu çok güzel günler göreceğiz. yatırımcı bir hisseden daha ne bekleyebilir. YTD.
Şirketin faaliyet karı uçuyor, tekstilde biraz azalma olsa diğerlerinden telafi eder. Burada soru işareti olan euro kuru ne olacak. Onda da şimdilik sıkıntı yok. Kurdan gol yemezse Mndrs yeni Alarko olabilecek potansiyelde bir şirket. Seçime kadar iktidar kurdaki kontrolü kaybetmesin yeter.
İnşallah öyle olur dostum. Sizin gibi sevdiğim çok temelci dostlarımız var burda. Tekstil işi gerçekten durma noktasına gelmiş Denizli deki dostlarım söyledi inşallah düzelir yoksa durum fena dediler.
Enerji ve tarım tarafı iyi Menderesin. Birde gayrimenkul beklentisi var seneye. Yeterki dediğiniz gibi euro kurundan gol yemesin.
BÖLÜMLERE GÖRE RAPORLAMA 2022/6
.................Tekstil.......Tarım...... Enerji.....Toplam
Hasılat ....... 1,131.......484,1......187,5.......1,803,2
E.Faal.Kârı ..320,5........255,9 .....126,9 ........704,9
Dönem Kârı..38,4.........268,7.........(6,9)........300, 2
Faal.KarMarjı %28.2 ....%52.8......%67.6.......%39
Bu kış almanlar soğuktan titrerse Türkiye gelebilecekleri rotasyonlardan en uygunu: Hem ucuz hem sıcak.
İklim turizmi mi ,ısınma turizmi mi hangi ad konulursa. Daha çok euro getirebilir.
Kuru stabil hale getirebilme şansı var
3. Çeyrek konusunda sayın minikyatırımcı çok haklı:
2018,2019,2020,2021 yıllarında Pamuklu çarşaf başlığında Kg bazında en çok ihracat temmuz, ağustos ve eylül ayını kapsayan çeyrekte olmuş hep
Genel baktığımızda son 2 yıl 3. çeyrek performansları göz kamaştırıcı olmuş.
Umarım yanılmayız
İnanılmaz rakamlar ve çarpanlar söz konusu olur.
2020/6 ve 9 FAALİYET KARI (ZARARI) 49.815.667 179.751.622
2021/6 ve 9 FAALİYET KARI (ZARARI) 125.883.460 208.336.121
Enerji ve Tarımda faaliyet kar marjı müthiş.
Kurlarla beraber tekstil kısmında karlılık sürecek görünüyor.
Enerji ve tarımda da üretim artışı devam eder ise 9 aylık bilançoda şaşırtıcı rakamlar söz konusu olur ki insan spekülasyon olur diye tahmin yazmak bile istemiyor.
PARA ARAŞTIRMA/ İDRİZ ÇOKAL Türkiye, dünya domates üretiminde Çin ve ABD'den sonra üçüncü sırada. Domates ülkemizde dört mevsim yetişir. Seralarda yaz-kış üretim yapılırken, yaz döneminde Türkiye'nin hemen hemen her ilinde domates yetiştiriliyor. Domates üretimi 2021 yılında 14 milyon tonun üzerine çıktı. Bunun 9.5 milyon tonu sofralık, 4.5 milyon tonu salçalık domatesten oluşuyor. Türkiye, domates ihracatından ise yaklaşık 400 milyon dolar döviz elde etti.
Geçen yıl Türkiye, 53 ülkeye taze domates ihraç etti. Rusya, 68 milyon dolarla taze domatese en fazla talep gelen ülke konumunda bulunuyor. Bu ülkeyi, 58 milyon dolarla Romanya ve 41 milyon dolarla Bulgaristan takip etti.
Ancak bu tablonun bu yıl değişme ihtimali yüksek. Rota, Avrupa'ya kayacak gibi görünüyor. Malum bütün dünyada enerji maliyetleri çok yükseldi. Doğal gazdaki fiyat artışları, Avrupa'daki sera üretimini vurdu. Hollanda ve İspanya'daki seralar, doğal gaz fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle üretim yapamaz hale geldi. Hollanda ve İspanya merkezli şirketler; şimdiden Türkiye'de üretim için temaslarda bulunmaya başladı, büyük seracılarla ortak üretim için pazarlık yapıyorlar. Özellikle Aralık-Ekim aylarını kapsayacak özel anlaşmalar yapılmaya çalışılıyor. Hatta jeotermal bölgelerde yeni sera yatırımları üzerinde ciddi görüşmeler yapılıyor. Anlaşma sağlanırsa Avrupa'ya üretim için yeni sera yatırımları yapılacak.
AVRUPA İÇİN ORTAK ÜRETİM GÜNDEMDE
Türkiye örtü altı üretim (sera) konusunda oldukça iddialı. Yaklaşık 800 bin dekarlık bir sera kurulumu var. 12 bin dekarı ise teknolojik seralardan oluşuyor. Jeotermal bölgelerde kurulan teknolojik seralarda üretilen domateslerin neredeyse tamamı ihracata gidiyor. 400 milyon dolarlık taze domates ihracatının 300 milyon doları bu seralardan çıkıyor. Dünyanın domatesçisi olabilmek için teknolojik sera yatırımlarının artması gerekiyor. Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Yanmaz; Tarım ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, sera yatırımcıları, Dünya Bankası, Avrupa Kalkınma Bankası, hep birlikte jeotermal sera yatırımlarının artırılması için ortak çalışma yaptığını söylüyor. Jeotermal kaynakların yatırımcılara daha iyi şartlarda açılması gerektiğini belirten Müslüm Yanmaz, şu değerlendirmeyi yapıyor:
"Normal şartlarda İspanya ve Hollanda'daki sera üretimleri etkilenmesin diye mayıs ayında kotalar gelir. Avrupa kendi üreticisini korur bu karar ile. Ancak bu yılki enerji maliyetlerindeki artış nedeniyle Hollanda ve İspanya'da seralar üretim yapamaz hale geldi. Maliyetleri kurtarmıyor. Şimdi iş birliği arayışına girdiler. Türkiye'de temaslarda bulunuyorlar. Türkiye'ye bu anlamda ciddi bir fırsat doğdu. Jeotermal kaynaklarımız çok. Bu alanlar yatırımcılara açılırsa teknolojik sera kapasitesini iki-üç kat artırabiliriz. İhracat pazarlarında daha güçlü hale geliriz. Bu durum, Türkiye'de yeni yatırımları beraberinde getirecek. Seracılar gelecek yıla hazır olsun. Avrupa pazarında çok fırsat olacak."
Domates fiyatlarıyla ilgili de değerlendirmelerd
Kaynak https://www.paradergi.com.tr/sektorl...iyeden-gidecek
Tekstil tarafından gelen veriler ve haberler hiç iyi değil. Buna rağmen enerji ve tarım tarafından iyi karlar yazmaya devam edecektir. Mendereste en önemli konu euro kurudur. Ordan gol yemedikçe kar etmeye devam edebilir.
https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem...niyor-7362923/
Daha önce yazan oldu mu bilmiyorum ama 2022 sonunda TFRS’ye geçersek Mndrs gibi borçlu ama varlık zengini şirketler inanmaz karlar açıklayabilir.
https://twitter.com/eshittir/status/...XWuP7FsKEXeuyg
Elektrik ve doğalgazda fiyat artışı falan demiş. Bizde elektrik ve doğalgaz fiyatları Avrupa’dan çok daha düşük. Mndrs gibi ihracatçı şirketler için maliyet artışından daha çok Avrupa’daki talep daha önemli. Muhalefetin ve sanayicilerin maliyet tabanlı söylemleri açıkçası ilgimi çekmiyor. Denizli tekstil sektörü ihracatları milyon dolar cinsinden şu şekilde. Muhtemelen Avrupa’nın durumundan kaynaklı talep düşüşü var.
Ocak 29.7
Şubat 32.7
Mart 36.8
Nisan 46.2
Mayıs 25.6
Haziran 35.6
Temmuz 23.1
Ağustos 25.4
https://tim.org.tr/tr/ihracat-rakamlari
Faaliyet raporlarına göre Mndrs’in 1. çeyrekteki tekstil ihracatı 19.1 milyon dolar iken 2. çeyrekteki tekstil ihracatı 21.3 milyon dolar.
SAbah yaptığım paylaşım, enerji tarafı üretimi ve genel bir özet.
https://twitter.com/LRDR_ekofut/stat...72372975910912
Biraz tuz da ben ekliyim ;
Pamuktan yapılmış diğer baskılı çarşaf ihracatı (Ülkelere göre )
MART
Fransa 21,6 mlyn TL
İtalya 43 mlyn TL
Almanya 73,6 mlyn TL
ABD 6,6 mlyn TL
NİSAN
Fransa 16,7 mlyn TL
İtalya 28,6 mlyn TL
Almanya 80,4 mlyn TL
ABD 6,8 mlyn TL
MAYIS
Fransa 8 mlyn TL
Almanya 54 mlyn TL
İtalya 15,9 mlyn TL
ABD 12,2 mlyn TL
HAZİRAN
Fransa 18 mlyn TL
Almanya 168 mlyn TL
İtalya 41,6 mlyn TL
ABD 137,1 mlyn TL
TEMMUZ
Fransa 22,8 mlyn TL
Almanya 132,3 mlyn TL
İtalya 55,6 mlyn TL
ABD 83,4 mlyn TL
enerji tarafı için sayın frqn21 in tablolarını yakından takip ediyoruz..
tekstil tarafından sayın 3:45 sağlıklı bilgiler sunuyor ciro ve faaliyet karlılığı tahmini bakımından hesaplamada dikkate alıyorum..
her ikisine de katkılarından dolayı teşekkür ederim..
bir teşekkür de 'kur artacak menderes zarar yazacak' diye 2lerden satış yapıp maliyetlenmemizi sağlayan yüksek döviz borçculara :) siz olmasanız 13 cente hisse alamazdım.. şimdi de bakıyorum yine şirketin yüksek döviz açık pozisyonu konuşuluyor :) satın da mallarınızı alalım :)
şirket 20 yıldır bedelli sermaye artırımı yapmamış, nakit akışı o kadar iyi ki.. borç borç diyenler azıcık araştırsınlar.. seneye 30-35m usd bornova projesinden girecek şirkete..
esas faaliyet karı kadar net kar göreceğimiz günler gelecek :)
turquality programından bahsetmiştim daha önce.. abd ye ihracat bu programa dahil olunmayla ciddi düzeyde arttı..
menderes tekstil kendi enerjisini üretiyor.. geçen yıl kurulan 7.8m kurulu güçteki ges arazi maliyeti olmadan doğrudan çatıya kuruldu.. son aylarda yaşanan enerji krizi nedeniyle uzakdoğu tekstilde arkamızda kaldı.. hele navlun avantajıyla farkı açtık ab tarafında..
yeni pazarlar bulundukça tekstil segmentinde sıçramalar gelecek.. savas nedeniyle ciddi bir insan hareketliliği oldu avrupada.. bu noktada bu hareketlilik barınma ihtiyacıyla birlikte ev tekstiline olan talebi de pozitif olarak etkiledi.. turizm hareketliliği de fena değildi bu yıl.. o nedenle iç pazarda da otel ve pansiyonlardan güzel talep oluştu..
benim asıl beklentim abd kesinlikle.. önemli bir pazar ve pandemiden en az etkilenen ekonomilerden biri.. orada uzun vadeli ticari ilişkiler kurulabilirse menderes tekstili çok farklı yerlerde görebiliriz.. nitekim kapasitemiz uygun..
bebek ürünleri de geliyor yakında :) bebek ürünlerinin stok devir hızı yüksek olur.. bunlar için pazar körfez ve ortadoğu ülkeleri ile çin ve hindistan olacak..
neyse bakalım.. hala 100m usd piyasa değerimiz bile yok..
turcas kuyucak jes i kaça satmış :) bizim baklacı ne eder hesaplasınlar :)
ya da bornovadan gelecek bağımsız bölümler :) eee akturdaki diğer gayrimenkuller de var :)
hazır sıcak su var ısıtma maliyeti yok.. acaba serada yeni katma değeri yüksek tarım ürünleri gelir mi :)
resler modernize yapılınca verimleri nasıl olur :) akça fena değil aliağa da performans artabilir :)
jes sahamızda yanımıza bir yabanı ortak alıp 50mw bir jes de fena olmaz ama borç demek bu :)
bakalım vakit ne gösterecek.. mallar toplu.. mal sahiplerinin illaki bir projeksiyonu vardır :halay:
Üstad ben kur artacak mndrs zarar yazacak demedim, Maharaj üstad da demedi. Bu şirket özelinde bence tek dikkat edilmesi gereken nokta kur. Faaliyet karlılığı zaten çok yüksek. Enerjide ve tarımda zaten sıkıntı yok da tekstildeki olası düşüş de bu durumu değiştirmez. Enflasyon muhasebesine geçsek döviz borcu da sıkıntı çıkarmaz ama ona geçilip geçilmeyeceği belli değil. Mesela Alarko geçen seneki kur şokundan sonra endeksten fena ayrışmıştı ama vergi ödeyerek yaptığı değerlemelerle son çeyreği kurtarmış ve bu durum hisse fiyatına bu sene yansımıştı. Trcas’ın dönüm noktası da Kuyucak’ın satışı ile döviz borcunu büyük oranda kapatması. Önceden artan kurla kambiyo zararı yazan ve bu nedenle baskılanan şirket şimdi artan kur ve petrol fiyatları ile stok karı yazıyor ve hisse fiyatı uçuşa geçiyor. Halbuki faaliyet karlılığı açısından Mndrs’ten çok geride bir şirket Trcas. Euroda çeyreksel bazda %5-10’luk kontrollü artışlar devam ederse elbette sıkıntı olmaz ama %25-30’luk artış görülse ve varlıklar için gönüllü veya zorunlu yeniden değerleme olmazsa orta vadede sıkıntı çıkabilir. Orta vade yatırımcısı olarak kendi açımdan Euro kurunu takip ediyorum. Uzun vadeli yatırımcının farklı bakış açısı olabilir.
Kur olayı ile ilgili görüşlerimi yazmıştım.
Çeyreklik bazda agresif artışlar olmadığı sürece, döviz bazlı gelirlerinin yüksekliğinden dolayı negatif değil pozitif etkilenir.
Ancak yüzde 20-30 gibi ani kur artışları anlık olarak bir bilanço dönemi negatif etkiler.
Çünkü döviz pozisyonuna göre bir kur farkı gideri oluşur. 1.6 milyar döviz pozisyonu açığı var. Düşünsenize kurlar çat diye yüzde 30 yükselse, 500 milyon kur farkı gideri oluşur. Bunun 150milyonunu kur gelirleri ile tolore etse bile 350 milyon dönemlik negatif etki olur.
Ancak Uzun vadede ise ihracat gelirleri de artacağı için ileriki bilanço dönemlerinde bunu rahatıkla tolore edebilir.
Yani ben özetle; istikrarlı kur artışının şirketin lehine olacağını düşünüyorum.
Umarım kurlarda ani sert hareketler olmaz.
Paylaşımlar için herkese teşekkürler. Ben de bu çeyrekte genel tekstil verilerine oranla daha iyi performans göstereceği umudu taşıyorum. Denizli özelinde değil de, ben de ev tekstili ihracat arakamlarına baktığımda geçen yıla göre dramatik bir durum göremedim. Müsait olunca tekrar bakarım, sn 3:45'in verdiği verilere bakıncaysa ağzımın suyu aktı ABD sebebiyle :)
Bende trcas ın bu sene başında sattigi kuyucak jes santrali ile Menderes in res santrallerine baktim. (minikyatırımcı bakın dedi :) )
Trcas jes 18 mw ve 24.3 mln usd ye satildi.
Menderesin sahip oldugu jes kapasitesi ise 23.4 mw.
Buradan hesapla menderesin sahip olduğu 2 adet jes in ederi 31.56 mln usd görünüyor.
Yeni gelenler ve bilmeyenler için referans olsun.
SM-M515F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Aslında şirket değeri 63.7 milyon dolar olarak belirlenerek satılmış.
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/985321
Evet haklisiniz o kısmı atlamışım.
39,5 mln usd borç düşülmüş dediginiz fiyattan.
Bu durumda santrallerin net borç durumunu öğrenmeden bir değer biçmek yanıltıcı olabilir. Ama 18 mw için 63.7 mln usd ges lere göre cok iyi bir fiyat. Jes kurulum maliyeti çok yüksek olduğu için satış söz konusu oldugunda da fiyat yüksek oluyor demek ki.
Hiç borcu olmadığını düşünürsekte 82,6 mln usd gibi afaki bir rakam çıkıyor. Şu an ki piyasa degeri 77,36 mln usd.
SM-M515F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Saat 3:45.
Bir şeyler yapmak isterseniz bu saat ya çok geç ya çok erkendir. Öğlenden sonra acayip bir an. Hele bugün hiç çekilmiyor
Evet aynen doğru. Borcu değerinden mahsup edilmiş.
KAP da şu şekilde ifade edilmiş.
"63.732.931 USD Toplam Şirket (TKJ) Bedeline istinaden; (i) 39.455.168 USD tutarındaki Net borç (TKJ'nin 31.12.2020 tarihi itibariyle net borcu) Alıcıya devredilmiş olacak, ve (ii) Hisse Satış Bedeli olarak 24.277.763 USD nakden Turcas Petrol A.Ş.'ne ödenecektir.
Bu durumda MNDRS e ait JES ler için Finansal dip notlarda
Enerji bölümü maddi duran varlık net defter değeri 820 Milyon TL
Enerji Bölümü toplam yükümlülükler 786 milyon TL
Enerji bölümü varlıkların toplam defter değeri brüt 1.6 Milyar TL olarak kaydedilmiş.
(87 Milyon USD brüt varlık değeri )
ulan menderes 1 yıllık faaliyet karı ile işlem gören tek hissesin
güzel bilgiler yazıldığını görünce seviniyorum.. emeklerinize sağlık.
Yarın toplanıyormuş sektör yetkileri ve bakanlık. İnşallah güzel sonuçlar çıkar sektörle ilgili
https://www.patronlardunyasi.com/hab...ormedim/269367