Printable View
Arkadaslar, cevaplar icin cok tesekkurler.
Incek / Cayyolu / Karacaatli gibi lokasyonlarda arastirma yaptik. Ne yazik ki ya icimize sinen bir yer bulamadik, ya da fiyat cok pahali geldi. Esim kira (veya birkac yasindaki bir ev alma) konusuna hic sicak bakmiyor. Ille de bahceli sifir. Olmazsa su anda oturdugumuz ilcede yasamaya devam etmeyi tercih ediyor.
Ne yazik ki dogrudan faiz konusuna giremiyorum. Katilim bankaciligi ile calismayi dusunebilirim. Oturdugum ilcede sadece Ziraat, Halk ve Is bankalari var. En yakindaki ilde birkac bankaya oran sordum, pek tatmin olmadim. Hatta 2-3 ay once burada mevduat konusunda adi cok gecen bir (butik) bankaya (hangisi oldugunu hatirlamiyorum) meraktan sordum (dolar bazinda), standard bir oran verdi (simdi kac diyeceksiniz: hatirlamiyorum :notr:). Elimdeki meblagi soyledim, ilgilenmedi.
Neyse, anlayacaginiz o evi almak veya hic tasinmamak arasinda karar verecegim. Evi alsam bile elimde 60-70k usd gibi bir meblag kaliyor. Yeni eve gecme masraflarini cikardigimda kalani yine finans bankasinda degerlendirebilirim.
Saglicakla.
http://www.hurriyet.com.tr/galeri-3-...e-41281832?p=4
Şöyle fırsatlar bi bize denk gelmiyor. bi süredir takip ettiğim bir site var 3+1 ler ancak 1milyondan 900 bine gevşedi. 750-800bin deseler yarın tapuya gideceğim ama yok arkadaş yok...emlak krizi satarken var ama biz almak isteyince kriz mriz yok..Alıntı:
"Ev için başlangıçta 3 milyon 140 bin lira fiyat biçen şarkıcı, şatışı hızlandırmak adına indirime gitti. 58 yaşındaki şarkıcı, evini 1 milyon 750 bin liraya zararına sattı."
40 bin kadar peşinat var. İki tane beğendiğim ev var.
Biri en son 180 bin biri de 175 bin demekte.
İkisinden de bir beş binlik indirim daha koparabilirim.
İki evde 3+1 ve yüksek giriş.
Faizler 1,25-1,30 civarına inerse oturmak için ev almayı düşünüyorum.
Ne dersiniz?
Yatırım amaçlı değilde oturmak için.
1,25-30 civarı da yüksek biliyorum.
General Mobile 4G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sağolasın tavsiye için. Dikkat edeceğim muhakkak.
Kardeşim Gölbaşı'nda yeni yapılmış bir siteden ev aldı 3,5 yıl önce. 400 bin tl para saydı. Kabaca 135 bin dolar ediyordu. 1 sene sonra evi satılığa çıkardılar, hala satılık. 400 bin veren çıksa hemen verecekler ama kimse vermiyor. Şu anki fiyatı 400 bin TL olsa dolar bazında 70 bin dolar eder ki hala veren çıkmadı bu da parasını dolar bazında yarı yarıya eritti demektir. Semt hoş değil, insan ve eğitim kalitesini Çayyolu vs ile kıyaslamak abes olur. Gölbaşı prim potansiyeli de ortalamanın gerisinde bir bölgedir. Geçmiş yıllardaki değerlenme oranına bakın. Bana göre (kendim için konusuyorum) orada bir eve 1,5 milyon TL gibi inanılmaz bir para saymak intiharla eşdeğerdir. İnanın abartmıyorum. Ankara nın gelişen aksı eskisehir yolu yani batıya bakan yüzüdür.
Ve şunu da ekleyeyim, pazarlık yaptığınız satıcının şu an korkudan uyuyamadığını söyleyebilirim. (Ya vazgeçerlerse!) Şu dönemde Gölbaşında 1,5 milyon TL ye ev satacak adamın başına talih kuşu konmuş demektir bu çünkü.
Arkadaşlar bugün MB faiz indirirse bankalara ne kadar süre sonra yansır.
Bu oranlara göre en son kaça iner konutta bankalar?
Merhaba sayın feveran99.
Gölbaşı merkez benim de çok hoşuma gitmiyor. Baktığımız ev Karşıyaka mahallesinde, Nesibe Aydın kolejine 600-700 metre uzaklıkta bir yer. Çocukları bu koleje vermeyi düşünüyorduk. Oradaki yapılaşma bana daha düzgün gelmişti, fakat sosyal dokusu hakkında bilgim yok. Gölbaşını ayrıca yakınlarda peder beyin evi olduğu için düşünmüştük.
Neredeyse almaktan tamamen vazgeçmiştim, daha sonra okul için tekrar tereddütte kalmıştım. Dedikleriniz bu lokasyon için de geçerli midir?
Biraz pahalı almayı göze almıştım, ama göz göre göre kaziklanmanın alemi yok.
Kredi indiriminde en hızlı davranan Akbank oldu. 1.49 oldu. Fakat uzun zamandır 100 bin lira altına 1.50 faiz uygulayan ziraat ve 1.53 uygulayan halkbank dan ses yok. Bir ev için kapora verdim. Merkez bankası faiz indirince devlet bankaları anında yansıtır diye düşünmüştüm. En geç Salı günü başvurmam lazım bakalım şans gülecek mi?
1.50 den 1.49 hakikaten indirmişler, helal olsun.(!)
Bugün sahibinden 250 bine bizim komşu mahallede 80 m2 giriş katl ilan gördüm .
Öğle yemeğinden sonra ararım dedim1 saat sonra kapora alındı dedi Emlakcı emsalleri 300000 ün üzerinde istiyor .
O muhitte arkadaş 2015 yılında 230 bin tl ye almıştı ama ciddi tadilat yapmıştı .
Demek ki biraz ucuz olunca anında taelp görüyor muhit Bakırköy Osmaniye
Deredeki ac timsahlar ağzını açmış bekliyor. Yazidaki en vurucu cümle de şu olmuş;
- " Vatandaşlarımız gerekirse tatillerini erteleyip/iptal edip fiyatlar artmadan yatırım için konutlarını bir ance alsinlar, bayram dönüsü fiyatlari artmis bulabilirler"
Aylardır arayan soran dahi olmaidigini cabuk unutup bir de fiyat arttırma tehditinde bulunmuş. Bu adamlarda suç yok, suç; betonu yatırım gören ve 4 tane evi varken hala ac gözlü şekilde 5.evini almaya çalışan insanoğlunda...
Merkez Bankasının faiz indirimi konut kredilerine yansıması uzun süredir durgunluk yaşayan emlak sektöründe canlanma beklentisi oluşturdu...
Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, Anadolu Ajansı muhabirine, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun politika faizini 425 baz puan indirmesinin emlak sektörüne etkilerini değerlendirdi.
Bazı bankaların şimdiden konut faizlerinde indirim yapmaya başladığını ve faizin aylık yüzde 1,50'nin altına düştüğünü belirten Taylan, bu düşüşün sürmesini beklediklerini ifade etti.
Taylan, hem bankaların hem de Merkez Bankası'nın daha fazla faiz indirimi yapacağını öngördüklerini bildirdi.
Faiz oranlarındaki düşüşün gayrimenkul sektörüne olumlu yansıyacağının altını çizen Hacı Ali Taylan, "Zaten sektörün önündeki en büyük sıkıntı faizlerin yüksek olmasıydı. İnsanlar parayı faizde tutuyorlardı. Dün ve bugün emlak ofisleriyle yaptığımız görüşmelere göre telefonlar daha sık çalmaya, insanlar arayıp konut sormaya başladı. İnsanımız bu gelişmeleri takip ediyor, herkes ekonomist gibi. Faiz getirisi azalacak diye konut fiyatları yükselmeden bir an önce konut araştırmaya başladılar. " ifadelerini kullandı.
"Vatandaş fırsatı kaçırmasın"
Taylan, Kurban Bayramı'ndan sonra sektördeki hareketliliği daha fazla hissedeceklerini ifade ederek, şu ifadeleri kullandı;
"Bu dönemden sonra sektör olarak hareketlilikte makul seviyelere yaklaşırız. Yılın durağan dönemlerini eylül ayı itibarıyla yıl sonuna kadar telafi ederiz ve satışlar çok iyi olur. Bu gelişmelerin etkisiyle konut satışlarında yüzde 30-35 seviyelerinde artış olacağını düşünüyorum. Vatandaşlar da çok fazla zaman kaybetmeden, gayrimenkul fiyatları yükselmeden ihtiyaçları olan konut yatırımlarını yapsın. Yaz tatilinizi bile erteleyin önce gayrimenkul ihtiyacınızı karşılayın, gidip geldiğinizde konut fiyatlarını yükselmiş bulabilirsiniz."
Konut satışlarında KDV ve tapu harcı indirimlerinin de yıl sonuna kadar devam ettiğini anımsatan Taylan, faiz ve vergi indirimleriyle vatandaşın bu konut alma fırsatını kaçırmaması gerektiğini belirtti.
Malesef haklisiniz.
Oysa;
Kuralları belli dürüst bir borsa, borsada islenecek suclara hızlı ve caydırici bir yargılama türkiyenin kalkinmasini saglar.
Oturacagınız konut dısinda yazlik, kiralık v.s. amaclarla edindiginiz her mülk bakim/eskime gibi giderleriyle hem yük hem de verimsiz yatirım.
1 milyoluk fazladan mulkunuz olacagina durust bir borsada size yılda 50.000 tl temettu getiren hisseniz olsa daha refah icinde yasarsınız. Tasarruflariniz da bizzat hareketli ekonominin icinde ve insanlara istihdam saglamakta olur.
dürüst açıklama değil işte yerseniz
faizlerin daha da düşeceği beklentisi varken
hangi vatandaş gidip 1,50 kredi çeker
3 ay daha bekler yüzde 1 faizden çeker
velhasıl
faizin inmesiyle sağlanan ucuz kredi ile ev sahiplerinin yapacağı zamlar birbirini götürecek
sonuçta ya bankaya fazla para ödeyecen yada ev sahibine
kedi buysa ciğer nerde ciğer buysa kedi nerde
Ben elimdeki parayla konut değil dolar alırım, kimse kusura bakmasın.
Diyelim 290.000 TL. param var, 5.70 den, 50.000 dolar alır beklerim.
Bu gelirlerle,bu konut fiyatları ile, konutun bir yere gideceği yok.
Ama dolar giderse, gülersiniz.
Yapılandırma engellenemez. A bankasından 1.5’la aldınız, diyelim daha sonraları A bankası faizleri 1.25’e düşürdü, A bankası size de faizleri indirmek zorunda değil ama istemenize rağmen indirmezse siz de diyelim B bankasına başvurursanız onlar kapama tutarını sizin adınıza A bankasına yolllayarak kredinizi kapatmış olur, böylece krediniz daha düşük faizden B bankasına transfer edilmiş(yapılandırılmış) olur. İpotekde A’dan fek olup B bankasına geçer tabiki. Sigorta poliçesi de varsa B bankası alacaklının kendisi olmasını ister. Bunu gibi bazı masrafları da olduğu için ve ekstradan uğraşacağınız için size faydalı olacak kadar faiz indirimini beklemek gerekir.
Zorluk çıkarmazlarsa en kolayı aynı banka içinde yapılandırmak tabiki.
Sent from my iPad using Tapatalk Pro
konut değer artış trendi faiz hadleriyle tabii ki çok alakalı, ama bence marka konut/projelerde ve ticari tarafta dolar beklentisiyle daha çok alakalı ( ve zaten faiz hadleri de dolar kur beklentisiyle çok alakalı)
yani faizler düşüş trendine girerse (ki, aşağı trendin erk tarafından zorlanacağı kesin) ve dolar kuru buna güçlü bi tepki veremezse (ki, geçen hafta faiz indirimine veremedi, daha evvelki haftalar s400 yaptırım beklentilerine de veremediydi) yatırımcının algı düzlemi değişmeye başlar
paradigma değişikliğinin gayrimenkul talebine yansıması hangi vadede olur ? en son olur- önce hisse senetleri sağlam bi ralli yapar, sonra kurda yatay/aşağı trendin hükmünü koyduğunu izleriz, en son gayrimenkule talep başlar.. şu an borsayı izliyoruz, fena gitmiyor :)
Avukatların tapu bilgilerine erişim iznini nereden alıyor acaba.
benim iznim olandan nasıl erişebiliyorum