https://twitter.com/PiyasaRehberi/st...80688805720065
Printable View
94 ve 01 krizlerinde tarikatlar yonetmiyordu TRyi. Su anda yonettikleri de tartisilir.
Surekli EMCI ornegini verdim; nedeni o kadar basit degil aslinda: EM veya 3. dunya diyelim; bu tip ulkeler icin gelismis ulkelerdeki kurumlar ekonomik model ve yontemler tasarlamis. Gunumuzde cogu EM iyi kotu bunlari takip ediyor. Kore gibi, Singapur gibi lig atlayabilenler de oluyor bu ulkeler arasinda ama lig atlayamasaniz da en azindan uc yilda bes yilda bir kirilip dokulmeden yolunuza devam edebiliyorsunuz. 2001-11 dervis donemini hatirlarsaniz...
TR, Arjantin gibi ulkeler bu yontemleri uzun sure izleyemiyor; bir sure izlese bile bir sure sonra birakiyor; cunku bu ulkelerde yasayan insanlarda bazi egilimler belki kulturel belki genetik nedenlerle bir hayli guclu. Insaattan vuracagi voleyi goren Turk hemen kat cikmak istiyor, lux almak sov yapmak istiyor. Bugun insaat olan seyin adi dun de hayali ihracatti. Turk bu gudulerine karsi koyamiyor. Turk bu konuda kendini gelistirmeye baslayabilecegi gelismislik seviyesinden bile maalesef cok uzak. Boyle olunca da sonuc kacinilmaz oluyor.
Bu dediklerimi anliyorsaniz bu ulkede size yer olmadigini da kabullenmeniz gerekiyor. Turk’un genleri, kulturu, ulkesi bu. Tarih boyunca Anadolu tipki baska ulkeler gibi cok defa el degistirmis. Bir sonraki el degistirme eger olursa en az o zamana kadar Turkun duzeni bu sekilde devam edecek.
Benim bildiğim ispanyanın ve italya durumu zaten parlak değil o borç batarsa başka şeyleri tetikleyebilir. Açıkcası ortaya hala arabulucu girmemeside garip.
İşin sonunda şu var teorik olarak Türkiye ekonomisi dünyada %1 değil diye biliyorum. Ama trumpun ekonomik bir krizi tetikleyerek siyaset yürütmeye çalışması tüm devletler için risk barındırıyor ve rakamlarda mutlaka bir karşılığı olacaktır. En basitinden italya maliye bakanı iyiki eurodayız bizimde başımıza benzer bir olay gelebilirdi diye belirtmiş.
Not : bu yazdıklarım bizim hatalarımızı affettirmiyor.
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.