Ben de befas fonlarini gormeye basladim allianzda.
https://eksiup.com/p/f9533271kae7
Printable View
Ben de befas fonlarini gormeye basladim allianzda.
https://eksiup.com/p/f9533271kae7
4,5 yıldır bes hesabım var, hesaba yatan tutarları o günkü kur üzerinden hesapladım toplamda 8bin dolar yatmış bugüne kadar.
mevcut hesabım ne kadar olmuş diye baktım güncelde sadece 6,6bin dolar ediyor. :) buyrun buradan yakın. (devlet katkısını dahil etmedim zaten toplam hakediş çöp gibi bir şey)
üstelik şirket anlaşmalı olduğu fon kesinti giderleri v.s. çok düşük bir bes hesabı.
bu hesabi altına göre yapsam sanırım ancak yarısı kadar olurdu yatırılan tutarın.
şirket katkısı diye ödüyoruz ama kendim kenara altın atsam şirketin katkısına ihtiyacım olmayacak gözüküyor. şirketin benefiti bu durumda anlamını yitiryor.
Basta cok dikkat etmemistim, sonrasinda hisse ile altin agirlik yapmistim.
Benim bes faizsiz diye mi bilmiyorum ama dogru duzgun fon secenegi yok.
Bu is benim icin besten cikip artik sirketten aldigim benefitleri sorgulamaya itti, bundan sonra is teklifi alinca mevcuttaki benefitleri dikkate almamaya karar verdim.
befasta mevcut fonlarınızın getirisini diğer ürünlerle ve fonlar ile kıyaslayın derim.basit bir arayüzü var otomatik olarak fonunuzu yatırım araçları ile kıyaslayan tablo çıkıyor.ayrıca fonun getiri sıralaması o gruptaki diğer fonlar arasında kaçıncı olduğu falan.ona göre değişiklik yapabilirsiniz.
yalnız getiriye o şekilde bakmayın mesela son zamanlarda altın ondan sonra da döviz ciddi yol aldı.ons altın 2000i geçemiyor uzun bir süredir.dolar 5 civarından önce epey dinlenmişti.yani demek istediğim altın önümüzdeki 3 yıl 2000 doları geçemez ise kazancınız az olur dolar buralarda sabitlenirse yine aynı şekil.
beste tek bir fonda olmak bence büyük risk sepet yapıp daha az ama daha güvenli bir kar marjına sahip olmak daha iyi gibi .tabi yine de karar yatırımcının tavsiye olmasın.
Bes uzun vadeli yatırım. Şahsen ben altın fonuna yatırıyorum. Maceraya gerek yok.
Macerayı nakit parayla yapıyorum.
Ytd
Benim 2 bes heabım var birini portföy yönetim şirketi yönetiyor, kıstas olarak mevduatı geçmesini koymuştum. Bu yıl sözleşmeyi yenilerken dövizi kıstas yaparım.
Diğer BES hesabımda son 1-3-5 yılda dövize karşı relatif getiri yapmış fonları koyuyorum portföye. Amacım emeklilik anına kadar max döviz birikimi yapabilmiş olmak. Emeklilik anında ise eurobond ve yabancı temettü hisselerinden portföy yaparak döviz cinsi emekli maaşı hesaplıyorum.
Garantide de befas fonlarına alım yapılmaya başlandı. Ancak fonları seçince şu uyarılar geliyor.
BEFAS Bilgilendirme
Birikiminizin bir kısmını veya tamamını, Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu’nda (BEFAS) işlem gören emeklilik fonlarına yönlendirdiğiniz sözleşmeniz/sertifikanız için;
Fon alım emirlerinde valör süresine kadar nemalandırma yapılmayacaktır.
Yönetmelik maddesinin* ikinci fıkrasında yer alan devlet katkısı ile ilgili kesinti kontrolü işlemi uygulanmayacaktır.
Yönetmelik maddesinin* üçüncü fıkrasında yer alan fon toplam gider kesintisi iade işleminde, BEFAS aracılığıyla alınan diğer şirketlere ait fonlar üzerinden yapılan kesintiler dahil edilmeyecek, sadece sözleşmenizin/sertifikanızın bulunduğu şirketin fonları dahil edilecektir.
Ek fayda(lar) tanımlı olması durumunda, sadece sözleşmenizin/sertifikanızın bulunduğu şirketin fonları üzerinden ilgili ek fayda(lar)dan yararlanabileceksiniz. Şirketimizin kurucusu olmadığı BEFAS fonları ve bu kapsamda oluşan birikimleriniz, ek fayda(lar) hesaplamalarına dahil edilmeyecektir.
Merhaba BES yatırımcıları,
Bir yılı daha geride bıraktık. Ben allianz yaşam BES yatırımcısı olarak yılı nasıl kapattığıma baktım.
Bu arada diğer Allianz yaşam fon getirilerine de baktım.
Son zamanda çok fazla yeni karma fon, yani biraz ondan biraz bundan, kısa vadede getiri sorunu olmayan, orta vadede daha vasat fonlar devreye girmiş. bunları listede güncellemedim.
Bir daha ki sefere inşallah. :)
listede dikkatimi çeken AMF devlet katkı fonu yıllık eksi %13 yani TL bazında eksi %13 getiri var.
Enflasyon %36 olduğuna göre 36+13=yaklaşık %50 fondaki para erimiş. Hayırlı olsun. Devlet katkısı var ama, varlığı tartışılır. :)
Yani Devlet katkısı iyi güzel hoş da, asıl amaç kendi fonlarımızı iyi yönetmek olmalı.
Çünkü oradan pek hayır yok. :yes:
En iyi fonlar AMY, ALR vb değişmedi. Getiri %70-80 bandında.:)
Bkz 2021 getiri sütunu.:)
https://i.hizliresim.com/hsc6u83.jpg
BEFAS açıldığına göre bir bütün olarak fon dağılımı yapabilecek duruma geldik. Sizden bir dağılım alırsak hepimizi için yol göstermiş olursunuz.
Diğer yandan fibanın yönetimine bıraktığınız BES fon dağılım çalışması yılı nasıl tamamladı? Vaktiniz olduğunda orası için de özet bilgi alırsak seviniriz.
Sayın pit alr hayırlı olsun:) merak ettim fed faiz artırırsa bu fondan kalmaya devam edecekmisiniz. Bendeki ağırlığı yüzde 40 fed faiz artırınca azaltıp eurobond tarafını mı artırsam diye düşünüyordum sizin fikirleriniz nelerdir
sayın ozan44, ben bu fonun garanti yatırımdaki benzeri olan GHO - GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ÜÇÜNCÜ DEĞİŞKEN EMEKLİLİK YATIRIM FONU taşıyordum şuana kadar. ALR nin daha iyi yönetildiğini geçmiş performansından görebiliyorum.
Açıkcası portföyümün %80 ni dövizli fonlarda olmasına karar vermiştir son 3-4 aydır. Bu karar sadece benim için ülkemizde dövizin orta ve uzun vadeli düşmesini gerektirecek gelişmeler olursa değişecektir. ABD de faiz arttırımı bizde dövizi arttırıp bu fonun içindeki hisseleri düşürebilir ama ben bu durumdaki döviz artışının hisse düşüşünü aşacağını düşünüyorum. Öyle bir durum için portföyüme eklemek için nakitim kenarda bekliyor olacak. Yani dediğimiz senaryoda ben maliyet düşürmeye çalışıyor olacağım.
Sayin pit,
alternatif olarak, altin fonu ya da eurobondda bekleyip, abd hisselerinde(nasd**, sp500 vs) dususler oldukca kademeli alr'ye de gecebilirsiniz. Eminim dusunmussunuzdur bunu zaten.
Bunu uyguluyorum ben yaklasik 4 yildir ama degerlemeler dusmedigi icin alr'ye gecis yapamadim hic:). kacirdigim firssatlar oldu bu fon ozelinde. Yine de altinda bekleyecegim nasd** ve sp500 dususu gelinceye kadar.
ilk BEFAS iceren fon degisikligimi bugun yaptim
Aliianz BES altinda ALR, AMZ, AMG, ALI, AMR olan dagilimidan AMR'yi cikararak yerine AVR koydum.
Bakalim nasil olacak :cool:
%30 a çıkan devlet katkısı daha genelge yayınlanmadığı için uygulanmıyor.
benim 10 günde yatırdıgım 40k için de bu genelye inşallah kapsamaya içine girer.
bu arada metlife dan çıkmadan befasta fon seçsem kayıp olurmu ?
metlife facia bir yer
Selamlar,
BEFAS fonlarından ben de yararlanmak istiyorum. Ancak bir haberde BEFAS fonlarına yatırım yapılması durumunda yıllar içinde iade edilen bazı kesintilerin iade edilmeyeceğini okumuştum. Şimdi aynı habere ulaşamıyorum. Konuyu bilip açıklayan olursa çok makbule geçer.
ANE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Şu Befası 2021 başında açsalarmış AVR - AGESA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. TEKNOLOJİ SEKTÖRÜ YABANCI DEĞİŞKEN EMEKLİLİK YATIRIM FONU alınırmış ama nasd** bu kadar primliyken almak cesaret ister gibi.
Yaş 29.
Hem kendim hem eşim için BES planı başlattım :)
FEF-%50
ALR-%30
FEO-%20
Saygılar..
BES tarafında bu befas ile birlikte rekabetçilik baya arttı ve daha da artacak. 2 hafta önce spk bülteninde garanti emeklilik rekabet edebilmek için 3 yeni fon kurmak için onay almıştı.
https://www.spk.gov.tr/Bulten/Goster?year=2021&no=65
bes te yeni kabul edilen kanuna göre evlenme, ev alma, eğitim vs. de birikimin yarısını ödenecek diyor. şimdi benim bildiğim çıkmak istediğinde kesintiler kesilince kalanının tamamı ödeniyordu. şimdi bu kanunla artık besten tamamen çıkamayacakmıyız? 56 yaşa kadar kesin beklenecekmi?
Zorunlu bes teki arkadaşlara tavsiyem fonlarınızın zorunlu değerlendirilen kısmı getiri getirmiyorsa , yaşınız kurtarıyorsa 10 yıl 56 yaşı ve girişiniz 3 yıldan az ise devlet katkılarınızdan vaz geçip hesabınızı kapatıp yeni Beş hesabı açmanızdır. Dikkat etmeniz gereken yeni açacağınız Beş in planında yutdışı fon ve teknoloji vs fonlarının seçilebileceği bir plan ile açmanızdır.
uzun vadede vaz geçtiğiniz devlet katkılarını kazanırsınız. Ama kazanç getirmeyen ve zorunlu beş te zarar eden fonlarda paranız biriktikçe vaz geçmekte karar vermek zorlaşacak.
SM-C9000 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Devlet katkısıdan vazgeçmiyor aslında. Zorunlu Bes te biriken parayı normal Bes e aktardıgında yine devlet katkısı alacak. Değişen birşey yok. Sadece yıllık limitin üstünde olursa alamaz. Zaten zorunlu bes te yıllık tutarı geçen birikimin olması zor şimdilik. 12-15 bin filandır sanırım.
M2007J3SY cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bu bes işini hem teoride hemde pratikte uygulayarak baya çözdüm. ilk araştırmalarım sonucunda karlı bir yatırım olduğunu düşündüm. özellikle doğru fonu seçip devlet katkısını alırsan baya karlı oluyorsun diye düşündüm. sonra kendimce excell de modellemeler yaptım. devlet katkısının tamamını almak için 2020 yılında ek 30bin tl bile yatırdım. tabi öğrenme işi bitmiyor. devlet katkısının %25 olmasının hiçbir önemi yok çünkü bu katkıyı siz istediğiniz fonda değerlendiremiyorsunuz. devlet tahvilinde bağlı. şu sıralar negatif getirisi var. gerçi pozitif getirisi olsa ne olacak enflasyonun altında kalmış hep. En büyük tuzak devlet katkısına dokunamıyorsun. O zaman anlıyorsun reklamlarda neden %25-30 devlet katkısı var gelin çok karlı diye bağırdıklarına. Bedava peynir fare kapanında olur ancak. Anlamış olduk. İkincisi fonların getirisi. Otomatik besi söylemiyorum bile tam bir felaket. Doğru düzgün fon yok. Normal bese bakınca ordada eli yüzü düzgün bikaç fon dışında doğru düzgün fon yok. Yatırım fonlarındaki hisse fonlarıyla besteki hisse fonlarını kıyaslıyorum yatırım fonlarındaki hisse fonları bes fonlarına nal toplatıyor. Arada istisnalar var ama kahır ekseriyet bu yönde. Bes te rekabet yok her ay düzenli gelir var. Fon yöneticisi üzerinde baskı yok. Zaten paralar geliyor. E ben 15-20 yıl ödeme taahhüdü vericem parayı oraya bağlıyacam karşılığında yatırım fonlarının bile gerisinde kalacaksın. Şuanki haliyle bes kötü bir yatırım enstrümanı
Onun yerine %50 eurobond %50 bist 30 da temettü veren 6-7 hisseli bir portföy yapsanız ki geriye dönük yapıp hesapladım bese nal toplatırsınız.
Şuan minumum ödemeyle bese devam ediyorum. 10 yılım dolduğunda sistemden uygun zamanda çıkacağım.
Ben besi ana emeklilik planım olarak görmüyorum, emekliliğime tam 10 yıl var. Bu yılda zorunlu tasarruf ile döviz cinsi fonlarla maksimum miktarda bir portföy büyümesi yakalarsam parayı topluca aldığım da eurobond ve temettü hisseleri alıp sürekli nakit akışı sağlarım diye hedefliyorum. Bes ödemem aylık gelirim içerisinde büyük bir rakam oluşturmuyor. Devam eden 2 bes hesabımda da 2022 nin tüm aylık ödemelerini topluca yaptım. Bundan sonra yapacağım her ödeme 2023 e ait borcumdan düşecek.
Bes'teki %30 devlet katkısı güzel oldu.
%10-15 lik stopajlarda ilerki dönem de kaldırılsa çok güzel olurdu