Originally Posted by
rxpu
Bu aslında bankaların kredi verdikleri müşterilerinin kredilerinde geri dönüşleri aksadığında kredi karşılığı verdikleri teminatları iskontolu olarak bozma girişimi.
Yani banka diyor ki , ey inşaat şirketi bana kredilerini geri ödeyemiyorsun, teminat verdiğin ama satılamayan gayrimenkulleri bana devredeceğine daha verimli bir yola gidelim , sen o gayrimenkulleri iskontolu olarak satmayı kabul et , o iskontoyu bana ver ben de faizin içine gizleyeyim. Böylece hem fiyat kırdığın anlaşılmaz ve piyasayı düşürmemiş olursun hem de faiz tüketici gözünde düşük gözükür. Biz müşteriye aylık %0.98 faiz uygularız ama kendi aramızda aylık %2'ye göre hesaplarız aradaki farkı da banka olarak yapacağın iskonto olarak ben alırım.
Durum bence bundan ibaret. Yani bu örtülü bir teminat bozma operasyonu.
NOT: Banka bütün gayrimenkulleri bozup kendi üzerine geçirse ve satmaya kalksa bir anda hem fiyatı çok düşürmek zorunda kalacak hem de kendi işi olmayan bir sürü detayla uğraşmak zorunda kalacak. Bankalar da gayrimenkul arzını çok arttırarak fiyatı bir anda düşürmek istemiyor zira o zaman teminat boşluğunu tamamlayacak ek kaynak bulamayabilirler.
Düşünsenize X bankasının elinde teminat olarak duran 100.000 gayrimenkulü arz/talep koşullarında piyasaya arz ettiğini. Arz sabitken talep aşağıya gidiyorsa fiyat ta lineer bir çizgi olarak aşağıya çakılacaktır.