Ben de özetle şunu demeye çalışıyorum fabrika kar üretirken kendini eskitiyor. Amortisman denen olay değere de yansır.
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Ben de özetle şunu demeye çalışıyorum fabrika kar üretirken kendini eskitiyor. Amortisman denen olay değere de yansır.
Bir ara Erhan'ın imzasında vardı sanırım. "Herkes piyasaları anlamaya/öğrenmeye çalışıyor. Önemli olan para kazanmaktır." mealinde bir şeyler...
Hepimize kolay gelsin... :)
ed seykotadan nağmeler diye gidelim ozman.
beğendiklerimden bahsedeyim.
Herkes piyasaları anlamaya çalışır fakat kimse para kazanmaya çalışmaz.
Çok net olarak şunu söyleyebiliriz ki: ekonomi kanalları, borsa dergileri, ekonomi sayfaları, ekonomi ve gelecek ile ilgili söz söyleyen herkes sadece masal anlatır. Çünkü geleceği kimse bilemez.
Fiyat tüm bilinenleri kapsar. Buna göre şu denilebilir ki: herhangi bir gündeki fiyat hareketinin sebebini, beklentiye ulaşanlar haricinde kimse bilemez.
Kişi hangi pozisyonun doğru veya yanlış olduğunu önceden bilemez.
Sisteminiz ile mevcut riskinizi matematiksel olarak hesaplayabilir ve yönetebilirsiniz.
Evet, erhan iyi adam ama temettu deyince kendini kaybediyor :)
2000
A sirketi iyi sirket ve fiyati 10 tl sermayesi 100 tl olsun. Piyasa degeri 1000 tl. Elimizde 10 lot var ve yuzde 10 ortagiyiz. Hisse 1 tl temettu dagitiyor ve fiyati 9 tl oluyor bizim elimizde 10 lot ve 10 lira para oluyor. 10 liraya 1 adet hisse aldigimizi var sayalim. Bu durumda 11 lot ve 1 tl paramiz olsun.
2011 A sirketi iyi bir sirket ve artik yuzde 11 ortagiyiz. Fiyati 9 tl ve 1 tl temettu dagitiyor....
2012 a sirketi iyi bir sirket ...
2013
2014
Boyle devam edin temettunun anlamini kavrayacaksiniz
LG-H735 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
X sirketinin piyasa degeri 100 lira. Portfoyunuzun toplam degeri 1000 lira elinizde 10 adet hisse var. 100 liradayken piyasa kosullarini degerlendirip alttan alabileceginizi dusunerek hisselerinizi satiyorsunuz. X hissesi 90 liraya dusuyor ve siz basarili oldugunuzu dusunerek alim yapiyorsunuz.
A/ 10 lot+100tl nakit
B/11lot+10 tl nakit
Portfoy secenekleri mevcut. Ikisindede portfoyunuzun toplam degeri ayni. Ancak bu islemi yapmis birine sen bir bok kazanmamissin ikisindede portfoyun hala 1000 tl dersen agir cahil kategorisine girersin kardesim
Marjinal olana kurdele takacaklar sanirim filmin sonunda kim kimi kandiriyor biri bana aciklasin
Boşverin gereksiz kafa yoruyorsunuz bence bu hisse.net camiasında herhangi bir hisseyi 10 yıl boyunca satmadan elinde tutup sadece temettüsünü alan var mı ? Eğer varsa en sağlıklı değerlendirmeyi o yapabilir onun haricinde ki değerlendirmeler kuru bir gürültüden öteye gidemez temettünün değerini 10 yıl önce Adana çimento alıp bu zamana kadar hiç satmayan bilir
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
OysaNiğde Çimentoyu 5-6 yıl taşıdım. Şirket kapandı (birleşti)
Soda ,halka arzdan beri, yeni çıktım.
Helal olsun acaba 15 yıl boyunca neden satmamış o tanıdığınızı bulup iyicene bir incelemek hatta ve hatta bir kadavra olarak bizlere ve bizden sonra gelecek olan temettücü arkadaşlara örnek olsun diye bu sitenin başucu na yerleştirmek lazım.
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Benim tanıdığım birisi 1993 94 gibi 1 lot froto almış o 1 lot şimdi 360 lot olmuş o zamandan bu zamana kadar da temettüsunu alıyormuş tabiki maliyet sıfırında altında.
Bende 20+ senelik senetler var, kendi tecrübemi paylaşayım belki faydası olur yeni yatırımcılara.
Öncelikle şunu söyleyim, elimde şu senet olsaydı şu kadar yılda şu kadar para kazanmış olurdum hesaplarını acı bir tebessümle okuyorum. Senetleri söylemeyim ama froto değil. Senetler onca yıl sonunda para kazandırdı mı evet, ama ev alsam daha fazla kazandırır mıydı muhtemelen evet. Maliyetleri eksi ama böyle bir hesap olabilir mi, 20 sene önceki tl'nin değeri ile karşılaştırma mı olur?
Senedin düzenli temettü vermesi iyi birşey midir kesinlikle evet ve tersini iddia etmek abesle iştigaldir. Tersini düşünen, dükkan alıp kira almamayı kabul etmesi gibidir.
Bizim borsa uzun vadede para kazandırmadı, nokta. Yahu insaf 2007 yılında bu borsa 5,1 cent idi, bugün 10 yıl sonra yarısı bile etmiyor, -ki doların da enflasyonu var. Kovboy filmlerinde adam 100 dolara neler alabiliyor. 4 yıl cehennemin dibine kadar düştükten sonra 70 binden 90 bine gelmiş borsa yükseldi deniyor, böyle bakış olur mu. Efendim şu senedi alsaydın demek, yılbaşında büyük ikramiye çıkmış bilete bakıp yılbaşında neden bu bileti bulup almadın demeye benziyor. Para kazandıran borsa görmek isteyen açsın dow, nasdaq, s&p 100 yıllık grafiklerine baksın nereden alırsan al, makul süre sonra para kazanıyorsun, 10 yıl önce nasdaq'dan senet alan bugün ne kazanmış acaba, gerçek para kazanmak budur.
Mesele önümüzdeki yıllar ne olacağını öngörebilmek. Daha iyi olacaksa ne ala, yok geçmiş 20-25 yıl gibi olacaksa bizlere olduğu gibi yenilere de büyük hayal kırıklığı yaşatacak demektir. Ha ben öyle hokkabazım ki borsa 5 centten yarısına geldi, benim portfoy dolar bazında 3 katına çıktı. Tebrik ederim böyle başarılı arkadaşları da.
Dolar bazında karşılaştırma yapmak ne kadar doğrudur bu tartışılır.
Dolar düştüğünde de iyi oldu mu diyeceğiz o zaman ve 20 yıllık zararınız hemen çıkacak mı?
TL bazında kazanç sağlıyor borsa lakin global olarak ele aldığımızda dolar karşısında TL nin değer kaybetmesi elimizi güçsüzlestiriyor.
Enflasyon %11.6
Dolar olmuş 3.62.
Evet böyle bir tabloda global olarak kazanç sıfır.
Ama bu uzun vadenin değil, Türkiye'nin sürekli geri gitmesi ile alakalı.
Doların bu kadar yükselmesine rağmen portföyünüz dolar bazında 10 yıl öncesine göre hala 3 kat arttiysa tebrikler.
Tecrübelerinizi burada yazarsanız en azından yeni giren arkadaşlar bir savunma mekanizması geliştirebilir.
Saygılar.
Allta Yalın ustanın hisseleri karşılaştırmak için %100 puan uzerinden yaptıgı bir değerlemesi var..
Sizin kıstaslarınızda bu puanlamalar nasıl olur,
atıyorum, Yıılık Net kar buyume ve esas faaliyet karının toplamını arttırım, sunu azaltırım vs vs .gibi..
Teşekkürler..
http://i64.tinypic.com/2n67jgi.png
Burasi yanlis veriyor rakamsal olarak en yuksek olani cikartiyor dolayisiyla holdingler en iyi puani aliyor
Yuzdesel aetisi en yuksek olani bulmalisin buda biraz manuel hesapla olacak is
Efk net kar oz varlik karliligi ve satislar bunlara bakarim ben.
Temettu vermemek kotu birsey degil. Temettu vermek kotu olmadigi.gibi iyi birsey degil abesle istigal de degil bunu soylemek.
Bilgi sahibi olmadiginiz konuda kesin cumleler kurmayin bence.
Dukkaninizi kiraya vermiyorsunuz borsada dukkana ortak oluyorsunuz elde edilen sermayeyle dukkanizi buyutup baska subeler acarak daha hizli buyuyebilirsiniz.
Boyle ornek vermelisin dukkandan kira almamak gibi demek yanlis dusunce. Ve ucunu acik birakiyorsunuz...
Warren buffetin sirketi google face ebay vb vb gibi dunyaca unlu milyar dolalarlik bu sirketler hic temettu dagitmamaktadir. Yatirim yaparak bileske getiri dedigimiz yani sirketini daha hizli bir ivmeyle buyutmektedir hisse grafiklerine.baktiginizdada bu buyumenin yansimalarini gorebilmektesiniz.
Ayrica warren buffetin temettu hakkinda soylediklerinide arastirin.
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamaya ozen gosterelim.
Düzenli temettü vermeyen bir şirket senedi almam için çok ciddi argümanı olması lazım. Aksi taktirde kötü yönetimin doğrudan göstergesidir.
ABD gibi regüle bir piyasadaki teknoloji şirketleri ile bizim temettü vermeyen masa sandalye şirketlerini bir tutan, zaten bilgi seviyesini ortaya koymuş demektir fazla lafa hacet yok.
Siz bu şekilde senet alın ama başkalarına akıl vermeye kalkmayın bence, hele ki böyle ısrarlı bir şekilde. Buffet'la ilgili akıl vermeden önce de hocası ne demiş onu öğrenin.
Bu temettu konusunun sonu gelmeyecek, Evet mi, Hayırmı...Gsray mı Fener mi gibi..
Ben daha uzağa attırabilyiroum muhabbetine dondu artık... bence burda kalsın.. Bu topikte temettu topiği olarak devam etsin derim...
Seninki iyi benimki iyi meselesi degil aslinda... Maksat ogrenmek orneklerle ogretiyoruz. Hesaplamalarla ogretiyoruz daha bende cok kaynakda var aslinda ama kafaniz bulanir.
Buradaki meselemiz temettu hissesi kotu veya onlari almayin noktasida degil
Ama neyse bol kazanclar
sayın erhanın haklı olduğu yönler var. lakin portföylerde temettü hisseleri de mutlaka bulunmalıdır. düşüş senelerinde temetüler ilaç gibi gelir ve bu hisseler düşüşlere daha dirençli olur.
tam kapasite çalışmayan, çimento şirketleri gibi, şirketlerin temettü dağıtmaları yerindedir.
buna karşın büyüme potansiyeli olan şirketlerin, özellikle faizlerin yükseldiği dönemlerde temettü dağıtmaması daha iyidir. tam bu noktada dışarıdan yüksek faizlerle borçlanılan bu sene özellikle bankaların temettü dağıtmaması akıllıcadır. örneğin yapı kredi bankası bu sene temettü dağıtmayacak. bu nedenle 2017 senesinde diğer bankalara göre daha iyi kar açıklamasını beklerim, bakalım ne olacak?
Soylede bir risk var sef hocam temettu vermemek akillica gorulebilir buyume acisindan fakat
Sirketin bu parayi iyi bir yatirimda degerlendirip degerlendirmeyecegide onem arz etmekte.
Warren bufette boyle diyor o parayi daha iyi yatirimlarda degerlendirmeli eger yatirim yapacak yer yoksa bulamadiysa evet dagitabilir diyor ama ilk oncelik yatirim yapmasidir diyor.
Buradaki soru isareti sirketinin temettu parasina yapacagi yatirima guveniyormusun guvenmiyormusun.
İkinci olarak soylede birsey var. Yatirimci davranislari olarak temettu politikasindaki degisiklikler soyle algilanabilir.
Hisse temettu dagitacagini acikladiginda bu kotuyede yorulabilir.
Ne gibi haa artik buyumek istemiyor artik yeni yatirim yapacak yer bulamiyor. Dusunceside var olacagi icin.
Temettu politakasi herhangibi deger degisikligine yol acamaz diyor. Yani iyi birsey algilayabiliyorsaniz.
Kotu birsey olarakta algilayabilirsiniz.
Benim yatırım kriterlerime TR şartlarında bir şirket kar ediyor fakat bunun az da olsa bir miktarını yatırımcısı ile paylaşmıyor ise o şirketten herşeyi beklerim. Ve o kağıda girmem.
Çok basit bir kriter ky ağlatan, manüpülatif kağıtların % kaçı son 3 senede 1 kez temettü vermiş. ( istisnalar çıkabilir tabi)
Benim de bir tanidigim var.
43 senedir Aygaz tasiyor hala.
Adam bir efsane benim gozumde.
24 yasinda hukuk fakultesinden mezun olup biraz para kazanmis ve baktim bununla o zamanlar kotu bir daire alabiliyorum dedi hic bulasmadim gittim Aygaz aldim, bir kac sene sonra baktim ki sadece temettusu ile beni en guzel yerlerde yasatiyor, tatil yaptiriyor satmayi artik dusunmez oldum, her sene temettusunu aldim ve harcadim. Akranlarim gibi ev, arsa emlakda hic gozum olmadi. Cok da memnunum dedi.
Syg,
Aynen 43 sene ve tek kagit son 5 seneye kadar.
Adam egitimli ve hic kimsenin borsadan haberi yokken, herkes ev arsa derdinde iken gidiyor ve bir kac senelik avukatlik gelirini Aygaz'a yatiriyor.
Zaman icinde de bu tecrubesi sayesinde kagit seciminin cok kolay oldugunu ogrendigini soyledi.
Sadece iki kriteri var imis.
1. Sahibi kim?
2. Temettu veriyor mu?
Bu olmazsa olmaz iki kriterden geceni alabilirsin dedi.
Sahibi guvenilir olacak, karini paylasacak.
Syg,
Borsa 1986 da kurulmuş. Ne 43 senesi
Mülk Allah(c.c)'ındır. Biz sadece kiracıyız...
1986 dan once 4. Vakif han seneleri vardi.
http://www.haberturk.com/yazarlar/ab...gelecek-donemi
Osmanli zamaninda bile bir borsamiz vardi ama su andakinden cok farkli idi dogal olarak.
Borsa dediginiz yer bir pazar meydanidir, acik ve surekli pazarlik usulu fiyatin belirlendigi bir pazar.
Syg,
Bu iki kriterin altına imzamı atarım. [emoji106] [emoji106] [emoji106]
1. istikrarli buyuyormu
A. Ciro artiyormu
B. Efk artiyormu
C. Net kar artiyormu
D. Bunlar istikrarlimi
E. Oz varlik karliligi
2. Piyasa degeri uygunmu bu sirketi almak icin
A. Piyasa degeri karsilastirmasi
Borsaya açık olmayan herhangi bir şirket/fabrika ortak olma imkanınız yok mu?
Elimde borsada olmayan ama ortağı olduğum fabrika hisseleri var. [Salça fabrikası] :he:
Türkiyede borsa çok çok eski,
Sürekli müzayede sistemi ile TOPHANE/Rıhtım cd. de 1986 da başladı.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...a857dd06af.jpg arkadaşlar bu da benim portföy. 1 ay oldu daha başlayalı. 1 yıllık borsacıyım. Uvy yi biliyordum ama nasip olmamıştı bi türlü 😊 Artık aylık en az 1000 lira atayım diyorum portföye. 😊 portföyün güzel olduğunu düşünüyorum. Fikirleriniz 😊
Mal alıştan kazanılır sözü hisse senetleri için de geçerli
LG-D693TR cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Cimsa ve adana sana onumuzdeki gunlerde sikinti yaratacak hisseler
İsyatida pek tutmam digerleri guzel.
Bu iki hisseyi unutma 1 sene sonra gorecegiz bunlarin durumunu
Bana hatirlatirsin ozelden
Bu kriterlere uyan ancak son 5 senede hiç temettü vermemiş bir kağıt biliyor musunuz?
1 liralık temettü kazancin dahi ols vergi verirsin ancak al-sat yaparak 1 milyon lira kazansan 1 kuruş vergi ödemezsin. .