vergi REFORMUNDA/ tasarsında yeni bir sürpiz daha
5 yıllık elde tutttuktan sonra satılan gayrımenkullerden elde edilen kazanç yeni tasarı ile vergiye tabii olacak...
tapu koleksiyonu yapanlar düşünsün...
Printable View
vergi REFORMUNDA/ tasarsında yeni bir sürpiz daha
5 yıllık elde tutttuktan sonra satılan gayrımenkullerden elde edilen kazanç yeni tasarı ile vergiye tabii olacak...
tapu koleksiyonu yapanlar düşünsün...
https://pbs.twimg.com/media/GOPvMFvW...pg&name=medium
https://pbs.twimg.com/media/GOPvMF0W...pg&name=medium
Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağı ile mücadelesini hızlandırdı.
Yeni dönemde IBAN'la ödeme isteyen ve fatura kesmeyenler sosyal medya ile mesajlaşma uygulamaları üzerinden şikayet edilecek.
yeni maliyeci yalanı
VERGİ GELECEĞİMİZDİR !!!
eskiden
VERGİLENDİRİLMİŞ KAZANÇ KUTSALDIR
https://40dk.com/v2/wp-content/uploa...-kutsaldir.jpg
masalı vardı...
.............
250 milyar doların hesabını ver
HEY MALİYE BAKANLIĞI...
Ev alıp satacaklara tapuda ekspertiz zorunluluğu geliyor! Maliye çalışmalarını hızlandırdı!
Hazine ve Maliye Bakanlığı bir taraftan depremin yaralarını sarmak, diğer taraftan da enflasyonla mücadelede önemli bir silah olan büyümeyi azaltacak tedbirler ile düşmesi beklenen dolaylı vergi gelirlerinin yerine yeni gelir unsurları yaratmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Bakanlığın gözünü diktiği alanlardan birisi ev, dükkan, arsa gibi çok gelir sağlayan gayrimenkuller oldu. Fakat yapılan çalışmaların vergi mantığı ve ekonominin temel öğretilerine ters olmamasına da dikkat ediliyor.
Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre; özellikle gayrimenkul piyasasına ilişkin çalışmalarını hızlandıran bakanlık Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nda (GYO) vergi avantajının kaldırılması veya yine GYO'lara kar dağıtım zorunluluğu getirilmesini tartışmaya açtı.
EV SATILIRKEN BEDELİ EKSPERLER BELİRLEYECEK
Bunların yanı sıra bir diğer tartışma konusu da gayrimenkullerin satın aldıktan sonra elde tutulup satılmasında vergiden muaf olma sınırının 5 seneden 2 seneye düşürülmesi gibi çözümler oldu. Bu muafiyet 2 yıldan 10 yıla kadar kademeli bir muafiyet olacak şekilde daha önce de düzenlenmişti fakat yasalaşmamıştı.
Maliye'de ayrıca konut alım satımında belediyelerin belirlediği emlak vergisi rayiç bedeli üzerinden alınan harç ve gelir vergisinin tam olarak elde edilebilmesi için tıpkı yabancılara uygulandığı gibi ekspertiz raporu istenmesi gündeme getirildi.
Bu kapsamda konut satılırken bedeli eksperler belirleyecek. Bunun bir örneği de var. Şu anda Türkiye'den ev satın almak veya satmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin yapacağı tapu işlemlerinde gayrimenkul ekspertiz raporu beyan edilmesi zorunlu tutuluyor.
Konut ya da herhangi bir gayrimenkul alınırken gerçek satış bedeli üzerinden değil belediyelerin belirlediği (gelecek yıl güncellenecek) vergi değeri üzerinden alım-satım gerçekleştiriliyor.
Bu ise satıcı açısından kurumlar veya gelir vergisinin, KDVnin, geçici verginin; alıcı ve satıcı açısından tapu harcının ve alıcı açısından ise emlak vergisinin eksik ödenmesine neden oluyor.
Ayrıca gayrimenkulü satan kişi eğer bu gayrimenkulü geriye dönük 5 sene içinde satın almışsa, bu satış işlemi sebebiyle dolayı gelir vergisi (değer artışı kazancı) ödemesi gerekiyor. Satış tutarı gerçek bedelden gösterilmezse bir de gelir vergisi kaybı oluşuyor.
KİRA VERGİSİNDE GÖTÜRÜ GİDER KALKABİLİR
Üzerinde durulan bir başka nokta kira vergisinde istisna ve indirimin kaldırılması oldu. Şu anda kira vergisi ödeyenler öncelikle 2023 kira gelirleri için 21 bin TL, 2024 gelirleri için 33 bin TL istisnayı indiriyor.
Bunun üstüne bir de eğer götürü usulü seçtiyse toplam kira gelirinin yüzde 15'i kadar masraf düşüp kalan üzerinden vergi ödemesi yapıyor. (Gerçek gideri seçenler vergi ödedikleri konuta ne kadar harcama yaptıysa onu düşüyor) Şu anda da bu indirim ve istisnanın kaldırılması masada yer alıyor.
Fakat Maliye'de öncelikle istisnanın mantığı olan düşük kira geliri olanların vergi ödememesi kuralının çiğnenip çiğnenmeyeceği tartışma konusu oldu.
Maliye bürokrasinin bu istisnanın kaldırılmasına olumlu bakmadığı ortaya çıktı. Kirada istisnanın kalkması bin lira gelir elde edenden de vergi alınması anlamı taşıyor ki düşük gelirlilerden vergi alma anlamına gelecek bu düzenleme tartışmaya açık bir durum oluşturuyor. Fakat daha önce yüzde 25 olan ve yüzde 15'e indirilen götürü gider indiriminin kaldırılabileceği belirtiliyor.
https://emlakkulisi.com.tr/ev-alip-s...andirdi/801992
ha şeytan ha bunlar...
bu maliyeciler hangi alemde yaşıyor...
Kiradan istisnayı kaldır, 2. eve kredi verme, enflasyonla mücadele etme, 5 yıl sonunda bu enflasyon ortamında değer artışından vergi al yaz yaz bitmez. Kira artışının durumu belirsiz.
Evleri kim yapacak, yapan kime satacak bu şekilde? Bugün parası olup alanlar bile almaz, olmayan zaten alamaıyor.
Yurtdışına hücüm artar. Allah akıl versin.
Bugün (son 2-3 yıldır); yaşadığımız enflasyonun sebebini tekrar tekrar hatırlıyalım mı ?
https://www.bbc.com/turkce/articles/cn34j04rlydo
'' 500 Bin Liranın Altındaki
Konutlarda Kredilendirilebilir Miktar Yüzde
80'den Yüzde 90'a Çıkartılacak, Asgari
Peşinat Yüzde 10'a Düşürülecek
Konut Talebi Özendirilmesi Konut Talebi Canlı Tutulmaya Çalışılacak ''
https://www.tim.org.tr/files/downloa...14.04.2020.pdf
''Ayrıca bankaların faiz oranları düşürülmüş, ihtiyaç, konut ve taşıt kredilerine
ayrılan likidite imkânları artırılmış...''
https://dergipark.org.tr/en/download...e-file/2498766
Aksine.. Evi olmayanlar düşünsün.
Maliyeti artan şeyin fiyatı da artar.
Vergi de maliyete dahildir.
Sıfır otomobil vergisinin aşırı yüksek olması satıcıyı mı vuruyor yoksa vatandaşı mı?
%25 kısıtlamasında da kiracılar zil takıp oynamıştı, ev sahipleri "önden yüklemeli kira sistemi"ne geçti, şimdi tahliyesi gelen kiracı kazığa oturuyor. :)
Ev sahibi evi satarken eline net geçecek rakama bakar. Vergiler hesaplanır, fiyat ona göre koyulur.
Vergi her şekilde alıcının cebinden çıkar.
yine vergi odeyenden odemeyenin parasini alacaklar. elin teroristi kacak elektrik kullanir cezasini dürüst aboneler öder bir kesime 50bin maaş verilir cezasini gariban emekli öder birileri vergi ödemez doner dolasir bizi bulur nedir bu makus talih
Konuta sınırsız satış vergisi geliyor
Evini 5 yıldan sonra satanlara yüzde 40a varan oranlarda vergi gelebilir.
İki ve daha fazla konutu olanların Emlak Vergisi katlanabilir.
Konut satışlarında güncel fiyat sistemine geçilmesi bekleniyor.
ben pek inanmıyorum...
siyasal islamcılar konuta tapar...
betondan beslenir ve büyür...
13. evi olsa 14. alayım diye uğraşır...
siyasi güruh ve yandaşlarının beslendiği kaynagı kesmez...
Yalnız biraz araştırdığım zaman bu yüzde 40 verginin aynı dönemdeki enflasyon getirisi düşüldükten sonra kalan artış üzerinde olacağını okudum ki mantıklı geldi.
Ekşi de şöyle bir hesaplamaya denk geldim .
"1 kasım 2018 tarihinde 300.000 tl'ye alınan bir ev, 1 kasım 2022 tarihinde 1.500.000 tl'ye satılacak olsun. bu durumda evin güncel değerini hesaplamak için alış-satış gerçekleşmeden önceki aylar olan ekim 2018 ve ekim 2022 fiyat endeksleri bölünmeli ve evin alış fiyatıyla çarpılmalı.
ekim 2018 yi-üfe: 443,78
ekim 2022 yi-üfe: 2011,13
tüik verilerinden elde edilen bu fiyat endekslerine göre evin güncel bedeli bu şekilde hesaplanır:
300.000 tl (konut alış fiyatı) x (2011,13 / 443,78 ) = 1.359.545 tl (evin güncel fiyatı)
evin bugünkü satış fiyatından, endeks doğrultusunda elde edilen güncel bedel çıkarılır.
1.500.000 (evin satış fiyatı) – 1.359.545 (evin güncel bedeli) = 140.455 tl
140.455 tl nin yüzde kırkı alınır. ödenecek vergi 56.182 tl"
İşin matematiği için örnek verilmiş.Yani 1 milyona aldım bugün 6 milyon 5 milyon vergiye tabi olmayacak diyor .
Arkadaş üfe üzerinden hesaplamış . Bende o değer üzerinden kaba bir hesap yapim
Pandemi hemen öncesi 2020 ocak da üfe değeri 462 puan da. Nisan 2024 ise 3370 puan da. Misal tam 462.000 tl ye o gün alınan ev bugün 5 milyon ediyorsa
5000-3370 = 1630 bu değerin yüzde 40 ı da 652.000 tl vergi çıkar.
evin fiyatıda 5.5 5.7 milyona fırlar otomatik.
Benim anladığım budur. Daha bilgili konuya hakim arkadaşlar da fikirlerini paylaşırsa iyi olur
İyi de evi aldın beş yıl sonra satıyorsun.Devlet hesabı yaparken çakma eflasyona göre yapıyor ona göre kar ettin diyor.Hakiki enflasyona göre kar falan genelde olmuyor ki bu neyin vergisi olacak.Saçma sapan işler great reset mülksüzleştirmeden sorumlu kurumun türkiye temsilcisi şimşeğin attığı yeni bir adım.Amaç millet ev alma işinden soğusun elindekini de satsın.
Ötv artınca bayilerin karı mı düşüyor? Bu fazla ötv yi küm ödüyor
Sent from my SM-S908E using Tapatalk
Bazı arkadaşların kafası pırıl pırıl valla :) Her soruna karşı basit çözümleri var.
Ne yani, ev sahipleri şu anda kira geliri vergisi öderken hiç rahatsız olmuyorlar mı? Sıkıntı yok, devlet %10 vergi istiyorsa ben de direkt olarak kirayı %10 artırırım, bana giren çıkan bir şey yok mu diyorlar?
Yoksa kira geliri beyanı vermemek ya da daha az vermek için üç buçuk mu atıyorlar?
Sizin bu kafaya göre ülkede şirketlerden hiç vergi almamak lazım, nasıl olsa vergiyi ürün fiyatına eklerler, gerek yok o zaman vergi almasınlar.
Vergi öderken söylenen ev sahibi görmedim ben.
Fonlara getirilen vergi ne kadar insanların umurunda olduysa, bu da o kadar ev sahiplerinin umurunda olur.
Bu arada şirketler ne kadar vergi ödediklerini düşünüyorsunuz ki? Bankaları çıkarın bakın bakalım şirketler ne kadar vergi ödüyorlar.
Ben şirketler çok vergi ödüyorlar diye bir şey söylemedim, aksine çok az vergi veriyorlar; vergilerinin çoğu siliniyor.
Ama hiç bir şirket bizim vergimiz artırsınlar önemli değil, ürüne zam yapar geçeriz demiyor. O vergiyi kaçırmak için bin bir türlü yol deniyorlar.
Aslında mantığı çok açık anlattım ama nedense anlaşılmıyor.
Bu arada ekleyeyim, uzağa gitmenize gerek yok, forumun ''Banka Faizleri'' başlığını ziyaret edip bir sorun oradaki arkadaşlara: Son stopaj artışından memnun kalmışlar mı? :oleyo:
Elmayla armutu kıyasladığın yetmedi, sonuna bir de limon ekledin bravo. :)
Mevduat müşterisi bankaya "faizi arttır, ben daha bunun içinden stopaj ödeyecem" diyerek pazarlık yapabilir mi? Yapamaz.
Bankanın verdiği bellli bir oran vardır. İşine gelmezse kapı orada.
Ama ben emlakçıda biriyle ilk kontratı yaparken istediğim rakamı pazarlıkla düşürmeye kalkanlara "ben bunun içinden 2 kirayı vergi olarak ödüyorum, rakamı düşüremem" diyordum.
Velhasıl benim evden yıllık kira beklentim 100 liraysa, üstüne de 20 lira vergi koyup, rakamı öyle belirliyordum.
Bugün vergi 2 katına çıksa, ve ben boş evleri kiraya verecek olsam, kontrat yaparken ona göre rakam koyarım sıkıntı yok.
Beğenmeyen tutmasın, hadi yallah..
Şirketler için yazmadım zaten. Yazdıklarım ev sahipleri için.
Vergi artışından kimse memnun olmaz ama kimse de umursamaz. Yüzde 100,200 yıllık getirilerin olduğu yerde kardan verilen 3 kuruş vergiyi dert eden zaten yatırım falan yapmasın. Ne deyim.
Yüzde 25 yüzünden evlerini kiraya vermeyen insanlar 2 aylık kira vergisini mi dert edecekler.
İki yıl önce yazlık almaya niyetlenmiştim.İmamoğluna ikinci eve gelecek vergi soruldu çok mantıklı dedi gelmesi lazım dedi,o an bir aydınlanma yaşadım:)))))))))))İktidara kim gelirse gelsin emlağa uygulanan vergiler artacaktı bu genel mülksüzleştirme projesinin önemli adımlarından biriydi.İki önlem aldım ,birincisi yazlığı hanımın üstüne aldım,onun üstüne kayıtlı emlak yoktu ve atıl durumdaki istanbuldaki evlerden birinden kurtulmaya karar verdim,kiracıya boşaltmasını söyledim .Kiracı bir yılda zor çıktı,evi satış sürecimde altı ay satamadığımı falan buraya yazdım.Gayrımenkulu seven bir insan olarak gelecek olanı görüp ona göre tavır almaya çalıştım.Bundan sonraki planım istanbuldaki diğer evi de piyasanın ilk açıldığı anda satmak ve uygun fiyatla o da alırsam antalyadan kelepir dükkan almak.Halen şahsi kanaatim uzun süre emlak işi sıkıntılı,bu süreç yeni başladı,plan gayrımenkul sahiplerini canından bezdirip mallarını sattırmak.Devlet bunu yaparsa ben de onu hemen kiracıya yansıtırım alıcıya yansıtırım falan denebilir de realiteye gelince bunca yıllardır ev alıp satmış kiralamış biri olarak o olayın buraya yazıldığı kadar kolay olmadığını ben biliyorum.Eminim bunu yazan arkadaşlar da biliyordur.Bizim memleketin sıkıntısı hukuğun olmaması hukuk olmayınca insanla birebir sen uğraşıyorsun bu da şu aralar hem çok yorucu hem çok tehlikeli.
6 yıl önce aldığım arsayı geçen gün sattım. İstatistik amaçlı bilgi yazayım. Dolar bazında %68 değer sağlamış. Bileşikten senelik %9 getiri demek
Sent from my SM-S908E using Tapatalk
Aslında vergi olayı netleşip üstüne %25 sınırı kalkarsa iş normalleşmeye başlar. Olabilecek tüm olumsuzluklar olduktan sonra geriye pek bir şey kalmıyor.
Bu benim için gayrimenkulü cazip kılar mı diye sorarsanız. Ben satıcı taraftayım. Hatta yatırım olarak evi önermem. Ancak belli bir ölçeğin üstündeki portföylerde nasıl eurobond düzenli gelir kalemi olarak bulunuyorsa gayrimenkulde o şekilde bulunmalı.
Sayın hkm, gayrimenkul sahiplerini bezdirip sattırma operasyonu yaptıkları konusunda hemfikiriz. Lakin ben şu an ölü fiyata satmaktansa direnmekten yanayım. Baskı ve yıldırma politikasının sadece bir süre devam edeceğini, sonrasında kârlı çıkacağımı düşünüyorum.
Aslında derdim kâr etmekten de öte, pes etmemiş olmak, bunların baskılarına pabuç bırakmamış olmak.
Pes edip baştan bir miktar zararı kabul etmektense, direnip sonunda zarar edeyim. (veya belki de kâr)
acı yok djoz, acı yok :)
https://www.youtube.com/watch?v=DeGIuEp2Il8
Boşalan daireleri boş bekleten adamım ben. Üç kuruş vergi bana dokunmaz.
Gelen tek kira ile geçinmek zorunda olanlar hariç hiçbir ev sahibine dokunmaz aslında.
Tek kira alanın da zaten her türlü vergisi düşük olur.
Daha önce de yazmıştım. Bir evin mesela 600 liralık emlak vergisi 1600 veya 2600 lira olacak diye hiçbir ev sahibi panikleyip evini ucuza satmaz.
Hadi küçük rakamları falan geçtim, 600 liradan 10 bin liraya çıksa ne olur?
5 milyonluk evi 3 milyona indirebilecek bir sebep midir bu?
Ev sahiplerine kin besleyen kitlenin matematiği zayıf. :)
Sn djoz bu topikte bilgi içermeyen ironi maksatlı veya başka türlü sizi rahatsız eden mesajları bence umursamayın cevap bile yazmayın bence.tum yazdıklarınızı dikkatle okurum ve sizle çe lış ti gim zamanlarda alarm e olup acaba ben mi yanlış dusunuyorum diye endişeye kapilirim.zamaninda sizin haklı çıktığınız benim yanıldığım zamanlarda çok oldu.finansal işlerde doğma olmaz yanıldığımı düşündürecek somut olguları görürsem çok hızlı bir şekilde fikrimi değiştiririm.nedenlerini açıkladığım şekilde henüz yanıldığımı gösteren bir olgu yok.ama emin olun yanilmayi sizin haklı çıkmanızı para kaybedecek olmama rağmen çok isterim.ben haklı çıkarsam mulksuzlestirme projesi basarilmis demektir o dünyada da tüm toplumun malum grubun kölesi olması planının çok önemli bir aşamasını başarmış olacaklar.kiracilik olayına gelince sistem kişisel ev sahipliği olgusunu bitirdiğinde şirketler evlerin çoğunu ele geçirdiğinde eminim ki şu anki kiraci haklarının tümü yeni çıkan yasalarla kiracilarin elinden alınacaktır.sistem köleler istiyor kendine finansal açıdan yeten bireyler veya kendi aralarında sorunları çözen insanlar istemiyor.bu işten herkes zararla çıkacak.tekrar edeyim emin olun tüm dileğim yanılmış olmak.para önemli değil bu iş başka bir iş.
Sizin sisteme karşı koymus olduğunuz tavrı da takdir ediyorum.ekonomik durumum bu tarz hesapları daha rahat bir şekilde yapmaya elverseydi ben de sizin gibi davranmayı tercih ederdim.bu yaşıma kadar edindiğim tecrübeler benden evsahibi olmaz.durust ve vicdanlı olmak mevcut kanunlar da göz önüne alınırsa ev sahipliğini ekonomik anlamda çok da mantikli göstermiyor.sen vicdanını dinleyip salginda bırak kira artırmayı üç dört aylık kirayı yeri geliyor almıyorsun aynı kiraci kira artışı zamanı yuzde 25 yasal artış onu yapacagim diyebiliyor.hasili kelam insanla uğraşmak çok zor son zamanlarda tehlikeli bir hale de geldi.bu sosyolojik ortamda bu kanunlarla kiraci için gayrimenkul alınmaz.ha piyasa açılır beklentisi ile bos tutulur mu dersek bu hükumetin inşaat sevdası malum o nedenle kimbilir belki de o plan gene karlı olabilir.izleyip göreceğiz.saygilar sn djoz.
Sağolun sayın hkm. Buradaki bir kesim sanıyor ki bizim derdimiz kiracıdan 3 daha koparayım, 5 daha koparayım falan. :) Halbuki arka plan çok daha farklı.
Ben yine de sonunda pes edeceklerini düşünüyorum. Çünkü öyle Allah'mış gibi her "ol" dedikleri kolayca olmuyor. İnsan faktörü bambaşka bir şey.
Sanıyorlardı ki "deprem olacak deriz, insanlar panikle evleri üçe beşe satıp kaçar, %25 baskısıyla ev sahiplerinin moralini çökertiriz, üçe beşe satarlar, satışlar düştü öldü bitti yandı diye sürekli haber pompalarız, insanlar üçe beşe satar, ruslar kaçıyor deriz, millet yurt dışına yatırım yapıyor deriz, insanlar etkilenip satar."
Yıllardır bu tür şeylerle bir "satış dalgası" yaratmaya çalıştılar, ev sahipleri sallamadı. Fiyatlara enflasyonun bazen altında bazen üstünde zam yapıp beklemeye devam ettiler.
Siz tabi ki biraz da kafa rahatlığı amacıyla sattığınız için "yanlış yaptınız" diyemem.
Ben de bilgisayar ticareti yaparken insanlarla uğraşmaktan öyle bıkmıştım ki, son birkaç bilgisayarı satmayıp aile üyelerine dağıtmıştım. Evde her odada her masada birer bilgisayar var. :)
Mehmet Şimşek
@memetsimsek
Proje Gayrimenkul Yatırım Fonlarının kurulmasına yönelik düzenleme yapıyoruz. Böylece günün finansmanına ve konut arzının sağlanmasına katkıda bulunuruz. Bu sayede konut ve kira fiyat artışları düşecek, onun kesim için konut erişilebilirliği kolaylaşacaktır.
Kentsel dönüşüm ve konut arzını hızlandıracak yeni çalışma son aşamaya geldi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılacak düzenlemeyle, gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılacak." dedi.azine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kentsel dönüşümün finansmanı ile konut arzının artmasında önemli bir enstrüman olacak yeni düzenlemede son aşamaya geldiklerini belirterek, "Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yapılacak düzenlemeyle, gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılacak." dedi.
Şimşek, AA muhabirine, kentsel dönüşüm ve konut arzının artmasını sağlayacak yeni çalışmaya ilişkin bilgi verdi.
SPK'nin hazırladığı Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu (Proje GYF) kurulmasına ilişkin düzenlemede son aşamaya gelindiğini bildiren Şimşek, "Kurul tarafından yapılacak düzenlemeyle gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılacak. Düzenlemeyle, bu fonların portföyleri uygun hale getirilip tür değişikliği yapılacak. Konut arzının artmasıyla birlikte konut fiyatlarının yukarı yönlü piyasa baskısı azalacak ve böylelikle konuta erişilebilirlik her kesim için kolaylaşacak." diye konuştu.
Şimşek, gayrimenkul yatırım fonlarının, yeni düzenlemeden önce bu projelere yatırım yapamadığına ve gayrimenkullerin inşaat işlerini üstlenemediğine işaret ederek, SPK'nin düzenlemesiyle bu kısıtların ortadan kalkacağını söyledi.
Gayrimenkul yatırım fonlarının, artık kendilerinin veya başkalarının geliştirdiği projelere yatırım yapabileceğini aktaran Şimşek, "Böylece proje gayrimenkul yatırım fonları, portföylerine üzerinde proje geliştirilecek arsa ve gayrimenkul projelerini dahil edebilecek. Düzenlemede ayrıntılı şekilde yer alacak şartları sağlayan bu yatırım fonları, ünvanlarında 'proje' ibaresine yer verecek ve 'proje gayrimenkul yatırım fonu' olarak anılacak. Bu açılardan proje gayrimenkul yatırım fonları, portföylerine proje dahil edemeyen mevcut gayrimenkul yatırım fonlarından farklı bir içeriğe sahip olacak." ifadesini kullandı.
İsteyene gelir, isteyene ev
Bakan Şimşek, SPK tarafından hayata geçirilecek projenin, yatırımcıların proje kaynaklı risklerinin azaltılabilmesi amacıyla teminat mekanizması getirdiğini, böylece fonun hasılat paylaşımı sözleşmelerinden doğan haklarını da güvence altında tutacağını belirterek, "Bu düzenleme ayrıca fon faaliyetleriyle ilgili yatırım kararını etkileyebilecek değişikliklerde yatırımcılara fondan çıkış hakkı getirecek ve böylelikle yatırımcı mağduriyetlerinin önüne de geçilecek." değerlendirmesinde bulundu.
Yatırımcıların, proje bitiminde gayrimenkulün satışından ya da kirasından gelir elde edebileceği gibi ayni çıkış yaparak ev sahibi olma imkanına da sahip olabileceğini aktaran Şimşek, gayrimenkul yatırım fonlarına ilişkin de şu bilgileri paylaştı:
"SPK tarafından ihraç belgesi onaylanan 184 gayrimenkul yatırım fonu bulunuyor. Halihazırda portföyü oluşan 149 fon varken, bu fonların portföy büyüklüğü ise 82,7 milyar lira civarında. Yeni düzenlemeyle bu fonların sayısının artması da bekleniyor. Fonların teminat temelli sağlam yapısı sayesinde gayrimenkul proje üretimi güvenle hayata geçirilebilecek. Yatırımcılar bu güven ortamında kooperatifçilik mantığıyla küçük birikimlerini değerlendirerek konut sahibi olabilecekler."
"Fiyatların düşüş eğilimine geçmesine katkı sağlayacak"
Düzenlemeyle toplumda genel anlamda tasarruf eğiliminde artış beklendiğine de dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:
"Düzenleme, kentsel dönüşümün finansmanında ve konut arzının artırılmasında önemli bir enstrüman olacak. Bu yatırım fonları, gerek geliştirecekleri projeler gerekse diğer projelerden alabilecekleri konut nitelikli bağımsız bölümlerle konut piyasasında arz hareketliliğini artıracak ve böylelikle fiyatların düşüş eğilimine geçmesinde çok büyük katkılar sağlayabilecek. Bu canlanma, konut piyasasının geneline yayılacak. Düzenleme, konut üreticilerinin ihtiyaç duyacakları finansmanı, sermaye piyasalarından temin edebilmeleri için de çok değerli bir alternatif oluşturacak. Böylelikle, tasarruf sahipleri küçük birikimlerini gayrimenkul projelerinde değerlendirebilecek."
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/ken...-geldi/3230659
borsadaki yatırımcılardan bu konuda çok şey bekliyorlar....
hadi bakalım
daha once metrekare ile konut hikayasi vardı ,sahi o iş ne oldu ?
yatırımcı memnun kaladı mı ?
merak konusu...
.............
Gayrimenkul sertifikası satışı 5 Nisan’da BIST’te başlıyor
5 Nisan’da başlayacak olan Borsa İstanbul’da sertifikalı gayrimenkul satışı için 10 firma sıraya girdi.Borsa İstanbul’da sertifikalı gayrimenkul satışı 5 Nisan’da başlıyor. Sertifikalı satışın yapılacağı ilk proje olan Makro İnşaat’ın "Park Mavera 3" projesinde 29-30- 31 Mart tarihleri arasında talep toplama sürecinin ardından 5 Nisan’dan itibaren Borsa’da satışlar başlayacak. Vakıf Yatırım, TOKİ, SPK ve Borsa İstanbul’un birlikte geliştirdiği gayrimenkul sertifikası konusunda basın toplantısı düzenleyen Vakıf Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü Kemal Şahin, “Talep toplamaya ciddi bir ilgi söz konusu. Türkiye’nin her bölgesinden talep alıyoruz. Ayrıca yabancılardan ciddi bir geri dönüş almaya başladık†diye konuştu. Şahin, özellikle körfez bölgesinden Türkiye’de yatırım yapmak isteyen gayrimenkul fonları için sertifikalı satışın doğru bir model olacağını kaydetti. Makro İnşaat’ın Başakşehir’deki projesinin ilk etapta satışa konu olacağını anlatan Şahin, bu firma dışında 10 firmanın daha sertifikalı satış için başvuruda bulunduğunu, onlarla görüşme halinde olduklarını aktardı. Bu firmaların İstanbul’un merkezi noktalarındaki projeleri için başvuru yaptığını belirten Şahin, “Park Mavera 3 projesinin yapıldığı Kayaşehir bölgesi, markalı projelerin hayata geçtiği bir bölge ve 3. Havalimanı’na çok yakın bir konumda†dedi.
Satış ofisinden yüzde 20 daha ucuza satacağız
Kemal Şahin, sertifikaya konu olan bir dairenin satış ofisine göre daha ucuza satılacağını, bunun için bazı maliyetleri üzerlerine aldıklarını kaydederek, “Böylece satış ofisine göre yüzde 20 daha ucuza satılabilecek†dedi. Sertifikalı satışta konu olan projedeki gelişmelerin KAP’a bildirileceğini aktaran Şahin, “İnşaat maliyetlerinin düşürülmesinden ekonomideki kayıtdışılığın azaltılması, sermaye piyasasının gayrimenkule yatırım yapma imkanı bulması, tasarrufun teşvik edilmesi gibi bir çok sebeple faydalı bir ürün olan gayrimenkul sertifikası aynı zamanda faizsiz bir yatırım aracı olma özelliği de taşıyor. Özellikle Körfez fonlarının TL cinsinden yatırım yapabilmeleri için çok uygun gözüküyor†diye konuştu.
Bu projelerde haciz olmayacak
Bu sistemle insanların gayrimenkule yatırım yapmanın yeni bir yolunu göstermiş olduklarını söyleyen Şahin, sertifikalı alım satımın vergiye tabi olmayacağını da aktardı. Bu sistemde vatandaşın bütçesi kadar yatırım yapabildiğini, kendi gelirine göre kafasında bir ödeme planı oluşturabileceğini ifade eden Kemal Şahin, şöyle konuştu: “Borsadan alım yaparak sertifika biriktirilebilir. Paraya ihtiyacı olduğunda kolaylıkla borsada satar. Tasarruf aracı olarak yatırım yapar. Evrak yok, vergi yok, beyanname yok. Sadece yeterli sertifikayı biriktirerek ev almak isteyenler tapu devrinde yüzde 1 KDV ve tapu harcı ödeyecek. Sertifika talebi çok kolay, konsorsiyum üyesi aracı kurum ve bankaların tüm şubelerinden 29-30-31 Mart tarihlerinde talepte bulunmak mümkün. Borsada alım satım çok kolay. Dileyenler akıllı telefonuna ilgili uygulamayı indirerek mobil telefondan alım satım yapabilir.†Şahin, bu sistemde özel sektöre firmalarına olası haciz durumunda sertifikaya konu olan alanlarda haciz veya ihtiyati tedbirin sözkonusu olmayacağını anlattı. Müteahhidin projeyi tamamlaması içinde sertifika satışından elde edilen gelirin tamamının bir anda müteahhide verilmeyeceğini, ilk etapta yüzde 10’luk bir ödeme yapılacağını, sonrasında inşaatın durumuna göre ödemelerin yapılacağını kaydetti.
1 metrekare 100 hisseyle satılabilecek
Hisselerin geniş kitlelere ulaşması için 1 metrekarelik alanın fiyatının 100’e bölünerek alınabilir seviyelere indirildiğini kaydeden Kemal Şahin, “Böylece 100 sertifika alarak 1 metrekare alabilir. Örneğin 15 bin sertifika toplayan biri 22 numaralı daireyi alabilir seviyeye geldiğinde, burada başvuru sırası belirleyici olacak. İlk başvuruyu yapan daire sahibi olabilecek†açıklamasını yaptı.
Leyla İLHAN
https://www.dunya.com/finans/haberle...-haberi-354781
YAYINLAMA
22 Mart 2017 00:55
işte boyle...
londarlılar-araplar sıraya girecek...onların sıraya girdiğini gren yerlilerde peşlerine takılacak...
sahi bu vergi işi ne oldu...
hazineyi boşaltsınlar-yandaşları beslesinler... 250 milyar dolar kesinleşmiş vergiyi affetsinler...
bir nevi civ civ çıkacak kuş çıkacak masalı...
Mehmet Şimşek, deprem vergisi sorusunu yanıtladı: Vergiler nereye harcanıyorsa, onlar da oraya harcandı
https://icdn.ensonhaber.com/crop/120...ece58d1922.jpg
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bütçe maratonu sürerken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, kendisine yöneltilen deprem vergisi ile ilgili soruya, "kamunun harcamalarına kullanıldığı" şeklinde yanıt verdi.
https://www.ensonhaber.com/ekonomi/m...-vergiler-de-o
evet sayın londralı...
Köyde ev kıyıda yazlığı olan yandı
İkiden fazla evi olana katlamalı Emlak Vergisi getirilmesine yönelik düzenleme taslağı, yazlıkçılarla köyünde evi olanların vergi yükünü artırabilir.İktidarın hazırladığı yeni vergi reform paketinde 2 ve daha fazla konutu olanlara yüklü miktarda Emlak Vergisi ve tapu harcı getirilmesine yönelik maddelerin bulunması köyünde evi, kıyıda yazlığı olan milyonlarca vatandaşta büyük endişeye yol açtı. Katlamalı verginin konutun değerine göre ya da köy evi yazlık gibi sınıflara ayrılarak kapsam dışında bırakılmaması halinde milyonlarca vatandaş çoğu zaman kullanmadığı gayrimenkulleri için yüklü miktarlarda vergi ödeme durumuyla karşı karşıya kalacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığının öncülüğünde vergi reformu adı altında yürütülen çalışmaların en kritik maddelerinden birini 1den daha fazla konutu olanlara getirilecek yeni vergiler oluşturuluyor. Önümüzdeki haziran ayının ilk haftasında Türkiye Büyük Millet Meclisi™ne (TBMM) getirilmesi düşünülen taslak düzenlemeyle, Emlak Vergisi oranlarında ilk kez sayıya göre değişikliğe gidilmesi planlanıyor. Buna göre 1 den fazla evi olanlar, oturduğu evin vergisini her yıl normal ödemeye devam edecek. Ancak aynı kişinin 2 nci ve daha fazla evi varsa bu evler için katlanarak artan Emlak Vergisi ödemek zorunda kalacak. Bu evlere ne kadar ilave vergi yükü getirileceği henüz netleştirilmedi.
https://www.sozcu.com.tr/koyde-ev-ki...n-yandi-p50192
işaretler hedefte ozelikle tapu koleksiyonları yapanlar varmış gibi duruyor...
ama reis'in buna müdahele edeceğini düşünen koleksiyoner sayısı epey fazla...
kira vergisi operasyonu ozellikle kiracıların yükünü artıracağını ,
umarım maliyede çalışan
yasaya imza atacak bürokratlar ve oy zamanı milletin kapısına gelecek siyasiler sakın goz ardı etmesinler...
umarım tıpkı SOZDE SİGORTA REFORMU gibi işin MOKUNU çıkarmazlar....
reel fiyatlar demek MIRAS VERGİSİNDE VATANDAŞI ZOR DURUMA Düşürecereği unutulmamalıdır....
bir tarife direkt % 10'a kadar vergilendirmeyi
bir diğer tarife %30'a kadar vergi odenmesini emrediyor...
https://www.verginet.net/dtt/1/Veras...-Tarifesi.aspx
Reform diye bunların yapatığı saçmalıkları çok gördüğümüz için peşin peşin uyaralım ...
bu bir vatandaşlık gorevidir....
https://x.com/ekimpanahi/status/1794699052346679740
Yüksek kira getirisi olan evleri alırken 3 kere düşünün ölçün tartın. Ben bir evden 40 bin alıp her kiraciyla davalik olacağıma 5 yilda bir bıçaklanacağıma aynı anaparaya istanbul disinda akdeniz kiyi şehirlerimizde 3 evden onar lira alır mutualist yaşarım.
Geçen ABD'de oturan bir Türk'ün arkadaşıyla yaptığı videoyu izliyorum.
Mahallesinde 1 Milyon Dolar değerindeki bir evin yıllık emlak vergisinin yaklaşık 30-40 bin Dolar civarında olduğunu söyledi.
Daha sonra İnternetten ortalama emlak vergisini kontrol ettiğimde eyaletine göre değişse de yıllık %2 civarında olduğunu gördüm.
Türkiye'de emlak değerleri gerçeğe uygun şekilde güncellense ve %1'i civarında bir emlak vergisi konulsa emlak sorunu kökten çözülür diye düşünüyorum.
Yabancılar için ise bu oran %3'e kadar çıkartılabilir.
Kimse ihtiyacı olmayan evi alıp boş boş bekletemez böylece. Arz talep dengesi oturur.
Türkiyeden ev alan yabancılardanda iyi para gelir.
5 milyonluk bir eve Türkler yılda 50 bin, yabancılar 150 bin TL Emlak vergisi öder.
Elde edilen gelirle gençlere ve yeni evlilere ev kredisi desteği verilir.
Hem kiracılık dönemi hızla biter hemde ev sahipliği oranı hızlıca %90lara doğru yol alır.