Doviz düşerse, hazineden kur farkı olarak ilave para çıkmaz. Doviz yükselmeye devam ederse birde kur farkı bizim cebimizden çıkacak. tayyip zarı attı.
---
İşin birde yurtdışı bacağı var.
Eğer yurtdışından para getirip faize yatıranada aynı garantiyi veriyorsa, TR ye dışarıdan doviz getirende çok olur. TRye para getireceklerin en büyük riski kur du. TR ye parayı soktuktan sonra kur yükselirse, yükseldiği oran kadar kafadan zarar yazıyordu.
Eğer yurt dışınada garanti verdi ise. Dışarısı için ballı börek. Zaten bedavaya evlerimizi tarlalarımız arsalarımızı alıp duruyorlar. Birde garantili faiz vereceğiz.
1 milyar avro'n var. 15 TL den soktun 15 milyar TL etti. Bankaya %15 faize koy veya devlet tahvili al.
Bir yıl sonra %15 kazancı al git. Şu an avrupada faiz SIFIR a yakın. Ballı börek.
Birde sen girdikten sonra kur düşerse. Avro oldu 10 TL. diyelim. Faiz e ilaveten %33 de kurdan kazandın. Riskin SIFIR. Ballı kaymaklı börek. 1 yıl sonra 1 milyar avron oldu 1milyar 725 milyon avro. Bir yılda %72,5 verdik gönderdik. Ponzi kurgusu saadet zinciri gibi. Bizim bu adama verdiğimiz fazladan 725 milyon avroyu, yeni gelenlerden sağladık. yeni gelen olmazsa vatandaşa girecek yine. Saadet zincirleri mutlaka bir yerde patlar.
Eğer yabancıyada bu garantiyi verirse, bu tür bişeyin olması doğal olurdu. Tabi böyle bir şeyde vatandaşa girenin çıkanın hesaplanması lazım.
Doviz girecek ama sonuç. Yabancı hiç üretmeden, her yıl sırf faizden milyarlarca doları götürecek, o para vatandaşın cebinden çıkacak. "Faiz vermeyen tayyip", tonla faiz verecek.
Doviz düşünce enflasyon düşecek vatandaş oradan kazanacak ama bu seferde ithalatçı kimliğimiz kemikleşecek. Hani ithalatı yok etmek için dovizi çıkarıyordun. Aynı cari açık devam edecek. Şu anki sorunu bir kaç yıl daha ötelemiş olacak ve o gün geldiğinde vatandaşa giren çok daha büyük olacak. Bu aradaki yıllardada vatandaş mutlu olacak. Aynen akp nin ilk 10 yılında olduğu gibi. O 10 yılın hesabını şimdi ödüyor millet. Oy verende vermeyende, görende kör olanda.
Bir oyun daha oynadı. Sonucunu deneyip yanılacak görecek, nasıl olsa hata yapınca ki hep yapıyor giren vatandaşa giriyor.
Konuşmak için erken yaw. Yabancıya garanti varmı henüz bilmiyorum. Ama verirse kısa vadede iyi sanırsınız yanıltır, uzun vadede acaip kötü olur. 2006 dada gören bir tek ben vardım, olacakları yazıp durdum(platoda). Millet anca gördü.