Originally Posted by
hellistheothers
Hocam yanlış anlamayın ama fonlar al-sat yapılırsa bence işin mantığı kayboluyor. Endeksin doyduğunu satış geleceğini, ya da dibe geldiğini alım geleceğini bilmek yani trade ederek para kazanmak mümkünse ( ki bunu beceri ile yapabiliyorsa insan ve elbette bu mümkün olabilir ) zaten fon yerine viop da alım satım kontratı ile fondan kazanılacak olanın 10 misli kazanılırdı. Ya da hisse alınıp satılıp aynı getiri elde edilir. Ama yatırım fonu almak zaten know-how'ı satın almak, riskleri başkasına yüklemek bir anlamda.
Fonları ( başarılı ve bist100'ü geçebilenleri) alıp, satmamak gerek kanımca, başarısında muazzam bir değişim olmadıkça ( dışsal nedenlerden kaynaklanmayan ). Ama belki şu yapılabilir. En fazla biriktirmeler belki sadece gevşemelerde yapılabilir.
Ben yaklaşık 3 yıldır TKF taşıyorum mesela. Bu dönemde getirisi %150 civarı olmuş tefaşa göre ama ben artırımları sadece endeksin kırmızı olduğu günlerde yaptım ve hiç satmadım. Toplamda benim getirim %176 olmuş maliyetten hesapladığımda. Ama tefaştan rakamlara baktığımda endeks çıktığında hisse fonların yatırımcısı artıyor, düşünce azalıyor, tersi olması gerekirken. Bizim endeksimiz 37 yıldır 0.5 cent ve 5 cent arasında oynuyor, eninde sonunda salıncak gibi aynı yere dönüyor hep dolar bazında . Endeksin üstünde fonların relatif yaptığı cebe kalıyor sadece zaten. bist 100 ile aynı getiriyi yapan fonlarda uzun vadede dolar bazında hiç bir şey getirmiyor. Endeksi geçenlere girip, satmadan beklemek lazım kanımca.
Ben bütün içtenliğimle söylüyorum bist100 -2% yaparken -1% düştüğü zaman bendeki fon seviniyorum.. bist 100 %3 yaparken benim fon %2 yaptığında sinirim bozuluyor. Çünkü yıllardır şunu gördüm, cebime kalan sadece endeksten fazladan yaptığı getirisi, çünkü endeks geliyor gidiyor, eninde sonunda aynı yerlere hep dönüyor. Bütün dünya göçerken bırak göçsün o da, bir tık, bir nebze herkesten az düşse yeter.
TKF fonu mesela , aylık ortalama %2-2,5 geçmiş endeksi. En ortalama senaryo ile bist100 5 yıl sonra yine burada 110,000 de olsa.( on kere düşse çıksa ama sonunda yina buralarda olsa ) aylık %2 den yıllık 24 , 5 yılda %120, bileşikte %140'ı aşan getiri yapar, endeksin hiç çıkmadığı senaryoda dahi. Ki bunun içinde 5 yıllık enflasyon, o kadar şirket büyümesi vs. var. Yine de aynı yerde kalsa diye hesaplıyorum.
Bence temel strateji şu olmalı. Benim stratejim bu en azından.
1. Doğru hisse fonu al ( Asla sıradan endeks kadar getiren pasif yönetilen değil, endeksi düzenli geçebilen )
2. Asla satma. ( Çünkü cingözlük yapıp artık endeksin burası zirvesi demek akıllıca olmaz, büyük dalgalar kaçabilir, kimse zirveyi , dibi bilemez )
3. Endeks çıkarken izle, endeks her düştüğünde biriktir. Az düşerse az ekle, daha çok düşerse daha çok ekle.
4. Fonun rakamsal getirisine bak ( normal getiriye değil, bist100e göre getiriye ), içeriği ile ilgilenme. Yani hatice değil netice kısmı ile ilgilen. Ancak düzenli olarak fon yöneticisinin değişip değişmediğini kontrol et. Değiştiyse performansı takip et, düşerse fonu değiştir. Başka iyi olana geç.