Kendi notlarımda, q1=10,3, q2=8 milyon...bakarım tekrar.
Printable View
Daha önce belirttiklerimi teyit eden bir bilanço olmuştur: Firma, geri döndürülemez şekilde gelişmesine devam ediyor.. (@bildiğimiz riskler bakımından..).
son 3 yılda şu olay olmasaydı daha farklı yerde olacaktık: 3 yıl önce FDAden aldığımız ihtar yazısı dolayısıyla bekletilen FDA süreci.. UVdir Devada olanlar biliyor ki yakın zamanda onu aştık (FDA firmadaa yaptığı son denetimde gayet temiz bir denetim sonucu vermişti) ve 11-12 tane molekülde ABD ve bir çoğunda 1den fazla sayıda ruhsat içeren inceleme bekleyen ruhsat başvurumuz var artık. ABD pazarından beklentim mütevazi değildir. Ürünlerin pazara sirayet etmesi tabi ki zaman alacaktır. Ilac sektöründe, bir pazara girmek ve pay elde etmek zaman alır ama çıkış ve pay kaybı ondan daha zordur. Yani, bir kez pazarda yer edindikten sonra elde edilen kazanımın geri verilmesi kolay değildir.
Bugün sayın uğurkaptanın verdiği bilgiden de izlemiştik ki firmanın ABD pazarındaki aktivitesi devam ediyor.. rakiplerin birinden patent davas ile itiraz dahi yemişiz..
ihracat : bu çeyrekte de 15 mio usd civarı ihracat yaptık.. yakın bir gelecekte, hammadde ithalat rakamına eşitlenmiş bir ihracat görürüz (=natural hedge) ve kur artışı riski kendi kendine nötralize olmuş olur. not: dövizle ilgili dipnottaki ithalatın bir kısmı makina yatırımıdır.
şu projenin biotech olma ihtimali yüksektir (tek 1 proje için büyük rakam olduğundan dolayı böyle düşünüyorum):
"..............Şirketin 30.09.2023 itibarıyla Tübitak onaylı devam eden 1 projesi bulunmakta olup, ilgili dönemde Tübitak destekli veya Ar-Ge merkezi kapsamında 411.845.191 TL'lik teşvikli harcama gerçekleşmiştir................"
Fabrika yatırımlarını daha yeni bitirmiş olmamıza ragmen 300 mio TL üzeri makina/bina/tesi yatırımı bile yapmışız.. ürün geliştirme yarırımlarına da 600 mio TL üzeri harcamışız. Yatırıma doymayan bir şirket diyebiliriz. Kendi cesameti ile karşılatırdığımız zaman; Deva, hem ar-ge eforu (personel seviyesi, harcaması,proje sayısı) hem de yatırım harcamaları ile BİSTin lider firmalarından biri olur.
Firma, her geçen yıl iş performansı olarak daha öngörülebilir hale geliyor.. finansal ve iş performansı olarak yönü de yukarı doğrudur. Bunun bist fiyatına da yansımasını bekliyoruz.. 3 USD değerini bile bulmayan bistteki fiyat, firmanın adil değerinden uzaktır.
hayırlı olsun..
Devatis Mexico , Devatis Canada , Devatis A.G Devatis PTY , Devatis d.o.o Beograde
(*) İlgili şirketlerin konsolide finansal tablolara önemli bir etkisi yoktur. Bu nedenle konsolidasyona dahil
edilmemektedirler.
Faaliyet raporunda bu dikkatimi çekmişti.
Geçtiğimiz günlerde Meksika 126 milyon nufuslu ülke büyük pazar demiştim devatis mexico internet sitesi olmadıgı için oradaki ilaçlarını göremediğim için şirkete mail atmıştım 4 ruhsatı mevcut oldugunu ancak satış pazarlama aşamasına geçilemediği cevabını aldıgımı burda paylaşmıştım.
Tahminimce Canada Meksika gibi devatis şirketi kurulan ülkelerde bazı ruhsatlar mevcut ancak belli bir ruhsata ulaştıktan sonra pazara giriş planlanıyor onun için buralardan henüz bir katkı almış değil sanırım.
Sabah dökülen dökülsün diye bekledi sanırım bir anda çizdiler %7 oldu 90 tl altına bir daha gelmemesi dileği ile rotamız hep ilerii olsunn :ok:
yıl sonu bilançosuna kadar buralarda takılmaz umarım.
ayrıca 2 milyar tl lik elimizde usd mi oldu biri böyle yazmış.
Firmanın cari dönemde faaliyetlerinin finansmanında , %45 öz kaynaklardan yararlanan şirketin toplam banka kredileri + finansman bonosu 5,3 mia tl dir. Buna karşılık bankalarda bulunan nakit , 3,1 mia tl dir. Firmanın net borcu 2,2 mia tl dir.
Firmanın cari dönem de cirosu 6,2 mia tl , brüt karı 3,5 mia tl , brüt kar marjı % 57,5 seviyesindedir. Firmanın faaliyet karı , 2,4 mia tl seviyesinde , faaliyet kar marjı % 40 seviyesindedir. Firmanın faaliyet karı içerisinde yer alan diğer gelir ve karlar yer alan kur karı –zararı çıkarıldığında 2,1 mia tl bir kar söz konusudur. Firmanın smm yansıyan 118 mio tl amortisman gideri , ar-ge yansıyan 32 mio tl , genel yönetim giderlerine yansıyan 28 mio tl olmak üzere toplam 178 mio tl amortisman giderini eklediğimiz firmanın sadece 9 ayda 2,3 mia tl yakın ebitdası ortaya çıkmaktadır.
Firma net borcunu , 9 ay da ürettiği favök ile karşılıyor olması , üstelik bunu yaparken de yatırımlara devam etmiştir. 332 mio tl makine ekipman yatırımı , 605 mio tl ruhsatlandırma ve lisans yatırımı yapmıştır. ( Tubitak onaylı 412 mio tl si teşvik kapsamında bir yatırımı vardır .. Bu yatırımın %60 ı nakdi destek olarak ödenmektedir. )
Sonuç olarak , firma 9 ayda ürettiği gelir ile , tüm borcunu kapatabilecek durumdadır. Finanman maliyetlerinin çok arttığı bir dönemde net borç /favök oranı bana göre altın rasyodur ve Devanın bu kompozisyondaki yeri oldukça değerlidir.
Sevgilerimle
https://atayatirim.com.tr/arastirma-...reportId=11380
https://www.piramitmenkul.com.tr/Ara...porDosya/41403
2 kurum rapor yayınlamışlar,bu güzel de Ata yatırım son cümlesinde pilavı tekrar ısıtarak şaşırtmadı yine.
https://i.hizliresim.com/kthkk3u.png
https://uye.ieis.org.tr/ieis/assets/...%20raporu_.pdf
İEİS Ekim Ayı Fiyat ve Kur Gelişmeleri Raporu
İlaç sektöründe yaşanan tedarik sorunlarıyla ilgili görüşlerini paylaşan Antalya Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. İsmail Erçin, “Sistemde köklü bir değişikliğe gidilmesi gerekiyor†dedi.
https://www.eczacininsesi.com/haber-detay.php?id=16285
https://www.ekonomim.com/ekonomi/moo...-haberi-714991
haberden alıntı:
".... Moody's'in raporunda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,2, gelecek yıl yüzde 2,6 ve 2025'te yüzde 3 büyümesinin beklendiği kaydedildi...."
Sn Maslak ,
TCMB yılın son enflasyon raporunda yaptığı çıktı açığı ile ilgili analizi enflasyonla mücadele sürecinde büyümenin seyrine ilişkin önceki raporlardan farklı işaretler vermişti. Enflasyon raporunda çıktı açığı ile ilgili bölümde Mart 2024'ten sonra çıktı açığının negatif tarafa geçeceği ve Eylül 2026'ya kadar negatif bölgede kalacağı öngörüldü. Temmuz ayında açıklanan raporda çıktı açığına ilişkin projeksiyonlar Eylül 2026'ya kadar sıfır seviyesinde öngörülmüştü. Çıktı açığı tahminlerindeki bu revizyon TCMB'nin enflasyonla mücadele sürecinde büyümenin potansiyelinin altına ineceği beklentisi içinde olduğuna işaret ediyor.
Bu büyüme rakamları Türkiye için net küçülmedir , büyümenin olmadığı yerde 2024 yılı borsa için çok zorlu geçecektir . Bu dönemde seçici sektörler , (talep e duyarsız sektörler ) gıda perakende ,havacılık ve ilaç sektörü gibi öne çıkacak diye düşünüyorum . Sn Maslak sizin düşünceleriniz nedir ?
Sevgilerimle
Sağlık Bakanı Koca: Ülkemizde üretilen ilaçlar 185 ülkeye ihraç edilmektedir. Yaklaşık 2 milyar avroluk ilaç ihracatımız var
Bakan Koca, e-Nabız kişisel sağlık kaydını 72 milyondan fazla vatandaşın kullandığını anlatarak, birçok dijital uygulamaya ilave olarak Gri Kod Acil Çağrı uygulamasını da pilot olarak başlattıklarını anımsattı.
- "İlaçların kutu bazında yüzde 90'ını ülkemizde üretiyoruz"
Bakanlığın bağlı kuruluşu olan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun (TİTCK), Ekim 2023 itibarıyla Dünya Sağlık Örgütünün ölçütlere uygunluğunu onayladığı Ulusal İlaç Otoriteleri arasındaki yerini aldığını aktaran Koca, bu gelişmeyle Türkiye'de üretilen aşıların, Dünya Sağlık Örgütünün onayladığı ürün listelerine girebilmesinin önünün açıldığını belirtti.
TİTCK'nın Uluslararası İlaç Denetim Birliğine üye olmasıyla birlikte, Türkiye'de ilaç üretimi yapan tesislerin uluslararası alanda da tescillenmiş olacağına işaret eden Koca, "Bu üyelikle, ilaç ihracatımızın artması ve ülkemizde üretilen ilaçların dünya pazarına açılmasının önündeki teknik engellerin ortadan kaldırılmasında oldukça önemli bir adım atılmıştır. Mevcut kısıtlara rağmen ülkemizde üretilen ilaçlar, ABD ve Avrupa Birliği dahil olmak üzere 185 ülkeye ihraç edilmektedir. Yaklaşık 2 milyar avroluk ilaç ihracatımız var." diye konuştu. Koca, şu bilgileri verdi:
"Vatandaşlarımız tarafından kullanılan ilaçların kutu bazında yüzde 90'ını, değer bazında ise yaklaşık yüzde 57'sini ülkemizde üretiyoruz. Tıbbi cihaz sektöründe ihracat miktarımızı artırmak amacıyla çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. 2023 yılının ilk 6 ayında ülkemizin ihracatına 604 milyon dolar katkı sağladık.
Tıbbi cihaz sektöründe son 5 yılda tıbbi cihaz işletme sayısı yüzde 70'den fazla artmış, yaklaşık 13 bin olan işletme sayısı 23 binin üzerine çıkmıştır. Bakanlığımızın bağlı kuruşlarından biri olan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) sağlık bilimleri ve teknolojileri alanında yerlileşme ve millileşme kapsamında yenilikçi çalışmalara öncülük etmekte, araştırmacılarına bilimsel, teknik ve mali destek sağlamaktadır."
- "Bağışıklama programımızdaki aşıların yüzde 86'sı Hıfzıssıhha'da üretilecek"
Sağlık bilim ve teknolojilerinde daha ileriye gidebilmek için TÜSEB tarafından 847 AR-GE Projesi'nin 356 milyon TL bütçe ile desteklendiğini belirten Koca, "Geçen yıl müjdesini verdiğim Hıfzıssıhha Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezinin inşası devam ediyor. Hıfzıssıhha faaliyete geçtikten sonra aşı ve biyoteknolojik ürün çalışmalarımız daha da hızlanacak. Bağışıklama programımızdaki aşıların yüzde 86'sı Hıfzıssıhha'da üretilecek." bilgisini verdi.
sayın valueinvestor,
ben de; istihdam ihtiyacı bu kadar yüksek, üretme ve tüketme iştahı bu kadar yüksek bir ülke olarak; %2-3lerin bizim için patinaj yapmak anlamına geldiğini güşünüyorum.. zaten kişi başı gelir hesabı yaparken; bu rakamdan, %1 civarı nufus artışına yazılır.. %4.5-5 civarının önemli ölçüde gerisinde kalan büyümenin, istihdama da, ücretlilerin (ki tüketimin önemli kısmını yapan nüfus) toplam gelirden aldığı paya etkisi bakımından olumsuz etki ettiğini bir çok yazı, rakam ve değerlendirmeye geçmişte de rastlamıştım. kolay bir dönem olmayacak.. dün, hukuk üzerinden başlayan normlar hiyerarşisi tartışması, büyümeyi finanse etmek için greken kapitali veren yabancı için kurumsuzlaşmanın, kurumsal olamamanın başka bir mikro örneği oldu. M.Ş.in çabalarına hiç de yardım etmeyen tartışmalar ki esasında kuvvetler ayrılığının bize olan faydasını kapital ihtiyacı ve büyümeye bağlamaya da gerek yok..
görüşüme göre; zor bir dönem olacak.. tabi ki temel ihtiyaç alanları, gıda, ilaç pozitif ayrışır.. gıda harcamasında bile, maalesef; harcama komozisyonu kendi içinde daha ucuz segmente doğru kayar.. evsel tüketim malzemerlinde de öyle olur.. kişisel bakım da da.. öyle oluyor..
ilaç için şunu söyleyebilirim: diğer faktörler sabit kalmak kaydı ile, büyümenin mütevazi oranlı olmasından ilaç sektörü reel performans bakımından negatif veya pozitif etkilenmez (OTC denen gıda takfiyesi, vitamin vb değil; ilaç için söylüyorum).. krizlere mukavim (defansif) sektör olmasının faydasını görür..
sektör, 2 yıldır (covid çıkışının da etkisi ile) hızlı büyüyor.. sektörün uzun yıllar kutu büyümesi; %4 civarıdır.. ürün kompozisyonun pahalı ürünler lehine değişmesi dolayısıyla bu rakam; fiyattan ari olarak %4ten çok daha yukarıya çıkabiliyor (veriler öyle).. özetle; ilaç sektörü için milli gelirdeki düşük oranlı büyüme kaynaklı olan negatif bir beklentim yoktur.
bende faaliyet verilerini paylaşayım o haldeEk 29890
Zaten fiili dolaşımda 35 milyon lot mal var oda belli ki kurumsal yatırımcılarda diğer fonlarında kervana katılması dileğiyle :)
Sn Maslak ,
Yatırım fonlarının güncel olarak ( son 6 ayda 1,9 mio lot net artış ) 5 mio lota ulaşması bunun sonucu .
Asıl soru son 6 ayda Citibank 2,2 mio lot , Deutsche nin 800 bin lot alımı . Bunun gerçek bir yabancı olduğunu teyit edemeyiz değil mi ?
Sevgilerimle
Sayın value investor, yabancı payını ben de yakında başka bir kaynakta görmüştüm.
sorduğunuz soruya ilişkin: ben, takas, trade vb verilere çok nadiren bakıyorum ve çok iyi takip etitğim/bildiğim konular değildir. sitede o konuda çok bilgili, arkadaşlar var; belki bilgi verirler.
yabancı girişi konusu - genel: maalesef, seçim sonrası da yabancının bistteki pozisyon rakamı da büyümüyor. qnbfb kanyaklı portföy değerlemesini ayrı tutarsak pozisyonlarında önemli bir değişiklik yok; uzun zamandır %26-27 civarı, 2/3ünün yabancı olduğu zamanlar bize şimdilik çok uzaktır..buna rağmen deva'da pozisyon almaları çok iyi haberdir.
https://www.globeflex.com/ resmi internet sitesi biraz arastirayim dedim sadece uzun vadeli yatirim icin musterilerine hizmet sunuyormus
elinde 2 milyar tl lik döviz var. 30 eylülde 27.30 tl dolar, şimdi 28.56 tl dolar. bundan dolayı son çeyrek 80 milyon dövizden karı kesin.
3. Çeyrek sonuçlarından kendime aldığım notları paylaşıyorum. Detayları sevmeyenler için oldukça sıkıcıdır.
Forum sınırını aştığı için ekteki linkte
https://dosya.hizliresim.com/qRDEuO1pf5hHAzn/file
Teşekkür ederim,çok iyi bir çalışma yapmışsınız.Umarim bu emekler ve beklentiler boşa çıkmaz.
Sn. Sayılar düzenlediğiniz rapor için çok teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.