Yok dostum son kapanis itibarıylA 23 kusur.
Printable View
bir dükkanı veya evi düşünün bu gayrimenkuller kira getirisi ile kendini kaç yılda amorti edebiliyor...örneğin 250 bin tl lik bir ev halihazırda bizim buralardaki kira getirisi aylık 1 000 tl dir...o halde yılda 12 000 tl getirisi var....250 bin tl yi ise 20,8 yaklaşık olarak 21 yılda kendi amorti ediyor...demek ki bu evin fk sı 21 dir diyebiliriz...
şimdi kafeini ele alalım...ödenmiş sermayesi 18,9 milyon tl dir...6 aylıklarda 5,2 milyon kar getirmiştir...bu kar ile kabaca yıl sonunda 10,4 milyon kar getirecek dersek ( ki şirketin beklentisi de 10-12 milyondur ) o halde şu anki fiyatı 6,40 olduğuna göre : 6,40*18,9 =120,96 milyon (piyasa değeri) /10,4 (yıllık karı ) =11,6 fk ortaya çıkar...
eğer bazı sitelerde fk 23 olarak gösterilmiş ise bu 6 aylığa göre yapılmış hesaptır..bunu yarıyıla bölersek bu 23 rakamı 11,5 a denk gelecek ki benim hesap ile örtüşmektedir...bu durumda diğer sektör hisselerini de o şekilde ikiye bölmek gerekecek...tabi onlar da 6 aylığa göre hesaplanmış ise ???
birazdan link ,kront,logo,aselsan gibi hisseleri kafein ile fk yönünden bir karşılaştırma yapmaya çalışacağım...yarım saatlik bir işim var onu halledeyim küçük bir çalışma yapayım..
üçüncü ve dördüncü çeyreklerde iş güvenliği ile ilgili yazılımın karı da yansımaya başlayacaktır...malumunuz geçen gün paylaşmış idim bu uygulama 01,07,2018 tarihinde başlamış idi...şirketin yıllık 6 milyon ,çeyreklerde ise 1,5 milyonluk bir kar beklentisi var bu uygulamadan...
diğer bir uygulama da OBİ (orta ve büyük işletmeler) e yönelik başka bir yazılımdan ise 2019 yılında 8-9 milyon tl lik bir gelir beklentisi de var...aşağı yukarı çeyreklerde 2,00-2,25 milyonluk bir kar beklentisi var...
2018 ikinci çeyreklerde tam 4 milyonluk bir kar oluştu...2019 yılında 1,5+2,00 =3,5 milyonluk net kar artışı beklentisi var...o durumda 4 milyon gelen karların yerine 2019 yılında 7,5 milyon kar gelme ihtimali olur...2019 yılı toplamında ise 30 milyon tl lere varabilecek kar potansiyelleri oluşur...
şirketin ayrıca 2019 yılında satışa hazır gelecek yazılımları da var..ayrıca yurtdışına açılma planları var..ayrıca uluslararası şirketlerin bazı yazılımlarının da disbütörlüğünü yani satışını da üstlenmiş...
bardağın dolu olan kısımları bunlardır...boş kısımları ise galip ve verusa faktörüdür...
tabi bunların hepsi kesin olacak diyemeyiz...sadece potansiyeldir diyebiliyoruz..artık bu potansiyelin ne kadarı gerçekleşebilir ??? onu bilemiyoruz...halihazırda bizim takip etmemiz gereken bilançoları vede sektör ile ilgili gelişmelerdir...bunlarda sıkıntı olmadığı sürece mantık hissenin tutulması gerektiğini emir eder...kısada zaman zaman düzeltmeler yaşansa dahi sonuçta çıkış yapması lazım diyor mantığımız....
Somut gerçeklerle hareket edersek ilerde bu topik ağlama duvarına dönmez herkes kazanır.
şimdilik böyledir...yanlız ilk çeyrekte 1 milyon kar varken ikinci çeyrekte tam 4 milyon kar oluşmuş...yazılım şirketleri genelikle bağladıkları müşterilerinden belli süreler ile yazılım ücretleri alırlar bu ücretler düzenlidir..örneğin çalıştığım özel hastane kullandığı program karşılığında her yıl yazılım şirketine bir ücret verir...bu ücretler yazılım şirketlerine düzenli gelir getirir...
hesaplar yapılırken genelikle sonraki çeyreklerde de aynı miktarları getireceği hesaplanır...bir şirketin son bir iki yılı bilançosu incelendiğinde gelirlerin düzenli dağılım gösterip göstermediği rahatlıkla gözlemlenebiliyor...şu anda kadar kafeinin ilk çeyrek verisi vede ikinci çeyrek verisi var elimizde...öncekileri bilmiyoruz....
ama şu anda ilk etapta sizin söylediğiniz doğrudur...yanlız borsada şimdiki veriler fiyatlanmaz ,gelecekteki beklentiler fiyatlanır...eğer bir şirketin gelecekteki gelirleri artacak ise o şirketin fiyatlanması başka olur...gelirleri azalacak ise yine farklı fiyatlanmalar gerçekleşir....
Son cumlenize aynen katılıyorum. borsada beklentiler satın alınır amma olusmazsada burası ağlama duvarina doner😁
Benim düşüncem arz sonrası hisse iskonto smartiks ve bilancoyu satın alarak 7.82 tepeye geldi ve 5.52 ye döndü suan 6.40.burda spegin aklını okuyamayiz ama belli gerçeklerle kendimizi koruyabiliriz.
Arzdan bu yana(inorganik büyüme haric)müşteri tabanını büyütmeye ilişkin bir ihale alınması vs.haber yok niçin yok?ben bunu sorgularim.
Yaklasik bir ay sonra 3 c.bilanco satın almaları başlar bilanço ne gelir bilmiyoruz ama bunun yanında organik büyüme ye ilişkin kap haberleri gelirse beklenti dışı olasi bir bilançoda bile bizi uzemezler. YTD