Yatırımcının kalitesizi de var mı :)
Printable View
Nitelikli yatırmcı denilmek istenilmiş galiba.
Bu arada "nitelikli" yatırımcı ifadesi çok yakışıksız bir ifade.
Onlar nitelikli de biz niteliksizmiyiz.
Bu ibare,
Sermaye Piyasası Araçlarının Satışı Tebliği ve Yatırım Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ'e dayanıyor.
Buna göre
Nitelikli yatırımcı şunlar oluyor,
1- Profesyonel müşteriler,
2- Nakit mevduatlarının ve sahip olduğu sermaye piyasası araçlarının da dâhil olduğu finansal varlıkları toplamının 1.000.000 Türk Lirası tutarını aşan müşteriler
Bu "nitelikli" ibaresi hiçte uygun değil, acilen başka bir terim bulunmalı bunun için.
Hakikaten çok çirkin. İlk duyduğumda ürpermiştim. Nitelikli.. Birine bişeyli dediğinde, o olmayanlar otomatikman o şeysiz oluyor. Niteliksiz.
Ama ne denilebilir diye düşünmüştüm bir an. ''Büyük yatırımcı'' deseler, tertemiz, sıkıntı olmazdı. Geriye kalanlar zaten kendine küçük yatırımcı demekte bir beis görmüyorlar.
Hani özel bir sertifika, belge, eğitim vs. istese, nitelikli demek kabul edilebilir ama, sadece bulundurduğu nakiti/menkulu çok diye ''nitelikli'' demek.. Bilmiyorum.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre
Niteliksiz karşılığı şu:
1. Ayırt edici özelliği olmayan, basit, düz.
2. Nitelik bakımından üstün olmayan, kalitesiz.
Bu ifade hiç hoş değil.Geçenlerde Bloomberg TV'de de hoş olmadığı değiştirilmesi gerektiği dile getirldi.
Hatta şöyle bir yazıda var.
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar...mci-ya-2846377
Niteliksiz insanların, kendini ortaya koyma biçimi aslında. Tabi burada içinde bulunduğu kuruma da zarar veriyor
Demek istediğinizi tam anlamadim.
Ama tahvile dayalı fonlar da getiri egrisini yansitir. Biz ve diger gelismis ülkelerde bu uzun tarafta salınım yapar daha volatil'dir. MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.