Ben şu anda yapılması beklenen 1950 TL yi sırf kira olarak veriyorum :(
Printable View
mesele asgari ücretle geçinebilme meselesi değil mesele üretim ekonomisi olmayı gerçekten istiyormuyuz ? üretim ekonomisi olmak için önce bir ayakkabıyı 10 sene giyip sonra hak ettiğimizde takım elbise alınabileceğinin farkındamıyız ? romantizm ile üretim devi olunsaydı yunanistan olurdu sirtaki yap tabak kır
daha düşüğüyle bursla yaşadım iki sene.
ama konunun bunla alakası yok. 10bin tl alıp geçinemeyen insanlarda var. para harcamayı bilmeyen.
ekonomi hem bir bilimdir hemde hayatın gerçeklerine dayanır, duyguyla yaklaşırsanız zararlı çıkarsınız.
80 milyonluk ülkenin her yerinde aynı asgari ücreti bütün vasıfsız işlere uygulamak popülizmdir. sivasın kazasındaki adam beşiktaştaki ile aynı maaşı alıyor bu kısmı bile saçmalık...
benim örnek verdiğim call center iş ilanında iş ilanı bile almanca veya ingilizce yazıyor yurtdışı müşterileri olan bir firmanın call center departmanı yani sıradan bir iş değil burada bile teklif edilen maaş şu anda havada uçan asgari ücret tekliflerinden biri ! ve bu işe bile 100 den fazla kişi başvurmuş dil bilmeyen heralde rezil olmak için başvurmaz diye düşünüyorum :)
Ben de sahibinden de dükkan ve ev fiyatlarına bakıyorum. 700 istenilen dükkana 400 teklif ettim. Adamla sohbete başladık mesajlaşma olarak. 2,750 kira getirisi var. Eski kiracı. Kısa öz söyleyeyim : 400 den yukarı çıkmadım. "Bekleyip görelim varsa elinizde daha iyi veren buyrun ona verirsiniz ben de her ay (400 için) 7.000 TL mi almaya devam ederim" dedim. Adamın içi gitti. Şunu net söyleyeyim 450-475 versem anında tapudayız. 10 ay beklerim zaten o kadar faiz toplarım 10 ay sonra da 440 tan öpe koklaya alırım.
Alamazsam da sağlık olsun. Daha neler düşecek neler.
Not: Düşecek derken aslında fiyatlar normalleşecek. Paranıza sahip çıkın.
tabi birde arz talep dengesi bozukluğu var. herkes üniversite okuyup ofiste çalışmak isteyince o tarz işlerde kalifiye elemanlar dahi çok yüksek maaş alamıyor çünkü çok fazla insan var.
daha önce de yazmıştım bu durumun tam tersi olarak, torna kaynak ustası tarzı ara elemansa bulunmuyor. benim gördüğüm kalifiye en genç torna ustası 40+ yaştaydı. o yüzden bu insanlar şuan avaraj mühendisten falan fazla maaş alıyorlar.
ayrıca katma değeri düşük işler yapan bir şirket mühendiste olsa çok veremez. ama kendi markasını üretip satabilen şirket verebilir vs.
sonuçta biz işin semptomuyla uğraşıyoruz, sebebine çözüm üreticeğimize.
ekonomi bir pasta ve bir şekilde paylaşılıyor. pasta eşit paylaşılınca(hakedilmediği halde) genel refah seviyesi artmaz, pasta büyürse artar. ana gayemiz bu olmalı. tabi hiçbir ümidim yok Türkiye'den o ayrı.