Hocam linkte sorun var sanýrým. Eðer göstermeye çalýþtýðýnýz bir grafik ise görünmüyor...
Printable View
Tamam þimdi gördüm hocam
Hocam benim meselem þu; Herhangi bir indikatörle belirli bir hisse üzerinde mi trade etmek? Ya da taramadan çýkan hisseler üzerinde mi yoðunlaþmak? Benim tercihim 2.si. Yanlýþ da düþünebilirim. Tek hisse üzerinde sistemin backtestini yapýp o senede odaklanmak da mantýklý geliyor ama sanki ben biraz hýrslýyým. Neden bütün hisselerden faydalanmayalým gibi düþünüyorum. Gerçi uzun zamandýr taramalardan verim alamadýðýmý da belirtmem lazým.
Onun da çözümü var.. Taramalardan bulduðunuz hisselere algo kurarsýnýz :) Sonuçta onlarda da bir giriþ ve çýkýþ zamanlamasý gerekecek deðil mi?
Ýyi sonuç verebileceðini düþündüðünüz bir formasyona sahip olan hisse/hisselere ayný algoyu kurmanýn ne zararý var? Mesela ikili dip formasyonu (ya da baþka bir dönüþ formasyonu, ya da bir daralma sonucu kýrýlým, vb) buldunuz ve yukarý gitme ihtimalinin yüksek olduðunu düþünüyorsunuz. O formasyonlu hisseye algo kurup bekleyin. Para kazanamazsanýz, zaten beklentiniz gerçekleþmemiþ demektir, algosuz da para kazanamayacaksýnýz demektir.
Hocam;
Ne kadar zamandýr hisse.net forumundasýnýz bilmiyorum. Daha önceleri buralarda haftalýk hisse getiri yarýþmalarý yapýlýrdý. Bora KIZILIRMAK (Morluk) kullanýcý adlý bir abi vardý. Çok iyi bir forum yazarý idi. Þu an Kanada’da. Çok istediysem de kendisi ile irtibat kuramýyorum. Neyse, o yarýþmalarda iyi dereceler elde ederdi. Bollinger Bandýný kullanarak sýkýþmalarý ölçtüðünü ve patlamaya hazýr hisse tespit ettiðini söylerdi. Ben de ondan esinlendim.
Þov yapmak için deðil ama çok dayak yemekten ve aþýrý garantici oluþumdan dolayý sisteme girdiðim koþullar çok aðýr… O yüzden çok senet yakalayamýyorum.
Mesela sizin gösterdiðiniz SüperTrend indikatörü neden bana yeterli gelmez diye soruyorum kendime… Sadece tek indikatör kullanmak sizin dediðiniz gibi avantaj da olabilir… O zaman da baþka sorular geliyor aklýma;
SüperTrend indikatörüne yakalanan senetlerden hangisi boða piyasasýnda? Boða Piyasasýnda olan senetlerden hangisinin StochRSI deðeri yüksek? StochRSI deðeri yüksek olanlardan hangisinin MACD deðeri 0 ekseni üzerinde? Bu þartlarý saðlayanlarýn hangisinin sýkýþmasý daha fazla? Seçenekleri art arda sýralayýnca sanýrým elde bir kuþ kalmýyor… :)
Hocam kurgularýnýz yanlýþ deðil. Sonuçta düþen bir hissede istediðiniz algoyu kurun açýða satýþ opsiyonu olmadýkça kazanamazsýnýz. Kazanç için ya yukarý trend gerekli, ya da makul büyüklükte bir yatay salýným hareketi. Algo ile bu durumda kârý maksimize eder, zararý minimum tutarýz. Aþaðý giden bir fiyattan algo ancak bizi hasardan korur zaten.. O sebeple, taramalar yapýp yukarý potansiyel gördüðünüz hisselere algo kurma mantýðý size daha çok kazandýrabilir.
Bollinger bandýndaki her sýkýþmanýn yukarý yönlü patlamaya neden olmayacaðýný zaten bildiðiniz için o konuda yorum beyan etmem anlamsýz kaçar.
Anladým hocam o zaman ben Matriksle tekrar bir görüþeyim. Algoritma (robot) kurma konusundaki videolara da bir göz gezdireyim anlarsam ne ala :ok:
Bu arada hocam normal Matriks Gold Veri Terminalinde robot kurulabiliyor mu? Bilginiz var mý? Bende Matriks üyeliði var ama dediðim gibi hiç bir özelliðini kullanmýyorum...
Matrikste ikili dip, üçlü dip, tobo, düþen kýrýlýmý, yükselen üçgen, yükselen flama gibi formasyonlardan yeni onay almýþ olanlarý listeleyebilir bunlar üzerinde de algo kurabilirsiniz. Yani alternatif bol.
Matriks'te formasyon filtresini kullanmayý bildiðinizi varsayýyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=_JVgHnkDqBM
https://www.youtube.com/watch?v=e5m9lw9fryk
Bunlarý izleyeceðim þimdi
Portföyün 1/15'i ile THYAO'da, 1/15'i ile de TUPRS'ta algo trading'e baþladým.. Gidiþatý izleyip miktarý ve hisse sayýsýný artýracaðým zamanla.
Supertrend indikatörü "al" verince "al", "sat" verince "sat" þeklinde kurulan bir algo. Zaman aralýklarý ve parametrelerini yaptýðým optimizasyon testleri ile belirledim. THYAO'da 20 dk'lýk heikin ashi barlarýna ve kapanýþ yerine heiken ashi açýlýþ fiyatýna dayalý bir sistem ve 54-1 parametreli. TUPRS'ta da ayný sistem ile ancak 10 dk'lýk zaman aralýðýnda 77-2 parametreli.
Sistemin verimliliðini haftada bir ve ayda bir ölçeceðim ve ona göre tekrar optimizasyon yapabilirim.
Allah utandýrmasýn. Amin.
Evet bunlara EREGL ve BIMAS da eklendi. Her birinin zaman aralýklarý ve parametreleri farklý. Toplamda hepsinin portföy aðýrlýklarýný da artýrdým. Toplam portföyün %42'sine tekabül ediyor bu. Yalnýz bunu derken bu meblaðlarý THYAO, TUPRS, EREGL ve BIMAS'da kullanýlacak þekilde alým satým lotlarýný ayarladým demek istedim. Henüz hiç birinde kurduðum sistem 'al' sinyali vermedi, algoritmalarý baþlattýktan sonra. Bu nedenle algoritmalar tarafýndan henüz alýnan bir þey söz konusu olmadý.
Bu arada ALMA (Arnaud Legoux Moving Average) indikatörünün heikin ashi barlarý bazlý kapanýþ fiyatlarýna göre yaptýðým testlerde SuperTrend kadar istikrarlý sonuçlar verdiðini gördüm. Biraz daha detaylý backtest yapacaðým. Supertrend'den daha verimli olduðuna inanýrsam sistemi ona göre de kurabilir, ya da her bir hisse için ayarladýðým lot alým satýmlarýnýn yarýsýný ALMA'ya yarýsýný Supertrend'e göre iþleme sokabilirim.
ALMA'nýn THYAO'daki testlerimin sonuçlarý iyi çýktý. Biraz da diðerlerinde test yapacaðým.
https://i.hizliresim.com/pst1oxu.png
Hocam;
Metastock’ta THYAO’da 5dk. periyot için örnek bir Expert Advisor yazdým. Sistem 1 No’lu çember içinde 6 adet art arda YEÞÝL (AL) oku oluþturmuþ durumda. Sistem 2 No’lu çember içinde 4 adet art arda KIRMIZI (SAT) oku oluþturmuþ durumda. Robot kullanmayý ve koþul yazmayý tam olarak bilmediðimden soru sormak istiyorum.
Sistem ; art arda gelen yeþil oklardan (6 adet) sadece ilkini mi esas alýr? Yoksa sinyallerin art arda gelmesiyle 6 kez mi AL yapar? Ayný þekilde art arda gelen kýrmýzý oklardan (4 adet) sadece ilkini mi esas alýr? Yoksa sinyallerin art arda gelmesiyle 4 kez mi SAT yapar?
Sadece ilk sinyalleri esas alýyorsa sorun yok. Þimdilik aklýma gelenler bunlar hocam.
Bir de hocam robotu durdurup manuele geçebiliyor muyuz?
Hocam kusura bakma, dün akþamdan beri ilk defa hissenet'i açtým ve mesajýný yeni gördüm.
Metastock'u bilmiyorum. Ama Matriks IQ'da kurduðun robotlarda "sýralý iþlem yap" þeklinde bir opsiyon þartýný ekliyorsun. Bu durumda iþlemleri sýralý yapýyor, al-sat, al-sat þeklinde. Tabii ki koþullar oluþtukça. Arka arkaya al yapmaz.
Robotlarý her zaman duraklatabilir ya da durdurabilirsin. Duraklatýrsan, sonra tekrar çalýþtýrabilirsin ayný parametrelerle. Durdurursan devre dýþý kalýr, tekrar robot kurmak zorunda kalýrsýn.
Yok hocam Metastock'ta robot kurmak yok. Elimde robot platformu olmadýðý için robot kursam nasýl sonuç alýrým diye örnek verdim kendime, deneme yaptým yani. Aklýma yatan yatmayan bir þey var mý diye ondan sordum. Saðolun verdiðiniz cevaplar için. Sistem kurmama yardýmcý olduðunuz için ve cevaplarýnýz için çok teþekkür ederim.
2 gündür çalýþan algoritmalar BIMAS haricinde beni iþleme sokmadý. BIMAS'ta da 2'þer defa iþleme giriþ ve çýkýþ iþlemi yaptý ve bu iþlemler sýrasýnda fiyat belli aralýklarla yatay seyrettiði için iþlemin birisi kârlý, birisi zararlý þekilde gerçekleþti, toplamda ise cüz'i bir zarar üretti. Yatay pozisyonlarda zaten beklenen bir þey bu. Bunun toplam portföye komisyonlarla beraber etkisi -% 0.02 civarýnda. Þu anda THYAO, TUPRS, EREGL, BIMAS, ASELSN ve PGSUS'ta algoritmalar çalýþýyor. Düþen endekste genelde pozisyona girmeden ve herhangi bir hasar almadan yola devam ediliyor. Bu robotlar için ayrýlan toplam portföy yüzdesi (henüz hepsi nakit seyretse de) % 81,8 civarýnda. Yalnýz portföydeki 5 hissedeki aðýrlýklar eþit deðil. Aðýrlýklarýn daðýlýmýný günlük iþlem hacimleri büyüklüklerine göre yapmýþ durumdayým. Kalan kýsmýný da daha küçük oranlarla baþka hisselerle dolduracaðým.
Seçilen hisselerin seçim mantýðýný tam anlamýyla temel deðerler oluþturmuyor. Daha çok algoritmik trading'e uygun, portföy yapýma uygun belli bir derinliði ve hacmi olan hisseleri seçtim. O anlamda herhangi bir yatýrým tavsiyesi içermez.
2 günlük iþleyiþ genel randýman hakkýnda pek bir bilgi vermeyecektir. En azýndan 1 ay gibi bir süre sonrasý daha anlamlý bir performans karþýlaþtýrýlmasý yapýlabilir.
Strateji olarak algoritmik trading'e baþlamýþ olmayý kendi adýma doðru buluyorum.
Karþýlaþacaðým negatif durumlar olacak..
Mesela sadece düþen ya da dar bir aralýkta yatay seyreden bir piyasa olursa, sistem anlamlý bir gelir üretmeyecektir. Bu dönemi en azýndan hasarsýz atlatmýþ olmakla tatmin olabilecek miyiz? Burasý önemli.
Ýkincisi, mevcut fiyat hareketlerine göre yapýlmýþ optimizasyonlar (kullanýlan zaman aralýklarý ve periyot parametreleri) bundan sonraki fiyat hareketlerinde ayný verimliliði saðlayabilecek mi? Her hissede ayný standartta çalýþan bir algoritma kurmak imkansýz, zira her hissenin volatilitesi ayný deðil. O sebeple her hissede ayný sisteme dayalý bir algoritma kursak bile kullanýlan zaman aralýklarý ve periyotlarý ayný olmayacak, en azýndan piyasa belli, sakin bir ritme kavuþana kadar. Þu anki piyasanýn kalp atýþ ritimleri normal deðil. Bunu da zamanla þartlara göre tekrar optimize ederek dengeleyeceðiz. Bu zaman aralýðýnda sonuçlar nasýl olur kestirmek zor. Ama bu bir süreç ve süreci iyi yönetmek de yine kendi elimizde.
Umarým emeklerinizin karþýlýðýný alýrsýnýz hocam, can-ý gönülden baþarýlar dilerim
https://i.hizliresim.com/l6qb535.jpg
Endeks bir önceki destek yerini aþaðý kýrdý. Þimdi önemli bir karar bölgesinde.
Hocam sorularý taksit taksit soruyorum kusura bakmayýn düþündükçe uðraþtýkça aklýma geliyor. Sinyal bar içinde mi geliyor yoksa sinyalin gerçekleþmesi için bar kapanýþý mý bekleniyor robotta?
Kuracaðýn robota, kullanacaðýn sisteme baðlý.. kalýcý sinyal istiyorsan sabit bir deðer seçmelisin kapanýþ ya da açýlýþ gibi. geçici sinyal ile iþlem yapma ihtimalin de var, o zaman baz aldýðýn indikatör çizgisi ne ise onu yukarý ya da aþaðý kýrdýðý anda iþleme girer, ama bu tip seçimler risklidir. barýn sabit bir deðerini almak daha saðlýklý. çoðunluk bar kapanýþ deðerini alýr, ben açýlýþ deðeri ile çalýþýyorum, daha erken yol almak için. Ama kod yazanlar genelde close ifadesini yani kapanýþý kullanýyorlar.